Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Ο "πόλεμος" της Βουλής για την απόφαση του ΣτΕ

Γράφουν:

Τα Νέα, 2013-06-19


Αναδιοργάνωση της ΕΡΤ εν λειτουργία

Νίκος Τσούκαλης

Η ΕΡΤ έπρεπε ήδη να λειτουργεί. Η απόφαση περιλαμβάνει όσα θα έπρεπε να αποφασίσουν οι πολιτικοί. Αναδιάρθρωση της ΕΡΤ εν λειτουργία. Αυτή είναι η σταθερή θέση της ΔΗΜΑΡ, συνεπής με το ευρωπαϊκό και το διεθνές θεσμικό πλαίσιο και το ελληνικό Σύνταγμα. Σε αυτή τη θέση θα σταθούμε μέχρι τέλους. Τα αρμόδια υπουργεία από την πλευρά τους οφείλουν να αποδεχτούν ότι η λειτουργία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης είναι μονόδρομος. Σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία η ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι αποφάσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να λαμβάνονται στο πλαίσιο της σύνθεσης των απόψεων και των θέσεων μίας τρικομματικής κυβέρνησης. Όλοι οφείλουμε να εντάξουμε στην πολιτική μας κουλτούρα τη λογική της συναίνεσης, κάτι που δεν μπορεί να περιλαμβάνει αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις από τον θεωρητικά ισχυρότερο. Η ΔΗΜΑΡ εμμένει σταθερά στον εξορθολογισμό της ΕΡΤ, με τις συχνότητες ανοιχτές, χωρίς αιφνιδιασμούς που προκαλούν ανασφάλεια στους εργαζομένους και πλήττουν τη διεθνή εικόνα της χώρας.

 

Ζήτημα πολιτικό, όχι δικαστικό

Μαρία Γιαννακάκη

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δίνει μια προσωρινή λύση στο απαράδεκτο γεγονός της βίαιης διακοπής του προγράμματος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης αρκεί να γίνει άμεσα εκτελεστή. Το ζήτημα όμως δεν είναι δικαστικό, είναι πολιτικό. Δεν υπάρχει προηγούμενο το ΣτΕ να επιβάλει ασφαλιστικά μέτρα σε απόφαση Υπουργού που στηρίζεται σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Άρα οι όποιες προφάσεις του Πρωθυπουργού για το θέμα καθίστανται έωλες. Η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει αμέσως με κανονικό πρόγραμμα λειτουργίας. Την ίδια στιγμή όμως η ριζική αναδιοργάνωση της είναι απολύτως αναγκαία στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της, που θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από κάθε κυβερνητική δουλεία, από κάθε κομματική ή συνδικαλιστική επιρροή. Αναδιοργάνωση, που πρέπει να γίνει στη Βουλή με κοινοβουλευτική πλειοψηφία και όχι με ΠΝΠ ή υπουργικές αποφάσεις. Τέλος, θα σημειώσω και κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό. Η όποια αναδιοργάνωση πρέπει να πάρει υπόψη της και το πολιτισμικό κεφάλαιο της ΕΡΤ: το οπτικοακουστικό αρχείο, η χορωδία, η συμφωνική ορχήστρα και η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής, το Τρίτο Πρόγραμμα της ραδιοφωνίας, οι εκπομπές λόγου και τέχνης.

Μοιάζει με χρησμό της Πυθίας

Γρηγόρης Ψαριανός

Όλο το ζήτημα που προέκυψε δεν είναι θέμα νομικό, είναι πολιτικό. Και η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και η ανάκλησή της και η καταψήφισή της, όλα αυτά είναι θέμα πολιτικό. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έβγαλε μία απόφαση μισό μισό. Είναι σαν χρησμός της Πυθίας. Είπε το ΣτΕ στον Α. Σαμαρά «Κροίσος Αλυν διαβάς μεγάλην αρχήν καταλύσει». Αυτό ακριβώς είπε το ΣτΕ. Ο πρωθυπουργός ας το λάβει υπόψη του. Το πολιτικό θέμα είναι να είναι η ΕΡΤ ανοιχτή και να δρομολογηθούν άμεσα – χθες – η αναδιάρθρωση και ο επανασχεδιασμός και η επανίδρυση ενός φορέα, αλλά με την ΕΡΤ ανοιχτή. Δεύτερον, υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνεννόησης πλέον. Λειτουργεί ως μονοκομματική κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό. Είναι μία ισορροπημένη τρικομματική κυβέρνηση. Το καλύτερο θα ήταν ένας πρωθυπουργός κοινής αποδοχής. Και ο κ. Σαμαράς μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, αν το θέλει…


Εκτύπωση στις: 2024-03-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=7082