Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Ασημίνα Ξηροτύρη: «Η ανεργία και η αναπτυξιακή υστέρηση του νομού Πέλλαςοδηγεί κατοίκους και φορείς σε απόγνωση

2010-10-20


Περιοδεία στο νομό Πέλλας πραγματοποίησε η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ασημίνα Ξηροτύρη μαζί με την υποψήφια Αντιπεριφερειάρχη στο νομό Καίτη Τσαρουχά - Κομψοπούλου και τους υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους.

Η επίσκεψη τους στο νομό ξεκίνησε από το αρχαιολογικό μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, με σκοπό να τονίσουν τις θέσεις του συνδυασμού «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τα έργα που θα αναδεικνύουν, θα συνδέουν και θα προστατεύουν τόσο τους αρχαιολογικούς χώρους, όσο και τις φυσικού κάλλους περιοχές του Νομού, αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας στο σύνολό της.

Όπως τόνισαν, το μουσείο έχει αυξανόμενη επισκεψιμότητα ωστόσο δεν έχει επιλυθεί ακόμη το πρόβλημα σύνδεσης του αρχαιολογικού χώρου με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών και τον ΟΑΕΔ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή.

Από την ενημέρωση από τους αρμόδιους εκπροσώπους αυτών των φορέων, η ανεργία αναδεικνύεται ως το μείζον πρόβλημα στα Γιαννιτσά με το ποσοστό της να αγγίζει το 40%, καθώς το πρόβλημα συνδέεται με τις εποχιακές εργασίες και δεν υπάρχει καμία προοπτική ανάκαμψης της απασχόλησης.

Η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Ξηροτύρη και η αντιπεριφερειάρχης στο νομό Πέλλας Κ. Τσαρουχά παραχώρησαν συνέντευξη τύπου με αντικείμενο τις γενικές θέσεις του συνδυασμού, το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τις προτάσεις για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα του νομού Πέλλας.

Επιπλέον, στην συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκαν συνοπτικά στα προβλήματα και στις προοπτικές ανάπτυξης του νομού Πέλλας: «ο Νομός Πέλλας αν και διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πολύμορφη ανάπτυξή του, δεν έχει μέχρις στιγμής καταφέρει να αναδείξει την ιδιαίτερη ταυτότητά του και να απορροφήσει με βάση αυτά τους αντίστοιχους πόρους. Aκολουθεί τη μοίρα της ελληνικής υπαίθρου με την παρακμή της αγροτικής οικονομίας, την αποβιομηχάνιση και την εγκατάλειψή του στην αφάνεια.

Η μορφολογία του εδάφους και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, ευνοούν την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, με ποικιλία γεωργικών καλλιεργειών (τοπικών προϊόντων όπως πιπεριά Καρατζόβας ή Μπαχόβου, πράσο Δωροθέας, σπαράγγι Αλμωπίας, αμπέλι -Αμάσι-, κεράσι, ροδάκινο, φασόλια παππούδα, κοκκάρι, φυτώρια, άλλες καλλιέργειες), κτηνοτροφία αιγοπροβάτων και βοοειδών και δασοπονία. Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί μονάδες μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων.

Η χωρίς βιώσιμο σχεδιασμό εξάπλωση υδροβόρων καλλιεργειών έχει ως αποτέλεσμα τη σπατάλη των επιφανειακών νερών και την υπεράντληση των υπογείων, ενώ η εντατικοποίηση των καλλιεργειών οδηγεί στην επιβάρυνσή τους, αλλά και συνολικά του περιβάλλοντος (έδαφος, αέρας) με επικίνδυνες χημικές ουσίες, λιπάσματα, φυτοφάρμακα.

Η περιοχή διαθέτει εξαίρετο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον (όρη Βόρας και Πάϊκο, λίμνη Βεγορίτιδα, ποταμοί Λουδίας, Εδεσσαίος κ.ά., ιαματικές πηγές Πόζαρ και Λουτροχώρι, καταρράκτες Έδεσσας, υγρότοπος Άγρα-Νησίου-Βρυτών, το οποίο, αντί να προστατευθεί, να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί, ρυπαίνεται και υποβαθμίζεται από ανεξέλεγκτες ρυπογόνες δραστηριότητες (παράδειγμα ο Λουδίας και άλλοι ποταμοί), από την αδιαφορία και από την ευκαιριακή-κερδοσκοπική νοοτροπία.

Επίσης, στον νομό εντοπίζονται πλείστα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, μεταξύ των οποίων, ενδεικτικά αναφέρονται:

• Οι καταρράκτες στην Έδεσσα και o Αρχαιολογικός Χώρος του Λόγγου.

• Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Έδεσσας.

• Το υπαίθριο Μουσείο Νερού.

• Η παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι, στην οποία σώζονται τα παλαιότερα σπίτια της Έδεσσας (ορισμένα από τις αρχές του 19ου αιώνα). Ολόκληρη η συνοικία έχει κηρυχθεί διατηρητέα, αλλά τα περισσότερα κτίσματα κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση.

• O Αρχαιολογικός Χώρος στην Πέλλα και οι Μακεδονικοί της τάφοι.

• O Πύργος του Ρολογιού και το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός στα Γιαννιτσά.

• Οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές εκκλησίες στην Αριδαία.

• Ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Αθανασίου.

Το οδικό δίκτυο παραμένει «επαρχιακό», επικίνδυνο και ανίκανο να υποστηρίξει τον οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχεδιασμό, ενώ η σιδηροδρομική εξυπηρέτηση είναι ανεπαρκής.

Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο προς την υποβάθμιση και εξάντληση των φυσικών πόρων, την απαξίωση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός βιώσιμης ανάπτυξης που θα στηριχθεί στη συνδυασμένη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού για την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση των προϊόντων. Συνολικά και πολύπλευρη τουριστική ανάδειξη της περιοχής, με βάση τα αξιόλογα συγκριτικά πλεονεκτήματα (ορεινοί όγκοι Βόρα και Πάικου, λίμνη Βεγορίτιδα, ιαματικές πηγές Πόζαρ και Λουτροχώρι, καταρράκτες Έδεσσας, υγρότοπος Άγρα-Νησίου-Βρυτών, πλείστα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, ναυταθλητικές, αεραθλητικές και λοιπές εγκαταστάσεις).

Ο νέος τύπος βιώσιμης ανάπτυξης θα πρέπει να προασπίζει την ιδιαίτερη ταυτότητα της Πέλλας εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στην περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά της, την ανάπτυξη ήπιων πολιτικών του τουρισμού και την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.»


Εκτύπωση στις: 2024-04-24
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=5252