Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Δεν εκχωρούμε το δικαίωμά μας να διαφωνούμε

Φώτης, Κουβέλης

Συνέντευξη στον Β. Σκουρή, Real News, 2012-11-11


1.Τι πρέπει να κάνει τώρα η Ευρώπη κ. Πρόεδρε;

-Να ανταποκριθεί στην άμεση εκταμίευση των 31,5 δις ευρώ για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας, σε σχέση και με την ανάπτυξη που πρέπει να υπάρξει για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για την προοπτική εξόδου από την κρίση. Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακή ενίσχυση μέσα από την άμεση αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και με ειδικό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων και καταπολέμησης της ανεργίας, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αυτό είναι απαραίτητο για να μειωθεί η αρνητική υφεσιακή επίπτωση της προβλεπόμενης μείωσης των δημοσίων δαπανών και να δημιουργηθούν εισοδήματα σε νέους τομείς. Στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μπορούν να υπάρξουν αλλαγές. Το πρόγραμμα δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, όχι μόνον γιατί δεν προωθήθηκαν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και γιατί έχει αρκετά προβληματικά στοιχεία στη δομή του. Οι δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ότι υποεκτιμούσαν τις επιπτώσεις της λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη και η παραδοχή ότι το χρέος θα γίνει βιώσιμο μόνο με άλλο μίγμα πολιτικής, δείχνει ότι οι τροποποιήσεις στο πρόγραμμα είναι αδήριτη ανάγκη.

2.Κούρεμα χρέους πρέπει να υπάρξει;

- Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές ουσιαστικής ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με λελογισμένη ποσοτική χαλάρωση στη ροή του χρήματος και με ανάληψη τουλάχιστον του 60% του χρέους των κρατών της ευρωζώνης. Αυτό το χρέος τα κράτη θα το αποπληρώνουν σε βάθος χρόνου και με χαμηλό επιτόκιο.

Ως χώρα, βεβαίως, πρέπει να κινηθούμε εντός των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Η μείωση του χρέους και η ελάφρυνση της επιβάρυνσης του πρέπει να προωθηθεί με πολλούς τρόπους. Οι κυριότεροι είναι οι εξής: Η χρηματοδοτική υποστήριξη της χώρας για να οργανώσει τη σταδιακή εθελοντική εξαγορά των ομολόγων της σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τη σημερινή ονομαστική, αφού τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται με πολύ μεγάλες εκπτώσεις. Η μείωση του επιτοκίου του πρώτου δανείου στα επίπεδα του δεύτερου που είναι πολύ χαμηλότερο. Η παραχώρηση στις κυβερνήσεις και στη συνέχεια στην Ελλάδα των κερδών 12-15 δις ευρώ, που αποκόμισε η ΕΚΤ αγοράζοντας σε χαμηλές τιμές ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Η χρονική μετακύλιση – ανανέωση των ομολόγων. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης χωρίς επιβάρυνση του δημόσιου χρέους.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των δανείων του επίσημου τομέα (ΕΚΤ και χώρες της ευρωζώνης ) προς τη χώρα μας, αυτή πρέπει να εξετασθεί σοβαρά και με συνυπολογισμό όλων των παραμέτρων που αφορούν στην ευρωπαϊκή οικονομία και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να επισυμβεί αλλά πρέπει προηγούμενα να διευθετηθούν με τη δέουσα προσοχή οι πολιτικές, χρονικές και λειτουργικές παράμετροι μιας τέτοιας αναδιάρθρωσης.

3.Υπήρξε σωστή διαπραγμάτευση για τα μέτρα; Ή υπήρξαν περαιτέρω δυνατότητες που δεν αξιοποιήθηκαν;

-Η διαπραγμάτευση με την τρόϊκα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Θέλω να σας πώ ότι και η διαπραγματευτική μας ομάδα και εγώ προσωπικά επιλέξαμε να κρατάμε τους χρήσιμους τόνους, να ενημερώνουμε τους πολίτες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, να απορρίπτουμε άδικες και εξουθενωτικές λύσεις, να προσπαθούμε να πείσουμε για τις δικές μας προτάσεις και ταυτοχρόνως να εξασφαλίσουμε τη συνοχή της κυβέρνησης και να επιδιώκουμε τον αναγκαίο συμβιβασμό ανάμεσα στις προτάσεις μας και την πολιτική των δανειστών. Και βεβαίως, να διαφυλάξουμε το μείζον που είναι η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ήταν και είναι μια συνεχής άσκηση ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί. Αξιοποιήθηκαν όλες οι δυνατότητες που υπήρχαν. Είναι αβάσιμη, βέβαια, η αντίληψη που συστηματικά προσπάθησε να καλλιεργήσει η αντιπολίτευση ότι δήθεν όλα ήσαν προαποφασισμένα, ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση, αλλά ένα «θέατρο» για τα μάτια του κόσμου.

4.Με τη ρήτρα αντικατάστασης το μεγάλο ζητούμενο είναι πλέον η υλοποίηση των μέτρων. Κατά τη γνώμη σας χρειάζονται και τι αλλαγές στην κυβέρνηση;

-Πράγματι, η ρήτρα αντικατάστασης των επαχθών μέτρων στο βαθμό που θα έχουμε απόδοση εσόδων, εξαρτάται από την απόδοση των μέτρων, σε πολλαπλά επίπεδα και ιδιαίτερα στο επίπεδο της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Οι όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση πρέπει να στοχεύουν στην αποτελεσματικότητα.

5. Το κόμμα σας συζητάει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση;

-Δεν μας απασχολεί αυτή την ώρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

6.Εσείς ως αντιπρόεδρος; Πολλοί εκτιμούν πως έτσι όλα θα λύνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο και δεν θα απαιτείται η σύσκεψη των αρχηγών που κινείται-κατ’ ορισμένους-στα όρια του Συντάγματος…

-Σας είπα λίγο πριν για το θέμα αυτό. Επισημαίνω όμως ότι το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να λειτουργεί, να αποφασίζει και να δρά συνεκτικά, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Η σύσκεψη των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν βρίσκεται «στα όρια του Συντάγματος», όπως λέτε. Η σύσκεψη αυτή πρέπει να γίνεται, όχι για να υποκαθιστά το υπουργικό συμβούλιο, αλλά γιατί πρέπει να αντιμετωπίζει ζητήματα που προκύπτουν ή διαφορές που πρέπει να λύνονται. Στηρίζουμε κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, μαζί με πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες έχουμε σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές.

7.Στο τραπέζι πέφτουν και εκλογικά σενάρια. Εκτιμάτε πως ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να προσφύγει προοπτικά σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό;

- Η κυβέρνηση πρέπει να έχει τετραετή διάρκεια. Αυτό πρέπει να επιδιώκεται. Και αυτό συναρτάται με το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής.

8.Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, ζητάει εκλογές. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, κ. Πρόεδρε;

- Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εκλογές, χωρίς να το πιστεύει, να το θέλει και, εν τέλει, να το αντέχει. Το λέει, απλώς, για να εντείνει την πόλωση χωρίς βέβαια να συνυπολογίζει τις συνέπειες σε βάρος της κοινωνίας αλλά και αυτού του ίδιου.

9.Αλήθεια, όμως, κ. Πρόεδρε, πώς η ΔΗΜΑΡ θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που καλείται να υλοποιήσει μέτρα που δεν ψήφισε, όπως τα εργασιακά;

-Επιλέξαμε – και δεν το αναιρούμε – να υπάρξει κυβέρνηση, να μην δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία, να υπηρετήσουμε την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ και όχι την επιστροφή στην δραχμή. Αυτή η επιλογή μας παραμένει. Και όποιος επιχειρεί να την συμψηφίσει με τη σταθερή μας θέση να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα κάνει τουλάχιστον λάθος. Θα συνεχίσουμε να τα υπερασπιζόμαστε, διεκδικώντας σταθερά την περαιτέρω διαπραγμάτευση και με την επίκληση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, το οποίο, σε αρκετά σημεία παραβιάζεται.

10.Στηρίζοντας την κυβέρνηση αν χρειαστεί θα ξαναδιαφωνήσετε; Ο Ευ. Βενιζέλος αφήνει αιχμές ότι θα πρέπει να στηρίζετε σε όλα. Αρχικά, μάλιστα, έλεγε πως θα θέσει και «βέτο» για τυχόν συμμετοχή του κόμματός σας στην κυβέρνηση, αν η ΔΗΜΑΡ δεν υπερψήφιζε τα εργασιακά…

-Στηρίζοντας την κυβέρνηση δεν εκχωρούμε το δικαίωμά μας να διαφωνούμε εκεί που χρειάζεται. Η βάσιμη διαφωνία είναι άλλωστε χρήσιμη και για την ίδια την κυβέρνηση.

11.Ένας κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται-το λιγότερο-σε κατάσταση μεγάλης ρευστότητας. Δεν φοβάστε ότι αυτό θα επηρεάσει την κυβέρνηση;

-Το συνυπολογίζω και εύχομαι να μην επηρεάσει η κατάσταση αυτή του ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι εκείνο που και για το ΠΑΣΟΚ προέχει, είναι να υπάρχει κυβέρνηση και μάλιστα σταθερή.

12.Κάποιοι ισχυρίζονται πως στις εκλογές ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ θα κατεβούν με ενιαίο σχήμα…

-Η Δημοκρατική Αριστερά έχει την αυτονομία της, η οποία προσδιορίζεται και οριοθετείται από το πρόγραμμά της και τις θέσεις της. Όποτε και αν γίνουν εκλογές, η ΔΗΜΑΡ θα καταγράψει την αυτόνομη παρουσία της.

13.Παρ’ όλα αυτά, ο χώρος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει σημάδια μη επαρκούς εκπροσώπησης. Σκέφτεστε να αναλάβετε ως ΔΗΜΑΡ πρωτοβουλίες ανασύνθεσης;

-Η Δημοκρατική Αριστερά προωθεί σταθερά τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Και αυτή μας η πρωτοβουλία όσο και η πολιτική μας απόφαση στόχο έχει να διευρύνει αυτόν τον χώρο, ώστε να εκφραστεί δυναμικά.

14.Εξεταστικές για το Μνημόνιο και τη λίστα Λαγκάρντ, εάν έρθουν σχετικές διεργασίες στη Βουλή, πρέπει να συγκροτηθούν;

-Βεβαίως. Πρέπει να εξετασθούν αυτές οι υποθέσεις και για το μνημόνιο και για τη λίστα Λαγκάρντ. Το υποστηρίζουμε με τη βεβαιότητα ότι πρέπει να υπηρετηθεί η διαφάνεια. Και σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην υπόθεση του «Μνημονίου», ο χρονικός ορίζοντας πρέπει να διευρυνθεί, με την έννοια ότι πρέπει να ερευνηθεί πώς και γιατί βρέθηκε η χώρα στα δεσμά του απαράδεκτου μνημονίου το οποίο έπρεπε να έχει αποφευχθεί.


Εκτύπωση στις: 2024-03-19
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=6881