Αρχική | Εκτύπωσε | Aποθήκευσε ως WORD | Aποθήκευσε ως HTML

ΓΙΑΤΊ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ!

Η Ομιλία του Φώτη Κουβέλη, για το ζήτημα της δανειακής σύμβασης, που... δεν εκφωνήθηκε στη Βουλή


Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Φ. Κουβέλη στην Ολομέλεια της βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη δανειακή σύμβαση, η οποία, ωστόσο, δεν... εκφωνήθηκε λόγω των περιορισμών που προβλέπονται από τον κανονισμό λειτουργίας της βουλής για τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ έχει ως εξής:

H ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα καταψηφίσει αυτό το σχέδιο νόμου.

Πριν από 3 μήνες, από το βήμα αυτό, αρνούμενος ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είχα, υπογραμμίσει ότι: δεν θα περιοριστούμε στους εξαιρετικά δύσκολους μήνες που έρχονται για τη χώρα στο «όχι». Θα είμαστε εδώ με συγκεκριμένες, συστηματικές, επίμονες προσπάθειες, προτάσεις και διεκδικήσεις, να συνεισφέρουμε προκειμένου να προωθηθούν εκείνες οι πολιτικές που είναι δυνατόν να στηρίζουν την ελληνική κοινωνία και να οδηγούν τη χώρα σε πορεία διεξόδου. Και όλα αυτά πάντοτε με την επισήμανση ότι αποτελεί σταθερό στόχο μας η παραμονή της χώρας, η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Εμείς δεν είμαστε εισηγητές της αναχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. Εκεί, σ’ αυτό το υπό διαμόρφωση πολιτικό ολοκλήρωμα, πρέπει να δίνουμε συστηματικά τη μάχη προόδου της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας.

Αυτή τη γραμμή πλεύσης ακολουθήσαμε και ακολουθούμε απαρέγκλιτα.

Θα ήθελα επιπλέον να υπογραμμίσω ότι εμείς ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, τόσο για την συμφωνία της 21ης Ιουλίου όσο και για τη Συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, εκτιμήσαμε ότι «εξυπηρετεί ως ένα βαθμό τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», υπογραμμίζοντας πεδία όπου παρουσιάζονταν κενά, αρνητικές εξελίξεις και επικίνδυνες επιπτώσεις. Και τονίζαμε ότι, όταν έχουν επιβληθεί και επιβάλλονται επώδυνα μέτρα για τον ελληνικό λαό, κόστους πολλών δις ευρώ, θα ήταν μέγα λάθος να μην διεκδικηθεί να επωφεληθούμε από τις όποιες δανειακές ανάσες της 27ης Οκτωβρίου και από το κούρεμα του χρέους.

Δεν παύαμε, όμως, ταυτόχρονα να τονίζουμε ότι λύση ουσιαστική και στέρεη της κρίσης χρέους, χωρίς να χρειάζεται κάθε τρεις και λίγο να επανερχόμαστε σε νέες αιτήσεις για δάνεια και νέα μνημόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά για την Ευρωζώνη, δεν αποτελούν οι εμβαλωματικές και πυροσβεστικές προσπάθειες: Τώρα για την Ελλάδα, μετά για Ιρλανδία, και Πορτογαλία, και ούτω καθεξής, αναμένοντας την επόμενη χώρα που θα προκύψει.

Η πρότασή μας, που υποστηρίζεται και από άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ, καθώς και από τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα, συνίσταται στη δημιουργία ενός μηχανισμού κοινής διαχείρισης του χρέους, με τη μεταφορά μέρους (το 60%) του ελληνικού χρέους και των άλλων χωρών- μελών της Ευρωζώνης, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα αναλάβει την αποπληρωμή του με παράλληλη έκδοση ευρωομολόγων, τα οποία θα αποπληρώνουν σε βάθος χρόνου και με χαμηλό επιτόκιο τα κράτη- μέλη. Την παράλληλη ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την έκδοση αναπτυξιακών ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου επενδύσεων στις υποδομές, στις νέες τεχνολογίες και στην οικοανάπτυξη, με στόχο την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και της απασχόλησης.

Αυτή η συνολική ευρωπαϊκή λύση ακόμη δεν έχει επιλεγεί. Σήμερα μπροστά μας έχουμε ένα πακέτο: Το σύστημα ανταλλαγής των ομολόγων, ένα νέο δάνειο, μια σειρά από τα πλέον βάναυσα και επώδυνα μέτρα, που έρχονται να προστεθούν σε σωρεία άλλων, που έχουν ληφθεί ήδη ως αναπόσπαστα στοιχεία συνοδευτικά των προηγούμενων Μνημονίων. Και όλα αυτά συνοδεύονται με τους πλέον δραματικούς τόνους, σε διαγγέλματα και ομιλίες: «η τα ψηφίζετε ή στη χρεοκοπία και στη δραχμή»… Και έπονται οι περιγραφές για τη ζοφερή πραγματικότητα μιας επιστροφής στη δραχμή. Αντί όμως για τις τόσο αναλυτικές περιγραφές των αρνητικών για την επιστροφή στη δραχμή, που βεβαίως πολλές δεν απέχουν από την αλήθεια, μου είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να εξηγήσω γιατί δεν αναλύετε και δεν παρουσιάζετε, κύριοι της κυβέρνησης, την ίδια την υπόθεση της ανταλλαγής ομολόγων, τους όρους και, πολύ περισσότερο, τα ίδια τα συνοδευτικά μέτρα;

Θα είναι βιώσιμο το χρέος από εδώ και πέρα; Πάμπολλες εκθέσεις, ακόμα και μερικές του ΔΝΤ, λέγουν ότι όχι!

Η χώρα θα μπορεί να αντιμετωπίσει και να εξαλείψει το έλλειμμα ώστε να έχει πρωτογενή πλεονάσματα;

Χωρίς ιδιαίτερα κεφάλαια και χρηματοδότηση για την ανάπτυξη πώς θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τα έσοδα, σε μια χώρα που βρίσκεται 5 χρόνια σε ύφεση και που βαδίζει στον έκτο χρόνο ;

Τα ασφαλιστικά ταμεία, χάνοντας τα13 δις από το κούρεμα, πώς ακριβώς θα τα αναπληρώσουν;

Η ακραία επέμβαση και στον ιδιωτικό τομέα, στους μισθούς, σε τι ακριβώς θα δώσει ώθηση; Στο χιλιοειπωμένο και απολύτως αμφισβητούμενο πεδίο της ανταγωνιστικότητας; Μα αφού οι μισθοί αποτελούν σήμερα, στις αναπτυγμένες οικονομίες ζήτημα χαμηλότατης προτεραιότητας και επηρεασμού της!

Κύριοι της κυβέρνησης, μη μας καλείτε να ψηφίσουμε ΥΠΕΡ της κατάληξης των διαπραγματεύσεών σας, όταν εμείς σταθερά επί δύο χρόνια προτείναμε διαφορετικές προσεγγίσεις, επιλογές και μέτρα. Πολύ περισσότερο όταν με το πακέτο αυτό που προτείνετε εμείς διαφωνούμε. Διαφωνούμε γιατί δεν δίνει βιώσιμη λύση και σταθερή πορεία ανάπτυξης καθώς και γιατί τα μέτρα που παίρνετε, πέρα από ότι είναι πρωτοφανούς αναλγησίας, είναι και αναποτελεσματικά και θα βαθύνουν περαιτέρω την ύφεση, καταδικάζοντας όχι μόνο τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, αλλά και διαλύοντας και εξαφανίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μικρομεσαία στρώματα.

Κύριοι της κυβέρνησης η συμφωνία σας με την τρόικα, συνιστά μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στους μισθούς και τα επιδόματα ανεργίας, στις συντάξεις, στο δικαίωμα της απασχόλησης, στις εργασιακές σχέσεις και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ενδίδοντας στις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ και της τρόικας και καταργώντας ουσιαστικά τη συλλογική αυτονομία διαπράττετε έγκλημα. Τι δικαιικό σύστημα θα διαθέτει η χώρα στο χώρο της εργασίας;

Αλλά και με αυτές τις πρωτοφανείς θυσίες, κανένας από τους ονομαστικούς στόχους για το δημόσιο έλλειμμα και την ανάπτυξη δεν θα επιτευχθεί.

Εμείς θεωρούμε και μετά τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου για να καταφέρει η χώρα να βγει εκ νέου στις αγορές, επιβάλλεται να αλλάξει το δανειακό πλαίσιο χρηματοδότησης από τους εταίρους μας, τη μοναδική πηγή νέου δανεισμού. Και αυτό πρέπει να γίνει και ως προς το συνολικό ποσό και ως προς την δομή του και ως προς το χρόνο υλοποίησης της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα εμείς, ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, υποστηρίζουμε ότι απαιτούνται:

1) Επιμήκυνση εξαρχής της συμφωνίας κατά πέντε έτη και κατανομή των στόχων στην δεκαπενταετία αντί της δεκαετίας. Αύξηση του δανείου κατά 30 δις ώστε να συνεχίσει η χρηματοδότηση του ελλείμματος από τους εταίρους –δανειστές και να αντιμετωπιστούν οι ζημιές από το PSI στα ασφαλιστικά ταμεία. Εξ αυτών των 30 δις θα πρέπει να διατεθούν τα 15 δις με εξόφληση σε τριάντα χρόνια με ρυθμό 5, 4, 3, 2, 1 (ανά έτος στα πέντε πρώτα χρόνια) ως ασφαλιστική δικλείδα για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, αποκλειστικά στο μέρος των εσόδων. Τα δε υπόλοιπα 15 δις, με τους ίδιους όρους για ανακεφαλαίωση των ασφαλιστικών ταμείων από τη ζημιά που θα υποστούν από το κούρεμα.

2) Αυτόματη επιμήκυνση της συμφωνίας- στα πρώτα τρία χρόνια- και μετάθεσης των στόχων κατά ένα έτος για κάθε έτος για το οποίο δεν επιτυγχάνεται, εξαιτίας της υφεσιακής επίδρασης των μέτρων, ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ.

3) Συμμετοχή στο κούρεμα και των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες.

4) Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω κοινών μετοχών.

 Σε μια τέτοια κατεύθυνση θα διεκδικούσαμε μια επαναδιαπραγμάτευση και του PSI και των όρων και προπάντων των βάναυσων συνοδευτικών μέτρων σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Σήμερα πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στις αποκρουστικές πολιτικές της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης της ύφεσης, της ανεργίας, των εκβιασμών και της τιμωρίας. Οι πολιτικές αυτές δεν εξυγιαίνουν αλλά διαλύουν τον τόπο μας και την ΕΕ.

Τον 21ο αιώνα, διέξοδος δεν υπάρχει στην εθνική αναδίπλωση. Η πάλη μας για τις αξίες και τις αρχές μας, για μια δικαιότερη κοινωνία, δεν έχει καμία πιθανότητα ευόδωσης χωρίς την ΕΕ. Μέσα στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη και το Ευρώ συνεπώς, κατά των Μέρκελ και Σαρκοζί και με τους αντιπάλους τους. Κανείς δεν έχει ούτε το δικαίωμα ούτε και τη δυνατότητα να μας βγάλει από αυτήν.

Είναι ανάγκη να αποκρούσουμε το κλίμα πανικού που καλλιεργείται. Δεν θέλουμε να φύγουμε από το ευρώ και το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα φύγουμε, ακριβώς επειδή εκτός από τους Έλληνες και άλλοι πολλοί –οι περισσότεροι- δεν θέλουν να φύγουμε, για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Αυτό δε σημαίνει πως ό,τι και να κάνουμε δεν θα φύγουμε, σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει και να δεχόμαστε τα πάντα.

Ο αγώνας ενάντια στην πολιτική των μνημονίων, σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι μακρόχρονος, όχι στιγμιαίος. Όσες υπογραφές και αν μπουν σήμερα με το πιστόλι στον κρόταφο κάτω από ανεδαφικές και απαράδεκτες συμφωνίες, η ζωή θα τις ακυρώσει, όπως συνέβη εν πολλοίς και μέχρι σήμερα.

Οφείλουμε να παλέψουμε αποφασιστικά, ενάντια στην παραπέρα εξαθλίωση του λαού μας και τη διάλυση της κοινωνίας μας.

Αυτό που καθίσταται φανερό πλέον είναι ότι απαιτείται άμεσα, μέσα από τις εκλογές, μια νέα πολιτική διεύθυνση της χώρας για αξιόπιστη και μαχητική διαπραγμάτευση, για δίκαιη κατανομή των θυσιών, για να σηκώσει κεφάλι η κοινωνία.

Είναι απίστευτο, και απαράδεκτο,  ότι αυτοί, οι υπεύθυνοι καταστροφής της χώρας και της ανευθυνότητας, μας ζητούν να γίνουμε συνυπεύθυνοι μαζί τους σήμερα.


Σχόλιο 1: Διευκρινήσεις και συμπληρωματικές παρατηρήσεις

Θέμης Βούλγαρης, 15/02/2012 02:03:31

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-02-2012

Με τις απόψεις που θα καταγράψω σε καμιά περίπτω-ση δεν θάθελα να θεωρηθώ συνήγοροςτων θέσεων του φίλου και Προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ Φ.Κουβέλη.(Αλλωστε στο παρελθόν ο Πρόεδρος υπήρξε συνήγορός μου). , Δεν αντέχω στον πειρασμό να μην αναφερθώ σε καποι-ες γενικότητες σχετικές με τις οικονομικές κρί-σεις, ελπίζοντας ότι συμβάλλω στην κατανόηση των θέσεων που ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ.

1. Οι οικονομικές κρίσεις εμφανίζονται περιοδικά, έχουν αναλυθεί και διερευνηθεί από οικονομολό-γους και πολιτικούς που εκπροσωπούν ευρύ φάσμα φι-λοσοφικών, οικονομικών, κοινωνικών απόψεων, και οι οποίοι διατύπωσαν διάφορες θεωρίες για τα αί-τια και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, οι οποί-ες θα μπορούσαν να καταγούν σε τρεις βασικές κατη-γορίες : α) Συντηρητικές (Υποστηριζόμενες από θια-σώτες της πλήρως ελεύθερης αγοράς), β) Προοδευτι-κές (που τις διατύπωσε στην δεκαετία του 30 ο Άγ-γλος οικονομολόγος Κέϋνς, και συνίστανται κυρίως στην τόνωση της απασχόλησης μέσω ενός ελεγχόμε-νου πληθωρισμού και σε αναπτυξιακές πολιτικές με Κρατική παρέμβαση,) γ) Μαρξιστές (Πρεσβευτές της πτώσης του Καπιταλισμού δηλαδή της πλήρους ανατρο-πής του τρόπου παραγωγής και διανομής αγαθών και αντικατάστασή του από μία οικονομία πλήρως ελεγχό-μενη από το Κράτος ή την Κοινωνία).

2. Βασικές θεωρίες για τα αίτια των οικονομικών κρίσεων θεωρούνται α) Η πτωτική τάση του μέσου πο-σοστού κέρδους, β) Υπερσυσσώρευση (λόγω υπερπαρα-γωγής) γ) Η Υποκατανάλωση. Φυσικά υπάρχουν και οι-κονομικές κρίσεις που οφείλονται σε φυσικές κατα-στροφές (σεισμούς, τυφώνες, πλημμύρες, πυρκαγιές, πολέμους)ή περιορισμένες γεωγραφικά σε μία χώρα λόγω ειδικών συνθηκών όπως π.χ στην Γερμανία το 1923 (πληθωρισμός), και πρόσφατα στην Αργεντινή, που η επιρροή τους ξεπέρασε τα στενά όρια μίας χώ-ρας, ή περιοχής του πλανήτη, και με κάποια χρονι-κή υστέρηση επεκτάθηκε σχεδόν σόλες τις Ηπείρους.

Αντίστοιχες κρίσεις υπήρξαν και στις χώρες του «Υ-παρκτού Σοσιαλισμού», αποτέλεσμα λανθασμένων επι-λογών του συγκεντρωτικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας και της δογματικής προσήλωσης σε εξω-πραγματικούς υπερφίαλους στόχους προγραμμάτων ανά-πτυξης. Η παρούσα οικονομική κρίση ξεκίνησε το 2008 από τις ΗΠΑ, επεκτάθηκε στην Ευρώπη και έπλη-ξε με ιδιαίτερη ένταση την χώρα μας που στα 30 χρόνια ένταξής της στην Ε.Ε, δανείστηκε περίπου 300 δις ευρώ χωρίς να μπορέσει να δημιουργήσει πρωτογενές περίσσευμα,ενώ παρά τα 108,2 δις ευρώ των επιδοτήσεων μέσω της Κ.Α.Π αντί ναμειωθεί τό έλλειμα του εμπορικόυ ισοζυγίου στον αγροτικό τομέα αυξήθηκε.

3. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ) ιδρύθηκε στις 22/07/1944 και η λειτουργία του αρχίζει την 1η Μαρτίου 1947. Η συμμετοχή είναι εθελοντική και αρχικά συμμετείχαν 39 χώρες οι οποίες σήμερα έφτα-σαν τις 186. Η κάθε χώρα συμμετέχει στο κεφάλαιο και αναλόγως του ποσοστού συμμετοχής της έχει και αντιστοίχους ψήφους. Οι ΗΠΑ που συνεισφέρουν το 16,67 % του κεφαλαίου έχουν και αντίστοιχο ποσο-στό ψήφων. (Οι δέκα πλουσιότερες χώρες συγκεν-τρώνουν ποσοστό 54%). Η λειτουργία του Οργανισμού βασίζεται στην διευρυμένη πλειοψηφία. Οι αποφά-σεις λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία ίση προς 85%, και επειδή οι ΗΠΑ έχουν ποσοστό 16,77% είναι φανερό ότι ουσιαστικά μπορούν ν΄ ασκήσουν VETO σ΄ οποιαδήποτε απόφαση. Η χώρα μας συμμετέχει με πο-σοστό 0,68 % και αντίστοιχο ποσοστό ψήφων στην λή-ψη αποφάσεων. Η κάθε χώρα ορίζει εκπρόσωπό της. Το Δ.Ν.Τ παρέχει στα μέλη του τεχνικοοικονομική βοήθεια. Δηλαδή ως μέλη του Δ.Ν.Τ είχαμε κάθε χρόνο την επίσκεψη κλιμακίου το οποίο εξέταζε την πορεία της οικονομίας μας και μας έδινε συμβου-λές. Διαδικασία την οποία θα ακολουθούσε ο καθέ-νας που αισθανόταν την ανάγκη να συμβουλευθεί κά-ποιον ειδικό για ένα θέμα του.

4.Η χώρα μας την 1η Ιανουαρίου 1981 εντάσσεται ως πλήρες μέλος (το 10ο) στην Ε.Ο.Κ που μετονομάσθη-

κε το 1992 σε Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε). Το 2001 η Ελλάδα προστίθεται στις 11 χώρες της Ε.Ε στις ο-ποίες θεσπίστηκε το ΕΥΡΩ ως κοινό νόμισμα εμπορι-κών και χρηματικών συναλλαγών,ενώ τρείς Δανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο (Μεγάλη Βρετανία) έμειναν έξω από την ζώνη του ΕΥΡΩ. Τέλος από τις 25 χώρες που από την 1η Μαϊου 2004 αποτελούσαν την Ε.Ε υιοθέτησαν το ΕΥΡΩ η Φιλανδία, η Κύπρος, η Σλοβακία κλπ. Φυσικά οι εντασσόμενες χώρες στην Ε.Ε και στην ζώνη του ΕΥΡΩ (Οικονομική Νομισμα-τική Ένωση – ΟΝΕ) πρέπει να πληρούν μία σειρά κρι-τηρίων. Τα κριτήρια είναι οικονομικά και πολιτικά και η αυστηρότητα εκπλήρωσής τους δεν είναι πάντο-τε άτεγκτη. Η ένταξη μίας χώρας στην ζώνη του ΕΥΡΩ(ΟΝΕ) συνεπάγεται την αποδοχή αποστέρησης του εκ-δοτικού προνομίου μέσω του οποίου είχε α) την δυ-νατότητα αποφυγής προσφυγής στις διεθνείς χρημα-ταγορές καθ’ όσον μπορούσε να τα καλύπτει με την έκδοση χαρτονομίσματος (προφανώς πληθωριστικού), ή τον εσωτερικό δανεισμό (ενδεχομένως και αναγκα-στικό, όπως π.χ τον Μάϊο του 1922) και β) την αν-τιμετώπιση πιθανής μείωσης της ανταγωνιστικότητας και επομένως διεύρυνσης του ελλείμματος εισαγωγών ─ εξαγωγών. Πρόβλημα το οποίο επιλύεται με την υ-ποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Άλλωστε αρκετές χώρες, έχουν χρησιμοποιήσει την υποτίμηση του Εθνικού τους νομίσματος προκειμένου να κατα-στούν ανταγωνιστικές βελτιώνοντας το εμπορικό τους ισοζύγιο (εισαγωγές ─ εξαγωγές).

5.Μάλλον είναι φανερό ότι προηγήθηκε η διεύρυνση της Ε.Ε από την εμβάθυνση. Δηλαδή εντάχθηκαν όμο-ρες χώρες με μεγάλη διαφορά οικονομικού επιπέδου. Η έλλειψη μηχανισμών ενιαίας δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής εντός της ζώνης του ΕΥΡΩ για την αντιμετώπιση κρίσεων οδήγησε την χώρα μας (έναν από τους αδύναμους κρίκους της αλυσίδας των ενταγμένων στην ΟΝΕ χωρών) στα πρόθυρα στάσης πληρωμών, δηλαδή χρεοκοπίας.

6.Η μελέτη των 28 προτάσεων της ΔΗΜ.ΑΡ που ανέπτυ-ξε ο πρόεδρος τον Δεκέμβρη του 2010 στο θέατρο Γκλόρια και η εισήγηση για την έξοδο από την κρί-ση την 14-06-2011 σε συνδυασμό με τον αταλάντευτο προσανατολισμό προς την ομοσπονδοποίηση της Ε.Ε νομίζω ότι αποτελούν την λυδία λίθο για την ερμηνεία της ψήφου της 12-02-2012.

Θέμης Βούλγαρης

Μέλος της ΔΗΜ.ΑΡ Αγ. Παρασκευής

Σχόλιο 2: Συμπληρωματικά σχόλια προς άρση παρεξηγήσεων

Θέμης Βούλγαρης, 15/02/2012 17:47:26

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-02-2012

Ο περιορισμός των 6.000 λέξεων μ’ αναγκάζει να προσφύγω στο παρακάτω συνοπτικό συπληρωματικό σχόλιο.

1.Επιφυλάξεις για το κατά πόσο ήταν ώριμη η χώρα μας να ενταχθεί στην ζώνη του ευρώ έχουν διατυπω-θεί και από γνωστούς οικονομολόγους όπως π.χ από τον Θαν. Κατσάμπα εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ και πρώην υποδιευθυντή της διευθύνσεως οικονομι-κών υποθέσεων, κλπ.

2. Η προσπάθεια που συνεπαγότανε η ένταξή μας στην ΟΝΕ προκειμένου να επιτευχθούν τέτοιοι ρυθ-μοί ανάπτυξης που θα οδηγούσαν στην σύγκλιση με τις αναπτυγμένες χώρες αποδείχθηκε βαρύτερη από αυτήν που θα μπορούσε ή θα είχε την βούληση το δικομματικό πολιτικό σύστημα να σηκώσει στους ώμους του. Φυσικά οι παρεμβάσεις της σύγχρονης αριστεράς (δηλαδή του ΣΥΝ)στην βουλή με τον τότε εκπρόσωπο και τωρινό πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλη αλλά και με τους εν γένει αγώνες της απεδείχθησαν "φωνή βοώντος εν ερήμω". Αδιαφορώντας για τις έγκαιρες προειδοποιήσεις η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με περισσή έπαρση ανέλαβε την διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 με τις αρνητικές για την οικονομία συνέπειες, ενώ ο ευδαιμονισμός και ο αχαλίνωτος καταναλωτισμός σε συνδυασμό με το σπάταλο και πελατειακό κράτος (σχετικό άρθρο στην Καθημερινή της 04-07-2010 του Φ. Κουβέλη) που ακολούθησε στα πεντέμισυ χρόνια της διακυβέρνησής της η Ν.Δ, ρίχνοντας στάχτυ στα μάτια του λαού με διάφορες αριθμητικές αλχημείες ποσοστιαίων αναγωγών οι οποίες αφελώς πίστεψε ότι θα γίνουν αποδεκτές από τους "κουτόφραγκους" μας έφερε στο χείλος του γκρεμού.

3. Γεγονός είναι ότι και η χώρα μας θα υφίστατο την κρίση, δεδομένου του παγκόσμιου χαρακτήρα της όπως επισημάνθηκε και στο σχόλιο 1, αλλά θ΄αποφεύ-

γαμε να βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα.

4. Όσες επιφυλάξεις και όσες παραλείψεις αν επισημάνει κανείς σχετικές με τις ελλειπείς προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής μας εντος της ευρωζώνης και σύγκλισης της οικονομίας μας με τις αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε, άλλο τόσο πρέπει ν απορρίψει οποιαδήποτε σκάψη εξόδου από το ευρώ.

5. Οι συνέπειες εξόδου της χώρας μας από το ευρώ έχουν αναλυθεί από πολλούς και αρκετά. Προσωπικά τυχόν έξοδός μας από το ευρώ μου φέρνει εικόνες από την παιδική μου ηλικία των κατοχικών χρόνων και της μαύρης αγοράς τροφίμων, ή των νεωτέρων της μαύρης αγοράς του ρουβλίου στην ΕΣΣΔ στου δρόμους του Λένιγκραντ (εξακολουθώ να προτιμώ την ονομασία από την σημερινή, δηλαδή Αγία Πετρούπο-λη) , ή του Ζλότυ στην Πολωνία του Γκέρεκ, και του Λέϊ στηνρουμανία του Τσαουσέσκου.

Θέμης Βούλγαρης

Μέλος της ΔΗΜ.ΑΡ Αγ. Παρασκευής

Σχόλιο 3: "Γιουνιβερσιτυ Ματσατσουτσετς αναλαησις"!!!

Τεν Τεν, 15/02/2012 20:40:07

Βουλη των Ελληνων νομοτυπα ανεξαρτητα από τι πιστευει και νομιζει ο καθενας καλως η κακως εψηφισεν ως ανεμενετο τα ακολουθα…

1.Την παραμονη στο Ευρω και την ΕΕ…

2.Την επισημον χρεοκοπιαν του κρατους…

3.Τους χειροτερους δυνατους ορους για την παραμονη αυτή,μεσα σε μια γενικη αναξιοπιστια του κρατους στο εσωτερικο και το εξωτερικο και σκληρωτατες δεσμευσεις για την επιβολη των ορων αυτων στο παρον και στο μελλον..…

Το πρωτο είναι καλο τα αλλα δυο κακα…

Ουτως η αλλως όμως με αυτά θα ζησωμεν τα επομενα χρονια κατά τα οποια το βιοτικο μας επιπεδο θα παει κατά διαολου…

Ουτως θα πρεπει να αναπροσανατολισθωμεν προσαρμοζομενοι από καταναλωτικοι σε πνευματοαισθηματικοι!!!

Προσωπικως θα ασχοληθω στενωτερον με τον Ερωταν και την συναισθηματικη φορτησιν που προκαλει εις τας χηρας και ζωντοχηρας και θα στραφω προς την φυσιν την αθοκομικην και την εντομολογιαν!!!

Τα περι «επαναστασεων» και «νομος είναι το δικιο του εργατη»,και «τριετεις αναστολας εκτελεσεως της ποινης»,είναι μπαρμπουτσαλα….

Οι καιροι του «για σηκωθειτε να βγουμε στους δρομους γυναικες και ανδρες με οπλα στους ωμους» εχουν περασει ανεπιστρεπτι!!!

Σημερα η «επανασταση» η θα είναι απαιτηση της πλειοψηφειας η δεν θα υπαρξει ποτε…

Και αυτος είναι ο στοχος των λαικων συγκεντρωσεων να διαμορφωσουν και να διαδωσουν την απαιτηση των πολιτων που συμμετεχουν για αλλαγη και όχι να την πραγματοποιησουν ατακα και επιτοπου…

Παραδειγμα η προχθεσινη ειρηνικη διαμαρτυρια που οι γνωστοι αγνωστοι κυκλοι με τους «καταλληλους χειρισμους» την ακυρωσαν αφηνοντας πισω τους καταστροφες…

Όταν όμως η «επανασταση» περασει από τον θυμο στην συνειδηση κανεις δεν μπορει να την σταματησει…

Θα βρει τροπους όχι μονο να εκφρασθει αλλα και να επικρατησει που είναι και το ζητουμενο…

Επομενως…

Η επαναστατικη αλλαγη θα είναι μια επιπονη δημοκρατικη διαδικασια στην οποια θα λαβει μερος η πλειοψηφεια του λαου αλλιως δεν θα υπαρξει…

Αν και όταν συμβει πραξικοπημα θα είναι ακροδεξιας μορφης και αποκλισης…

Επομενως χρειαζομεθα μια κυβερνηση Θα προσπαθησει τουλαχιστον να ξανααποκτησει την αξιοπιστια της..

Που θα μιλησει με ανοιχτα χαρτια και θα εξηγησει το το πώς «σεβομενη»τα συμφωνηθεντα θα βρει και από πού λεφτα, ώστε να ανατραπει αν είναι δυνατον η πορεια και της υφεσης και να αναδιοργανωθει το κρατος…

Απλοικα τι θα κανει με τους παπαδες και την εκκλησιαστικη περιουσια,με του Στρατιωτικους και τις στρατιωτικες δαπανες,με τα Εθνικα θεματα,με τους δημοσιους υπαλληλους και την αναδιοργανωση του Δημοσιου,τους μεταναστες,την εγκληματικοτητα,τα λαμογια του Δημοσιου.τους πολιτικους την χρηματοδοτηση των κομματων την απλη αναλογικη,τους φοροφυγαδες,το θεμα των μισθων και των συνταξεων,την παραοικονομια.τα ναρκωτικα,την μηχανογραφηση,τις Τραπεζες.τα ΜΜΕ ,την Παιδεια ,την υγεια ,το περιβαλλον και αλλα θεματα που το εκλογικο σωμα θελει αμμεσσες απλες και κατανοητες απαντησεις…

Το «λεφτα υπαρχουν» γενικα και αοριστα του Γιωργακη προκαλλουν πλεον μονο γελια…

Πως, που,από πού,και γιατι απλα και καταννοητα ζηταει ο κοσμος…

Ώστε και αυτος να ξερει τι περιμενει από εμας και εμεις να ξερουμε γιατι μας ψηφιζουν οσοι θα μας ψηφισουν…

Οι περισπουδαστες οικονομικες αναλυσεις ολιγους αφορουν και ακομη ολιγωτεροι ενδιαφερονται…

Προς την κατευθυνση αυτή του «μιλατε καθαρα και οριστε από τωρα τις κοκκινες γραμμες σας», πιεζουμε με οσες μικρουλες δυναμεις διαθετωμεν τον πολιτικον μας χωρον με πενιχρα προς το παρον αποτελεσματα δια να ειμεθα ειληκρινεις…

Την μαχην μας όμως θα την δωσωμεν!!!…

Αν αποτυχωμεν???…

Θα ακολουθησει η χρεοκοπεια εις περιβαλλον δραχμης…

Και κατ εκτιμησιν του μεγαλου οικονομολογου Δεκα Δεκα αποφοιτου Γιουνιβερσiτυ Ματσατσουτσετς και ντοκτορα Φιτσουλας κοφυ Καισαριανης τα πραγματα θα είναι περαιτερω χειροτερα και ημεις αποντες!!!

Οβερ…

Τεν Τεν Οργανωση Βασης Καισαριανης…

Σχόλιο 4: Προς Τεν Τεν

Φάνης Γέρος, 18/02/2012 19:43:05

Μπράβο, για άλλη μιά φορά.

Τα είπες όλα (τα ουσιαστικά) ελπίζω να μη σε διαβάζω μόνον εγώ.

Αλλά ρε παιδί μου, πολύ ανάλαφρη γλώσσα - δεν κολλάει με σοβαρή ανάλυση - κάνε κάτι μπας και τα δούν με άλλο μάτι οι ρέποντες στο ομφαλοσκοπείν.

Εκτύπωση στις 17/01/2021
Από την ιστοσελίδα Ανανεωτική
www.ananeotiki.gr/el/articles.asp?tid=6550