Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Ποινικοί

Γιώργος, Λακόπουλος

Τα Νέα, 2013-09-20


Τι ακριβώς πρέπει να κάνει το πολιτικό σύστημα για να αναχαιτίσει το κακό που προοιωνίζεται η δράση της Χρυσής Αυγής για την ομαλότητα στον δημόσιο βίο και την κοινωνία;

Ώς τώρα ακούγαμε θεωρίες: να τεθεί εκτός νόμου, να θεωρηθεί ένοπλη οργάνωση, να κηρυχθεί εγκληματική συμμορία - παλαιότερα κάποιος πρότεινε να μην υπολογίζονται οι ψήφοι της στη Βουλή.

Η προφανής έλλειψη στρατηγικής επέτρεπε σε διαφόρους να παρασύρουν τα κόμματά τους, με τα προσωπικά απωθημένα τους, σε μικροκομματικά παιχνίδια. Αλλος να θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός συνταγματικού τόξου και άλλος να δίνει ραντεβού στα γουναράδικα. Από αυτήν την άποψη η θεωρία των δύο άκρων υπήρχε μόνο ανάμεσα στους Διαμαντόπουλους του ΣΥΡΙΖΑ και στους Λαζαρίδηδες της ΝΔ. Οτι οι δεύτεροι συνεπικουρήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ με απίστευτες απόψεις για «συνυπάρχοντες στο αντιμνημονιακό μέτωπο» είναι από τα παράλογα των ημερών. Ευτυχώς, δύο χθεσινές κινήσεις δίνουν μια απάντηση στο αρχικό ερώτημα.

- Πρώτον, το ήπιο και ενωτικό μήνυμα Σαμαρά επιβάλλει σε κόμματα και πρόσωπα να λογικευτούν. Να υπάρξει συνδυασμένη δράση στην αντιμετώπιση του φαινομένου - περί αυτού πρόκειται -, προτού ο υπαρκτός μηχανισμός των νεοναζί εξελιχθεί στον χειρότερο εφιάλτη της χώρας.

Προπαντός επιβάλλει ευθυκρισία. Μπορείς να θέσεις εκτός νόμου το κόμμα Χρυσή Αυγή, αλλά τι θα κάνεις με τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που το προτιμούν; Αυτή η προτίμηση δεν αναιρείται με νόμο και πολύ περισσότερο αναγορεύοντας τον Μιχαλολιάκο σε κεντρικό πολιτικό αντίπαλο - γιατί αυτό ακριβώς επιδιώκει.

- Δεύτερον, η πρωτοβουλία των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. Το ζητούμενο δεν είναι ειδική νομοθεσία για τη Χρυσή Αυγή. Είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία για συγκεκριμένες πράξεις οπαδών της που συνιστούν ποινικά αδικήματα. Αλλά η τιμωρία τους δεν είναι υπόθεση των πολιτικών, είναι υπόθεση των δικαστών. Δεν είναι πολιτικά πρόσωπα, είναι ποινικοί δράστες.

Πιο απλά, απέναντι στους χρυσαυγίτες δεν μπορεί να εμφανίζονται πρωτίστως τα πολιτικά κόμματα αλλά ο εισαγγελέας. Η ανάσχεση στην εγκληματική νεοναζιστική δράση μπορεί να επέλθει από τη Δικαιοσύνη της χώρας - όχι από το πολιτικό προσωπικό της. Η κόντρα με τα σημερινά κόμματα τρέφει τη Χρυσή Αυγή. Οποιος δεν το αντιλαμβάνεται δεν έχει αίσθηση της ατμόσφαιρας στη βάση της κοινωνίας. Και όποιος μιλάει για συλλογικά εγκλήματα ξεχνάει αυτό που έλεγε ο Βοναπάρτης: «Τα συλλογικά εγκλήματα δεν ενοχοποιούν κανέναν».


Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=7308