Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για κυβέρνηση συνεργασίας

Φώτης, Κουβέλης

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή, Real News, 2011-03-26


Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση;

- Το ξεπέρασμα της κρίσης θα κριθεί στην αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας, παράλληλα με την ανεύρεση νέων δυνατοτήτων «ευρωπαϊκής σύγκλισης» στη βάση αναδιανεμητικών πολιτικών με κοινωνικό χαρακτήρα, με ταυτόχρονη διεκδίκηση αναδιάρθρωσης του χρέους.

Στην ανατροπή της άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και όχι μέσα από νέους έμμεσους φόρους, με την καταπολέμηση της ακρίβειας και τον περιορισμό της δημόσιας σπατάλης.

Στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας, που θα τονώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων με τρόπο που σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα, δημιουργεί απασχόληση, αυξάνει τα εισοδήματα, διασφαλίζει την αειφορία των πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Αυτοί οι στόχοι δεν εξυπηρετούνται από την κυβερνητική πολιτική. Το ξεπέρασμα της κρίσης δεν είναι ορατό.

Η αξιωματική αντιπολίτευση γιατί-τουλάχιστον προς το παρόν-δεν αποτελεί την εναλλακτική λύση; Και έχει τη δυνατότητα να την αποτελέσει ή ο δικομματισμός όπως τον γνωρίσαμε στη μεταπολίτευση έχει εκπνεύσει;

- Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι εγκλωβισμένη στην πολιτική της ατροφία. Δεν καταθέτει πειστική εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και η πολιτική της προσδοκία περιορίζεται στην είσπραξη «πολιτικών κερδών» από τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση της κοινωνίας.

Το πολιτικό σύστημα αποσυντίθεται. Οι κοινωνικοί συσχετισμοί ανακαθορίζονται, με το δεδομένο ότι η μεσαία τάξη συρρικνώνεται έως εξαφανίζεται και κοινωνικά στρώματα μετατοπίζονται κάτω από τα όρια βιωσιμότητας.

Οι πολίτες δεν συσπειρώνονται ούτε στη δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής, ούτε στη δικαίωση των ενόχων της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Δεν συσπειρώνονται σ’ εκείνους που θέλουν να «οικοδομήσουν» στα ερείπια της καταστροφής του τόπου.

Οι ανακαθορισμένοι κοινωνικοί συσχετισμοί θα αναζητήσουν την πολιτικής τους έκφραση και μπορούν να ανατρέψουν το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού. Εδώ βρίσκεται και η δική μας ευθύνη. Η ευθύνη της Αριστεράς. Να είναι παρούσα στην έκφραση και στη διεκδίκηση αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών.

Αισθάνεστε δικαιωμένος για την αποχώρησή σας από τον ΣΥΡΙΖΑ; Και υπό ποίες προϋποθέσεις μπορείτε να συμμετάσχετε μαζί του εκ νέου σε ενιαίο πόλο;

- Στους λίγους μήνες ζωής της Δημοκρατικής Αριστεράς καταγράψαμε την παρουσία μας στην πολιτική ζωή του τόπου με σαφήνεια και καθαρότητα, υπηρετώντας με ακεραιότητα τις ιδέες μας και τις θέσεις μας ως δύναμη της ανανεωτικής δημοκρατικής Αριστεράς. Αυτό μας δικαιώνει.

Υπάρχουν διαφορές, ακόμα και αντίπαλες θέσεις μεταξύ των δυνάμεων που αναφέρονται στην Αριστερά. Αυτές οι δυνάμεις, με υπαρκτές τις διαφορές τους, δεν αθροίζονται. Η Δημοκρατική Αριστερά εντάσσει τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες στη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό, ειδικά μέσα σε συνθήκες οικονομικής, πολιτικής κοινωνικής κρίσης.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά, η δημοκρατία νοείται ως αποκλειστικό πεδίο. Για τη δική μας Αριστερά, οι αλλαγές έχουν ως προωθητική δύναμη την ευρεία λαϊκή ενότητα σε ώριμους στόχους. Με τις θέσεις μας αυτές είναι αντίθετες πολλές δυνάμεις της Αριστεράς.

Έχετε πει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση. Φαντάζομαι ότι πριν τη διεξαγωγή εκλογών δεν το συζητάτε; Μπορείτε να συνεργαστείτε και με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΝΔ;

- Η Δημοκρατική Αριστερά από υπεύθυνη θέση αντιμετωπίζει όλα εκείνα που προσδιορίζουν την δύσκολη κατάσταση της κοινωνίας και της χώρας.

Ασκούμε προγραμματική αντιπολίτευση. Κρίνουμε το περιεχόμενο των ρυθμίσεων στη βάση των θέσεων και των επιλογών μας. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από μια αντιπολίτευση περιχαρακωμένη στην κομματική σκοπιμότητα.

Η Δημοκρατική Αριστερά, όποτε κι’ αν γίνουν εκλογές, θα έχει την αυτόνομη παρουσία της. Με τις δικές της δυνάμεις, το πρόγραμμά της, τις θέσεις της.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας προϋποθέτουν προγραμματικές συμφωνίες και πολιτικές συμπτώσεις. Συγκλίσεις χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορούν να μετακινήσουν την πολιτική από τη συντηρητική θέση που βρίσκεται σε ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για κυβέρνηση συνεργασίας και συμμετοχή μας σ’ αυτή.

Η Δημοκρατική Αριστερά θα ψηφίσει το Σχέδιο 2012-15 ή το «σύμφωνο για το Ευρώ»;

- Είμαστε αντίθετοι. Η άρνησή μας υπαγορεύεται από τις δικές μας θέσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από τις προωθούμενες από αυτά ρυθμίσεις.

Η οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε., όπως ιδιαίτερα προωθείται από το «Σύμφωνο για το Ευρώ», με τη συμπίεση των μισθών, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την απομείωση του κοινωνικού κράτους βρίσκει την αντίθεσή μας.

Απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια και αγώνας τόσο στο επίπεδο των κυβερνήσεων των κρατών –μελών όσο και στο επίπεδο της ευρωπαϊκής κοινωνίας ώστε το «Σύμφωνο για το ευρώ» να κινηθεί με κεντρικούς άξονες την ανάπτυξη και την απασχόληση, να προβλέπει πολιτικές που θα στηρίζουν τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τα ευρωομόλογα, την αποτελεσματική ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών καθώς και ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο για την απασχόληση των νέων.

«Αντιμνημονιακό μέτωπο» όπως ζητά ο κ. Σαμαράς μπορεί να συγκροτηθεί με την Αριστερά;

- Ετερόκλιτες πολιτικές απόψεις και αντίπαλες θέσεις για την απαλλαγή από τις ρυθμίσεις του μνημονίου δεν μπορούν να υποτελέσουν βάση «αντιμνημονικού μετώπου». Την αντίθεσή μας στο μνημόνιο την προσδιορίζουν οι θέσεις μας, που είναι διαφορετικές και σε βασικά ζητήματα αντίπαλες προς εκείνες της Ν.Δ.

Η στάση σας έναντι των τελευταίων επιθέσεων κατά κυβερνητικών στελεχών ποια είναι κ. Πρόεδρε;

- Την αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική και την αγανάκτηση της κοινωνίας πρέπει να την εκφράζει η πολιτική αντιπαράθεση που συγκροτείται συγκεκριμένα με όρους δημοκρατικού κινήματος.

Διαφωνώ με ενέργειες και εκδηλώσεις που περιέχουν το στοιχείο της βίας.


Εκτύπωση στις: 2024-04-23
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=5765