Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Ακροδεξιές φωνές κοντά στον πρωθυπουργό

Σε εξέλιξη πολιτικό παίγνιο για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής

Αντώνης, Ρουπακιώτης

Συνέντευξη στον Μ. Διονέλλη, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 2013-10-03


• Εκπλαγήκατε από τη μη προφυλάκιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής;

Οι ανακριτές έκριναν, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, πως δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις του κώδικα ποινικής δικονομίας για την προσωρινή τους κράτηση. Βεβαίως η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες. Θεωρώ πως πρέπει να υπερασπιζόμαστε τη νομιμότητα και την τήρηση της συνταγματικής και δικονομικής τάξης για κάθε περίπτωση κατηγορουμένου.

• Hδη, πάντως, ασκείται κριτική για δικογραφία που δεν ήταν «δεμένη».


Δεν θέλω να υπεκφύγω αλλά δεν γνωρίζω τη δικογραφία. Θεωρώ όμως πως η απόφαση αυτή πάρθηκε από τους ανακριτές με βάση τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους. Θα συνεχίζω να υπερασπίζομαι σθεναρά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Θα σας πω ότι και ως υπουργός Δικαιοσύνης είχα απορήσει, για παράδειγμα, ως προς τη μη προφυλάκιση εκείνων που είχαν δέσει έναν Πακιστανό εργάτη σε δέντρο στη Σαλαμίνα. Ομως, όπως και τότε, έτσι και τώρα θεωρώ πως η Δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα.

• Και οι πολίτες όμως έχουν το δικαίωμα να κρίνουν τις αποφάσεις της.

Βεβαίως, και θα σας έλεγα πως και οι θεσμοί είναι υποχρεωμένοι κάθε μέρα να αποδεικνύουν πως όντως λειτουργούν ανεξάρτητα.

• Πώς θα αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή;

Η Χρυσή Αυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί σε δύο κατευθύνσεις. Ποινικά για όσους αποδειχθεί ότι διαπράττουν εγκληματογόνες ή εγκληματικές πράξεις αλλά κυρίως πολιτικά. Πρέπει τα κόμματα να ομονοήσουν και να κόψουν κάθε πολιτικό δεσμό με τη Χρυσή Αυγή. Εστω και αργά νομίζω πως δημιουργήθηκε το πολιτικό πλαίσιο για να χτυπηθεί το φαινόμενο του νεοφασισμού–νεοναζισμού στην πατρίδα μας. Χωρίς την πολιτική εντολή από εκείνους που ασκούν την κυβερνητική εξουσία, δεν θα γινόταν η αστυνομική επιχείρηση εις βάρος των μελών της Χρυσής Αυγής. Βεβαίως, η εντολή δόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, αφού ακόμα και πρόσφατα, λίγο πριν από τη δολοφονία Φύσσα, υπήρξαν γεγονότα που θα μπορούσαν να κινήσουν τη δράση των διωκτικών αρχών, όπως η επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, τα γεγονότα στον Μελιγαλά κ.λπ.

• Εκτός όμως από την εντολή για την έρευνα, είχαμε και τις δηλώσεις Λαζαρίδη και Φαήλου Κρανιδιώτη. Θέλει πράγματι η κυβέρνηση να πατάξει τη Χρυσή Αυγή;

Κάποιοι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αφήνουν σκόπιμα ανοιχτή τη δίοδο προς τον χώρο της Χρυσής Αυγής, προσδοκώντας ότι οι οπαδοί που την ψήφισαν κάποια στιγμή θα γυρίσουν πίσω. Ασφαλώς κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να διεκδικεί ψηφοφόρους από τα άλλα κόμματα. Στην περίπτωση όμως που ένας πολιτικός χώρος συνδέεται με εγκληματική δραστηριότητα, τότε δεν βλέπεις τι ψήφους παίρνεις και τι χάνεις. Τότε υπερασπίζεσαι το Σύνταγμα και τη δημοκρατική τάξη. Δυστυχώς, παρά τη δολοφονία και τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος, ακούσαμε από ανθρώπους κοντά στον πρωθυπουργό φωνές που προσεγγίζουν σε ακροδεξιού χαρακτήρα απόψεις. Επιτέλους αυτό το μικροπολιτικό παίγνιο πρέπει να σταματήσει. Εδώ υπάρχουν και αυτόφωρα κακουργήματα, όπως η τελευταία δολοφονία, για τα οποία δεν έχεις το περιθώριο να υποκρίνεσαι με τη φράση «Ακόμα δεν αποδείχτηκε».

• Θα ήταν αλλιώς τα πράγματα σήμερα αν είχε ψηφιστεί ο αντιρατσιστικός νόμος;

Οι ίδιοι παράγοντες που σας ανέφερα, εκείνοι που… χαμογελούν προς τη Χρυσή Αυγή για να φέρουν πίσω τους ψηφοφόρους της, ήταν αυτοί που μου έκοψαν τον δρόμο για την ψήφισή του. Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, όχι επειδή θα αντιμετωπιζόταν με έναν νόμο το τεράστιο πρόβλημα της Χρυσής Αυγής, αλλά κυρίως επειδή θα καλούνταν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, στο ίδιο πεδίο, μέσα στο Κοινοβούλιο, να μετρηθούν εμπράκτως απέναντι στην κοινωνία για το ποια είναι η συνεισφορά ενός εκάστου κόμματος στην αντιμετώπιση του ναζισμού. Μοιραία επανέρχεται η συζήτηση για την αναγκαιότητα του νόμου και μάλιστα κάποιοι από τους διαφωνούντες παραδέχονται δημόσια σήμερα πως έκαναν λάθος. Ομως δεν επαρκεί μόνο ένας νόμος.

• Προφανώς δεν θα μειωθούν διά νόμου οι ψήφοι προς τη Χρυσή Αυγή…

Ασφαλώς όχι. Χρειάζεται να απαντήσουν στο ζήτημα του ναζισμού όλα τα κομμάτια της κοινωνίας. Είδα με ενδιαφέρον, για παράδειγμα, κάποιους ιεράρχες να απαντούν στα κηρύγματα μίσους της Χρυσής Αυγής και εμμέσως και στους συναδέλφους τους που είχαν πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της. Και η Εκκλησία θα μπορούσε να κάνει πολλά. Αλλά και κάθε πολίτης, που επιτέλους ας πούμε πως δεν είναι άμοιρος ευθυνών όταν, ταλαιπωρημένος από τα μνημονιακά μέτρα, αντί να αναζητά τους υπαιτίους που μας οδήγησαν στο αδιέξοδο, στηρίζει φορείς με αποδεδειγμένη πλέον εγκληματική δράση.

• Υπάρχει και «σοβαρή» Χρυσή Αυγή;

Εχουμε πλέον μια δολοφονία. Και δεν είναι η πρώτη. Δυστυχώς ο προηγούμενος νεκρός, ένας μετανάστης, ξεχάστηκε, τον έθαψε η λησμονιά μας επειδή δεν ήταν Ελληνας. Μετά την εκτέλεση του Παύλου Φύσσα, όμως, ας ξανασκεφτούν τα λεγόμενά τους εκείνοι που μιλούν για «σοβαρή» Χρυσή Αυγή. Περιέργως είναι οι ίδιοι που υπερασπίζονται με πάθος τα μνημονιακά μέτρα και πρέπει πλέον να αναλογιστούν και τις ευθύνες που αναλαμβάνουν απέναντι στην ελληνική κοινωνία και στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

• Θεωρείτε πως μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις κατέρρευσε η θεωρία των δύο άκρων;

Το ευτυχές για το πολιτικό σκηνικό είναι πως συντίθεται σε πολλούς πόλους, είναι πολυπολικό. Και αυτό, όσο κι αν δυσκολεύει κάποιες φορές τις συγκλίσεις και τη συγκρότηση κυβέρνησης, εντούτοις γοητεύει γιατί αναζωογονεί τη Δημοκρατία. Οσοι υπερασπίζονται τη θεωρία των δύο άκρων τεμαχίζουν την κοινωνία και δημιουργούν μέγιστους κινδύνους συγκρούσεων. Βρίσκονται σε ιστορική ασυγχρονία και απαράδεκτη ιδεολογική αξιολόγηση. Η θεωρία των δύο άκρων δεν έχει σχέση με την ιστορική εξέλιξη και τη δημοκρατία μας και όσοι την υπερασπίζονται βλάπτουν το Σύνταγμα, τους θεσμούς και την κοινωνική συνοχή.

• Μπορεί ο διχασμός αυτός να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του πολιτεύματος;

Δεν υπονοώ πως μπορεί να ανατραπεί το πολίτευμα, ούτε καν να διασαλευτεί. Όσοι μιλούν για τέτοια αποσταθεροποίηση διαπράττουν σφάλμα πολιτικό και σφάλμα δημοκρατίας. Και δυστυχώς μίλησαν για τέτοιο ενδεχόμενο, έστω και εκ παραδρομής, περισσότεροι από ένας πολιτικοί χώροι. Θεωρώ πως το Κοινοβούλιο και οι θεσμοί του κράτους, έστω και απαξιωμένοι, αλλά και η ίδια η κοινωνία, έστω κι αν βρίσκεται σκυμμένη και δυστυχής, δεν θα επιτρέψουν να διασαλευτεί το πολίτευμά μας. Αυτό όσοι το οραματίζονται ας το ξεχάσουν.


Εκτύπωση στις: 2024-04-20
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=7350