Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Εμείς την κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει να την στηρίξουμε

Δημήτρης, Χατζησωκράτης

Συνέντευξη στον Γ. Γεωργίου, Τύπος της Κυριακής, 2012-11-10


• Κύριε Χατζησωκράτη, η ΔΗΜΑΡ δεν υπερψήφισε το πολυνομοσχέδιο, δηλαδή το βασικό νομοθέτημα της κυβέρνησης. Φτάνει η θετική ψήφος στον προϋπολογισμό για να δείξετε ότι στηρίζετε την κυβέρνηση;

Ο Προϋπολογισμός είναι η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση! Εμείς αυτή την κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει να την στηρίξουμε. Και αυτό το έχουμε καταστήσει σε όλους τους τόνους φανερό. Η κυβέρνηση δεν εξαντλεί το έργο της σε 4,5 μήνες αλλά όπως έχουμε δηλώσει στο Προοίμιο της Προγραμματικής Συμφωνίας των τριών κομμάτων θα έχει χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.

• Δεν αποτελεί, πάντως, πολιτική αντίφαση να μην στηρίζετε ένα νομοσχέδιο και να υπερψηφίζετε τον προϋπολογισμό, με τον οποίο θα εφαρμοστεί;

Ως ΔΗΜΑΡ γνωρίζαμε προεκλογικά ότι αμέσως μετά τις εκλογές υπάρχει το προβλεπόμενο πακέτο των 11,5 δις ευρώ από το Μνημόνιο 2! Μετά λόγου γνώσεως αναλάβαμε τις ευθύνες μας και είπαμε στον ελληνικό λαό ότι υποχρεωτικά πρέπει να «περάσουμε» μέσα από την αποδοχή αυτών των επώδυνων περικοπών συντάξεων, μισθών και επιδομάτων προκειμένου να πάρουμε το διαβατήριο για τη μοναδική πορεία της χώρας για αναστροφή και ανάταξη μέσα στην ευρωζώνη και με το ευρώ.

Τα δημοσιονομικά είναι μέτρα περιορισμού των δαπανών του δημοσίου. Τα εργασιακά είναι μέτρα περιορισμού των δαπανών των ιδιωτών εργοδοτών, πέρα από το γεγονός ότι πάνε πολλά βήματα πίσω το σύστημα των εργασιακών σχέσεων, αποδιαρθρώνοντάς το.

Εμείς λοιπόν αυτά τα δημοσιονομικά –με τις διαφορές μας-τα έχουμε αποδεχτεί και τα ψηφίσαμε. Ο προϋπολογισμός αφορά ακριβώς αυτά. Δεν ασχολείται επί της ουσίας με την μείωση των δαπανών των ιδιωτών επιχειρηματιών! Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε! Άρα δεν βλέπουμε αντίφαση!

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε, ότι οι δύο εταίροι μας στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης είχαν συμμετάσχει σε κυβέρνηση, που είχε, προφανώς πιεζόμενη από την τρόικα, ψηφίσει τον Φεβρουάριο του 2012 με το Μνημόνιο 2 το πακέτο των μέτρων που αποδιαρθρώνουν τις εργασιακές σχέσεις. Εμείς αποδεχθήκαμε τις υποχρεώσεις ,που προέκυπταν από το Μνημόνιο 2, αλλά για λόγους ιδεολογίας και αξιακών προτεραιοτήτων δεν ήταν δυνατόν να δεχθούμε και νέα επιπλέον μέτρα , που δεν προέκυπταν σε καμία περίπτωση , όσο και αν κανείς ήθελε να τα «τραβήξει» από τις παλαιές υποχρεώσεις. Αναφέρομαι στην επεκτασιμότητα της ΕΓΣΣΕ και στο επίδομα γάμου των 58,6 ευρώ. Δεν είναι λοιπόν αντίληψη διακυβέρνησης …αλλά καρτ που μας προσάπτουν!

• Η κυβερνητική πλειοψηφία συρρικνώθηκε, την περασμένη Τετάρτη, από τους 179 στους 153 βουλευτές. Ποιες κινήσεις φυγής προς τα εμπρός πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός στη “μετά τα μέτρα εποχή”;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει τραυματισμός. Ευτυχώς που η απόφαση της ΔΗΜΑΡ ήταν εκ των προτέρων γνωστή: ΝΑΙ στον Προϋπολογισμό , ΠΑΡΩΝ στα μέτρα.

Θα μπορούσε βεβαίως να υπήρχε μια διαφορετική εικόνα αν οι κυβερνητικοί εταίροι μας εισήγαγαν προς ψήφιση το νομοσχέδιο με δύο άρθρα. Τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά. Αυτά που αφορούσαν τις δαπάνες του δημοσίου και αυτά που αφορούσαν τις δαπάνες των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα!

Θα υπήρχε ένα ΝΑΙ επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί του πρώτου άρθρου, τουλάχιστον από 167 ψήφους, και επί του δεύτερου άρθρου τουλάχιστον 16 αρνητικοί από τη ΔΗΜΑΡ!

Το αναγκαίο αυτή την περίοδο, αμέσως μετά και την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού, είναι να καταβληθεί, όχι μόνο από τον πρωθυπουργό, αλλά από την κυβέρνηση ως σύνολο μια εργώδης προσπάθεια πρώτα απ΄όλα για τη διασφάλιση των 31,5 δις και ταυτόχρονα για την προώθηση όλων εκείνων των πρωτοβουλιών που είναι υποχρεωτικές για την προώθηση της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης, τη διασφάλιση των πρόσθετων πόρων μέσα από την πάταξη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στη δημόσια διοίκηση, όπως τις έχουμε προδιαγράψει και συμφωνήσει στην Προγραμματική Συμφωνία των κομμάτων.

• Θα βλέπατε θετικά την ενεργότερη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, με πολιτικά της στελέχη σε υπουργικές θέσεις, όταν έρθει η ώρα του ανασχηματισμού;

Αυτά που σας ανέφερα παραπάνω αποτελούν για τη ΔΗΜΑΡ το πρωτεύον. Αναζητούμε συνεχώς άτυπες αλλά και τυπικές μορφές ενεργότερου συντονισμού και συνεννόησης σε όλα τα κυβερνητικά κλιμάκια. Όταν αυτό επιτευχθεί να είστε βέβαιοι ότι το κυβερνητικό έργο θα μπορέσει να βελτιωθεί κατακόρυφα!

Τα περί ανασχηματισμού, προσφιλές θέμα για τη δημοσιογραφία, δεν είναι στην τρέχουσα πολιτική μας ατζέντα!

• Ένα δείγμα ότι συνεχίζετε να στηρίζετε την κυβέρνηση ως κόμμα, δε θα ήταν να αναλάβει χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο Φώτης Κουβέλης;

Νομίζω ότι σας έχω απαντήσει.

• Οι κκ. Βουδούρης και Μουτσινάς καταψήφισαν το Μνημόνιο 3, μη σεβόμενοι τη συλλογική απόφαση της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ. Πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους ή όχι, με δεδομένο ότι στο καταστατικό σας δεν υπάρχει η έννοια της κομματικής πειθαρχίας και της διαγραφής;

Η ΔΗΜΑΡ έχει καταστατικό που δεν προβλέπει διαγραφές. Και καλώς το έχει .

Θεωρούμε ισχυρότερη τη δύναμη της πειθούς και τη δέσμευση και σεβασμό στις συλλογικές μας αποφάσεις.

Η περιφρόνηση των δύο βουλευτών στη δημοκρατικά ειλημμένη απόφαση της Κ.Ε. μαζί με την Κ.Ο. του κόμματος συνιστά ένα μέγεθος. Δημιουργεί μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα. Οφείλουν οι ίδιοι να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κόμμα.

• Αν οι εταίροι δεν δώσουν ακέραια τη δόση και αν συνεχιστεί η συζήτηση περί ειδικού λογαριασμού, ρήτρας αναιρεσιμότητας και διεθνούς οικονομικού ελέγχου, μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση, κατά τη γνώμη σας;

Τώρα είναι η σειρά των εταίρων-δανειστών μας. Είναι απόλυτη η ανάγκη να διασφαλιστεί το σύνολο της δόσης των 31,5 δις ευρώ. Να ανοίξει ο δρόμος και για την καταβολή των 5 δις της δόσης του Σεπτεμβρίου καθώς και των 7,2 δις της δόσης του Δεκεμβρίου.

Τις δύο τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει μια θύελλα δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων, εν πολλοίς και αντιφατικών, γύρο από την εκταμίευση της δόσης, τον χρόνο της καταβολής, τα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους, τον ειδικό λογαριασμό. Μαζί με αυτά ξαναζεσταίνονται και …άλλα συναφή με ειδικό λογαριασμό , διεθνή οικονομικό έλεγχο, που έχουν τεθεί στο παρελθόν και απορριφθεί.

Προφανώς η κυβέρνηση δεν θα … χαθεί αν το Eurogroup δεν αποφασίσει οριστικά και καταληκτικά για την εκταμίευση την Δευτέρα! Το ζήτημα θα είναι ανοικτό! Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αποδείξει ότι έχουν την ευελιξία, όταν βεβαίως υπάρχει η πολιτική βούληση, να δίνουν τις αναγκαίες λύσεις. Αφού εμείς θα έχουμε κάνει το ζητούμενο βήμα, οι ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να βρουν τη λύση, έστω και μετ΄ εμποδίων ως τα τέλη του Νοεμβρίου. Έστω και αν το ζήτημα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους δεν έχει λάβει την οριστική του μορφή!


Εκτύπωση στις: 2024-04-26
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=6882