Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Η σημερινή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δεν διευκολύνει συγκλίσεις με τη ΔΗΜΑΡ

Θόδωρος, Μαργαρίτης

Συνέντευξη στο ΑΠΕ, 2013-06-26


-Κύριε Μαργαρίτη, τι γίνεται από δω και πέρα: Ποιος θα είναι ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ στο νέο πολιτικό χάρτη;

-Η Δημοκρατική Αριστερά θα συνεχίσει από θέση ευθύνης να ασκεί την πολιτική της. Θα στηρίζει κάθε επιλογή της κυβέρνησης που κινείται στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση και τη μεταρρυθμιστική αντίληψη, αλλά θα είναι απέναντι σε κάθε αντικοινωνικό ή λαθεμένο μέτρο. Στηρίξαμε πριν ένα χρόνο την κυβέρνηση για να αποτραπεί η χρεοκοπία και η έξοδος από την ευρωζώνη και αυτή ήταν μια ορθή επιλογή. Το τελευταίο διάστημα όμως ο κ. Σαμαράς ήθελε να μετατρέψει αυτό το κυβερνητικό πείραμα σε πεδίο άσκησης μονοκομματικής εξουσίας. Κορυφαία παραδείγματα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και η ΕΡΤ. Αυτά αποτελούσαν κόκκινες γραμμές για εμάς, πολύ περισσότερο για την ΕΡΤ, όπου το ζήτημα δεν ήταν μόνο η μεταρρύθμιση και οι εργαζόμενοι, αλλά το λουκέτο, το «μαύρο» και η αντι-δημοκρατική επιλογή να προχωρήσουν στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης χωρίς την πολιτική νομιμοποίηση του συνόλου της κυβέρνησης.

-Κύριε Μαργαρίτη, κάποια στελέχη της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζουν τώρα ότι ήταν λάθος η αποδοχή εκ μέρους σας του Αντώνη Σαμαρά για το αξίωμα του πρωθυπουργού;

-Αυτό έχουμε το χρόνο να το εκτιμήσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός κυρίαρχα ήθελε να εκφράζει τα συμφέροντα και την κομματική γραμμή της ΝΔ και λιγότερο να εκφράζει την εγγύηση της κυβερνητικής συνοχής.

Ιδίως στις δύο τελευταίες υποθέσεις που σας είπα -το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την ΕΡΤ- κινήθηκε με μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δυστυχώς είναι λάθος να ταυτίζονται οι μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίες και χρήσιμες, μόνο με το μέτρο των μαζικών απολύσεων. Αυτό κινδυνεύει να απαξιώσει και τον ίδιο τον μεταρρυθμιστικό ορίζοντα.

-Πως κρίνετε τη νέα κυβέρνηση; Στελέχη της ΔΗΜΑΡ έκαναν λόγο για τοποθέτηση αποτυχημένων προσώπων και υπερσυντηρητικών στοιχείων σε κρίσιμα πόστα της κυβέρνησης..

-Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε ούτε στη στάση της άκριτης εφαρμογής του μνημονίου και μάλιστα χωρίς διαπραγματεύσεις, ούτε να προσχωρήσουμε σε μια πολιτική τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για μονομερή διαγραφή του χρέους και μονομερή απόρριψη του μνημονίου. Θα εξακολουθήσουμε να υποστηρίζουμε την πολιτική των διαπραγματεύσεων. Από αυτή την άποψη θα κρίνουμε και τη σημερινή κυβέρνηση.

Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, περιμένουμε να δούμε αν θα καρποφορήσουν οι πιέσεις που είχαμε ασκήσει είτε για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είτε για τον ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης, είτε για μέτρα κοινωνικής συνοχής, είτε για τη συνεννόηση που είχαμε κάνει, να μην ισχύσει το λεγόμενο «χαράτσι» και μάλιστα μέσω της ΔΕΗ για το 2014. Περιμένουμε να δούμε όλες αυτές τις εξελίξεις και με βάση αυτές θα κρίνουμε. Επαναλαμβάνω όμως ότι κάθε θετικό θα το στηρίζουμε και σε κάθε αρνητικό θα είμαστε απέναντι.

-Τις αποκρατικοποιήσεις;

-Εμείς θα στηρίξουμε τις αποκρατικοποιήσεις για παράδειγμα στο Ελληνικό, στον ΟΔΥΕ κλπ. Αποκρατικοποιήσεις όμως σε θέματα δημοσίου συμφέροντος, όπως το νερό, εκεί θα είμαστε αντίθετοι.

-Κύριε Μαργαρίτη, επί τάπητος τίθεται τώρα για τη Δημοκρατική Αριστερά το θέμα των συμμαχιών. Προς ποια πλευρά κοιτάει η ΔΗΜΑΡ; Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ; Από την άλλη, η πλήρης συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, δυσκολεύει στην παρούσα φάση την υπόθεση της ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού;

-Εμείς θα κινηθούμε στη μέση, στο κέντρο των διλημμάτων. Στις προηγούμενες εκλογές κινηθήκαμε απέναντι στο δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Αναγνωρίζαμε ότι το μνημόνιο είχε και θετικά στοιχεία τα οποία έπρεπε μόνοι μας να προωθήσουμε, αλλά και αρνητικά που αποδείχτηκε από τη ζωή ότι δεν βγαίνουν. Όπως επίσης είχαμε απορρίψει μια γενική αντιμνημονιακή λογική που δεν έδινε εναλλακτικές λύσεις. Έτσι θα κινηθούμε και σήμερα. Θα κινηθούμε στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, αρνούμενοι και τη λογική -που μετά το Κυπριακό έχει κυριαρχήσει στην ηγεσία της ΝΔ για καμιά διαπραγμάτευση- και τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είναι μια τυφλή αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς αποτελέσματα και εναλλακτικές λύσεις.

Θα παραμείνουμε, επαναλαμβάνω, στη μέση, στο κέντρο αυτών των διλημμάτων και πιστεύουμε ότι ο κόσμος της κεντροαριστεράς θα βρει στη ΔΗΜΑΡ μια έκφραση λογική, που απορρίπτει και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τον αριστερίστικο λαϊκισμό.

-Αποκλείετε το ενδεχόμενο μια μελλοντικής συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ καθώς –όπως λένε κάποια στελέχη σας- ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης δεν θα είναι μεγάλος;

-Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθήσει να έχει αυτή τη μη ρεαλιστική γραμμή, τα περιθώρια συνεννόησης στενεύουν. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καθορίσει τη γραμμή του διαφορετικά εδώ είμαστε να συζητήσουμε. Όπως και με τη ΝΔ συνεννοηθήκαμε σε πολλά ζητήματα όσο κρατούσε τη γραμμή των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και την τρόικα. Θέλω όμως να το κάνω καθαρό: Η σημερινή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δεν διευκολύνει συγκλίσεις γιατί δεν ξεκαθαρίζει με ποια κατεύθυνση πρέπει να πάμε απέναντι στην τρόικα.

Ακούς και απόψεις για διαπραγματεύσεις και απόψεις για μονομερή διαγραφή και απόψεις για πλήρη απόρριψη του μνημονίου. Είναι απόψεις που δεν διευκολύνουν αυτή τη στιγμή τη σύγκλιση.


Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=7106