Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Υπάρχουν πέντε τρόποι για να μειωθεί το χρέος

Φώτης, Κουβέλης

Συνέντυξη στον Ανδρ. Μπελεγρή, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 2012-11-25


- Τι πρέπει να περιμένουμε από το Eurogroup της Δευτέρας;

Η Ελλάδα έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα και η κοινωνία σηκώνει μεγάλο βάρος, όπως αναγνωρίζεται από όλους. Οι εταίροι και οι δανειστές μας πρέπει τώρα να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις. Αυτό αφορά και στη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης, αλλά και στη δραστική μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, ώστε να επιστρέψει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να καταστεί βιώσιμη κοινωνικά η διαχείριση του χρέους.

Είχαμε εγκαίρως επισημάνει την ανάγκη να μην συνδεθεί υποχρεωτικά η καταβολή της δόσης με τη λήψη οριστικής απόφασης για την πλήρη και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους. Σήμερα επαναλαμβάνουμε ότι είναι αναγκαία η επίτευξη, εντός των επόμενων ημερών, μιας μεταβατικής συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης, σε σχέση με τα μέτρα μείωσης των επιβαρύνσεων του χρέους. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση συνιστά πραγματικά επικίνδυνη περιδίνηση για τη Ελλάδα και την ευρωζώνη.

- Ποιο μίγμα πολιτικής εισηγείστε προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος;

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές ουσιαστικής ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με λελογισμένη ποσοτική χαλάρωση στη ροή του χρήματος και με ανάληψη μέρους του χρέους των κρατών της ευρωζώνης. Αυτό το χρέος τα κράτη θα το αποπληρώνουν σε βάθος χρόνου και με χαμηλό επιτόκιο.

Ως χώρα, βεβαίως, πρέπει να κινηθούμε εντός των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Η μείωση του χρέους και η ελάφρυνση της επιβάρυνσης του πρέπει να προωθηθεί με πολλούς τρόπους. Οι κυριότεροι είναι οι εξής: Η χρηματοδοτική υποστήριξη της χώρας για να οργανώσει τη σταδιακή εθελοντική εξαγορά των ομολόγων της σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τη σημερινή ονομαστική, αφού τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται με πολύ μεγάλες εκπτώσεις. Η μείωση του επιτοκίου του πρώτου δανείου στα επίπεδα του δεύτερου που είναι πολύ χαμηλότερο. Η παραχώρηση στις κυβερνήσεις και στη συνέχεια στην Ελλάδα των κερδών 12-15 δις ευρώ, που αποκόμισε η ΕΚΤ αγοράζοντας σε χαμηλές τιμές ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Η χρονική μετακύλιση – ανανέωση των ομολόγων. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης χωρίς επιβάρυνση του δημόσιου χρέους.

- Αν έχουμε και αύριο αδιέξοδο, τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση;

Η προσπάθειά μας είναι να μην υπάρξει αδιέξοδο.

- Η θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και η συμμετοχή στελεχών σας στην παρούσα φάση σας αφορά; Θα βοηθούσε στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου;

Δεν μας απασχολεί αυτήν την ώρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επισημαίνω ότι το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να αποφασίζει και να δρα συνεκτικά, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Η σύσκεψη των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση πρέπει να γίνεται όχι για να υποκαθιστά το υπουργικό συμβούλιο, αλλά γιατί πρέπει να αντιμετωπίζει ζητήματα που προκύπτουν ή διαφορές που πρέπει να λύνονται. Στηρίζουμε την κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης μαζί με πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες άλλωστε έχουμε πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές.

- Πώς θα χαρακτηρίζατε την συνεργασία σας με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά;

Η συνεργασία μας προσδιορίζεται από την κοινή πολιτική μας επιλογή και από την συνευθύνη μας να πορευθεί η χώρα και η κοινωνία μπροστά. Επιλέξαμε να υπάρξει κυβέρνηση, να μη δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και να υπηρετήσουμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ και όχι την επιστροφή στη δραχμή. Αυτή η επιλογή μας παραμένει στο ακέραιο και στηρίζει αποτελεσματικά τη συνεργασία μας.

- Η διεύρυνση της Δημοκρατικής Αριστεράς εξακολουθεί να σας απασχολεί; Αφορά το ΠΑΣΟΚ αυτή η διεύρυνση;

Προωθούμε, με σταθερή επιλογή, τη συγκρότηση και τη διεύρυνση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σ’ αυτή την επιλογή πορευόμαστε με τις θέσεις μας και με την δική μας προοπτική.

- Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση θεωρείτε ότι της δίνει διαφορετικό χαρακτήρα και προοπτική από αυτό που θα είχε; Προς ποια κατεύθυνση;

Με τη συμμετοχή μας στη κυβέρνηση διαδραματίζουμε εποικοδομητικό και σταθεροποιητικό ρόλο στο συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα. Η Δημοκρατική Αριστερά αναδεικνύεται ως η υπεύθυνη Αριστερά απέναντι στη χώρα και στην κοινωνία. Αυτή η ευθύνη είναι που καθόρισε την επιλογή μας. Αυτό είναι που στηρίζει και διευρύνει την επιρροή της Δημοκρατικής Αριστεράς. Δεν επιλέξαμε ως υπεύθυνη αριστερά τη βολική θέση της αντιπολίτευσης, ούτε τη δημαγωγία για να επενδύσουμε ψηφοθηρικά πάνω στα τραύματα της κοινωνίας.

- Αρκετοί είναι εκείνοι που διερωτώνται πώς συμβαδίζει η στάση σας στην ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ και στην ψήφιση στον προϋπολογισμό. Τι απάντηση δίνετε;

Η αποτροπή της χρεωκοπίας της χώρα και η παραμονή στο ευρώ είναι η σταθερή αριστερή μας επιλογή. Τα μέτρα και ο προϋπολογισμός αποτυπώνουν τη δημοσιονομική κρίση και στοχεύουν στη σταθεροποίηση. Εμείς είπαμε πολιτικά έντιμα και καθαρά ότι η δανειακή σύμβαση αποτελεί δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα. Παλεύουμε να το αλλάξουμε σταδιακά. Δεν ζητήσαμε την μονομερή καταγγελία του μνημονίου, το οποίο άλλωστε η ΔΗΜΑΡ δεν το είχε ψηφίσει. Η μονομερής καταγγελία του μνημονίου θα σήμαινε την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και θα την οδηγούσε στην οικονομική και πολιτική απομόνωση. Θα την πισωγύριζε πολλές δεκαετίες πίσω, πολλαπλασιάζοντας τα αδιέξοδα της κοινωνίας.

- Στο κόμμα σας υπάρχουν βουλευτές που διαφωνούν συχνά με κομβικές αποφάσεις των οργάνων. Δεδομένου ότι η ΔΗΜΑΡ τάσσεται κατά διαγραφών από το κόμμα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ίδιο ισχύει και για την παραμονή τους στην κοινοβουλευτική ομάδα;

Η κοινοβουλευτική μας ομάδα με συντριπτική πλειοψηφία στήριξε και στηρίζει τις επιλογές της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η ΔΗΜΑΡ δεν διαγράφει και δεν έχουμε άλλωστε τέτοιες καταστατικές ρυθμίσεις. Σεβόμαστε τις μειοψηφικές απόψεις. Αξιώνουμε όμως ταυτόχρονα σεβασμό στη συλλογικότητα του κόμματος. Η προσωπική άποψη δεν μπορεί να γίνεται συμπεριφορά υπονόμευσης της συλλογικότητας αυτής. Ο καθένας πρέπει να την σέβεται και με αυτή να καθορίζει τη στάση του.

- Στο συντονιστικό κυβερνητικό όργανο η ΔΗΜΑΡ θα συμμετέχει με πολιτικά στελέχη;

Εκείνο που επιδιώκεται είναι η ύπαρξη ενός οργάνου για τη στήριξη του κυβερνητικού έργου, της αποτελεσματικότητάς του και της συνεκτικότητάς του και, βεβαίως, σε ένα τέτοιο όργανο η συμμετοχή μας θα γίνει με πολιτικά στελέχη.

- Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση θα επαναφέρει με ένα άρθρο μισθούς και συντάξεις. Πως το σχολιάζετε;

Τι να σχολιάσω; Ας μας πει λοιπόν πού θα βρει τα χρήματα και με ποιο μαγικό ραβδί.

- Η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο;

Το ερώτημα είναι στη βάση ποιού προγράμματος, με ποια ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική πολιτική; Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η ΔΗΜΑΡ «πέρασε σε άλλο στρατόπεδο».


Εκτύπωση στις: 2024-04-19
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=6891