Ελλάδα- Ευρώπη- Μεταρρυθμίσεις

Μιχάλης, Μιχαήλ

Μεταρρύθμιση, 2012-10-08


Το “κολασμένο” τριήμερο , με τα φλασάκια και τίς λίστες Λαγκάρντ, στην Αθήνα , να πέφτουν σαν το χαλάζι και να θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές της κυβέρνησης και στα κάγκελα τους πολίτες, ο γράφων πήρε μια καλή γεύση στις Βρυξέλλες, του τί θα γίνει με την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, τι θέλουν οι Ευρωπαίοι από εμάς, πότε μπορεί να πάρουμε την δόση των 31,5 δις και με τι ανταλλάγματα . Τα συμπεράσματα των συζητήσεων στις ευρωπαικές πρωτεύσουσε και στην έδρα της Ε.Ε είναι, θαρρώ, ενδιαφέροντα και σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζουν τα γεγονότα των επομένων ημερών, αρχής γενομένης από την άφιξη στην Αθήνα της ΄Αγκελα Μέρκελ.

Φαίνεται να είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα “αποβληθεί” με πρωτοβουλία των Ευρωπαίων από την Ευρωζώνη. Δείχνουν να κατανοούν ως ένα βαθμό τις δυσκολίες της δημοσιονομικής προσαρμογής, ζητούν όμως.....Μεταρρυθμίσεις! “Κάντε επιτέλους κάποιες μεταρρυθμίσεις κι άν το πρόγραμμα δεν βγαίνει τότε να είμαστε εμείς οι απολογούμενοι”, είπε σε έλληνα συνομιλητή του πρόσφατα ο Ολι Ρεν. Αυτό το μήνυμα πρόκειται να καταστήσει σαφές εδώ και η Γερμανίδα Καγκελάριος. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν θέλει να κάνει ανατροπές.Ετσι εξηγείται και η έντονη δυσπιστία της τρόικας να απορρίπτει τις προτάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό σε κανένα επίπεδο στην Ε.Ε, γιατί δεν ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα, γιατί π.χ μια μετακόμιση από φίλους τυπικά είναι ακόμη παράνομη, γιατί σε Παιδεία και Υγεία η προσαρμογή είναι ανύπαρκτη ή επιδερμική, γιατί τα καρτέλ στην αγορά παραμένουν άθικτα , γιατί το πάρτι της φοροδιαφυγής και της παρασιτικής οικονομίας συνεχίζεται αδιατάραχτα κ.ο.κ.

Γιαυτό , λένε, επιβάλλονται οριζόντιες περικοπές και φόροι . Αν βέβαια τους πιστεύει κάποιος είναι ένα θέμα γιατί ιδεολογικά ασφαλώς η επιβολή λιτότητας είναι για την Μέρκελ και τους συν αυτής “πρός πάσαν νόσον και μαλακίαν....” Μήπως όμως ως πρός τίς μεταρρυθμίσεις έχουν δίκιο;

Η παρατηρούμενη στροφή των Ευρωπαίων , παράλληλα, δεν φαίνεται να είναι συγκυριακή αλλά να συνιστά αναγκάια επιλογή για πρόφανείς, κι όχι μόνο, λόγους. Εξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ μπορεί να προκύψει αν το θελήσουμε εμείς, γιατί δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην πορεία που θα πάρει η Ε.Ε και η οποία θα προσδιορισθεί σχεδόν αποκλειστικά από την Γερμανία. Ή άν συμβεί κάποιο απρόσμενο και απευκταίο γεγονός που θα προκαλέσει γενική κατάρρευση στη χώρα. Υπό την έννοια αυτή είναι σημαντική η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη ότι η ΔΗΜΑΡ θα κάνει οτιδήποτε για να μην προκύψει μια τέτοια εξέλιξη.

Το ίδιο φαντάζομαι επιδιώκουν κι υπόλοιπες διάσπαρτες δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της Κεντροαριστεράς και της προοδευτικής σοσιαλδημοκρατίας. Να, λοιπόν , μια καλή ευκαιρία να συμπλεύσουν για να αποτραπεί , με την τακτική και της Χρυσής Αυγής , η συνολική οπισθοδρόμηση της χώρας.

Καθοριστική διαπίστωση για όσους ενδιαφέρονται το “τί παίζεται” στην Ε.Ε αφορά στο ότι επαρκή λεφτά στην Ε.Ε, δεν υπάρχουν για να δοθεί οριστική λύση στη κρίση που χτυπάει τον Νότο της ηπέιρου μας και δείχνει την τάση να εξαπλωθεί και στον Βορρά. Τα 500 δις του ESM είναι στη παρούσα φάση όλα όσα διαθέτουν οι κράτη μέλη, δηλαδή η Γερμανία. Κι αυτά θα πρέπει να τα μοιραστούν η Ελλάδα (όσα χρειάζεται επιπλέον, περίπου 16,5 δις προσδιορίζουν οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες το τρίτο πακέτο που χρειαζόμαστε για να λυθεί το πρόβλήμα), η Ισπανία όταν θα μπεί στον Μηχανισμό, η Κύπρος που δεν βιάζεται και την πιέζουν να μπεί γρήγορα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και πιθανόν η Σλοβενία. Αν και κατα μία “γερμανική’άποψη και το Βέλγιο θα έπρεπε να μπεί σε Μνημόνιο. Αρα όσο γρήγορα πάρουμε τη δόση των 31 δις τόσο το καλύτερο. Ομως .....

....όλα δείχνουν ότι τη σχετική απόφαση δεν θα πρέπει να την περιμένουμε εντός του Οκτωβρίου. Για δύο λόγους. Πρώτον γιατί η Γερμανία θέλει να πάει σε λύση πακέτο για όλες τις χώρες εντός του Νοεμβρίου . Χριστιανοδημοκράτες,Σοσιαλδημοκράτες , Πράσινοι , Αριστεροί το έχουν σχεδόν συμφωνήσει ότι όλα θα πρέπει να τελειώσουν με τον Μάρτιο, με το Σύμφωνο Σταθερότητας και την Εποπτεία των Τραπεζών , από τον Γενάρη του 2013, κι ό,τι άλλο χρειαστεί, επειδή δεν θέλουν σημαντικές εκρεμμότητες με τα ευρωπαϊκά, στη προεκλογική τους περίοδο . Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στην Ισπανία ο Ραχόι αρνείται να μπεί τώρα στον Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Μηχανισμό γιατί έχει τοπικές εκλογές μέσα στον Οκτώβριο και η διαφαινόμε νη ήττα μπορεί να είναι πανωλεθρία. Να ληφθεί δε σοβαρά υπόψιν ότι η διφωνία ΔΝΤ -ΕΕ δεν είναι προσχηματική αλλά ουσιαστική και τότε θα έχουμε το βασικό πλαίσιο των δυσκολιών που υπάρχουν.

Ενδιαφέρον έχει και η εκτίμηση του ΝΑΤΟ που έχει διαβιβαστεί παρασκηνιακά στα “κεφάλια” της Ε.Ε πώς τυχόν γεωπολιτική απομόνωση της Ελλάδας είναι μεγάλο πλήγμα για τη Δύση, όταν μάλιστα στη Μέση Ανατολή η αποσταθεροποίηση είναι γεγονός κι όχι ενδεχόμενο.

Κι εμείς; Τι κάνουμε; Πώς αντιδράμε ; Συγκάλυψη φοροδιαφυγής, ¨λιστομαχίες”,φθηνό πολιτικό παιχνίδι επιβίωσης του Νεοδημοκρατικού και Πασοκικού κομματικού κράτους και των μηχανισμών εξουσίας , αποφυγή να ξεπεράσουμε τις δομικές μας ανεπάρκειες και στρεβλώσεις, υπεράσπιση των κεκτημένων.Μελαγχολία.Ισως να μα ς ξυπνήσει η φασιστική εξαλλοσύνη της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο έφτασε θαρρώ ο κόμπος στο χτένι.Και μακάρι να λυθεί λυτρωτικά.


Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=6843&export=word