Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Το διπλό μήνυμα του Προέδρου Χριστόφια

Χριστίνα, Πουλίδου

Αυγή της Κυριακής, 2010-10-10


Η Ρωσία υπέγραψε πέρσι με την Τουρκία μια σειρά συμφωνιών τεράστιας οικονομικής και πολιτικής σημασίας: η κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία, η σύμπραξη των δύο χωρών στην κατασκευή ενός πετρελαιαγωγού (που θα ενώνει τη Σαμψούντα με το Τσεϋχάν) αλλά και ενός αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία κι από ’κεί μέσω Καρπασίας στο Ισραήλ, είναι μερικά δείγματα της αναβαθμισμένης σχέσης των δύο χωρών.

Η ΡΩΣΙΑ, παραδοσιακή σύμμαχος της Κύπρου, υπέγραψε προχτές με την κυπριακή ηγεσία 13 συμφωνίες και μνημόνια, ανάμεσα στα οποία είναι ένα τριετές σχέδιο Κοινής Δράσης. Με άλλα λόγια και τηρουμένων των αναλογιών, η Ρωσία υπονόησε ότι η ιδιαίτερη σχέση της με την Κύπρο παραμένει ισχυρή. Κι αυτό, καθώς η Ρωσία έχει μεν επενδύσει πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία, όμως και χιλιάδες Κύπριοι επενδυτές έχουν εμπιστευθεί τα συμφέροντά τους στη Ρωσία. Κι αν σήμερα η Μόσχα είναι ένας διεθνής συνομιλητής που εκπροσωπεί μια μεγάλη δύναμη, στη δεκαετία του ΄90 - όταν οι Κύπριοι επένδυαν στη Ρωσία - η ρωσική διαδικασία μετάβασης στην ελεύθερη αγορά βρισκόταν στο χαμηλό της σημείο και η εθνική οικονομία ήταν σε ύφεση.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ εξάλλου, η Ρωσία αποτελεί μια δύναμη ασφάλειας για την Κύπρο και απ΄ αυτό τον ρόλο ουδέποτε υπέστη. Έτσι, η προχτεσινή επίσκεψη Μεντβέντεφ στη Λευκωσία είχε διπλή σημασία: αφενός εξέπεμψε ένα διεθνές μήνυμα πως η Μόσχα (που κατέχει μια Μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας) εξακολουθεί να είναι ένας σταθερός συμπαραστάτης της Λευκωσίας και αφετέρου φωταγώγησε στο εσωτερικό της χώρας το μήνυμα, πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν είναι διεθνώς απομονωμένος (όπως τον επικρίνουν οι αντίπαλοί του) αλλά αντίθετα επί της θητείας του ανανεώθηκε ηχηρά η διμερής σχέση συνεργασίας, ενώ ακολουθούν και άλλες σημαντικές επισκέψεις στο νησί: της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζί.

ΟΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό «χωρίς έξωθεν επεμβάσεις, χωρίς προσπάθειες επιβολής έτοιμων συνταγών ή τεχνητού χρονοδιαγράμματος και χωρίς έξωθεν επιδιαιτησία» ήταν ακριβώς το μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε Τουρκία, ΗΠΑ και ΟΗΕ, ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων που βρίσκονται μπροστά μας. Ταυτόχρονα, η θεμελίωση μιας αναβαθμισμένης εμπορικής συνεργασίας - που στην ανάπτυξή της υπερβαίνει το αντίτιμο του ενός δισ. δολ. - ήταν επίσης η ρωσική συνεισφορά στην Κυπριακή οικονομία που περνά τη δική της κρίση.

ΑΞΙΖΕΙ ωστόσο να υπογραμμιστεί, ότι οι ταυτόσημες προς τα Κυπριακά συμφέροντα δηλώσεις Μεντβέντεφ κινούνται οριακά εντός του αποδεκτού από την Τουρκία πλαισίου. Με άλλα λόγια, η Ρωσία έχει αναλάβει τον ρόλο του «αναχώματος» σε διεθνείς πιέσεις, όμως θα ήταν λάθος να εκληφθεί ότι η Ρωσία (χάριν υποστήριξης της Κύπρου) θα υπερβεί τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα και θα αντιπαρατεθεί πολιτικά με την Τουρκία. Η Μόσχα είναι φίλη της Κύπρου, όσο αυτή η σχέση δεν συνεπάγεται ανατροπές στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτή η σχέση θα παραμείνει σταθερή, εφόσον η Κύπρος σεβαστεί τούτους τους όρους του παιχνιδιού.

Εκτύπωση στις: 2024-04-25
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=5214