Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Ημερίδα της ΔΗΜΑΡ για την πολιτική υγείας και την κρίση της χώρας

2011-03-14


Από μεγάλη συμμετοχή και σημαντικές παρουσίες, χαρακτηρίστηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο η Δημοκρατική Αριστερά, με θέμα «Πολιτική υγείας και κρίσης της χώρας».

Οι εργασίες της ημερίδας άνοιξαν με το σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, υπογραμμίζοντας τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει σε περίοδο κρίσης το σύστημα υγείας. Ανέφερε ότι για τον πολίτη το σύστημα υγείας πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα στην απειλή της αρρώστιας, και για την κοινωνία ανάχωμα απέναντι στη διάλυση της συνοχής και τον κατακερματισμό που δημιουργείται από το έλλειμμα κοινωνικής αλληλεγγύης και το περίσσευμα κοινωνικών ανισοτήτων στα μεγάλα συμβάντα της ζωής, όπως η αρρώστια και ο θάνατος.

Αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο πάταξης της σπατάλης στο σύστημα υγείας και στα τολμηρά βήματα που απαιτούνται για την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό του, με ρήξη με τις πρακτικές διαπλοκής εταιρειών-υπηρεσιών-γιατρών, με το πελατειακό κράτος, με τους οργανωτικούς ανορθολογισμούς και με τις εγκατεστημένες πρακτικές που έχουν εξακοντίσει τις δαπάνες υγείας στα ύψη χωρίς αντίστοιχο όφελος για τους πολίτες. Με γνώμονα: «Αυστηρή περιστολή της σπατάλης: ΝΑΙ. «Τυφλές» και «οριζόντιες» περικοπές: ΟΧΙ.», αναφέρθηκε στις περιπτώσεις που κρίσιμες πλευρές του συστήματος υγείας χρειάζονται ενίσχυση (π.χ., νοσηλευτική φροντίδα, ανάπτυξη μονάδων εντατικής θεραπείας, πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ψυχική υγεία, μηχανοργάνωση των υπηρεσιών υγείας).

Σε ότι αφορά την ενοποίηση των κλάδων υγείας των μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών (που καλύπτουν περίπου 90% των συμπολιτών μας), ο Φώτης Κουβέλης επισήμανε ότι αποτελεί θεσμική κατάκτηση μεγάλης εμβέλειας, με ζητούμενο όχι μόνο την οργανωτική ενοποίηση, αλλά και την εφαρμογή της «φιλοσοφίας» της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας: εξασφάλιση από το δημόσιο σύστημα υγείας προς τους πολίτες του «γιατρού τους», για συνθετική αντιμετώπιση των ζητημάτων υγείας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για την Κοινωνική προστασία, την Υγεία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη, καθηγητής Γιάννης Σακέλης, ο οποίος παρουσίασε τις αδυναμίες του συστήματος Υγείας από την πλευρά του χρήστη, δηλαδή του πολίτη.

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας με “Υπηρεσίες υγείας με επίκεντρο τον πολίτη” – συντονιστής Βασίλης Γκόγκογλου, Παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου– ο  Χρήστος Μιχαηλίδης, Παθολόγος στο Γ.Ν.Α. “ Γ. Γεννηματάς”, εκθέτοντας τις διαχρονικές αδυναμίες του ΕΣΥ, έθεσε προβληματισμούς και προτάσεις χωρίς προαπαιτούμενα, όπως: ο σταδιακός επανακαθορισμός της γεωγραφικής κατανομής των νοσηλευτικών μονάδων με στόχο τη δημιουργία αυτοτελών υγειονομικών σχηματισμών, η πάταξη της σπατάλης στο σύστημα υγείας, και ύπαρξη αξιοκρατίας.

Στη σημασία της πρόληψης και στην ανάγκη για ουσιαστικές τομές στη λειτουργία των θεσμών δημόσιας υγείας ώστε η πρόληψη να λάβει πιο κεντρική θέση αναφέρθηκε ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος. Τόνισε ότι η πρόληψη οφείλει να μην εξαντλείται σε κανονιστικά μέτρα και τηλεοπτικά σποτ, όπως π.χ. η αντιμετώπιση του καπνίσματος. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο άσκησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην κατεύθυνση της σφαιρικής παροχής προληπτικών, διαγνωστικών, θεραπευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών και υπογράμμισε την ανάγκη καλά σχεδιασμένων άμεσων βημάτων.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο LSE  Ηλίας Μόσιαλος, συμφωνώντας στα κύρια σημεία των παρεμβάσεων των παραπάνω ομιλητών, τόνισε την ανάγκη τεχνικής αποτελεσματικότητας για αύξηση της παραγωγικότητας, ώστε, όπως είπε, με τους ίδιους ή και λιγότερους πόρους να έχουμε ποιοτικά περισσότερα αποτελέσματα και χρήσιμες πληροφορίες. Ο Ηλ. Μόσιαλος υπογράμμισε την ανάγκη για λογοδοσία στο σύστημα, για μέτρηση των αποτελεσμάτων, δηλαδή τι επιτυγχάνουμε με την αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας σε σχέση με το κόστος, καθώς και για χρήση όχι μόνο ποσοτικών αλλά και ποιοτικών δεικτών.

Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας που είχε θέμα “Οικονομικά μεγέθη, ασφάλιση υγείας και οργάνωση υπηρεσιών” –συντονιστής Κώστας Βαγιανός, Χειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας– ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών  Μάνος Ματσαγγάνης υποστήριξε ότι ενώ έχουμε υπερπροσφορά γιατρών, νοσοκομειακών κλινών, πανάκριβης βιοϊατρικής τεχνολογίας δαπανάμε περισσότερα παρά ποτέ μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ από ό,τι άλλες χώρες, εν τούτοις η κοινή γνώμη έχει σε χαμηλή εκτίμηση την ποιότητα της υγείας, η περίθαλψη κοστίζει ακριβά και οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βαραίνουν δυσανάλογα τους φτωχότερους και πιο ηλικιωμένους ασθενείς.

Τη θέσπιση κανόνων και ελέγχου στη λειτουργία των υποδομών υγείας του ιδιωτικού τομέα τόνισε στην ομιλία του o Παύλος Ζουμπούλης, Ακτινολόγος-Δρ. Ιατρικής Οικονομίας. Ανέπτυξε τις σοβαρές παθογένειες του όλου συστήματος υγείας και επεσήμανε την ανάγκη για ακριβή προσδιορισμό του ρόλου του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής αντίληψης για την ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της δεύτερης ενότητας, ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη αξιολόγησης των πολιτικών υγείας, πράγμα που λείπει παντελώς από την κουλτούρα της δημόσιας διοίκησης. Ανέφερε ότι η πολιτική υγείας που ακολουθήθηκε από το 2000 έως το 2008 είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη μετατροπή του ιδιωτικού τομέα υγείας σε επιχειρηματικό τομέα.

Ο Μάνος Ζαχαριάδης, Πνευμονολόγος, μέλος Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών –μετά από προσφώνηση της Παυλίνας Ουζουνίδου, Νοσηλεύτριας στον “Ευαγγελισμό”– αναφέρθηκε τόσο στην κρίση του συστήματος υγείας όσο και στην κρίση των Ιατρικών Συλλόγων με την αδυναμία τους να διαμορφώσουν ενιαία πρόταση για την υγεία και να την προωθήσουν προς πολιτεία και γιατρούς. Σημείωσε ότι με σημαντική ευθύνη της πολιτείας οι τελευταίες προσπάθειες κινητοποιήσεων οδήγησαν σε πόλωση και ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Σημαντική παρέμβαση έκανε στην ημερίδα και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Λεβέντης, επισημαίνοντας ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την υγεία του Αλέκου Παπαδόπουλου ως υπουργού Υγείας έληξε άδοξα λόγω συμφερόντων μεταξύ των οποίων οι Πανεπιστημιακοί γιατροί. Ανέφερε επίσης ότι η αναφερόμενη συγχώνευση των κλάδων υγείας των τεσσάρων ταμείων της χώρας, στο πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι συνώνυμη με τη δημιουργία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.


Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=5713