Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Μισαλλόδοξοι

Ηλίας, Κανέλλης

Τα Νέα, 2011-04-15


Ο ΤΖΕΙΜΣ ΓΟΥΑΤΣΟΝ, ο νοµπελίστας βιολόγος που έδινε χθες µια διάλεξη στην πάτρα, έχει ζήσει πολλά στη ζωή του. Του έµελλε να ζήσει και όσα συµβαίνουν στο ελληνικό πανεπιστήµιο. ο Γουότσον, 83 χρονών, δεν είναι ένας ουδέτερος επιστήµονας Βιολογίας. Όσοι τον ξέρουν καλά, και πρωτίστως οι συνάδελφοί του που τον θαυµάζουν και τον κάλεσαν, γνωρίζουν ότι δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του, έπειτα από την ανακάλυψη του ανθρώπινου γονιδιώµατος, που υπήρξε η αρχή της επανάστασης στη Γενετική και τη Μοριακή Βιολογία. Στη διάρκεια της µετέπειτα πανεπιστηµιακής δραστηριότητάς του στρατεύτηκε σε δύο µεγάλες ηθικές και πολιτικές µάχες:

1. πολέµησε κατά της εµπορευµατοποίησης της ανακάλυψής του.

2. Με τον στενό συνεργάτη του, χηµικό λάινους πάουλινγκ, αναδείχτηκαν σε δραστήριες µορφές του αγώνα κατά του πολέµου στο Βιετνάµ.

Η αλήθεια είναι ότι στη διάρκεια της πολυκύµαντης διαδροµής του, ο Γουάτσον είχε υποστηρίξει ότι οι λευκοί είναι πιο έξυπνοι από τους µαύρους της Αφρικής. προσπάθησε να θεµελιώσει µια άποψη που θεωρήθηκε ρατσιστική. Αν είχε ψηφιστεί ο νόµος Καστανίδη, θα µπορούσε να κατηγορηθεί για εχθροπάθεια. Αλλά ακόµα κι αν σήµερα επιµένει σε εκείνη την άποψη, η αντίληψη για την ελευθερία του λόγου που επικρατεί στη χώρα µας δεν θα µπορούσε να του στερήσει το δικαίωµα να την εκφράσει. Στο κάτω κάτω, επιστηµονική άποψή του είναι και την πλήρωσε, αναγκάστηκε από την κριτική των συναδέλφων του να παραιτηθεί από το εργαστήρι του. Και πάντως δεν είναι αρµόδιοι να τον κρίνουν αυτοί που του επιτέθηκαν χθες, στο πανεπιστήµιο πατρών. Αυτοί είναι οι συνήθεις εχθροί της ελευθερίας στα πανεπιστήµια που, στο όνοµα της Αριστεράς, υπερασπίζουν µε τα ρόπαλα υποτίθεται τη µία και µοναδική αλήθεια.

πρόκειται για παράγοντες µισαλλοδοξίας και φανατισµού. Τυφλού, αδιέξοδου, επικίνδυνου φανατισµού επειδή στηρίζεται σε µια γελοία αυταρέσκεια. Θα είχε γούστο να τους καταδικάσει αυτούς τους φανατικούς η υπόλοιπη Αριστερά, έστω του πανεπιστηµίου, η νουνεχής, η δηµοκρατική – αυτή που δεν βολεύεται µε συνθήκες εµφύλιου πολέµου που προωθούν ορισµένοι. υπάρχει;

Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=5821