Αρχική | Εκτύπωσε | Aποθήκευσε ως WORD | Aποθήκευσε ως HTML

Για τη συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής, πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας

Φώτης, Κουβέλης,

Μεταρρύθμιση,


Με χαρά συμμετέχω στη συζήτηση που έχει ανοίξει η «Μεταρρύθμιση» για την «Κεντροαριστερά». Θα έχετε παρατηρήσει ότι αποφεύγω να χρησιμοποιώ τον όρο Κεντροαριστερά γιατί, δυστυχώς, έχει κακοπάθει στη χώρα μας. Πίσω από αυτόν, τα τελευταία χρόνια, οχυρώθηκαν τόσο νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όσο και πρακτικές ακραίου αναχρονισμού και λαϊκισμού. Δείτε, για παράδειγμα, πώς τον χρησιμοποιούν όλες οι πλευρές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εντός ή εκτός του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκονται στην πολύπλευρη κρίση αυτού του κόμματος. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, στη Δημοκρατική Αριστερά προτιμάμε να αναφερόμαστε αναλυτικά στην ανάγκη συγκρότησης μια νέας μεγάλης προοδευτικής, πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που με βάση ένα κοινό πρόγραμμα και φερέγγυα πρόσωπα, θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, θα εδραιώσει την κλονισμένη θέση της μέσα στην Ευρώπη και θα στήσει πάλι την κοινωνία όρθια. Πολιτικά, θα συγκροτηθεί από δυνάμεις που έχουν αναφορά στο δημοκρατικό σοσιαλισμό, τη σοσιαλδημοκρατία, την πολιτική οικολογία και ανένταχτες, φρέσκιες δυνάμεις, από νέους κυρίως ανθρώπους, που αναζητούν νέα έκφραση. Αυτή ήταν η θέση μας ευθύς εξ αρχής από την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Σε αυτή τη γραμμή, με υπομονή και επιμονή, οικοδομήσαμε τη φυσιογνωμία μας, διευρύναμε την επιρροή μας στην κοινωνία και τις συμμαχίες μας σε πολιτικό επίπεδο. Πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε, σε γενικές γραμμές, στο αίτημα της κοινωνίας και κυρίως της νέας γενιάς, για κάτι νέο και διαφορετικό.

Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι δημόσιες τοποθετήσεις από διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μας καλούν να δηλώσουμε αν θα συνεργαστούμε μαζί τους. Τους απαντώ ευθέως. Με αυτήν την πολιτική με την οποία πορεύονται τα τελευταία χρόνια και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Είναι φανερό ότι ενώ προσπαθούν να ασκήσουν επικοινωνιακή πίεση επάνω μας, πρακτικά –όπως φαίνεται από δηλώσεις των ίδιων στελεχών – προετοιμάζουν πυρετωδώς το έδαφος για συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Αριστερό άλλοθι σε μια τέτοια εξέλιξη, εμείς δεν θα δώσουμε.

Δεν θα εμπλακούμε σε τέτοιου τύπου προεκλογικά σενάρια και εικασίες. Καταλύτης για λύση σε προοδευτική κατεύθυνση, είναι η ήττα και αποδυνάμωση του δικομματισμού, με παράλληλη ενίσχυση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η κοινωνία πιέζεται, απελευθερώνεται και ζητά διέξοδο σε δυνάμεις που ενώ αντιτίθενται στις αντιλαϊκές πολιτικές, ταυτόχρονα αναζητούν τη διαφορετική, αναπτυξιακή και με κοινωνική ευαισθησία πολιτική μέσα στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Με προσήλωση σε αυτήν την πολιτική θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.


Σχόλιο 1: ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟ.....

M S, 09/03/2012 20:37:37

Η Δύναμη των ιδεών μας, η συνεπής σταθερή αναζήτηση κανόνων λειτουργίας του κράτους σε σχέση με τη κοινωνία, Η ακύρωση του πελατειακού κράτους που ακόμη και σήμερα δημιουργεί με ημετέρους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ (ως συγκυβέρνηση)πρέπει να είναι απο τις προτεραιότητες της ΔΗΜ.ΑΡ.

Υπάρχουν θεσμοί, υπάρχουν και νόμοι και όπως έλεγε ο αείμνηστος Ηλιάς Ηλιού πρέπει να τους ΄΄ταράξουμε΄΄ στη νομιμότητα !!!

Πρέπει να ακυρώσουμε αλαζονείες τύπου Πάγκαλου περι θεματοφύλακα της αριστεράς και να σταθούμε ταξικά, ηθικά και πολιτικά, απένατι στη δουλεία που θα αντιμετωπίσουμε εμείς και τα παιδιά μας από τον εφιάλτη της ανεργίας και της απαξίωσης.

Σύντροφοι όι προτάσεις μας πρέπει να αγκαλιάσουν τους άνεργους το 21% εν δυνάμει.. μας κατατάσει όλους άνεργους, είναι βαρύ το τίμημα που πληρώνει η Ελληνική νεολαία, σχεδόν ο 1 στους 2 είναι άνεργος......είναι τίμημα βαρύ που καταβαραθρώνει κάθε κάθε ελπίδα κάθε προοπτική αναγέννησης της Ελληνικής κοινωνίας που πλέον έχει προσόντα.. αλλά δεν έχει που να τα παρέχει......

Τώρα όσον αφορά τους εξυγιαντές του ελληνικού δημοσίου, οι εμπνευστές της εφεδρείας έχουν τοποθετήσει στο ΄΄κράτος δικαίου΄΄ μπλε τμηματάρχες κα διευθυντές κατόπιν υποδείξεων των μπλε συνδικαλιστών!!

Η Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να ζητήσει μέσω επερώτησης στην βουλή, όπου υπάρχουν ΄΄μπλε΄΄ υπουργοί, μεταβολές που αφορούν σε τοποθετήσεις (σε θέσεις ευθύνης) πριν τις κρίσεις υπαλλήλων στο δημόσιο που εντελώς τυχαία είναι μέλη σωματείου που πρόσκεινται στην δεξιά!!

Σχόλιο 2: Περί χαρακτηρισμών, εττικετών κλπ. πολιτικών σχηματισμ

Θέμης Βούλγαρης, 10/03/2012 22:23:07

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-03-2012

Όταν δεν χρησιμοποιείται ο τίτλος ενός πολιτικού κόμματος και γίνεται αναφορά στην καθιερωθείσα από τις θέσεις που καταλαμβάναν στις αίθουσες των κοινοβουλίων οι διάφοροι εκπρόσωποι του λαού,(Δε-ξιά,Κέντρο, Αριστερά) προφανώς αφορά δύο ή και περισσότερα κόμματα με κάποια κοινά ιδεολογικά, και κοινωνικά δηλαδή ταξικά χαρακτηριστικά.

Αν υιοθετήσουμε τον ακόλουθο και μάλλον δόκιμο ο-ρισμό του πολιτικού κόμματος, δηλαδή ότι : «πολι-τικό κόμμα καλείται ο συνασπισμός ατόμων που επι-διώκουν την επιτυχία του αυτού σκοπού, την υλοποί-ηση της αυτής ιδέας, δηλαδή την αλλαγή (μεταρρύ-θμιση ή ανατροπή)του υφιστάμενου καθεστώτος ή την διατήρησή του»,τότε θα πρέπει να δεχθούμε ότι κά-ποια κόμματα μπορούν λόγω ιδεολογικής συγγένει-ας και παρεμφερών στόχων να αποτελέσουν πολιτική παράταξη η οποία επιδιώκει την αλλαγή του υφι-στάμενου κοινωνικοπολιτικού καθεστώτος σε μία χώ-ρα ή την διατήρησή του.

Βασικά οι διάφορες πολιτικές παρατάξεις θα μπορού-σαν να ταξινομηθούν σε τρεις κατηγορίες : α)Συντη-ρητική (Δεξιά) β) Κεντρώα γ) Αριστερά (Προοδευτι-κή), ανκαι τον εντός παρενθέσεως χαρακτηρισμό δι-εκδικούν και οι άλλες.

Τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι διάφορες παρατά-ξεις προκειμένου να επιτύχουν εύσημα προοδευτικό-τητας ποικίλουν από την υπόσχεση βελτίωσης της ζω-ήςτων πολιτών διατηρώντας το υφιστάμενο καθεστώς, ή της αλλαγής του με μεταρρυθμίσεις ειρηνικού χα-ρακτήρα ή τέλος ανατροπές των κρατικών δομών με ειρηνικές ή επαναστατικές ενέργειες.

Η σύμπηξη τέτοιων πολιτικών παρατάξεων δεν παρατη-ρείται όταν ένα κόμμα πολυσυλεκτικό έχει επί κεφα-λής δυναμικό ηγέτη και καταφέρνει να ενσωματώνει στις τάξεις του ποικίλα κοινωνικά στρώματα ελαχι-στοποιώντας τις πιθανότητες ύπαρξης άλλου κόμμα-τος στην παράταξη που ανήκει, μονοπωλώντας την εκ-προσώπηση διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων.

Κλασσικό παράδειγμα κομμάτος που επέτυχε την απο-κλειστικότητα εκπροσώπησης παρατάξεων και ηγεμό-νευσε ιδεολογικοπολιτικά για μεγάλο χρονικό διά-στημα στον εκτός συντηρητικής παρατάξεως χώρο υ-πήρξε για την χώρα μας το ΠΑΣΟΚ.

Απλή αναφορά ονομάτων των πολιτικών προσωπικοτή-των προερχομένων από μία ευρεία γκάμα ιδεολογικο-πολιτικών χώρων που κατά καιρούς φιλοξενήθηκαν στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ στο κοινοβούλιο αρκεί να ωθή-σει κάθε πολιτικοποιημένο άτομο σε βαθιά περισυλ-λογή.

Ενδεικτικά καταγράφω πολιτικούς προερχομένους:

α)από την Συντηρητική ή και την Φιλελεύθερη παρά-ταξη (όχι πάντως την Σοσιαλιστική ή εστω Σοσιαλί-ζουσα): Ανδριανόπουλος, Μάνος, Κοντογιαννόπουλος,

β)από την Κεντρώα, Μαύρος, Ζίγδης, και μία σειρά βουλευτών και στελεχών π.χ Πολυχρονίδης, Μπαντου-βάς κλπ.

γ)από την Αριστερά, Γλέζος, Βαφειάδης, Δαμανάκη, Ανδρουλάκης, Μπίστης

Εκτιμώ ότι στην χώρα μας οι έννοιες και το περιε-χόμενο της πολιτικής των διαφόρων πολιτικών κομ-μάτων υστερούν σε σαφήνεια, διευκολύνωντας την αμ-φισημία του πολιτικού λόγου που εκφέρουν οι εκ-πρόσωποί τους.

Η Ελληνική πολιτική ζωή παρουσιάζει αρκετές ιδιο-μορφίες σε σχέση με των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αναλογία οικονμικοκοι-νωνικών συνθηκών και κατά συνέπειαν αντιστοιχία πολιτικών υποκειμένων.

Διαπιστώσεις όπως:

1. Η χώρα μας κατά βάσιν υπήρξε αγροτική και μέ-χρι τα μέσα του περασμένου αιώνα ο αγροτικός πλη-θυσμός αντιπροσώπευε σοβαρό ποσοστό του συνόλου των κατοίκων, χωρίς ωστόσο να έχει δημιουργηθεί αξιόλογο αγροτικό κόμμα.

2. Η αστική στην Ελλάδα ήταν μικρή και λόγω του μικρού ειδικού της βάρους δεν μπόρεσε να διαδρα-ματίσει αντίστοιχο ρόλο με αυτόν που έπαιξε σε άλλες χώρες π.χ Γαλλία, με αποτέλεσμα την αδυνα-μία συγκρότησης σύγχρονου κράτους.

3. Η υποβαθμισμένη παρουσία της αριθμητικά μικρής εργατικής τάξηςστην χώρα μας όταν στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα στις άλλες χώ-ρες της Ευρώπης ανδρώνονταν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα είχε ως συνέπεια την αναιμική παρουσία σο-σιαλιστικής αριστεράς και μονοπώληση του χώρου της όλης παράταξης από από την κομμουνιστική εκδο-χή ποδηγετούμενη από το Κ.Κ.Σ.Ε.

4. Ο όρος κεντροαριστερά, όπως εύστοχα παρατηρεί ο πρόεδρός μας Κουβέλης,έχει κακοπάθει και ίσως προκαλεί και πολιτικοιδεολογικές συγχίσεις. Σ’ άλ-λες χώρες και σε ανάλογες βέβαια εποχές εμπεριεί-χε καθαρότητα στόχων, και προγράμματος. Π.χ στην Γαλλία η κυβέρνηση Λαϊκού μετώπου υπό τον Λέον Μπλούμ Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές,και Ριζοσπάστες ή πριν μερικά χρόνια επί εποχής Μιτεράν έίχαμε κυ-βέρνηση κεντροαριστεράς.

Κλείνοντας θεωρώ ότι οι προεκλογικές προσκλήσεις για συνεργασίες ή οι διάφορες εικασίες "θολώνουν" το πολιτικό σκηνικό προκαλώντας σύγχιση στους πο-λίτες με απώτερο σκοπό άντλησης εκλογικών πλεο-νεκτημάτων. Ας αποδεχθούμε το δικαίωμα του λαού να προβεί μέσα από την εκλογική διαδικασία στις επιλογές του, και ας δεσμευτούμε προεκλογικά ότι αφού επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε την έννοια της ψήφου του, θα προσπαθήσουμε υλοποιήσουμε την εντολή του.

Θέμης Βούλγαρης

Μέλος της ΔΗΜ.ΑΡ

Σχόλιο 3: Σχεικτά με την επίθεση Σαμαρά

Δημήτρης Τζαμουράνης, 11/03/2012 11:30:16

O κ. Σαμαράς επιτέθηκε στη Δημ. Αρ. Επειδή έχει στους κόλπους της εκείνους που "αποκαλούν σφαγές και γενοκτονίες, συνωστισμό". Αναφέρεται προφανώς στην κα Ρεπούση. Εγώ ψηφίζω ανανεωτική Αριστερά αρκετά χρόνια, αρκιβώς επειδή τολμά να έχει στους κόλπους της άτομα που τολμούν να αντιπαραβάλλουν στην αντίληψη της "ιστορίας του σχολείου", την επιστημονική ιστορία. Και πουθενά βέβαια δε γίνεται υποβάθμιση των σφαγών, ως ιστορικό γεγονός. Αυτό έγινε από μερίδα του τύπου, που πιάστηκαν από μια λέξη, η οποία αναφέρονταν στις συνθήκες πανικού που δημιουργούνται όταν ένα απειλούμενο πλήθος -πώς να το πώ, πάλι θα χρησιμοποιήσω την κακιά λέξη- συνωστίζεται στην προβλήτα, στο όριο μεταξύ της θάλασσας και των σφαγέων.

Ορθώς ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι κάποιοι ψηφοφόροι της ΝΔ, έχοντας δει την αλλοπρόσαλλη πολιτική της, βλέποντας ότι απομακρύνεται και από αυτή ακόμα την Ευρωπαϊκή προοπτική του ιδρυτή της, ίσως βλέπουν με καλό μάτι τη Δημ. Αρ. Και προσπαθεί να τους μαζέψει αντιπαραβάλλοντας το δικό του σκουριασμένο πατριωτισμό με την παρουσιασμένη από διαπλεκόμενα ΜΜΕ "αντεθνικότητα" της Δημ. Αρ.

Θα θυμίσει κανείς στον κο Σαμαρά ότι είναι πατέρας μιας πολιτικής πατριωτικής στη ρητορία, αλλά εξαιρετικά αποτυχημένης στην πράξη; (Βλ. Σκοπιανό).

Θα απαντήσει κανείς σε όλα εκείνα τα κέντρα, που ζητούν από τη Δημ. Αρ. διαπιστευτήρια ότι θα συνεχίσει "το ίδιο βιολί" με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στα λεγόμενα "Εθνικά Θέματα", μια πολιτική ρεμούλας εξοπλισμών και ταυτόχρονα ζημιογόνας από κάθε άποψη για την Πατρίδα, τελικά;

Σχόλιο 4: ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Βαγγέλης Ιντζίδης, 11/03/2012 15:00:02

Αγαπητέ Φώτη και αγαπητοί φίλες και φίλοι της ΔΗΜΑΡ

πρέπει να απαντάμε στους κοινωνικούς χώρους δράσης μας στις επιθέσεις

Ο κύριος Σαμαράς αφού καλλιέργησε - κατά την κρίση μου - τον αντιμνημονιακό λόγο παραμονή περιφερειακών εκλογών

τώρα παραμονή εθνικών εκλογών (αν και εφόσον βέβαια...θα δούμε) επιλέγει τον εθνικιστικό λόγο για να μπορέσει να εισπράξει ψήφους και από το ΛΑΟΣ μετά και την είσοδο των παλαιο(νεο)φασιστών στο κόμμα του.

Εκείνο που του διαφεύγει είναι το γεγονός πως σπιλώνει με τον πιο αήθη τρόπο ένα δικό του στέλεχος - μια γυναίκα πολιτικό (από τους πολιτικούς - που κατά την κρίση μου θα έπρεπε να υπάρχουν στο εθνικό κοινοβούλιο: θυμίζω το όχι της στις υπογραφές περί ταυτοτήτων, το όχι της στη στήριξη Σαρκοζί (vs Mπαϊρού) και το όχι της να μην αποσυρθεί το βιβλίο Ιστορίας δίχως να αξιολογηθεί μετά από τις διορθώσεις που έγιναν από τους εκπαιδευτικούς). Προκειμένου να εισπράξει αμφίβολα πολιτικά οφέλη εκθέτει την κυρία Γιαννάκου προκειμένου να καλωσορίσει στο κόμμα του νεοφασίστες.

Αγνοεί επίσης πως τέτοιες συμπεριφορές δεν θα κάνουν τους έλληνες πολίτες να ξεχάσουν τη στάση του στα μέτρα που ψήφισε και μετά το όχι επί του Μνημονίου 1.

Προκειμένου να ξεχασθεί ο μνημονιακός διχασμός (υπέρ και κατά των Μνημονίων) αντιπροτείνει τον εθνικιστικό διχασμό (παλιά μας τέχνη από τη δεξιά στη χώρα αυτή). Νομιμοποιεί με τον κύριο Βενιζέλο (τον συνταγματολόγο που εισηγήθηκε την αντισυνταγματική πληρωμή φόρου μέσω της ΔΕΗ μετά και από τις πρόσφατες αποφάσεις) έναν άτυπο εμφύλιο ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης και της αριστεράς.

Το περίεργο είναι πως κάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τις καταγγελίες περί προδοσίας του από πρώην βουλευτές του κόμματός του και αναζητά στη Δημοκρατική Αριστερά τους προδότες.

Κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται το γεγονός της οξύτατης κρίσης που έχει ξεσπάσει και στην κεντροδεξιά (από κέντρο μέχρι λαϊκή νέα δεξιά - αντί ονοματοθεσίας λαϊκιστικής και φασίζουσας δεξιάς).

Σύντροφε Φώτη

εδώ μαζί αναλαμβάνουμε ένα πολύ δύσκολο αγώνα: τη δημιουργία μιας αριστεράς που μπορεί να ανταποκριθεί και σε ρόλους αριστερής προοδευτικής σοσιαλδημοκρατίας - τέτοιας που δεν γνώρισε ποτέ η χώρα μας (δυστυχώς)

Και μας αρέσουν τα δύσκολα...όσο υπάρχουμε...όσο υπάρχει το ΄Αλλο τόσο δεν θα μπορεί κανείς να προχωρά αμέριμνος... κάτι θα τον ενοχλεί πάντα

Και εμείς ενοχλούμε

Εξοχα

Να ενοχλούμε και να μας επιτίθενται διάφορα παρακλάδια των κενών νοήματος αναδυόμενων νέων πολιτικών κατηγοριών χτες - αύριο...

Το μόνο αύριο που οραματίζονται όλες και όλοι αυτές/οί είναι οι παλιές συνταγές του χτες

Επιστροφή στον ιστορικό χρόνο με την αριστερά λοιπόν και ας αφήσουμε επιτέλους τη γνωσιολογία προς χάριν της οντολογίας...

Μαζί πάντα ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (γιατι δημοκρατία και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ δεν βλέπουμε)

Φιλικά

Βαγγέλης Ιντζίδης


Εκτύπωση στις 05/04/2020
Από την ιστοσελίδα Ανανεωτική
www.ananeotiki.gr/el/articles.asp?tid=6618