Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Χρεοκοπία στα λόγια ελεγχόμενη

Κώστας, Κάρης

Αυγή της Κυριακής, 2011-09-25


Να που φθάσαμε και στα σχέδια της αναδιάρθρωσης του χρέους, με τον υπουργό Οικονομίας να μιλά για 50%! Και από την Ευρώπη να πολλαπλασιάζονται οι δηλώσεις για ελεγχόμενη πτώχευση - δηλαδή στάση πληρωμών και αναδιάρθρωση. Εξέλιξη που προκαλεί πολλαπλή ανησυχία.

Η ΕΠΙΜΟΝΗ στο επίθετο “ελεγχόμενη” είναι μόνον ευφημισμός, ελαφρότητα και επίδειξη αλαζονείας. Όσοι το υποστηρίζουν τώρα -ή στο παρελθόν και τώρα σιωπούν- ούτε μας λένε ένα ιστορικό υπόδειγμα ούτε μας περιγράφουν το περιβόητο σχέδιο “ελέγχου”. Και μόνον ότι η προοπτική της πτώχευσης ή αναδιάρθρωσης ενισχύεται εν μέσω της κρίσης, της αποτυχίας του σχεδίου του Μνημονίου -το έλλειμμα αυξήθηκε αντί να μειωθεί- σημαίνει ότι δεν πρόκειται για σχέδιο πρώτης επιλογής και ασφαλές, αλλά για ομολογία της αποτυχίας. Στην καλύτερη περίπτωση ο ευφημισμός “ελεγχόμενη” να είναι ευγενής πρόθεση.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ προκαλούν ανησυχία και πολλά ερωτήματα για την ευκολία με την οποία η ελληνική κυβέρνηση μπλέκεται στα σχέδια αυτά. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι έχει πάρει οιεσδήποτε εγγυήσεις πέραν γενικών συζητήσεων - αν μπορούσαν να υπάρξουν εγγυήσεις, θα μπορούσαν οι κυβερνήσεις να ελέγξουν τις εξελίξεις στις αγορές και τις υποβαθμίσεις.

ΤΟ ΠΙΟ σημαντικό όμως είναι ότι η συζήτηση για τη χρεωκοπία, την πτώχευση ή τη νέα αναδιάρθρωση είναι αμφισβήτηση, υπονόμευση ή ακύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Ειδικά όταν προέρχεται από την Ελλάδα, σημαίνει εγκατάλειψη του σχεδίου της ανταλλαγής που αποφασίστηκε ενόψει μιας άλλης διαδικασίας περικοπής των ελληνικών ομολόγων. Το ζύγισαν; Δεν γνωρίζουμε. Η διορθωτική μάλιστα δήλωση της Παρασκευής δεν ανατρέπει πλήρως την εικόνα που υπήρχε από τις δηλώσεις Βενιζέλου στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: θέλει την περικοπή του 50%, αλλά δεν πρέπει να το λέμε! Όμως και το είπε και γράφτηκε... Το παιγνίδι μοιάζει πολύ παρακινδυνευμένο και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εξελίξεις δεν θα είναι απειλητικές για την Ελλάδα και ζημιογόνες και για το ευρώ.

ΒΕΒΑΙΩΣ υπάρχουν δύο σκληρά δεδομένα: Η στάση πληρωμών μπορεί να επιβληθεί με τη μη καταβολή της δόσης του δανείου, της 6ης τώρα ή της επόμενης, οπότε η διαδικασία αναδιάρθρωσης θα ξεκινήσει ούτως ή άλλως. Και το δεύτερο, ότι οι σχεδιασμοί και τα μέτρα, όπως υλοποιούνται, κυριαρχούνται από έλλειψη ρεαλισμού. Οι αιτίες της διόγκωσης του ελλείμματος το 2011 δεν αντιμετωπίζονται - μόνον ανακοινώσεις με δικαιολογίες εκδίδει το υπουργείο. Γι’ αυτό και είναι συνεχής η αμφισβήτηση των μέτρων από ξένους αναλυτές και τους επενδυτές κεφαλαίων.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ αυτά μαζί με τον κοινωνικό χαρακτήρα των έως τώρα μέτρων (υπερφορτώνονται φορολογικά οι συνεπείς ή όσοι δεν μπορούν να ξεφύγουν, ενώ συνεχίζουν να μην πληρώνουν ή πληρώνουν πολύ λίγα όσοι δεν πλήρωσαν και στο παρελθόν) μας προϊδεάζουν ότι το κοινωνικό κόστος της νέας κίνησης που ετοιμάζεται θα είναι βαρύ.

ΜΠΟΡΕΙ η κυβέρνηση να αναζητά κάτι που μπορεί να δηλωθεί ως επιτυχία, να σκοπεύει να παρακάμψει τη δυσπιστία των μέτρων, ίσως και να ψάχνει τρόπο για την επαναδιαπραγμάτευση όσων έχει υπογράψει. Δρόμος δε μπορεί να ανοίξει για τη χώρα αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα ανακατανομής του κοινωνικού βάρους της φορολογίας και δεν οργανωθεί η χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας για να μειωθεί ο ρυθμός της ύφεσης.


Εκτύπωση στις: 2024-04-19
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=6218