Αρχική | Εκτύπωσε | Aποθήκευσε ως WORD | Aποθήκευσε ως HTML

Το άλμα του Φέλιξ και το "Χυτήριο"

Νίκος, Σπιτσέρης,

Εβδόμη, Καβάλας,


Την ώρα που τα ανθρωποειδή επέβαλαν τον νόμο τους στο «Χυτήριο» βάλλοντας ευθέως όχι απλώς κατά του πολιτισμού, αλλά κατά της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης, ένας Αυστριακός αλεξιπτωτιστής ο Φέλιξ Μπαουμγκάρντνερ έκανε ελεύθερη πτώση από τα 39.000 μέτρα. Από τη στρατόσφαιρα. Το απόλυτο κοντράστ. Οι σκηνές μπροστά από το «Χυτήριο» παραπέμπουν ευθέως στους σκοτεινούς χρόνους του Μεσαίωνα, όταν η καλλιτεχνική έκφραση θεωρούνταν βλασφημία και τα τάγματα των πιστών «απέδιδαν δικαιοσύνη» ρίχνοντας στην πυρά τους άπιστους. Την ίδια ώρα ο Αυστριακός αλεξιπτωτιστής ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο άλμα στο κενό, δείχνοντας ένα μέρος των ανεξάντλητων ανθρωπίνων δυνατοτήτων. Μα και των δυνατοτήτων της επιστήμης. Ο Φέλιξ δεν έκανε το άλμα από τη στρατόσφαιρα μονάχος. Δεν θα μπορούσε να το κάνει όσο δυνατός, όσο ατρόμητος και αν είναι. Προηγήθηκαν μήνες ολόκληροι προετοιμασίας. Χρειάστηκε ειδική στολή, που να του επιτρέπει να σπάσει το φράγμα του ήχου πέφτοντας χωρίς να διαλυθεί. Το άλμα στο κενό από τη στρατόσφαιρα παρακολουθούσε ένα πλήθος ειδικών από έναν θάλαμο επιχειρήσεων όμοιο με αυτό των διαστημικών αποστολών, που επικοινωνούσε διαρκώς μαζί του.

Το άλμα έγινε. Μια ανθρώπινη κουκίδα βούτηξε στο κενό από τα 39.000 μέτρα για να προσγειωθεί μερικά λεπτά αργότερα με το αλεξίπτωτο και να πανηγυρίσει την κατάρριψη ενός ακόμα ρεκόρ. Την κατάκτηση μιας ακόμα κορυφής. Λίγες ώρες πριν εκτυλίχθηκαν οι σκηνές ντροπής έξω από το χυτήριο, που μάλιστα οδήγησαν στη διακοπή των παραστάσεων. Η μισαλλοδοξία νίκησε. Ο φασισμός νέτα σκέτα πέτυχε ακόμα μια περιφανή νίκη σε τούτη την ταραγμένη περίοδο. Επίσης, λίγες ώρες πριν, είχε γίνει γνωστό ότι ένας Ελληνοαιγύπτιος, που χτυπήθηκε ανελέητα από ομάδα ακροδεξιών με αλυσίδες εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του στην πλατεία Αττικής υπέστη μερική τύφλωση στο ένα μάτι.

Δεν είναι μόνο αυτά τα τρία εμφαντικά παραδείγματα. Για κάθε επίθεση θρησκευτικής μισαλλοδοξίας από ακραιφνείς μουσουλμάνους, ή χριστιανούς ταλιμπάν, υπάρχει ένας επιστήμονας, που αγωνίζεται για την υπέρβαση των συμβατικών ανθρώπινων δυνατοτήτων. Μια ανακάλυψη κατά του καρκίνου. Ένα άλμα στην εξερεύνηση του σύμπαντος. Μια νίκη ενάντια στον σκοταδισμό και τη μικρόνοια. Είναι δε τόσο το φως που ρίχνεται καθημερινά στα ανεξερεύνητα μυστήρια του σύμπαντος και της ανθρώπινης φύσης, που είναι βέβαιο πως ο σκοταδισμός δεν θα τα καταφέρει. Δεν μπορεί να τα καταφέρει.

Σχόλιο 1: Υπαρχει ελπίς;

Φιλιώ Πολυμενάκου, 16/10/2012 20:11:06

Ό φασισμός και ο θρησκευτικός φανατισμός, νίκησαν στο Χυτήριο σε ένα επεισόδιο καλά στημένο και με τους απέναντι απροετοίμαστους.

Αυτόν τον πόλεμο εναντίον τους θα τον κερδίσουμε, αν τους πολεμήσουμε όλοι μαζί.

Υπάρχει ελπίδα.

Τους άλλους όμως; Εκείνους, που,τον 21ο αιώνα! χρησιμοποιούν ναυαρχίδες και κουβαλάνε θαυματουργές εικόνες, για τη σωτηρία της χώρας μας από την κρίση;

Πώς τους νικάμε;

Υπάρχει ελπίς;

Μήπως έχεις καμιά ιδέα;

Εκτύπωση στις 27/01/2022
Από την ιστοσελίδα Ανανεωτική
www.ananeotiki.gr/el/articles.asp?tid=6856