Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Για το καλό μας

Τάσος, Τέλογλου

www.protagon.gr, 2011-05-09


Το δημοσίευμα του περιοδικού der Spiegel για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εξυπηρετούσε πρώτα απ’ όλα εσωτερικές γερμανικές ανάγκες. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από το γεγονός ότι δυνάμεις που κριτικάρουν από τα «δεξιά» την κυβέρνηση Μέρκελ θεωρώντας ότι ήταν εξόχως συμβιβαστική στην απόφαση κορυφής της ΕΕ στις αρχές Μαρτίου, όπου το δίδυμο Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου πέτυχε να υπάρξει χρηματοδότηση και μετά τη λήξη του μνημονίου, έσπευσαν μετά το δημοσίευμα να δηλώσουν ότι θα ήταν προτιμότερη μια οικειοθελής έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει επανειλημμένα συζητηθεί σαν άσκηση επί χάρτου και από Έλληνες πανεπιστημιακούς και μάλιστα σχετικά πρόσφατα. Το ενδεχόμενο έχει συζητηθεί τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση. Μέχρι πρόσφατα όλοι το απέρριπταν και εξακολουθούν να το απορρίπτουν. Όλοι; Εξαίρεση είναι οι γερμανοί ευρωσκεπτικιστές που θεωρούν ότι ο μηχανισμός μεταφοράς πόρων δεν θα πρέπει να γίνει «μόνιμο καθεστώς της ΕΕ».

Σε μία συνέντευξή του για τους «Νέους Φακέλους» ο πρόεδρος του ινστιτούτου IFO Χάνς Βέρνερ Ζίν μου είχε πει πριν από δύο μήνες στο Βερολίνο, ότι δεν είναι σε θέση να επιλέξει ποιός είναι ο πιο σωστός δρόμος για την Ελλάδα, η εσωτερική υποτίμηση ή η έξοδος από το ευρώ. «Είναι δουλειά των πολιτικών να αποφασίσουν», είχε πει. Τώρα ξαφνικά ενώ επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτα, δύο μήνες αργότερα, θεωρεί ότι η θέση μας είναι ίδια με εκείνη του Μπρυνινγκ πριν από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία που δεν μπορούσε να υποτιμήσει και προτείνει για «το καλό μας «να βγούμε από το ευρώ. Για το καλό μας; Σε μία διάλεξη που έγραφε παράλληλα με τη χθεσινή δήλωσή του ο Ζίν, που είναι και σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, αναφέρει ότι «τα ρίσκα για τη Γερμανία από τη θέσπιση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης είναι τεράστια».

Στόχος είναι να αποτρέψει την ψήφιση του μηχανισμού που θα περάσει από τη γερμανική βουλή το καλοκαίρι. Δεν πρόκειται για τις ουδέτερες απόψεις ενός οικονομολόγου αλλά για τις απόψεις ενός πολιτικού. Για «το καλό μας» (σς θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί).

Λέω να μην πάρουμε.

Εκτύπωση στις: 2024-04-18
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=5880