Αρχική | Εκτύπωσε | Aποθήκευσε ως WORD | Aποθήκευσε ως HTML

Μετά τον προϋπολογισμό τι;

Δημήτρης, Χατζησωκράτης,

Ημερησία,


Αύριο (Κυριακή 11/11/12) τα μεσάνυχτα ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός 2013 με τουλάχιστον 168 θετικές ψήφους.

Η ΔΗΜΑΡ, με απόφαση της ΚΕ του κόμματος ,ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα έχει αποφασίσει για την θετική της ψήφο.

Ο Προϋπολογισμός είναι η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση! Εμείς αυτή την κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει να την στηρίξουμε. Και αυτό το έχουμε καταστήσει σε όλους τους τόνους φανερό.

Το μεγάλο ζήτημα για τη ΔΗΜΑΡ αλλά κυρίως για την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης είναι το: « μετά τον προϋπολογισμό τί».

Όμως πριν απ΄όλα απαιτούνται δύο απαντήσεις σε οιονεί ερωτήματα, που τίθενται για τη στάση της ΔΗΜΑΡ στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες αλλά και για τη θέση της στο κυβερνητικό σχήμα μετά το ΠΑΡΩΝ και το ΝΑΙ. Ως ΔΗΜΑΡ γνωρίζαμε προεκλογικά ότι αμέσως μετά τις εκλογές υπάρχει το προβλεπόμενο πακέτο των 11,5 δις ευρώ από το Μνημόνιο 2! Μετά λόγου γνώσεως αναλάβαμε τις ευθύνες μας και είπαμε στον ελληνικό λαό ότι υποχρεωτικά πρέπει να «περάσουμε» μέσα από την αποδοχή αυτών των επώδυνων περικοπών συντάξεων, μισθών και επιδομάτων προκειμένου να πάρουμε το διαβατήριο για τη μοναδική πορεία της χώρας για αναστροφή και ανάταξη μέσα στην ευρωζώνη και με το ευρώ.

Τα δημοσιονομικά είναι μέτρα περιορισμού των δαπανών του δημοσίου. Τα εργασιακά είναι μέτρα περιορισμού των δαπανών των ιδιωτών εργοδοτών, πέρα από το γεγονός ότι πάνε πολλά βήματα πίσω το σύστημα των εργασιακών σχέσεων, αποδιαρθρώνοντάς το. Η κυβέρνηση δεν εξαντλεί το έργο της σε 4,5 μήνες αλλά όπως έχουμε δηλώσει στο Προοίμιο της Προγραμματικής Συμφωνίας των τριών κομμάτων θα έχει χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα. Εξάλλου η απαγκίστρωση, που προεκλογικά είχαμε ως σύνθημα, δεν θα γίνονταν μέσα στους πρώτους 4,5 μήνες! Εμείς ποτέ δεν ζηλώσαμε μαγικές ικανότητες! Όταν διεκδικείς 31,5 δις συν 5 συν 7,2 είναι προφανές ότι θα περάσεις μέσα από την υπογραφή και ενός τρίτου Μνημονίου με τους δανειστές! Η απαγκίστρωση θα γίνεται στο βαθμό που το συνολικό σχέδιό μας, το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας προωθείται σταθερά με μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης, την επιτάχυνση της υλοποίησης μιας σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την αναπτυξιακή προοπτική.

Εμείς, ως ΔΗΜΑΡ, δεν διαπιστώνουμε «ασυμβατότητα» των επιλογών μας για τις ψηφοφορίες με τις κυβερνητικές ευθύνες! Σε κυβερνήσεις συνεργασίας και μάλιστα κάτω από τόσο αναγκαστικές και πρωτόγνωρες συνθήκες, τα κόμματα θα έχουν διαφωνίες σε επί μέρους – έστω και καίρια- ζητήματα; Με αυτές θα πορεύονται, μεριμνώντας να ελαχιστοποιούν τις τριβές.

Μετά την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού, είναι απόλυτη η ανάγκη να καταβληθεί από την κυβέρνηση ως σύνολο μια εργώδης προσπάθεια πρώτα απ΄όλα για τη διασφάλιση του συνόλου της δόσης των 31,5 δις ευρώ. Προφανώς η κυβέρνηση δεν θα … χαθεί αν το Eurogroup δεν αποφασίσει οριστικά και καταληκτικά για την εκταμίευση την Δευτέρα! Το ζήτημα θα είναι ανοικτό! Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αποδείξει ότι έχουν την ευελιξία, όταν βεβαίως υπάρχει η πολιτική βούληση, να δίνουν τις αναγκαίες λύσεις. Αφού εμείς θα έχουμε κάνει το ζητούμενο βήμα, οι ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να βρουν τη λύση, έστω και μετ΄ εμποδίων ως τα τέλη του Νοεμβρίου. Έστω και αν το ζήτημα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους δεν έχει λάβει την οριστική του μορφή!

Παράλληλα και ταυτόχρονα η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιήσει όλους εκείνους τους κρατικούς μηχανισμούς για την προώθηση όλων εκείνων των πρωτοβουλιών, που είναι υποχρεωτικές: για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση, μέσα και από τη διασφάλιση όλων εκείνων των παγωμένων πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων την επιτάχυνση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, την αξιοποίηση των εργαλείων της ΕΤΕπ, το ξεπάγωμα των μεγάλων δημόσιων έργων. Για την εξεύρεση των πρόσθετων πόρων μέσα από την πάταξη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με δίκαιη κατανομή των βαρών. Για τις αλλαγές-εξυγίανση στο πολιτικό σύστημα και την αναδιοργάνωση του κράτους-η δημόσιας διοίκησης.

Είναι το σχέδιο και η πορεία όπως την έχουμε, από κοινού και τα τρία κόμματα, προδιαγράψει και συμφωνήσει στην Προγραμματική Συμφωνία.


Σχόλιο 1: Άλλα λέγατε...

Σταυροσ Μπουρπουλασ, 10/11/2012 20:43:33

Αγαπητέ Δημήτρη

Υποστηρίζεις ότι "Ως ΔΗΜΑΡ γνωρίζαμε προεκλογικά ότι αμέσως μετά τις εκλογές υπάρχει το προβλεπόμενο πακέτο των 11,5 δις ευρώ από το Μνημόνιο 2!"

Μάλλον δεν τα λές σωστά.

Διότι αν δεν κάνω λάθος η υποχρέωση ήταν για προσαρμογή στο 5,5 % του τρέχοντος ΑΕΠ, ήτοι περί τα 10,5 δις.

Λες ότι "ως ΔΗΜΑΡ γνωρίζαμε προεκλογικά ότι αμέσως μετά τις εκλογές υπάρχει το προβλεπόμενο πακέτο των 11,5 δις ευρώ από το Μνημόνιο 2! Μετά λόγου γνώσεως αναλάβαμε τις ευθύνες μας και είπαμε στον ελληνικό λαό ότι υποχρεωτικά πρέπει να «περάσουμε» μέσα από την αποδοχή αυτών των επώδυνων περικοπών συντάξεων, μισθών και επιδομάτων προκειμένου να πάρουμε το διαβατήριο για τη μοναδική πορεία της χώρας για αναστροφή και ανάταξη μέσα στην ευρωζώνη και με το ευρώ".

Για πόσο ανόητους μας περνάς ;Πότε μίλησε προεκλογικά η Δημαρ και ο πρόεδρος για περικοπές μισθών , επιδομάτων και συντάξεων ;To αντίθετο δήλωνε όπως και εσύ. Ηταν και κόκκινη γραμμή η αντίθεση σε τέτοιου είδους μειώσεις.

Υποστηρίζεις επίσης ότι:

Προφανώς η κυβέρνηση δεν θα … χαθεί αν το Eurogroup δεν αποφασίσει οριστικά και καταληκτικά για την εκταμίευση την Δευτέρα! Το ζήτημα θα είναι ανοικτό!

Αν θυμάμαι καλά ο πρόεδρος Φ.Κουβέλης στην συνεδρίαση της Β’ Αθήνας περί τα τέλη Σεπτέμβρη 2012 , σε δραματικούς τόνους είπε ότι αν δεν ψηφιστούν τα μέτρα άμεσα , δε θα πάρουμε τη δόση των 31,5 δις και δεν θα υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις. Άλλαξε κάτι από τότε ;

Μάλλον το μόνο που άλλαξε είναι η "κυβερνώσα" ΔΗΜΑΡ της ηγεσίας και των "στελεχών". Αντιγράφετε ως προς το δούλεμα τους κυβερνητικούς εταίρους σας.

Υ.Σ: Θέλω να πιστεύω ότι κατά παρέκκλιση της νέας περί κυβερνώσας αριστεράς αντίληψης , το σχόλιο μου θα δημοσιευτεί.

Με την από τα "παλιά" εκπορευόμενη εκτίμηση

Σταύρος Μπούρπουλας

Εκ των ιδρυτών της Δημάρ

stmpour@gmail.com

Σχόλιο 2: πρώην Δήμαρχος Σταυρούπολης

Σάββας Σερασίδης, 11/11/2012 06:48:26

Και μετά τον προϋπολογισμό,"εργώδης προσπάθεια από την κυβέρνηση ως σύνολο, για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση".Ναι, αλλά με τι σχέδιο; Υπάρχει η πολιτική βούληση από τα τρία κόμματα που προδιέγραψαν την προγραμματική συμφωνία;Αν υπάρχει σχέδιο,το ξεδιπλώνετε τη Δευτέρα,και αν υπάρχειπολιτική βούληση,ξεκινάτε την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου για τη Γεωργία,τον Τουρισμό,τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας... για την θεμελίωση του σύγχρονου κράτους.Και επειδή η διαδικασία είναι και ουσία,όλα αυτά όχι στα λόγια,αλλά με συγκεδριμένες στοχεύσεις σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα,με προσωπικές χρεώσεις έργου,αλλά και με προσωπική χρέωση στον ... αρμόδιο Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που θα είναι Υπεύθυνος του συγκεκριμένου τομέα.Και από τα αποτελέσματα της εργώδους αυτής προσπάθειας,οι πολίτες την ώρα της ... κρίσης θα κρίνουν και τους Αντιπροέδρους και τα κόμματα και τις πολιτικές τους...


Εκτύπωση στις 28/01/2022
Από την ιστοσελίδα Ανανεωτική
www.ananeotiki.gr/el/articles.asp?tid=6877