Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Nα συγκροτηθεί μέτωπο απέναντι στους δολοφόνους νεοναζιστές

Φώτης, Κουβέλης

Συνέντευξη στη Φ. Γιωτάκη, Έθνος της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 2013-09-22


Προσκαλεί όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για τη συγκρότηση μετώπου υπέρ της Δημοκρατίας, τάσσεται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους -και για το χρέος- της συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων και εκτιμά ότι η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ παίρνει στρατηγικό χαρακτήρα.

 

Μετά το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του 34χρονου Παύλου Φύσσα τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής;

Ο νεκρός αντιφασίστας Παύλος Φύσσας στο Κερατσίνι και η δολοφονική επίθεση κατά μελών του ΚΚΕ στα Πέραμα μεγαλώνουν επικίνδυνα τον κύκλο αίματος στη χώρα και απειλούν τη Δημοκρατία και την ομαλότητα. Η Δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί. Ολα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να συμφωνήσουν στη συγκρότηση ενός μετώπου υπεράσπισης της ομαλότητας και της Δημοκρατίας, απέναντι στους δολοφόνους νεοναζιστές. Καμία πολιτική διαφορά και αντίθεση δεν πρέπει να εμποδίσει την ενότητα απέναντι στο «απόλυτο κακό». Η εφαρμογή των νόμων, η ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, που ματαίωσαν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας και η εξάρθρωση των παρακρατικών μηχανισμών της Χρυσής Αυγής πρέπει άμεσα να υπάρξουν. Η απομόνωσή της σε καθημερινό επίπεδο, πολιτικά και κοινωνικά, είναι δημοκρατική υποχρέωση.

Η κυβέρνηση Σαμαρά, την οποία στηρίζατε, τι σημαντικό έχει καταφέρει μέχρι τώρα; Τι υποστηρίξατε και δεν έγινε αποδεκτό;

Το Ιούνιο του 2012 ήταν μέγιστος ο κίνδυνος χρεοκοπίας. Η ΔΗΜΑΡ συνέβαλε καθοριστικά στην αναγκαία ευρεία συμπαράταξη. Η ισχυρή πολιτική δέσμευση των εταίρων για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ήταν η σημαντική επιτυχία αυτής της τρικομματικής κυβέρνησης. Αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση όταν αυτή παραιτήθηκε από την επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων του Μνημονίου, αποδέχθηκε ακόμη και καταφανώς ανορθολογικές απαιτήσεις της τρόικας, διατήρησε την υπερφορολόγηση και επέλεξε λύσεις μονοκομματικής αντίληψης και για ζητήματα που δεν αποτελούσαν δεσμεύσεις της χώρας, όπως, για παράδειγμα, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο νόμος για την ιθαγένεια, ο αυταρχικός τρόπος αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ.

Οπως δεν μείναμε στη σιγουριά της αντιπολίτευσης, έτσι δεν παραμείναμε σε μια κυβέρνηση με ακυρωμένη τη δυνατότητα παρέμβασής μας. Αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση, όχι όμως από την προσπάθεια για τη χώρα. Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε έναν αποτελεσματικότερο και δικαιότερο τρόπο προσαρμογής.

Μετά τις γερμανικές εκλογές προβλέπετε «χαλάρωση» ή προτροπή για νέα μέτρα; Τι αντιπροτείνετε;

Δεν αναμένονται σε αυτήν τη φάση ριζικές αλλαγές στις έως τώρα ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναδείξει ότι δεν πάει άλλο με την πολιτική λιτότητας και να διεκδικήσει ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αποφυγή νέων επιβαρυντικών μέτρων, τροποποίηση μέτρων που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά, αναπτυξιακές και κοινωνικές παρεμβάσεις, αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις, προώθηση των μεταρρυθμίσεων με σεβασμό στους θεσμούς, το κράτος δικαίου και τις βασικές κοινωνικές ανάγκες. Είναι αναγκαία μία νέα συμφωνία με τους εταίρους, που να περιλαμβάνει ελάφρυνση των επιβαρύνσεων του χρέους -με περικοπή μέρους του, χρονική μετακύλιση των ομολόγων, μείωση των επιτοκίων, περίοδο χάριτος για χρεολύσια- και ταυτόχρονα ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει την ύφεση. Νέο Μνημόνιο με επαχθείς όρους και νέα μέτρα δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό. Η παραγωγική ανασυγκρότηση με διαρθρωτικές αλλαγές στο αναπτυξιακό μοντέλο και το κράτος είναι η μόνη λύση. Η μεταμνημονιακή κατάσταση δεν πρέπει να χαρακτηριστεί από τη μονιμοποίηση επιλογών σε βάρος των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Πιστεύετε ότι είναι εύκολη υπόθεση η ισορροπία της κυβέρνησης μεταξύ των απαιτήσεων της τρόικας και της ελληνικής κοινωνίας, με βάση την ενός χρόνου εμπειρίας σας;

Η διαπραγμάτευση με τους εταίρους προφανώς δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Αν μέχρι τον Δεκέμβριο η προτεραιότητα της κυβέρνησης δινόταν σωστά στη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ, στη συνέχεια η προσπάθεια έπρεπε να επικεντρωθεί στην προώθηση ουσιαστικών αλλαγών στο πρόγραμμα προσαρμογής. Η αναγνώριση των λαθών του προγράμματος από τους ίδιους τους εταίρους, οι θυσίες της κοινωνίας που έχει φτάσει στα όριά της και η αδυναμία ανάταξης της οικονομίας είναι ισχυροί λόγοι για επαναδιαπραγμάτευση. Ταυτόχρονα σημειώνουμε ότι είναι ζήτημα της εθνικής πολιτικής ο δικαιότερος τρόπος επιμερισμού των βαρών και η προώθηση εξυγιαντικών μεταρρυθμίσεων στη φορολόγηση, όπως και η διαχείριση πόρων του Δημοσίου, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και το κοινωνικό κράτος. Και εδώ μπορούν να γίνουν πολλά με διαφορετικό τρόπο και έξω από τη συντηρητική πολιτική.

Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ο τρίτος πόλος αποτελεί μια πειστική πρόταση εξουσίας

Οι κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος είχαν παρουσιάσει κοινό πρόγραμμα για τη χώρα και την παράταξη. Δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με το «ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου» και μπορείτε με τον κ. Λοβέρδο;

Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί αναγκαία τη συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων που διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αλλά και τον λαϊκισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θέλουν να υπηρετήσουν μια νέα πολιτική διέξοδο για τη χώρα, μια νέα πορεία εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Σε αυτήν τη βάση ευελπιστούμε στη συμμετοχή πολιτικών κινήσεων και προσώπων αλλά και προσώπων από την κοινωνία των πολιτών.

Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έχει κάνει τις επιλογές του. Η επί της ουσίας ταύτισή του με συντηρητικές επιλογές, ακόμη και σε ζητήματα που θα μπορούσε να πράξει αλλιώς, δείχνει ότι η συμπόρευσή του με τη Νέα Δημοκρατία λαμβάνει στρατηγικό χαρακτήρα.

Με τον κ. Λοβέρδο δεν συμφωνούμε σε όλα. Υπάρχει όμως ο κοινός τόπος ότι η σημερινή πολιτική οδηγείται σε αδιέξοδο και ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Υπάρχει η κοινή παραδοχή για συμπαράταξη δυνάμεων που θα συγκροτήσουν τον πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις.

Συνιστά η συγκρότηση του τρίτου πόλου την κυβερνητική σας πρόταση;

Ο τρίτος πόλος είναι πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης και θέλουμε να αποτελέσει μια πειστική πρόταση εξουσίας. Αυτός ο πόλος μπορεί να ανατρέψει τις διλημματικές επιλογές του νέου διπολισμού. Να επηρεάσει τις κυβερνητικές λύσεις που θα δοθούν και τις πολιτικές που θα ασκηθούν.


Εκτύπωση στις: 2024-03-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=7314