Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Συνέντευξης Τύπου του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη στo πλαίσιo της 78ης ΔΕΘ.

2013-09-12


Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε στον φιλόξενο αυτό χώρο της ΔΕΘ, το Σεπτέμβριο του 2011, σας είχα μιλήσει για την τιτάνια προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η χώρα μας για την αποφυγή της πτώχευσης, της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.

Σήμερα, δυο χρόνια μετά, ο λόγος μου θα είναι διαφορετικός. Έχουν εν τω μεταξύ λάβει χώρα τεράστιες αλλαγές στην πορεία του τόπου και ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Για την πορεία της χώρας στην ύστερη μνημονιακή και μεταμνημονιακή περίοδο θέλω να αναφερθώ σήμερα και να σας εκθέσω το πολιτικό σχέδιο του κόμματός μου, της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είχε φτάσει στο χείλος της πτώχευσης και της χρεοκοπίας.

Με ευθύνη όσων κυβέρνησαν τον τόπο κυριάρχησε ένα πρότυπο ανάπτυξης που στήριζε το στόχο της ευμάρειας στα δάνεια, τις πελατειακές σχέσεις και τη διασπάθιση των δημόσιων πόρων.

Αυτό το πρότυπο προφανώς δεν μπορούσε να συνεχιστεί.

Ποια όμως ήταν η πολιτική απάντηση που δόθηκε;

Η πολιτική των διαδοχικών μνημονίων. Περιελάμβανε βεβαίως και αρκετές αναγκαίες αλλαγές, αλλά στον πυρήνα της αποδείχθηκε κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική.

Οι εξωραϊσμοί δεν πείθουν κανέναν.

Στη χώρα μας αναπτύχθηκαν δύο κυρίαρχες αφηγήσεις εξόδου από την κρίση:

Η πρώτη, ενστερνίστηκε την λογική του μνημονίου και αποδέχθηκε την τρομακτική υποβάθμιση των συνθηκών ζωής.

Η δεύτερη υποσχέθηκε μαγικές λύσεις, με επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση και μονομερή απαλλαγή από τις δανειακές υποχρεώσεις.

Επενδύουν η μία στο φόβο και η άλλη στην αγανάκτηση.

Έτσι όμως δεν συγκροτούν μια πραγματική πολιτική διέξοδο για τη χώρα.

Στον πυρήνα της δικής μας πολιτικής λογικής βρίσκεται η βαθειά εδραιωμένη πεποίθηση ότι μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του προηγούμενου συστήματος χωρίς να αποδιαρθρωθεί η κοινωνία.

Εμείς δεν ψηφίσαμε τα μνημόνια.

Αναδεικνύουμε μια διαφορετική πρόταση εξόδου από την κρίση, που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής. Ένα σχέδιο που: θα προωθεί εξυγιαντικές, εκσυγχρονιστικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία και θα επιμερίζει δίκαια τα βάρη. Θα εξαλείφει τις παθογένειες και όχι τα κοινωνικά δικαιώματα. Θα συνδέει την προσαρμογή με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Θα αναζωογονεί την πραγματική οικονομία.

Αυτό το διαφορετικό σχέδιο προϋποθέτει μια διαρκή και επίμονη διεκδίκηση έναντι των εταίρων για αλλαγή πολιτικών, αλλά ταυτόχρονα και την προώθηση ενός εθνικού προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης.

Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε αυτήν την πολιτική για τη χώρα. Την πιστεύουμε, και η ευθύνη μας έναντι της χώρας και της κοινωνίας είναι συνεχώς παρούσα.

Προεκλογικά, θα θυμάστε, δεν ανεβήκαμε στο κύμα της αγανάκτησης. Δεν τάξαμε άκοπους μηδενισμούς του ελλείμματος. Ούτε σκίζαμε το Μνημόνιο σε προεκλογικές πλατείες.

Αναδείξαμε ως πρωταρχική την ανάγκη να διασφαλισθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αναδείξαμε ταυτόχρονα και τη διεκδίκηση αλλαγών στα Μνημόνια μέσα από μια επαναδιαπραγμάτευση κρίσιμων σημείων.

Μετά τις δύο διαδοχικές εκλογές συμμετείχαμε στην κυβέρνηση με πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες έχουμε μεγάλες διαφορές, έχοντας διασφαλίσει και ένα πολιτικό πλαίσιο συμπόρευσης, την Προγραμματική Συμφωνία. Με τη συμμετοχή μας η κυβέρνηση έλαβε χαρακτηριστικά συμπαράταξης. Και αυτό ήταν απαραίτητο για να αποτραπεί η χρεοκοπία και να υπάρξει ισχυρή πολιτική δέσμευση των εταίρων για παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Πετύχαμε όσα θέλαμε με τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση; Όχι. Πετύχαμε όμως αρκετά.

Αποφύγαμε σε αρκετές περιπτώσεις την επιβολή επαχθών μέτρων , αναδεικνύοντας ισοδύναμα. Απαιτήσαμε την ένταξη της ρήτρας αντικατάστασης, δηλαδή τη δυνατότητα να υπάρξουν ελαφρύνσεις υπέρ των αδύναμων κοινωνικών ομάδων όταν επιτυγχάνεται υπεραπόδοση στην κάλυψη δημοσιονομικών στόχων. Αυτή τη ρύθμιση που δήλωσε ότι θα αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός. Δώσαμε μια κρίσιμη μάχη στα εργασιακά ζητήματα . Πετύχαμε μειώσεις στο χαράτσι. Προστατεύσαμε τα χαμηλά εισοδήματα από αύξηση της φορολογίας εισοδήματος. Πιέσαμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Προωθήσαμε μέτρα κοινωνικής στήριξης. Αποκρούσαμε ανορθολογικές απαιτήσεις της τρόικας που οδηγούσαν σε διοικητική απορρύθμιση και αθρόες απολύσεις. Προτείναμε και διεκδικούσαμε αυτόν τον διαφορετικό δρόμο.

Στην πορεία του κυβερνητικού έργου, μετά το πρώτο χρονικό διάστημα, άρχισε να κυριαρχεί η πρόθεση μετατροπής της κυβέρνησης σε μονοκομματική. Παραβιάζονταν η Προγραμματική Συμφωνία ακόμη και σε πεδία όπου δεν υπήρχαν εξωτερικοί καταναγκασμοί. Ταυτόχρονα έγιναν αποδεκτές ανορθολογικές επιλογές της τρόικας και κυριάρχησε η λογική: πρώτα εφαρμόζουμε με αυταρχικό τρόπο και μετά διαπραγματευόμαστε. Αυτή η συντηρητική στροφή της κυβέρνησης δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή από εμάς.

Εμείς είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας. Μπορούσαμε να μείνουμε στη σιγουριά της αντιπολίτευσης εξαρχής, όπως επίσης μπορούσαμε να παραμείνουμε στην κυβέρνηση με ακυρωμένη τη δυνατότητα παρέμβασης. Αυτές θα ήταν όντως κομφορμιστικές επιλογές. Δεν πράξαμε έτσι.

Η κυβέρνηση σήμερα κινείται συνεχώς σε συντηρητική κατεύθυνση. Αυτή η πολιτική, αν δεν αλλάξει, θα καταγράφει κάθε μέρα και περισσότερο τα αδιέξοδά της.

Το πρόγραμμα προσαρμογής επέφερε σχετική σταθεροποίηση μόνο στα δημόσια οικονομικά. Αποδεικνύεται όμως αναποτελεσματικό για να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση, όπως επανειλημμένα είχαμε επισημάνει. Αν δεν υπάρξει απαλλαγή από την πολιτική της λιτότητας, τότε η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας δεν είναι εφικτή.

Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει ό,τι επιτεύχθηκε στα δημόσια οικονομικά με θυσίες της κοινωνίας, την ομολογία των εταίρων για τα λάθη και υπερβολές του προγράμματος και τα καταστροφικά για τον παραγωγικό ιστό αποτελέσματα της πολιτικής λιτότητας και να προχωρήσει σε μια ισχυρή και αποφασιστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές -εταίρους. Οι δανειστές πρέπει να έχουν απέναντί τους μία κυβέρνηση αποφασισμένη, με σχέδιο και με εναλλακτικές αντιπροτάσεις.

Πρέπει και είναι δυνατό να αποτραπούν ανορθολογικές απαιτήσεις και νέες επαχθείς ρυθμίσεις. Πρέπει να υπάρξει μια νέα και διαφορετική συμφωνία με θετικές αλλαγές στην οικονομία και τις συνθήκες ζωής των πολιτών. Η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος δεν μπορεί να είναι αυτή που θα καθορίσει την ουσία και το περιεχόμενο.

Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης.

Δεν συμμεριζόμαστε το αφήγημα ότι η χώρα οδηγείται σε σταθερούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και το πρόγραμμα βγαίνει. Η πραγματική κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας είναι άλλη.

Η κυβέρνηση κάνει λάθος να καλλιεργεί κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας.

Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει. Τα ανακοινωθέντα όμως αποτελέσματα του 7μήνου στην ουσία οφείλονται σε μη πληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου, στη μείωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στη μείωση και απαραίτητων δημόσιων δαπανών και στην υπερφορολόγηση.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι μόνο φέτος ο δημοσιονομικός στόχος είναι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού. Τα επόμενα χρόνια ο δημοσιονομικός στόχος είναι πολύ απαιτητικός και προβλέπει μεγάλη αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, φτάνοντας τα 6,3 δις το 2016.

Πώς αλήθεια μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χωρίς να περάσουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης; Η πολυχρησιμοποιημένη από τον πρωθυπουργό ρήτρα, -που εμείς προτείναμε- και η οποία παρέχει τη δυνατότητα να αξιοποιείται για κοινωνική πολιτική το 70% του ποσού υπεραπόδοσης από την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων, δεν θα μας είναι χρήσιμη όσο δεν υπερκαλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Να το πούμε απλά. Το πρόγραμμα προσαρμογής δεν θα ευοδωθεί πρώτα και μετά θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις αλλαγής του. Αν δεν αλλάξει τώρα, στη φάση υλοποίησης, δεν θα πετύχει τους στόχους. Η λιτότητα καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και όσο περισσότερο διαρκεί τόσο γίνεται πιο δύσκολη η ανάκαμψη.

Εμείς λέμε: άμεσα ουσιαστικές αλλαγές – τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στο πρόγραμμα.

Πρέπει:

Να αποκλεισθεί η λήψη νέων επιβαρυντικών μέτρων.

Να συνδεθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με δίκαιο επιμερισμό των βαρών και αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Να επανατοποθετηθεί το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε τις ανορθολογικές απαιτήσεις της τρόικα , με αποτέλεσμα να δεσμευτεί σε ένα πλαίσιο άκριτων απολύσεων και χωρίς σχέδιο μετακινήσεων. Άμεσα οφείλει να αλλάξει δρόμο. Να ζητήσει παράταση για το στόχο της κινητικότητας και να αποσυνδέσει την κινητικότητα από τις απολύσεις.

Σε σχέση με τις λεγόμενες προαπαιτούμενες δράσεις:

-Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρέπει να αποκλειστεί για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Όποια τροποποίηση γίνει θα πρέπει να αφορά μόνο την καταπολέμηση του φαινομένου κάποιοι να έχουν και να μη πληρώνουν.

Στόχος πρέπει να είναι η διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των “κόκκινων δανείων” με προστασία της πρώτης κατοικίας και νέες δυνατοτήτες ρύθμισης.

-Οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών απέτυχαν καθώς οι οφειλέτες θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν μπορούν. Απαιτούνται νέου τύπου ρυθμίσεις. Ειδικά στην περίπτωση του ΟΑΕΕ απειλείται η βιωσιμότητα του Οργανισμού. Καταθέσαμε ήδη Πρόταση-Νόμου με στόχο την διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων του Οργανισμού στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης οφειλής τους , και την αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ.

Η κατάργηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης πρέπει να ισχύσει άμεσα για την προσεχή περίοδο. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η θέσπιση του μέτρου είχε σοβαρή αρνητική επίπτωση και στα δημόσια έσοδα και στις συνθήκες ζωής των πολιτών.

Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από τα μνημόνια της εσωτερικής υποτίμησης. Πρέπει να ανακοπεί η λιτότητα και η ύφεση. Το ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό πρέπει να καλυφθεί χωρίς νέα επιβαρυντικά μέτρα, αλλά με διαρθρωτικές αλλαγές. Με την προώθηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Η χώρα πρέπει να σπάσει το σπιράλ ύφεσης. Χρειάζεται αναδιάταξη των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής προς όφελος της ανάπτυξης.

Απαιτείται:

Ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με αιχμή ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στη φτηνή εργασία και την υψηλή ανεργία. Εξωστρεφές, με στροφή σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες ή σε αντίστοιχα που θα αντικαθιστούν τις εισαγωγές. Με παραγωγικότητα. Με προσανατολισμό στην καινοτομία. Με σεβασμό στο ρόλο των εργαζομένων και διάχυση των ωφελειών σε όλους τους συντελεστές. Με υπέρβαση της αντιεπιχειρηματικής κουλτούρας που επικράτησε κατά τη μεταπολίτευση και ένα νέο σημείο ισορροπίας ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους. Με νέους κανόνες που θα γίνονται σεβαστοί από όλους. Με σεβασμό στο περιβάλλον. Με ένα κράτος με θεσμική αξιοπιστία και σύγχρονες διοικητικές λειτουργίες.

Ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων που να στοχεύει στην ανάκαμψη, με διάχυση των ωφελειών σε όλους τους συντελεστές. Ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που θα είναι συνδεδεμένο με την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, την ποιότητα και θα επικεντρώνεται σε τομείς που η χώρα έχει ή μπορεί να αποκτήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με άμεση ανάπτυξη ειδικών μηχανισμών χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα κινητοποιήσει δυνάμεις και του ιδιωτικού τομέα, θα προκαλέσει πολλαπλασιαστικά οφέλη και θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας. Η χρηματοδότηση του μπορεί να γίνει από ευρωπαϊκούς πόρους με εμπροσθοβαρή τρόπο και με την ουσιαστική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων:

Ενίσχυση του ύψους του. Το ΠΔΕ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μηχανισμός εξοικονόμησης δαπανών για τις περιπτώσεις όπου τα έσοδα «πέφτουν έξω».

Υλοποίηση του συνόλου του ΠΔΕ που έχει προϋπολογιστεί και δημιουργία ειδικού μηχανισμού παρακολούθησης με στόχο την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση των μηχανισμών υλοποίησης του προγράμματος.

Εξαίρεση των δαπανών του ΠΔΕ από τον υπολογισμό του ελλείμματος βάσει του οποίου διαμορφώνεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αναζήτηση επιπλέον ευρωπαϊκών πόρων και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων.

Παραγωγική αναδιάταξη των δημοσίων επενδύσεων. Η ενίσχυση του ΠΔΕ και η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ πρέπει να συνδεθούν με ξεκάθαρες επιλογές για τους τομείς της οικονομίας που θα τονωθούν.

Η διασφάλιση ενός διχτύου κοινωνικής προστασίας, με καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τη λήψη μέτρων υποστήριξης των ανέργων. Οι άνεργοι πρέπει να υποστηριχθούν με επέκταση του χρόνου χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας και συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, απασχόλησης και κατάρτισης. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν πρόκειται να λυθεί αυτόματα μέσω των μηχανισμών της αγοράς.

Οι μεγάλες παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα. Η μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα συνιστά πισωγύρισμα. Το φορολογικό σύστημα παραμένει άδικο και αντιαναπτυξιακό. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται δυσανάλογα, η φοροδιαφυγή διατηρείται στα ίδια υψηλά επίπεδα με το παρελθόν. Άμεσα απαιτείται:

•Η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων –ανεξαρτήτως πηγής- βάσει μιας ενιαίας και προοδευτικής φορολογικής κλίμακας.

•Επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των φοροαπαλλαγών και διατήρηση εκείνων που έχουν σαφή αναπτυξιακό ή κοινωνικό στόχο.

•Φορολογική διαφοροποίηση της αντιμετώπισης των πολιτών ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, η οποία δεν εξαρτάται μόνο από τα εισοδήματά τους αλλά και από τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν (π.χ. νοικοκυριά με τέκνα).

•Μείωση των έμμεσων φόρων και των φόρων που δεν σχετίζονται με το εισόδημα διότι πλήττουν δυσανάλογα τους ασθενέστερους.

• Το πρόβλημα της αναδιάρθρωσης του χρέους αποκτά κορυφαία σημασία για τη χώρα. Πρέπει να υπάρξει η διεκδίκηση για την αναδιάρθρωση και μείωσή του. Η αναδιάρθρωση είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων και χρονική μετακύληση των ομολόγων, αλλά και περικοπή τμήματός του. Κρίσιμο ζήτημα είναι η αναδρομική υπαγωγή των 50 δις € που έχουν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και η ισόποση ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Η έκβαση της προσπάθειας της χώρας βεβαίως θα κριθεί όχι μόνο στις διεκδικήσεις έναντι των δανειστών - εταίρων, αλλά και στην ικανότητα προώθησης μεταρρυθμίσεων. Υποστηρίζουμε τις εξυγιαντικές και ορθολογικές μεταρρυθμίσεις με σεβασμό στους θεσμούς, το κράτος δικαίου και τις βασικές κοινωνικές ανάγκες.

Ο στόχος της εξόδου από την κρίση συνδυάζεται άρρηκτα με τη διαμόρφωση μιας νέας θεσμικής πραγματικότητας. Αλλάζοντας το πολιτικό σύστημα σπάζουμε τον κρίκο της κακοδαιμονίας και απελευθερώνουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Με την συνολική μας στάση επιδιώκουμε μια αλλαγή παραδείγματος. Είμαστε η πολιτική δύναμη που προωθεί τη σύνθεση και τις ευρύτερες συνεργασίες σε σημαντικούς πάντοτε στόχους.

Αντιστεκόμαστε στις επικοινωνιακού τύπου συγκρούσεις και στην τεχνητή οξεία πόλωση. Στην καταστροφική λογική «ή αυτοί ή εμείς». Αυτή η λογική μπορεί να εξυπηρετεί το στόχο της αναστήλωσης ενός κακέκτυπου δικομματισμού, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Προσφέρει όμως κακές υπηρεσίες στον τόπο. Αντιθέτως, εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και τις μέγιστες δυνατές συνθέσεις για την έξοδο από την κρίση. Για αυτό εμείς είμαστε παρόντες, προτείνουμε και διεκδικούμε λύσεις, ανεξαρτήτως αν συμμετέχουμε ή όχι στην κυβέρνηση.

Αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία των κοινωνικών και πολιτικών προϋποθέσεων προώθησης μιας διαφορετικής πολιτικής. Στοχεύουμε στη συγκρότηση με ταχείς ρυθμούς του προοδευτικού τρίτου πόλου. Ενός πόλου που θα συσπειρώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και το λαϊκισμό της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου από την αξιωματική αντιπολίτευση. Τις δυνάμεις που επιδιώκουν να συγκροτήσουν και να υπηρετήσουν μια νέα πολιτική διέξοδο για τη χώρα. Μια νέα πορεία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.

Με βασικούς άξονες:

Τη σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη και προώθηση ενός νέου προτύπου παραγωγικής ανασυγκρότησης, με ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής.

Τη δημιουργία ασπίδας κοινωνικής προστασίας και την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους.

Την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, με ριζική δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης και αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης.

Την προώθηση της ανάπτυξης που δεν θα αφορά τους λίγους και τους ισχυρούς και θα είναι συμβατή με το περιβάλλον.

Την ανατροπή του αποκλεισμού της νέας γενιάς από την εργασία, τις κοινωνικές και πολιτικές διαδικασίες.

Η συσπείρωση αυτή αφορά όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, των νέων κοινωνικών κινημάτων.

Όσους αποδέχονται την αναγκαιότητα μεγάλων αλλαγών, πιστεύοντας ταυτόχρονα ότι η διεκδίκηση μιας δίκαιης κοινωνίας είναι παρούσα. Όσους θέλουν να εμβαθύνουν τη δημοκρατία με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια. Όσους θέλουν να ανανεώσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Όσους βλέπουν το μέλλον της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν πειραματίζονται σε επικίνδυνες ατραπούς εύκολων λύσεων.

Επιδίωξη μας είναι ο πόλος αυτός να συνδεθεί με τους ενεργούς προοδευτικούς πολίτες και να εκφράσει ό,τι καλύτερο διαθέτει η ελληνική κοινωνία. Να ανανεώσει την πολιτική και τη σχέση της με την κοινωνία.

Η πρόσκληση που απευθύνουμε δεν είναι πρόσκληση ένταξης στην κομματική μας δομή. Σχέσεις ισοτιμίας θα χαρακτηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Οργανωτικά θα συγκροτηθεί με διαδικασίες ουσιαστικής συμμετοχής στη διαμόρφωση της πολιτικής και στις δράσεις.

Μας ρωτούν: Είναι ο προοδευτικός τρίτος πόλος η κυβερνητική σας πρόταση; Μπορεί να αποκτήσει πλειοψηφία;

Απαντούμε: Αυτός είναι ο στόχος. Μπορεί και πρέπει να γίνει μια ελκυστική πρόταση εξουσίας η οποία θα καθορίσει τη νέα πορεία της χώρας Όμως δεν θα μείνει εκτός λύσεων έως ότου να γίνει πλειοψηφία. Όσο πιο ενισχυμένος θα γίνεται ο τρίτος πόλος τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δυνατότητα παρέμβασής του σε υποθέσεις που αφορούν τη χώρα και την κοινωνία σήμερα.

Μας ρωτούν: Θα είναι ανοικτή η ΔΗΜΑΡ και ο πόλος- που επιδιώκετε να υπάρξει -για στήριξη ή συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας;

Απαντούμε: Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι παρακολουθηματική δύναμη κανενός. Μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας μελλοντικής κυβερνητικής λύσης μόνο σε προγραμματική βάση που θα έχει δεδομένη την ευρωπαϊκή πορεία, την προώθηση μεταρρυθμίσεων και όχι απορρυθμίσεων, τη σταθερή διεκδίκηση αλλαγών στο πρόγραμμα προσαρμογής, την απόδοση προτεραιότητας στην ανάταξη της χώρας

Επιδιώκουμε ο προοδευτικός τρίτος πόλος να αποκτήσει ισχυρή εκλογική δύναμη και να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας. Να ανατρέψει τις διλημματικές επιλογές του νέου διπολισμού. Να επηρεάσει τις κυβερνητικές λύσεις που θα δοθούν και τις πολιτικές που θα ασκηθούν.

Θα συνεχίσουμε ως υπεύθυνη και χρήσιμη δύναμη για τη χώρα και την κοινωνία. Για αλλαγή των πολιτικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Για ανάπτυξη, απασχόληση, αναδιαπραγμάτευση του χρέους, κοινωνική συνοχή.

Ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΕΤ3): Καλώς ήρθατε στη Θεσσαλονίκη κ. Πρόεδρε. Τρεις μήνες μαύρο στην ΕΡΤ και βλέπουμε ότι τον ξαφνικό θάνατο η κυβέρνηση τον υπολογίζει και για άλλους φορείς, προκειμένου να λύσει τα προβλήματά τους. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν ήταν η καλύτερη δυνατή απόφασή σας να φύγετε από την κυβέρνηση, ή εάν υπήρχαν άλλα περιθώρια να μείνετε και να αλλάξετε την κυβερνητική πολιτική.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κυρία Χατζηδημητρίου, το ζήτημα της ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Λίγο πριν αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν εκείνο που φαινόταν και δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η μετατροπή της Κυβέρνησης συνεργασίας σε μονοκομματική Κυβέρνηση.

Εμείς διαφωνήσαμε για το κλείσιμο της ΕΡΤ, υποστηρίξαμε την ανάγκη να υπάρξει αναδιάρθρωση της ΕΡΤ αλλά όχι με το μαύρο στις οθόνες, όχι με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Και μάλιστα τη διαφωνία μας αυτή την εκφράσαμε πάρα πολύ συγκεκριμένα.

Ειδικότερα όταν πληροφορήθηκα – πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη πράξης νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ - και μάλιστα μιας πράξης νομοθετικού περιεχομένου κατά παγκόσμια πολιτική πρωτοτυπία υπογεγραμμένη μόνο από τους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας -, τότε συντάξαμε και καταθέσαμε πρόταση νόμου για την καταψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου αλλά και την αναδρομική ισχύ των αποτελεσμάτων της καταψήφισης.

Αυτή την πρόταση, την πρόταση νόμου για την καταψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου δεν την υπέγραψαν μόνο οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και ο Πρόεδρός της, την υπέγραψε και το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η πρόταση νόμου για την καταψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου θα έρθει στη Βουλή προκειμένου η Βουλή κυριαρχικά να αποφανθεί. Εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή θα επιμείνουμε να ψηφιστεί. Το τι θα κάνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές του που έχουν υπογράψει μαζί με τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς την καταψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου όπως αναφέρεται στην πρόταση νόμου, δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς θα γίνει, δεν ξέρω τι θα κάνουν. Αλλά εμείς θα επιμείνουμε μέχρι τέλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το άλλο σκέλος της ερώτησής μου ήταν αν τελικά με όλα αυτά που βλέπουμε να γίνονται και την υιοθέτηση του ξαφνικού θανάτου από την κυβέρνηση και για άλλους Οργανισμούς, αν πήρατε τελικά εσείς την καλύτερη δυνατή απόφαση να αποχωρήσετε από την Κυβέρνηση, ή αν υπήρχαν ακόμη περιθώρια να αλλάξετε την κυβερνητική πολιτική.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εμείς δεν μπήκαμε στην κυβέρνηση για να φύγουμε. Εμείς μπήκαμε στην κυβέρνηση για να αποτραπεί η πολιτική ρευστότητα με όποια συνεπαγωγή θα είχε και στην κοινωνική ρευστότητα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στηρίξαμε την κυβέρνηση για να αποτραπεί η τυπική χρεοκοπία της χώρας, η πτώχευση της χώρας, η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη και το ευρώ. Η απόφασή μας όμως να φύγουμε 11 μήνες μετά, ήταν το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών συμπεριφορών, που δεν ανεδείκνυαν μία κυβέρνηση συνεργασίας αλλά μια μονοκομματική αντίληψη.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν προαπαιτούμενα και τα προαπαιτούμενα, μεταξύ όλων των άλλων, είναι ο κοινός πολιτικός τόπος. Αυτός ο κοινός πολιτικός τόπος από κάποιο σημείο και μετά δεν υπήρχε. Και επειδή το παράδειγμα μπορεί να διευκολύνει την κατανόηση του πολιτικού μας ισχυρισμού, σας λέω χαρακτηριστικά: είχε συμφωνηθεί η διεκδίκηση της κατάργησης του τότε ΕΤΗΔΕ του χαρατσιού.

Δεν τηρήθηκε αυτή η συμφωνία και τρέχαμε εκ των υστέρων να μειώσουμε το χαράτσι και καταφέραμε κατά 15% και να εξαιρέσουμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά από την υποχρέωση καταβολής αυτού του φόρου, διότι αυτές οι οικογένειες δεν είχαν, και δυστυχώς εξακολουθούν να μην έχουν, ούτε ένα εργαζόμενο ενήλικα.

Θέλετε και δεύτερο παράδειγμα; Γραπτή συμφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών ήταν ότι βεβαίως η ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να απελευθερωθεί. Αλλά οι υποδομές, το Δίκτυο παραμένουν στα χέρια του ελληνικού Δημοσίου. Δεν προλάβαμε να φύγουμε από την Κυβέρνηση και δημοσιεύθηκε πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία μπορούν να πωληθούν και οι υποδομές και τα δίκτυα.

Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε άλλα ζητήματα που δεν έχουν σχέση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και δεν είναι παρεμπίπτον ζήτημα. Ακόμη η χώρα μας δεν έχει αντιρατσιστικό νόμο, ακόμη η χώρα μας δεν έχει τον σύγχρονο νόμο για τη χορήγηση της ιθαγένειας, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ήλεγξε τον προηγούμενο νόμο ως προς κάποια σημεία και έκρινε ότι πρέπει να αναπροσαρμοστούν για να αποκτήσουν την συνταγματικότητά τους.

Επομένως η επιλογή μας να αποχωρήσουμε από την Κυβέρνηση ήταν το αποτέλεσμα των όσων λίγο πριν ανέφερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΚΛΟΥΝΤΖΟΥ - MEGA): Κύριε Πρόεδρε καλώς ήρθατε. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα της ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά, σε ορισμένες μάλιστα από αυτές τα ποσοστά δείχνουν ότι κινδυνεύει το Κόμμα σας να μείνει εκτός Βουλής. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είδα κι εγώ χτες τις δύο δημοσκοπήσεις, προφανώς σε αυτές αναφέρεστε. Εγώ δεν θα δηλώσω υπεραισιοδοξία από τα δημοσκοπικά ευρήματα, τα οποία βέβαια και τα δύο έχουν παρούσα τη Δημοκρατική Αριστερά στη Βουλή εάν οι εκλογές γινόταν σήμερα.

Εκείνο που θα σας πω είναι τούτο: είναι γεγονός ότι κάποιοι πολίτες ενδεχομένως να ξαφνιάστηκαν από την επιλογή της Δημοκρατικής Αριστεράς να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση. Αλλά πρέπει να σας πω ότι κάθε μέρα και περισσότερο κατανοούν οι πολίτες - και θα περιβάλλουν με ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τη Δημοκρατική Αριστερά - ότι αυτό που πράξαμε ήταν εκείνο που οφείλαμε να πράξουμε και πάλι από θέση ευθύνης έναντι της χώρας και της κοινωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ - ΑΝΤ-1): Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε. Πριν από λίγο θέσατε ως όρο την προγραμματική βάση για να υπάρξει μια συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα. Εάν αυτές οι προϋποθέσεις υπάρξουν και χρειαστεί στην πορεία να παρθούν νέα οριζόντια μέτρα να γίνουν απολύσεις ενδεχομένως να κλείσουν και Οργανισμοί, για να καλυφθεί ο στόχος. Ποια θα είναι η θέση που θα κρατήσετε; Ευχαριστώ.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εάν υπάρξουν αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει προγραμματική συμφωνία. Ας αναφερθώ σε ένα ζήτημα το οποίο κυριαρχεί μέσα στην κοινωνία αλλά και στην πολιτική αντιπαράθεση: η διοικητική μεταρρύθμιση. Η διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία προωθείται με ένταση μάλιστα ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, δεν έχει καμία σχέση με την ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση από την ώρα που η κινητικότητα – αναγκαίο στοιχείο - συνδέεται και μάλιστα αποφασιστικά με τις απολύσεις.

Γι’ αυτό λίγο πριν σας είπα ότι πρόκειται για απορρύθμιση και όχι για διοικητική μεταρρύθμιση. Λίγη ώρα πριν πληροφορήθηκα ότι για παράδειγμα το Εφετείο της Αθήνας ανέστειλε την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης πράξης διότι διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε η αναγκαία αξιολόγηση.

Το λέω αυτό, για να επαναλάβω ότι η προγραμματική συμφωνία προϋποθέτει τον κοινό τόπο σε βασικά ζητήματα και αν συμβούν αυτά τα οποία αναφέρατε λίγο πριν, είναι προφανές ότι απουσιάζει το κατάλληλο πεδίο για την ύπαρξη περαιτέρω προγραμματικής συμφωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΡΟΥΜΠΟΣ - ΑΘΗΝΑΪΚΟ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ): Κύριε Πρόεδρε πως θα πείτε όχι σε μια ενδεχόμενη πρόταση κυβερνητικής σύμπραξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι έχετε συνεργαστεί ήδη με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και αν δεν συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποιους. Πάλι με τους ίδιους;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Ρούμπο, οι συνεργασίες προϋποθέτουν - ας το επαναλάβω - τον κοινό πολιτικό τόπο και με τα όσα νομίζω αναλυτικά λίγο πριν ανέφερα, σας έδωσα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να συγκροτήσουν μια συμφωνία προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της κυβερνησιμότητας.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δυνατό να μιλήσουμε για κυβερνητική συνεργασία. Ας αποφασίσει επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ τι επιλέγει. Επιλέγει την μονομερή καταγγελία του Μνημονίου; Επιλέγει τη στάση πληρωμών; Ποιες μεταρρυθμίσεις επιλέγει; Αναφέρομαι ενδεικτικά σε μερικά μεγέθη για να σας πω ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια συνεργασία στο επίπεδο της κυβερνητικής εξουσίας.

Σε ό,τι αφορά εκείνο το οποίο αναφέρατε, ότι δηλαδή αφού συνεργαστήκατε με τη Νέα Δημοκρατία πως δεν θα συνεργαστείτε, θα σας έλεγα ότι πρόκειται για απλούστευση η οποία δεν έχει σχέση με τα στοιχεία της ουσιαστικής πολιτικής, που λίγο πριν ανέφερα.

Και διεξοδικά έχουμε αναφερθεί, και σήμερα το επανέλαβα, ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους η Δημοκρατική Αριστερά στήριξε την κυβέρνηση. Εάν η Δημοκρατική Αριστερά δεν στήριζε την κυβέρνηση τον Ιούλιο του ’12 δεν θα υπήρχε κυβέρνηση στην Ελλάδα και τότε θα ήταν βέβαιη η απομάκρυνση της χώρας και από την Ευρωζώνη και από το ευρώ και προφανέστατα θα ήταν τότε παρούσα ως αποτέλεσμα η πτώχευση και η χρεοκοπία.

Και αυτά ήταν τα δυναμικά στοιχεία τα οποία διαμόρφωσαν την πολιτική επιλογή της Δημοκρατικής Αριστεράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ - ΕΘΝΟΣ): Κύριε Πρόεδρε μια ερώτηση αναφορικά με το άνοιγμα που κάνετε με το κάλεσμα που κάνετε για την συγκρότηση του τρίτου πόλου. Μια ερώτηση με δυο σκέλη. Το ένα σκέλος αφορά τους πολιτικούς χώρους στους οποίους απευθύνεται αυτό το κάλεσμα, εφόσον ο ίδιος έχετε αποκλείσει το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή του ηγεσία.

Και το δεύτερο είναι, πώς τοποθετείστε απέναντι στην άποψη που διατυπώνεται από πολλούς για το ότι η αποχώρησή σας από την κυβέρνηση σας στερεί το πλεονέκτημα να έχετε την πρωτοβουλία σε αυτήν εδώ τη συζήτηση. Σας παραθέτω την πρόσφατη δήλωση του κ. Σημίτη ο οποίος είπε ότι η αποχώρησή σας απαντά στο ερώτημα αν έχετε βούληση να συμπράξετε σε αυτό..

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Με τα δεδομένα που αναφέρατε και που περιέχονται στην ερώτησή σας, για τη συγκρότηση αυτού του τρίτου πόλου, εμείς απευθυνόμαστε και σε πολιτικές κινήσεις και σε πρόσωπα, αλλά κυρίως απευθυνόμαστε στις δυνάμεις της κοινωνίας. Δε θα γίνει η συγκρότηση του τρίτου πόλου, στον οποίο αναφέρθηκα διεξοδικά, ούτε με συναντήσεις κορυφής ούτε με συμπτύξεις κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά εκείνο που μας απεδόθη, ότι η ΔΗΜΑΡ πάσχει από αριστερό κομφορμισμό, πρέπει να σας πω ότι η ΔΗΜΑΡ απέδειξε ότι δεν είναι δέσμια κανενός κομφορμισμού όταν στήριξε την κυβέρνηση το 2012, τον Ιούλιο και για τους λόγους που ανέφερα. Κομφορμισμός θα ήταν να εξακολουθεί να στηρίζει μια κυβέρνηση χωρίς τα προαπαιτούμενα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Χωρίς δηλαδή τον κοινό πολιτικό τόπο. Αυτό πράγματι θα ήταν κομφορμισμός. Και σε κάθε περίπτωση όχι αριστερός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΕΡΑ): Θα σας ρωτήσω ευθέως και χωρίς πολλά σχόλια, δε θέλω να εκμεταλλευθώ το χρόνο σας, εξάλλου εμείς οι δημοσιογράφοι το δικό σας χρόνο θέλουμε και όχι εσείς το δικό μας: Αν έφευγε ο κ. Σαμαράς σήμερα από την κυβέρνηση ως Πρωθυπουργός , θα συμμετείχατε σε μια τρικομματική κυβέρνηση χωρίς Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Νομίζω ότι η αναφορά σας τον κ. Σαμαρά θα λειτουργούσε για εμάς εάν επιλέγαμε αυτό αποπροσανατολιστικά από την ουσία της πολιτικής που θέλει να προωθήσει η ΔΗΜΑΡ. Βεβαίως τα πρόσωπα έχουν το καθένα το δικό του ειδικό βάρος, την ειδική ευθύνη, αλλά δεν πρόκειται για προσωποποιημένη αναφορά, αυτά τα οποία έχει πει η ΔΗΜΑΡ μέχρι τώρα.

Το ζήτημα είναι η ουσία της πολιτικής, το ζήτημα είναι η προγραμματική συμφωνία αν τηρήθηκε ή δεν τηρήθηκε. Το ζήτημα είναι αν μια συμφωνία που καταρτίζεται τηρείται. Επειδή αντιλαμβάνομαι όμως το ερώτημά σας και το αντιλαμβάνομαι και με τη υφέρπουσα έννοιά του, πράγματι έχω πει ότι αν επιλέξει ο κ. Σαμαράς προσφυγή της χώρας σε εκλογές κι είναι δυνατό να αποφευχθούν οι εκλογές, δίνοντας κυβέρνηση η παρούσα Βουλή, διότι είναι γνωστό ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει κυβέρνηση στο πλαίσιο και της συνταγματικής δυνατότητας που υφίσταται.

Εάν αυτό είναι δυνατό ή δεν είναι δυνατό, είναι συνάρτηση των επιμέρους επιλογών των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΣΙΧΛΕΤΙΔΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ): Θα ήθελα το σχόλιό σας για την απεργία των καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης που ξεκινά από Δευτέρα αλλά και των δασκάλων απ’ ό,τι φαίνεται. πώς τοποθετείστε και αν βλέπετε ότι αυτή η σύγκρουση μπορεί ν’ αποφευχθεί ή να βρεθεί κάποια διέξοδος ώστε τα σχολεία ν’ ανοίξουν.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Αλλά από την άλλη πλευρά το δικαίωμα στην απεργία είναι δικαίωμα. Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν.

Και βεβαίως οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί με τη μαζικότερη δυνατή συμμετοχή όλων, είναι δυνατό να καθορίσουν την κλίμακα, να καθορίσουν την ιεραρχία των αιτημάτων. Και είναι δικό τους, συλλογικό αυτόνομο δικαίωμα ν’ αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους. Σε κάθε περίπτωση όμως σας λέω ότι οι όποιες κινητοποιήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν και τη δυνατότητα των κοινωνικών συμμαχιών.

Εμείς στηρίζουμε αιτήματα των εκπαιδευτικών, δε θέλουμε να κλείσουν τα σχολεία, αλλά από κει και πέρα οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί με τις δημοκρατικές - και έχω την άποψη και συλλογικές - διαδικασίες που πρέπει να υπάρξουν, ας καθορίσουν τη στάση τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Επανερχόμενος στο ερώτημα του συναδέλφου, του κ. Ρούμπου, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Αν ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιηθεί στη γραμμή Δραγασάκη, στην ατζέντα Δραγασάκη ας το πω, που είναι πιο ρεαλιστική, που έχει να κάνει με την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, η στάση της ΔΗΜΑΡ ποια θα είναι; Υπάρχουν σ’ αυτή την περίπτωση προοπτικές κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ανεξάρτητα από την όποια αξιολόγηση της συγκεκριμένης άποψης που διατυπώνεται από κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να σας πω ότι πρόκειται για μια υπόθεση εργασίας αυτό το οποίο είπατε. Και σε υπόθεση εργασίας δε μπορώ ν’ απαντήσω με την έννοια ότι έχω το δεδομένο, έχω τις πολιτικές επιλογές, τις πολιτικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές κρίνω, αυτές αξιολογεί ή ΔΗΜΑΡ και όχι ενδεχομένως τη μέλλει να συμβεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΜΠΛΙΚΑ - ΑΥΓΗ): Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε για την ανάγκη ισχυρής διαπραγμάτευσης προκειμένου ν’ αλλάξει η πολιτική η οποία εφαρμόζεται σήμερα. Βλέπετε τη σημερινή κυβέρνηση ικανή να διαπραγματευθεί κατά τέτοιον τρόπο; Και αν όχι, δεν πρέπει να προσφύγουμε σε κάλπες για να προκύψει μια άλλη κυβέρνηση που να μπορεί να το πράξει;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευθεί, γι’ αυτό το πράγμα και επιμείναμε και επέμενα όταν στηρίζαμε και μετείχαμε στην κυβέρνηση. Μπορεί και πρέπει να διαπραγματευθεί. Εάν δε διαπραγματευθεί, εάν τα πράγματα μείνουν στη ροή των πραγμάτων και όπως σήμερα εξελίσσονται χωρίς την αναδιαπραγμάτευση την οποία υποστηρίζει η ΔΗΜΑΡ και μάλιστα με θέσεις, με προτάσεις, με αντιπροτάσεις, τότε είναι βέβαιο ότι τ’ αδιέξοδα θα είναι παρόντα και μέσα από αυτά τ’ αδιέξοδα θα προκληθεί και η ανάγκη των εκλογών. Αλλά προτού φτάσουμε εκεί, η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί σθεναρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΡΟΔΑΚΟΓΛΟΥ - TV100): Κύριε Πρόεδρε, τα πράγματα δείχνουν ότι μετά την ΕΡΤ οι εξελίξεις επηρεάζουν και τα Δημοτικά Ραδιόφωνα όπως και τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης. Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πριν από μερικές μέρες, ότι αναμένεται ν’ απολυθούν, ούτε καν να μπουν σε διαδικασία κινητικότητας, 700 εργαζόμενοι συνολικά από ολόκληρη τη χώρα.

Θέλω να μου πείτε το εξής: Η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης είναι ένα μέσον το οποίο εξυγιάνθηκε, επί Διοικήσεως Γιάννη Μπουτάρη, μειώθηκε το κόστος λειτουργίας της από 8 εκατομμύρια ευρώ σε 3 εκατομμύρια, οι εργαζόμενοι είναι όλοι στο ενιαίο μισθολόγιο, είναι περίπου 115 άτομα, το ίδιο πιστεύω ισχύει και στ’ άλλα Μέσα Ενημέρωσης, τα Δημοτικά. Ωστόσο είμαστε στα πρόθυρα κλεισίματος. Θέλω να μου πείτε πώς το σχολιάζετε, νομίζω ότι βρεθήκατε και με τον κ. Μπουτάρη, ποια είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ και τι θα κάνετε εσείς.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ιδιαίτερα για τα όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη έχετε απόλυτα δίκιο, έχω επικοινωνήσει με τα πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει η αναγκαία εξυγίανση. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να κλείσει η τηλεόραση.

Εκείνο που πρέπει επίσης να σας πω είναι ότι εμείς είμαστε αντίθετοι και στο πλαίσιο αυτής της αντίθεσης που έχουμε, θ’ αγωνιστούμε προκειμένου να εμποδίσουμε αυτό το οποίο εξήγγειλε ο αρμόδιος Υπουργός. Θα πρόκειται πάλι για μια οριζόντια, απαράδεκτη αντιμετώπιση ενός επίσης σημαντικού ζητήματος. Γιατί είναι σημαντικό ζήτημα αυτό στο οποίο αναφερθήκατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΖΑΧΟΥ - ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ): Κύριε Πρόεδρε καλώς ήρθατε στη Θεσσαλονίκη. Αναφερθήκατε επί μακρόν στην προσπάθεια για δημιουργία τρίτου πόλου, είπατε όμως «όχι στο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου». Υποθέτω ότι είναι ένα θέμα που τεθεί για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην προκειμένη περίπτωση αν μπει στη διαδικασία συζήτησης για τον τρίτο πόλο. Εάν ευδοκιμήσει αυτή η συζήτηση και στη διάρκεια τεθεί θέμα ηγεσίας στη ΔΗΜΑΡ προκειμένου να ευδοκιμήσει ο τρίτος πόλος, τι σκέφτεστε να πράξετε εσείς προσωπικά;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι δυο διαφορετικά ζητήματα αυτά που αναδεικνύεται το ερώτημά σας. Πράγματι εμείς έχουμε πει ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τα οποία ΠΑΣΟΚ που εκφράζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήμερα, όχι όλες τις δυνάμεις που εξακολουθούν να παρακολουθούν και να επιλέγουν το ΠΑΣΟΚ, έχει κάνει μια συγκεκριμένη επιλογή. Η επιλογή θεωρώ ότι είναι και στρατηγικού χαρακτήρα και είναι η επιλογή συμμετοχής σε μια συντηρητική πολιτική η οποία δε μας αφορά.

Το δεύτερο όμως ζήτημα το οποίο θέτει το ερώτημά σας, πρέπει να σας πω ότι για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου, η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δε διαθέτει, αλλά βρίσκεται πάρα πολύ μακριά και από ηγεμονισμούς και από αρχηγισμούς. Το ζητούμενο για μας είναι να συγκροτηθεί ο πόλος. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΚΑΡΑΛΗΣ - ΒΕΡΓΙΝΑ TV): Κύριε Πρόεδρε, σχετικά με τις δηλώσεις της κυρίας Ρεπούση για αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών και την κατάργηση των θρησκευτικών. Δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι θέσεις της κυρίας Ρεπούση αποτελούν εφιάλτη για τη ΔΗΜΑΡ. Εάν αυτό ισχύει γιατί δεν απομακρύνεται από το κόμμα σας;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι εμείς δεν έχουμε εφιάλτες. Έχουμε στο κόμμα μας μια ουσιαστική, βαθιά δημοκρατική διαδικασία και σας βεβαιώνω ότι δεν επιλέγουμε να φιμώνουμε και να λαμβάνουμε διοικητικά μέτρα για τον οποιονδήποτε. Πολλώ δε μάλλον για τις απόψεις που διατυπώνονται.

Η ΔΗΜΑΡ έχει τοποθετηθεί για την αναμόρφωση του λυκείου με προτάσεις του τομέα μας Παιδείας. Υποστηρίζει την αναβάθμιση του λυκείου με το θεσμό του Εθνικού Απολυτηρίου, τον εκσυγχρονισμό του περιεχομένου των σπουδών, ώστε να προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Θα σας πω ότι οι απόψεις που διατυπώθηκαν δεν νομίζω ότι συνιστούν πρόκληση. Για παράδειγμα για την διδασκαλία των θρησκευτικών έχουμε ταχθεί υπέρ της αλλαγής του περιεχομένου του μαθήματος ώστε να μην έχει ομολογιακό, αλλά θρησκειολογικό χαρακτήρα. Αντίστοιχες προτάσεις έχουν γίνει και από τα παιδαγωγικά ινστιτούτα. Η άποψη αυτή αποτελεί και σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για τα αρχαία η κυρία Ρεπούση δεν ζήτησε την κατάργηση της διδασκαλίας, αλλά τον περιορισμό των ωρών της. Αλλά να σας πω για μας τα αρχαία ελληνικά και γενικά η ελληνική γραμματεία δεν είναι απλά μαθήματα. Είναι βασικά στοιχεία του πολιτισμού μας και μάλιστα με ευρωπαϊκή διάσταση.

Ο τρόπος διδασκαλίας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ενός διαλόγου με τη συμμετοχή επιστημόνων, με στόχο να γίνει αποτελεσματικότερη η διδασκαλία τους.

Αλλά ας έρθω σε ένα άλλο. Από πότε δικαιολογείται η όποια άποψη που έχει στόχευση παιδαγωγικού χαρακτήρα, εκπαιδευτικού παράλληλα χαρακτήρα, να εντάσσεται σε μια λογική μιας μισαλλόδοξης άποψης και ενός βαθύτατα εθνικιστικού λόγου ο οποίος δεν ξέρω τι θέλει να επενδύσει και πού θέλει να επενδύσει; Για πρώτη φορά η ελληνική κοινωνία έχει ακούσει ότι έχει τεθεί, για παράδειγμα, ζήτημα ανακαθορισμού του τρόπου λειτουργίας των αρχαίων ελληνικών; Για πρώτη φορά η ελληνική κοινωνία έχει πληροφορηθεί ότι υπάρχει ζήτημα η διδασκαλία των θρησκευτικών να μην γίνεται με όρους κατήχησης και με όρους θρησκευτικής ομολογίας, αλλά με όρους θρησκειολογίας. Ποιοι κατά συνέπεια και για ποιο λόγο επενδύουν πάνω σε τέτοιες καταστάσεις προκειμένου να προωθήσουν τι; Να διχάσουν για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό; Για να αναδείξουν ότι από τη μια μεριά είναι οι πατριώτες και από την άλλη είναι οι εθνοπροδρότες;

Και σας βεβαιώνω δεν αναγνωρίζω σε κανέναν να αισθάνεται περισσότερο πατριώτης απ’ ό,τι αισθάνομαι εγώ, τα μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς και η πατριωτική στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΣ (ΚΙΟΣΕΣ - STAR ΔΡΑΜΑΣ): Κύριε Πρόεδρε, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της για αλλαγή στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων. Συμφωνείτε με αυτή την αλλαγή, ή πιστεύετε ότι πρωταρχικά πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το μοντέλο αυτό διοίκησης, ο Καλλικράτης σε μια ενιαία βάση για την απαιτούμενη περιφερειακή ανάπτυξη; Διότι εμείς της Βορείου Ελλάδος αυτό το οποίο παρατηρούμε είναι ότι καθημερινά δεκάδες επιχειρήσεις κλείνουν και μάλιστα μεταφέρονται σε γειτονικές χώρες.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πρέπει να υπάρξουν ζητήματα που αφορούν σε διορθώσεις ή και τροποποιήσεις του Καλλικράτη, αυτό είναι γεγονός. Άλλωστε το αναδεικνύει και η ίδια η ΚΕΔΕ.

Το δεύτερο ζήτημα όμως που θέσατε αναφορικά με το εκλογικό σύστημα, το οποίο γενικώς, αορίστως και χωρίς προσδιορισμούς ειδικούς έκανε ο αρμόδιος υπουργός - άλλωστε δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο, κάποια συγκεκριμένη πρόταση - απλώς υπολογίζω ότι υπήρχε μια τροχιοδεικτική βολή από τη μεριά της κυβέρνησης δια του αρμοδίου Υπουργού.

Εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη της απλής αναλογικής με ταυτόχρονη εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων. Είμαστε υπέρ της ευρείας δημοκρατικής νομιμοποίησης. Κατά συνέπεια αποκρούουμε το 42% να δίνει δήμαρχο. Θέλουμε την ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση πάνω από το 50%.

Και λέμε και κάτι άλλο: τοπική Αυτοδιοίκηση μακριά από τον κομματισμό. Μακριά από τις χειραγωγήσεις των κομμάτων. Αλλά όχι και στην αποπολιτικοποίησή της, διότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει περιεχόμενο, έχει πολιτικό περιεχόμενο με την ευρύτητα του όρου, πολιτικό περιεχόμενο είναι πάνω σε ποια προγραμματική βάση επιδιώκονται οι αναγκαίες, κατά την Δημοκρατική Αριστερά, συνθέσεις και συνεργασίες σε αυτό το πρόσφορο πεδίο συνεργασιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος και για το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών συνολικότερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΤΣΩΧΟΣ - ΕΓΝΑΤΙΑ POST): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Ήθελα να σας ρωτήσω, επί ένα χρόνο συμπορευτήκατε με το ΠΑΣΟΚ σε πολλά ζητήματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία σας μέσα στην κυβέρνηση και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος πολλές φορές διέρρεε ή δήλωνε ότι εμείς θα κάνουμε ό,τι κάνει η ΔΗΜΑΡ, εγώ θα κάνω ό,τι κάνει ο Φώτης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που προκάλεσε τη ρήξη σας με το κυβερνητικό σχήμα, αλλά και γενικότερα, θεωρείτε ότι κατά κάποιο τρόπο το ΠΑΣΟΚ σας άδειασε; Δεν ήταν εντάξει απέναντι στη Δημοκρατική Αριστερά;

Και ένα δεύτερο ερώτημα, επειδή εκπροσωπώ και τοπικό μέσο, θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα πρόσωπο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και συζητά τον τελευταίο καιρό, όπως μαθαίνουμε, με τη ΔΗΜΑΡ, τον κ. Χάρη Καστανίδη. Θέλω να μου πείτε πού βρίσκονται αυτές οι επαφές και εάν γίνονται και κάποιες συζητήσεις ίσως για συνεργασία μαζί του στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πράγματι έχω συναντηθεί με τον κ. Καστανίδη, τον οποίο πρέπει να σας πω ότι τον εκτιμώ και τον τιμώ ιδιαίτερα. Τον τιμώ και για τη συνέπειά του και την καθαρότητα και τη διαφάνεια της πολιτικής του συμπεριφοράς.

Με τον κ. Καστανίδη συζητήσαμε την ανάγκη αυτής της συμπαράταξης στην οποία λίγο πριν αναφέρθηκα. Αλλά δεν συζητήσαμε τίποτα απολύτως για ενδεχόμενα πολιτικής αξιοποίησης του οποιουδήποτε ή για τη μορφή της όποιας συνεργασίας. Πολύ δε περισσότερο δεν συζητήσαμε γι’ αυτό που το ερώτημά σας κατέγραψε για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε ό,τι αφορά αυτό το οποίο λίγο πριν αναφέρατε σε σχέση με τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εγώ δεν είμαι εκείνος που αισθάνομαι την υποχρέωση να απαντήσω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι η Δημοκρατική Αριστερά είχε συγκεκριμένη θέση, είχε συγκεκριμένες θέσεις, διεκδίκησε αυτές οι θέσεις να αποτελέσουν τον κοινό τόπο συνεννόησης των τριών πολιτικών δυνάμεων που στήριζαν την κυβέρνηση. Αυτό δεν προέκυψε και η επιλογή μας να αποχωρήσουμε δεν εξαρτήθηκε και κατ’ ελάχιστον από εκείνο που ο κ. Βενιζέλος έπραξε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΣΙΔΕΡΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ): Κύριε Πρόεδρε, σε ένα ρευστό πολιτικά περιβάλλον στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και δη στα Βαλκάνια με τις εξελίξεις που έχουμε στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Σερβία, στο Κόσσοβο, διακρίνω ότι υπάρχει μια εσωστρέφεια από τη Δημοκρατική Αριστερά. Μια εσωστρέφεια διακρίνω. Έχετε σκοπό να αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες; Γιατί υπάρχουν και ανοιχτά θέματα όπως είναι της ονομασίας των Σκοπίων, όπως είναι η αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ. Σκοπεύετε να αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες γι’ αυτά τα θέματα;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σας ευχαριστώ για το πολύ σημαντικό ερώτημα, όσο και την επισήμανση που κάνατε. Πράγματι η Δημοκρατική Αριστερά, όπως έχετε διαπιστώσει, εδώ και αρκετό καιρό έχει αναδείξει την ανάγκη να υπάρξει μια συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική, είτε αυτή αφορά στις σχέσεις της Ελλάδος με τις άλλες χώρες και με την Ευρώπη και σε ό,τι αφορά το ειδικότερο θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, της ΑΟΖ.

Και αυτές οι πρωτοβουλίες μας θα πάρουν πολύ πιο συγκεκριμένη μορφή και θα προωθηθούν με μεγαλύτερη ένταση. Πράγματι η ευρύτερη περιοχή κινείται σε ένα πλαίσιο ρευστότητας. Είναι πάρα πολύ σωστό αυτό το οποίο παρατηρείται ότι αυτή η ρευστότητα απαιτεί, επιβάλει μια συγκροτημένη εξωτερική πολιτική.

Περαιτέρω εξειδικεύοντας αυτό το οποίο λίγο πριν σας είπα, σε σχέση με την Ευρώπη το Μάιο μήνα θα έχουμε ευρωεκλογές. Η Ευρώπη αυτή την ώρα βρίσκεται σε μια στάση. Στάση ακινησίας. Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί προς τα μπροστά, πρέπει να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την οικονομική ενοποίησή της διότι εάν δεν κινηθεί έτσι, τότε είναι βέβαιο ότι αυτή η στασιμότητα θα τροφοδοτεί κάθε μέρα και περισσότερο φυγόκεντρες τάσεις, θα τροφοδοτεί τον –όπως τον έχουμε ονομάσει- ευρωπαϊκό φυγοκεντρισμό.

Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών μας επιλέξαμε λίγο καιρό πριν να βρεθούμε στις Βρυξέλλες συζητώντας και διαπραγματευόμενοι όχι μόνο ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας αλλά συνολικότερα και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και ας το επαναλάβω με μεγαλύτερη ένταση και πιο σχηματικά: οι πρωτοβουλίες της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής θα είναι παρούσες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΣΤΑΘΑΚΗΣ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ - ΚΑΡΦΙΤΣΑ): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω οι πολιτικοί Αρχηγοί των υπολοίπων Κομμάτων έχουν δηλώσει ανοιχτά πως επιθυμούν εκλογές. Εσείς θέλετε εκλογές; Το Κόμμα σας είναι έτοιμο; Βλέπετε εκλογές;

Και ένα δεύτερο ερώτημα. Μετά την απομάκρυνσή σας από την τρικομματική Κυβέρνηση ζητήσατε παραιτήσεις των υπουργών σας των υφυπουργών σας των γενικών γραμματέων, όχι όμως των ατόμων που προέρχονται από τη Δημοκρατική Αριστερά και έχουν στελεχώσει φορείς και Οργανισμούς. Σε δηλώσεις σας στη Θεσσαλονίκη πριν από δυο περίπου μήνες, ισχυριστήκαμε ότι η επιλογή τους έγινε βάσει βιογραφικών. Πιστεύετε ότι τίθεται ζήτημα ηθικής, ωστόσο;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όχι δεν πιστεύω ότι τίθεται κανένα ζήτημα ηθικής και δεν έχει τεθεί και από κανέναν. Το ακούω για πρώτη φορά, αλλά θα σας απαντήσω. Οι υπουργοί και οι υφυπουργοί - οι δυο μάλιστα είναι σήμερα παρόντες, ο κ. Μανιτάκης και ο κ. Παπαθεοδώρου - αλλά και ο κ. Ρουπακιώτης και η κ. Σκοπούλη, επειδή με την παρουσία τους ως υπουργών διαμόρφωναν στοιχεία του πυρήνα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, για την οποία σας εξέθεσα τις διαφωνίες μας έπρεπε να παραιτηθούνε. Και αυτό έπραξαν.

Άλλωστε, θα σας έλεγα ότι οι υπουργοί και οι υφυπουργοί που είχε υποδείξει η Δημοκρατική Αριστερά ήταν και εκείνοι που κατεδείκνυαν τα αδιέξοδα της ασκούμενης συνολικά κυβερνητικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τους άλλους πρόκειται για τη συμμετοχή ανθρώπων που πράγματι υπέδειξε η Δημοκρατική Αριστερά αξιοκρατικά και οι οποίοι στελεχώνουν σε ένα άλλο επίπεδο, που δεν είναι το επίπεδο της κυβέρνησης διάφορους Οργανισμούς από διάφορες θέσεις.

Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε το ελληνικό δημόσιο ως λάφυρο και από την ώρα που δεν το αντιλαμβανόμαστε έτσι, υποδείξαμε αυτούς οι οποίοι πιστεύουμε ότι μπορούν να επιτελέσουν έργο και αν θέλει η κυβέρνηση να τους διώξει, αυτό είναι δική της υπόθεση. Αλλά τότε η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι έχει τη λογική του κράτους λάφυρου.

Για τις εκλογές απάντησα λίγο πριν, αλλά ας το επαναλάβω. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Και στο βαθμό που δεν θα αλλάξει αυτή η πολιτική και εάν δεν αλλάξει θα δημιουργήσει εκείνα τα οποία λίγο πριν ανέφερα, τα αδιέξοδα γιατί όχι την περαιτέρω κοινωνική ρευστότητα, τότε οι εκλογές θα προκληθούν εκ των πραγμάτων.

Και σας είπα επίσης λίγο πριν απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου σας ότι η παρούσα Βουλή στο ενδεχόμενο επιλογής από την πλευρά της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του κ. Σαμαρά για εκλογές, μπορεί να δώσει λύση για να μην πάει η χώρα σε εκλογές. Λύση όμως με πολιτικό περιεχόμενο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΝΕΟΧΩΡΙΤΗΣ - euro-1 T.V.): Κύριε Πρόεδρε έχετε πει ότι δεν μετανιώνετε για τις επιλογές σας και μια από αυτές ήταν η συμμετοχή σας στην Κυβέρνηση. Ωστόσο θεωρείτε ότι δημοσκοπικά πληρώνετε αυτή την συμμετοχή σας στην Κυβέρνηση; Και θέλω κι ένα σχόλιό σας για τον τρόπο που ελάμβανε και υλοποιούσε αποφάσεις η Κυβέρνηση όταν ήσασταν κι εσείς μέρος αυτής.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Νεοχωρίτη έχω αναφερθεί εισηγητικά στα ζητήματα αυτά, αλλά θα σας πω και κάτι άλλο παρά το γεγονός ότι απέχω από το να κρίνω και να αξιολογώ δημοσκοπήσεις. Εάν δείτε τις δημοσκοπήσεις, θα διαπιστώσετε ότι οι ίδιες οι εταιρείες που δημοσκοπούν όταν ήμασταν στην κυβέρνηση μας έδιναν μια διαφορά, σε σχέση με αυτό που καταγράφεται, 0,5-0,3. Τώρα βέβαια στην κρίση σας πόσο τα δεκαδικά αυτά νούμερα μπορούν να αξιολογούν την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Δημοκρατική Αριστερά από άποψη δημοσκοπική.

Σε ό,τι έχει σχέση με τα υπόλοιπα ήδη έχω αναφερθεί και δεν ήταν μία από τις επιλογές, ήταν κυρίαρχη η επιλογή μας να στηρίξουμε και να πάρουμε μέρος στην Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΜΠΟΥΛΚΙΔΗΣ - ΡΑΔΙΟ-1 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ): Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα λίγο την υπομονή σας γιατί η ερώτηση είναι σημαντική. Αναφερθήκατε στην αρχή για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και πάνω σε αυτό θέλω να βασιστώ έχει φτάσει σε δικαστικές αίθουσες μηνυτήρια αναφορά δέκα δανειοληπτών εναντίον των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος ως εποπτική Αρχή. Οι Τράπεζες, κατηγορούνται για απάτη, τοκογλυφία και σύσταση συμμορίας σε βαθμό κακουργήματος όπως αναφέρεται και μέσα στη μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε από τον τέως Εισαγγελέα κ. Ιωάννη Σακά.

Να υπενθυμίσω εδώ αν μου επιτρέπετε ότι η υπόθεση έχει αποκαλύψει από το 1998 ο οικονομολόγος Στέφανος Τσίπας και αφορά την απάτη που έχουν στήσει οι Τράπεζες σε βάρος των δανειοληπτών και το γεγονός ότι δεν εφαρμόζουν την κοινοτική Οδηγία από το 1991.

Ρωτάμε λοιπόν: η Δημοκρατική Αριστερά είναι γνώστης αυτής της υπόθεσης; Σκοπεύετε να στηρίξετε τους πολίτες που το μόνο που θέλουν είναι να προστατεύσουν τα σπίτια και την περιουσία τους; Ευχαριστώ πολύ.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτήν τη μήνυση προφανώς για μήνυση μιλάτε, δεν την έχω πληροφορηθεί. Την πληροφορούμαι από εσάς και μάλιστα ευχαρίστως με την έννοια ότι κάποιοι πολίτες ασκούν τα δικαιώματά τους και προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Εκείνο το οποίο σπεύδω να σας πω είναι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, σύμφωνα με το νόμο το Σύνταγμα αλλά και την κοινοτική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Την κρίση της Δικαιοσύνης πρέπει να αναμείνουμε.

Σε ό,τι αφορά το ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα της προστασίας της κατοικίας αναφέρθηκα λίγο πριν νομίζω αναλυτικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ): Θα ήθελα να σας ρωτήσω ενόψει και των εκλογών του Μαΐου αν βλέπετε ότι οι εκλογές μπορεί να είναι τριπλές δηλαδή να έχουμε και εθνικές εκλογές μαζί με τις αυτοδιοικητικές, τις ευρωεκλογές και αν σε αυτό το ραντεβού η Δημοκρατική Αριστερά υπάρχει ενδεχόμενο στη Θεσσαλονίκη να κάνει κάτι διαφορετικό από το να στηρίξει τον Γιάννη Μπουτάρη.

Και μια διευκρινιστική ερώτηση για την απάντηση που δώσατε στην ερώτηση για την κα Ρεπούση. Από ό,τι κατάλαβα δεν εξετάζετε το ενδεχόμενο να μην συμπεριληφθεί στις λίστες του Κόμματός σας στις επόμενες εκλογές.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, για το πώς κάποιος κατατάσσεται στις λίστες – για να χρησιμοποιήσω τη δική σας έκφραση- των υποψηφίων βουλευτών, εμείς έχουμε συγκεκριμένες διαδικασίες. Δηλαδή οι ίδιες οι κατά τόπους Οργανώσεις μας αποφασίζουν για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα ζητήματα που έθεσε ο συνάδελφός σας λίγο πριν, επίσης μίλησα. Σε ό,τι έχει σχέση με αυτά που με ρωτήσατε για τον κ. Μπουτάρη, πρέπει να επαναλάβω μίλησα χτες και πάλι στους συναδέλφους σας παρόντος μάλιστα του κ. Μπουτάρη για το θέμα αυτό.

Οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις που ανήκουν ή πρόσκεινται στη Δημοκρατική Αριστερά, όπως γνωρίζετε στήριξαν και μετέχουν στην άσκηση της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή είναι και Αντιδήμαρχοι και στηρίζουν τον κ. Μπουτάρη και από εκεί και πέρα θα το επαναλάβω: το τι θα πράξουμε έχει σχέση με την απόφαση που οι ίδιες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις μας θα αποφασίσουν. Αλλά μετέχουμε στη Δημοτική Αρχή μάλιστα από τις θέσεις δύο Αντιδημάρχων, στηρίζουμε το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το έργο του Δήμου Θεσσαλονίκης και με αυτό πορευόμαστε. Οτιδήποτε άλλο κινείται μακριά από εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί για το Δήμο Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΤΣΙΜΟΥ - ΖΕΥΣ tv): Να σας καλωσορίσω κι εγώ με τη σειρά μου, Κύριε Πρόεδρε ποια η προτεραιότητα της ΔΗΜΑΡ ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι υπάρχει χώρος για την Αριστερά ανάμεσα σε τόσα πολιτικά Κόμματα; Ποια είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ; Και προηγουμένως αναφερθήκατε σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και σε Ελλάδα αλλά και σε Ευρώπη. Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος της ευρωπαϊκής Αριστεράς καθώς έχετε συμμετάσχει και επανειλημμένα στις Βρυξέλλες με ικανά στελέχη και πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η ευρωπαϊκή Αριστερά ενόψει βέβαια για πολλά σενάρια που ακούγονται, για το λεγόμενο τρίτο Μνημόνιο τουτέστιν νέα σκληρά μέτρα. Ευχαριστώ πολύ.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Για μεν τα μέτρα σας είπα ότι όχι μόνο δεν πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα, αντίθετα πρέπει να προωθηθεί μια άλλη πολιτική, το περιεχόμενο της οποίας λίγο πριν οριοθέτησα. Το δεύτερο ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά - βέβαια στην ευρύτητά του ο όρος «ευρωπαϊκή Αριστερά» γιατί ξέρετε και μεταξύ των δυνάμεων που αναφέρονται στην ευρωπαϊκή Αριστερά υπάρχουν διαφορές και σε πολλές περιπτώσεις και ουσιώδεις διαφορές - πρέπει να πρωτοστατήσει προκειμένου η Ευρώπη να κινηθεί με τα χαρακτηριστικά και τους όρους που προανέφερα προς τα μπροστά στην πολιτική και οικονομική της ενοποίηση.

Και το τρίτο ερώτημά σας όπως το κατέγραψα: η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει ότι ακριβώς αυτή η Αριστερά την οποία υπηρετεί, είναι και αναγκαία αλλά πρέπει να είναι και δυνατή μέσα στην εξέλιξη των πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων της χώρας. Εάν δεν το πιστεύαμε, δεν θα το πράτταμε.

Και το δεύτερο και αν το πιστεύαμε εμείς, δεν θα το επέλεγε ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός μας επέλεξε, μας έδωσε τον Ιούλιο του 2012 6,3% του εκλογικού σώματος, και προσπάθειά μας και φιλοδοξία μας μαζί με όλα τα άλλα που διεκδικούμε είναι αυτό το ποσοστό να το αυξήσουμε.


Εκτύπωση στις: 2024-04-18
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=7285