Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Υπάρχει θέμα συντονισμού στην κυβέρνηση

Φώτης, Κουβέλης

Συνέντευξη στον Β. Σκουρή, Real News, 2013-01-20


Κύριε Πρόεδρε, τι εκτιμάτε για τα φαινόμενα βίας και τρομοκρατικών πράξεων; Σας ανησυχεί το πού οδηγείται η χώρα;

Με ανησυχούν αυτά τα φαινόμενα διότι τραυματίζουν την πολιτική ομαλότητα και στρέφονται εναντίον της κοινωνίας. Η δημοκρατία μας όμως μπορεί να αντιμετωπίσει φαινόμενα βίας και τρομοκρατικές ενέργειες. Η βία είναι φασισμός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πού έχει ευθύνες; Γιατί πολλές φορές εμφανίζεται από την κυβέρνηση ως η αιτία ή και η πηγή των φαινομένων βίας, η δε βία μόνο ως ακροαριστερή. Και γενικότερα, πρέπει να αποκλιμακωθεί η πολιτική ένταση;

Η καθολική και απερίφραστη αποδοκιμασία από τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου είναι αναγκαία. Απομονώνει αυτούς που θέλουν να τρομοκρατούν και τους αφαιρεί τις ιδεολογικές επιφάσεις που επικαλούνται για να δικαιολογήσουν τις απαράδεκτες ενέργειες τους. Η αποκλιμάκωση και εν τέλει η απομάκρυνση της πολιτικής έντασης είναι επιβεβλημένη. Η πολιτική ένταση δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της βίας και της τρομοκρατίας.

Τι ενέργειες προτείνετε ώστε να υπάρχει συμφωνία των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, στο οποίο φαντάζομαι τοποθετείτε και την Κουμουνδούρου και τον Περισσό….

Η οργανωμένη και η αποφασιστική συμπαράταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου στην αποδοκιμασία των πράξεων βίας και τρομοκρατίας, είναι η πρώτη και σημαντική ενέργεια που πρέπει να υπάρξει. Στο δημοκρατικό τόξο, επειδή με ρωτάτε, ανήκουν και ο Σύριζα και το ΚΚΕ.

Μιλήσαμε για πρωτοβουλίες προστασίας ευπαθών ομάδων και τον κίνδυνο της ανεργίας. Τι πρωτοβουλίες προτείνετε να αναληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση κ. Πρόεδρε;

Πρέπει να αξιοποιηθούν κατά προτεραιότητα δυνατότητες που υπάρχουν για να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Πρέπει να υπάρξει άμεση αναπροσαρμογή των πόρων του ΕΣΠΑ ώστε ένα σημαντικό τμήμα να διοχετευτεί σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας , απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και κατάρτισης. Επίσης, οι δημόσιες δαπάνες για την εκτέλεση έργων δίνουν σχετική δυνατότητα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Εκτιμάτε ότι χρειάζεται ακόμα και μια νέα Προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης;

Εκείνο που χρειάζεται δεν είναι μια νέα προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης αλλά υλοποίηση εκείνων που περιέχονται στην συμφωνία που υπήρξε για την συγκρότηση της κυβέρνησης, με το δεδομένο πλέον ότι το βασικό ζήτημα της παραμονής μας στη ευρωζώνη και το ευρώ μπορεί να θεωρείται κεκτημένο.

Θέμα συντονισμού, πάντως, της κυβέρνησης, κατά γενική ομολογία, εξακολουθεί να υπάρχει. Πώς πρέπει κατά τη γνώμη σας να αντιμετωπιστεί;

Υπάρχει θέμα συντονισμού και αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί με ένα άτυπο όργανο το οποίο θα ενοποιεί επί μέρους πολιτικές αποφάσεις και θα αντιμετωπίζει και ζητήματα διαφορετικών θέσεων. Το όργανο αυτό δεν πρέπει να υποκαθιστά την λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου.

Η ΔΗΜΑΡ, αν διαφωνεί με μείζονες ή μικρότερες κυβερνητικές επιλογές, θα συνεχίσει να διαφοροποιείται κ. Πρόεδρε;

Ζητούμενο είναι να μην υπάρχουν διαφωνίες και κάθε φορά να εξευρίσκεται ο κοινός πολιτικός τόπος. Η ΔΗΜΑΡ διαφοροποιήθηκε εκεί που υπήρξαν μείζονος σημασίας διαφορές. Και βεβαίως αν υπάρχουν τέτοιες διαφορές, η ΔΗΜΑΡ θα διαφοροποιείται.

Μ’ αφορμή, πάντως, ορισμένες διαφοροποιήσεις σας το τελευταίο διάστημα, κάποιοι εκτιμούν ότι «κλείνετε το μάτι» στον ΣΥΡΙΖΑ. αλήθεια, μελλοντικά, μπορείτε να συνεργαστείτε μαζί του, ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο;

Ό,τι κάνω, το κάνω πάντοτε με «ανοιχτά τα μάτια». Να συνεργαστούμε με το ΣΥΡΙΖΑ, με ποιο πολιτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, με ποια πολιτική διαφορετική από αυτή που η ΔΗΜΑΡ ακολουθεί για την παραμονή στο ευρώ, με ποια μεταρρυθμιστική πολιτική;

Τις τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπως π.χ. οι κατηγορηματικές του δηλώσεις για παραμονή στο ευρώ ή οι επισκέψεις σε Σόιμπλε και Ουάσινγκτον, πώς τις κρίνετε; Υπάρχει στροφή; «Βίαιη ωρίμανση» όπως λέει ο Δραγασάκης; Και αν ναι, τι σημαίνει αυτό για την αριστερά;

Οι συναντήσεις με τον Σόιμπλε ή και η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον δεν προσδιορίζουν το περιεχόμενο μιας διαφορετικής πολιτικής από εκείνη που μέχρι σήμερα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αντιφάσεις και πίσω- μπρός θέσεις που θυμίζουν εκκρεμές. Αποφεύγω βέβαια να χαρακτηρίσω την συνάντηση με τον Σόιμπλε με χαρακτηρισμούς που διάλεγε για να τους στρέψει εναντίον μας ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν εμείς πραγματοποιούσαμε συναντήσεις και συνεργασίες με τους ευρωπαίους εταίρους μας για να βρούμε τις χρήσιμες λύσεις για την στήριξη της χώρας και την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στην δεδομένη στιγμή.

Ενόψει της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση, συζητείτε και εσείς το ενδεχόμενο άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας; Και με τι αρμοδιότητες;

Έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το ζήτημα που θέτετε είναι σύνθετο, διότι, συν τοις άλλοις, αλλάζει και την μορφή του πολιτεύματος. Έχουμε βέβαια τους προβληματισμούς μας και για όλα αυτά θα αποφασίσουμε την δεδομένη στιγμή.

Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την Προκαταρκτική κύριε Πρόεδρε;

Εκτιμούσα ότι περίπου αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα

Οι χειρισμοί, όμως, όλο το προηγούμενο διάστημα, μάλλον δεν τιμούν το πολιτικό μας σύστημα;

Η «καλπολογία» και οι αντιπαραθέσεις για την διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί στη Βουλή όντως δεν τιμούν το πολιτικό σύστημα και την ουσία της πολιτικής. Η αντιπολίτευση επένδυσε -ανεπιτυχώς βέβαια- σε διαδικαστικά ζητήματα για να έχει, όπως πίστευε, κομματικά οφέλη.

 Εν συνεχεία τι πρέπει να γίνει; Μόνον ο Παπακωνσταντίνου;

Η προκαταρκτική εξέταση είναι εκείνη που θα καταγράψει στοιχεία. Η προκαταρκτική εξέταση μπορεί και πρέπει να ερευνήσει χωρίς περιορισμούς την όλη υπόθεση. Βεβαίως, είναι άλλο ζήτημα οι πολιτικές ευθύνες.

 Μπορεί τα σκάνδαλα να επιφέρουν πολιτικές εξελίξεις; Ακόμη και εκλογές;

Η αντιμετώπιση και η διερεύνηση των σκανδάλων είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Το δημόσιο συμφέρον πρέπει να προστατευθεί και η προστασία αυτή συνδέεται αποφασιστικά και με την απόδοση ευθυνών. Κι αυτό δεν συνιστά λόγο πολιτικών εξελίξεων και εκλογών.


Εκτύπωση στις: 2024-04-18
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=6934