Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Θα κατέβουμε αυτόνομοι στις βουλευτικές εκλογές

Φώτης, Κουβέλης

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σιδέρη, Veto, 2010-12-31


-Μετά την διαγραφή του βουλευτή Β. Παπαχρήστου , η κυβέρνηση στη συνέχεια, δέχθηκε έντονη κριτική από πολλούς βουλευτές της κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Η εικόνα αυτή σε συνδυασμό με την συνεχή πίεση της Τρόικας για νέα μέτρα και αλλαγές , πιστεύετε ότι μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση ?

Οι ρυθμίσεις του προϋπολογισμού θα επιφέρουν παρατεταμένη και βαθύτερη ύφεση, μεγαλύτερη συμπίεση εισοδημάτων και θα ανεβάσουν την ανεργία πάνω από το 15%. Τα βάρη θα κληθούν και πάλι να τα υποστούν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Η χώρα μπορεί να μην χρεοκοπήσει, θα έχουν όμως χρεοκοπήσει οι πολίτες της. Τα μέτρα του μνημονίου και του προϋπολογισμού, οδηγούν σε απελπισία και αποδιοργάνωση τη μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων και στη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης.

Είναι χαρακτηριστική η στάση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που άσκησαν κριτική στον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός όμως ψηφίσθηκε.

Η κυβέρνηση πιέζεται κυρίως από την κοινωνία κι΄ αυτό είναι εκείνο που πολιτικά την αμφισβητεί και τη ρηγματώνει.

-Πολλοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές κατά την διάρκεια του 2011, πιθανόν την άνοιξη. Τι μπορεί να αλλάξει στην Ελλάδα. Ποιά είναι η εναλλακτική λύση και κυρίως πόσο εφικτό είναι να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική .

Δεν αποκλείω την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ως επιλογή της κυβέρνησης να δημιουργήσει διλήμματα και να αντιμετωπίσει ζητήματα συνοχής του ΠΑΣΟΚ. Το ζητούμενο είναι ο ανακαθορισμός των πολιτικών συσχετισμών, με την επικράτηση εναλλακτικής πολιτικής διεξόδου από την κρίση.

Οι πολίτες δεν συσπειρώνονται ούτε στη δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής, ούτε στη δικαίωση των ενόχων της δημοσιονομικής κατάρρευσης.

Η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι μονόδρομος. Τη διαφορετική πολιτική διεξόδου την έχουμε δημόσια αναδείξει και προτείνει.

Το πελατειακό κράτος πρέπει να ανατραπεί. Η εναλλακτική λύση δεν είναι μόνον άλλα μέτρα οικονομικής πολιτικής, αλλά διαφάνεια, καταπολέμηση της σπατάλης, της παραοικονομίας και της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, της ιδιοποίησης του δημόσιου πλούτου.

Χρειάζεται αναπροσανατολισμός της κοινωνικής προστασίας για την ανακούφιση εκείνων που πλήττονται από την κρίση. Βαθειά τομή στο χώρο του δημόσιου τομέα. Νέο πρότυπο ανάπτυξης, με παραγωγική αναδιάρθρωση και με διεύρυνση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων. Δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση. Αναπροσαρμογή του ΕΣΠΑ με αναπτυξιακή και κοινωνική αποτελεσματικότητα, στήριξη της καθαρής επιχειρηματικότητας και της μικρομεσαίας επιχείρησης. Στήριξη της απασχόλησης, στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής που αποσαρθρώνει τα εργασιακά δικαιώματα.

-Η σκλήρυνση της κριτικής σας στην κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα σημαίνει ότι κατά την άποψή σας η πολιτική της κυβέρνησης είναι μη αναστρέψιμη?

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ασκεί αντιπολίτευση και συγκρούεται, από τις δικές της προγραμματικές θέσεις, με την κυβερνητική πολιτική για να την αποκρούσει και να την αναστρέψει. Οι θέσεις μας κατατίθενται και από το βήμα της Βουλής και με τους πολίτες και με τους αγώνες. Με σχέδιο και με ευθύνη έναντι της χώρας και της κοινωνίας.

-Η Δημοκρατική Αριστερά έκανε αισθητή την παρουσία της στις αυτοδιοικητικές εκλογές χάρις σε μια ευρεία πολιτική συμμαχιών. Ποια είναι η τακτική σας σε περίπτωση πρόωρων εθνικών εκλογών και πως ετοιμάζεστε για τις νέες προκλήσεις ενόψει μάλιστα του πρώτου συνεδρίου σας?

Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πρόσφορο πεδίο για τη διαμόρφωση συνεργασιών και συμμαχιών. Αυτό πράξαμε στο επίπεδο των δήμων, με κριτήριο τις προγραμματικές συμφωνίες και τη φερεγγυότητα των προσώπων. Στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις οι δυνάμεις της ΔΗΜ.ΑΡ. είχαν αυτόνομη παρουσία, με δεδομένο τον έντονο πολιτικό χαρακτήρα που είχαν οι εκλογές για την ανάδειξη των διοικήσεων των περιφερειών.

Στις εθνικές εκλογές η Δημοκρατική Αριστερά αυτόνομα θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών.

Στην πορεία προς το συνέδριό μας αναπτύσσουμε την επικοινωνία μας με τους πολίτες, αναδεικνύουμε την πολιτική μας και οικοδομούμε σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Σε μια αμφίδρομη πολιτική σχέση με τους πολίτες, επιδιώκουμε τη συστηματική παρουσία μας στα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας.

-Η παρουσία του κ. Δημαρά και του κ. Οικονόμου σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς σηματοδοτεί ίσως την μεταξύ σας συνεργασία?.

Η παρουσία τους στην εκδήλωση του κόμματός μας, στην οποία παρουσιάσαμε τις θέσεις μας για την αντιμετώπιση της κρίσης, ήταν τιμητική ανταπόκριση σε πρόσκληση που τους απευθύναμε. Θέλουμε την πολιτική επικοινωνία με τον πολιτικό χώρο με τον οποίο εκφράζονται, με απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία τους.

-Ποιός είναι ο χαρακτήρας της Δημοκρατικής Αριστεράς? Θέλει να γίνει ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό ή θα μείνει ένα κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς. Δηλαδή είναι θετικό το κόμμα σας σε συνεργασίες με δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ αλλά είναι αρνητικό π.χ. με τον Συνασπισμό ?

Ιδρύσαμε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς και απευθυνόμαστε σε όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες. Είμαστε η σύγχρονη δημοκρατική, ευρωπαϊστική, μεταρρυθμιστική, οικολογική Αριστερά. Επιδίωξή μας η αντιπαλότητα στο νεοφιλελευθερισμό, η διεύρυνση της δημοκρατίας, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων, η προστασία του περιβάλλοντος, η δημοκρατική ολοκλήρωση. Για εμάς, σοσιαλισμός και δημοκρατία αποτελούν πεδία αλληλένδετα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, με αυτά τα στοιχεία, η συμμετοχή των πολιτών στο κόμμα μας και η κοινή πολιτική δράση.

-Θεωρείτε πιθανή μια κυβέρνηση συνεργασίας ?

Με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα δεν την πιθανολογώ και την αποκλείω.

-Με επίκεντρο το κράτος και τις λειτουργίες του, η κυβέρνηση συνεχίζει μια πολιτική σαρωτικών και σκληρών αλλαγών όσον αφορά το προσωπικό αλλά δεν βλέπουμε κάποιο σχέδιο για το κράτος που θέλει να δημιουργήσει. Μικρό κράτος δεν σημαίνει ούτε αποτελεσματικό, ούτε παραγωγικό κράτος . Ποια είναι η δική σας θέση?

Χρειάζεται βαθιά τομή στο χώρο του δημόσιου τομέα, με δημόσια διοίκηση που θα μετατραπεί από τροχοπέδη κάθε παραγωγικής προσπάθειας σε αποφασιστικό αρωγό της και με νέο ρόλο των απαραίτητων δημόσιων επιχειρήσεων.

Τα μέτρα δεν αρκεί να αποφασίζονται και να ψηφίζονται.

Πρέπει κάποιος να τα εφαρμόζει και να τα υλοποιεί ώστε να αποδίδουν. Δεν υπάρχει στη σημερινή Ελλάδα τέτοιος διοικητικός µηχανισµός. Χρειάζεται μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του.

Οι αναδιαρθρώσεις των μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων πρέπει να προχωρήσουν. Αυτές δεν είναι δυνατόν να εξαντλούνται μόνο και, μάλιστα εκ των προτέρων, σε μειώσεις μισθών και προσωπικού, που και αυτές οφείλουν να αντιμετωπισθούν.

Έχουμε ταχθεί υπέρ της ανασυγκρότησης των επιχειρήσεων και όχι υπέρ του περιορισμού των υπηρεσιών που πρέπει να προσφέρουν στους πολίτες.


Εκτύπωση στις: 2024-03-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=5513