Αρχική | Εκτύπωσε | Aποθήκευσε ως WORD | Aποθήκευσε ως HTML

Aλλάζει το κλίμα

Γεράσιμος, Γεωργάτος,

Τα Νέα,


Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων με μειωμένα επιτόκια, κρινόμενη με ρεαλισμό, μπορεί να αποτελεί μικρό βήμα για την οικονομία αλλά πολιτικό άλμα για το σύνολο της ευρωζώνης. Oπως όλα στην Ευρώπη, είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμβιβασμού. Για να καθησυχαστούν οι γερμανικές αντιπληθωριστικές εμμονές, η συνολική ροή και ποσότητα χρήματος στην ευρωζώνη δεν πρόκειται να αυξηθεί, συνεπώς δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινή πραγματική οικονομία, ενώ τα αναγκαία προγράμματα δημοσιονομικής σύγκλισης θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται.

Η χώρα μας, καθώς και η Πορτογαλία δεν θα επωφεληθούν άμεσα, αφού το μέτρο θα ισχύει για τις χώρες που βρίσκονται εντός ή επανεξέρχονται στις αγορές. Ωστόσο είναι σημαντικότατο συνολικό δημόσιο και σε ευρωπαϊκή κλίμακα μέτρο εξισορρόπησης και σταθεροποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών και αντίρροπο της ισχύος των οίκων αξιολόγησης.

Επιπλέον, ανοίγει τον δρόμο και για άλλα μέτρα, αφού καταδεικνύει ότι η αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη απαιτεί συνολικό σχέδιο και όχι αποσπασματική ανά κράτος πυροσβεστικού τύπου διαχείριση. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος για την ανάκτηση της ισχύος της πολιτικής και της επιβολής ρυθμίσεων επί της οικονομίας στη χρηματοπιστωτική της εκδοχή, που αποτελεί και παγκόσμιο πρόβλημα. Απομένουν προφανώς πολλά να γίνουν, αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η σχετική απόφαση λαμβάνεται εντός μιας Ευρώπης όπου πλειοψηφούν και κυριαρχούν συντηρητικές κυβερνήσεις. Πρόκειται συνεπώς για σημαντικό ρήγμα στον συντηρητικό δογματισμό.

Οσο για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, αναμφίβολα δικαιώνει και ενισχύει όσους υποστήριζαν σταθερά και συνεχίζουν να υποστηρίζουν την επιμονή στις μεταρρυθμίσεις, την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας, την αγκύρωση στο ευρώ και την αναμονή των εξελίξεων και των αλλαγών. Το κλίμα αλλάζει, οι ευρωπαϊκοί ρυθμοί επιταχύνονται.


Εκτύπωση στις 03/12/2022
Από την ιστοσελίδα Ανανεωτική
www.ananeotiki.gr/el/articles.asp?tid=6814