Αρχική | Εκτύπωσε | Aποθήκευσε ως WORD | Aποθήκευσε ως HTML

H απλή αναλογική στο επίκεντρο.

Κώστας, Κουτρούκης,


Με την πρόσφατη κατάθεσή της τροπολογίας των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, για την κατάργηση του bonus των 50 επιπλέον εδρών για το πρώτο κόμμα,η υπόθεση της Απλής Αναλογικής επανέρχεται στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου.

Σε μια περίοδο πολύπλευρης κρίσης ,τόσο κοινωνικής όσο και οικονομικής, με βαρύτατες συνέπειες για την αξιοπιστία του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος,η εδραίωση και η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών εξακολουθεί να αποτελεί πρωταρχικής σημασίας ζήτημα για την πορεία της χώρας.

Το ασφυκτικό δικομματικό πλαίσιο,σε συνδυασμό με τις “ισχυρές”μονοκομματικές κυβερνήσεις,που οδήγησαν την χώρα στα σημερινά αδιέξοδά, κατέρρευσε στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου – Ιουνίου 2012. Ταυτόχρονα αναδείχθηκε η κρίσή εμπιστοσύνης κι αντιπροσώπευσης,η απαξίωση του πολιτικού συστήματος,αλλά και η ανάγκη για μια νέα συμφωνία τόσο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις όσο και μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής.

Μια συμφωνία που δεν θα έχει ως συστατικά στοιχεία τον άκρατο λαϊκισμό,την παροχολογία,την θεωρία του “άσπρου -μαύρου” η των 2 άκρων και της “χαμένης”ψήφου,αλλά θα βασίζεται στην δημιουργία των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων ,στις προγραμματικές συγκλίσεις των πολιτικών δυνάμεων και στις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Βασικός σταθεροποιητικός παράγοντας στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία ,είναι η ελεύθερη έκφραση και η γνήσια καταγραφή της λαϊκής κυριαρχίας,που αποτυπώνονται μέσω του εκλογικού συστήματός.

Το εκλογικο συστημα πρεπει να συμπυκνωνει τα επομενα χαρακτηριστικα

Να εξασφαλιζει την ανοθευτη εκφραση των υπαρκτων ιδεολογικων και κοινωνικων ρευματων σε ολα τα επιπεδα (Κοινοβουλιο,Τοπικη Αυτοδιοικηση,Συνδικαλισμος κλπ)

Να αποτρεπει την τεχνητη και ακραια πολωση των πολιτικων δυναμεων και ν αναπτυσσει

κουλτουρα διαλογου και συνθεσης.

Να ειναι παγιο και συνταγματικα κατοχυρωμενο και να μην μεταβαλλεται υπο το βαρος προεκλογικων σκοπιμοτητων .

Ενα τετοιο συστημα ειναι κατα γενικη ομολογια η Απλη Αναλογικη.

Συστημα που αποτελει προιον συνθεσης ολων των παραμετρων, που πραγματωνουν την συνταγματικη επιταγη της λαικης κυριαρχιας οπως ο πλουραλισμος,η πολιτικη ελευθερια,ο αυτοπροσδιορισμος,η ιση αντιπροσωπευση των πολιτων,η ισοδυναμια της ψηφου χωρις αποκλεισμους.

Η εφαρμογη της Απλης Αναλογικης μπορει να γεννησει μια νεα πολιτικη και κοινωνικη δυναμικη, ικανη να επανατροφοδοτηση το ενδιαφερον των πολιτων για την πολιτικη αλλα και την μαζικη τους συμμετοχη,απο την οποια ωφελημενη θα ειναι η ιδια η Δημοκρατια.

Ειναι χρεος του συνολου των πολιτικων δυναμεων ,χωρις προσχηματα και υπεκφυγες να υιοθετησουν την προταση της Δημοκρατικης Αριστερας,επαναφεροντας την χαμενη τους αξιοπιστια.

Σχόλιο 1: Θεωρία, ευχολόγιο και ρεαλισμός

Θέμης Βούλγαρης, 15/11/2013 01:51:42

Θεμελιωμένες οι απόψεις του κ. Κ. Κουτρούκη με τις οποίες κανείς καλοπροαίρετος δεν θα είχε να διατυπώσει οποιεσδήποτε ενστάσεις. Στο κείμενο όμως επισημαίνεται η ανάγκη για μια νέα συμφωνία τόσο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις όσο και μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής πουθα βασίζεται στην δημιουργία των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων ,στις προγραμματικές συγκλίσεις των πολιτικών δυνάμεων και στις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ακριβώς στο έλλειμα πολιτικής κουλτούρας συνεργασίών , συγκλίσεων και - ας μην φοβόμαστε τον όρο - αναγκαίων συμβιβασμών στη χώρα μας κυριάρχησε ο δικομματισμός με συνέπεια την διαχείρηση της εξουσίας από μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Εκλογικό σύστημα απλής η σχεδόν απλής αναλογικής εφαρμόσθηκε στην χώρα μας για πρώτη φορά το 1926 από την κυβέρνηση Γεωργίου Κονδύλη όταν ανέτρεψε την δικτατορία του Θόδωρου Πάγκαλου.

Έκτοτε χωρίς να είμαι απόλυτα βέβαιος εκλογικά συστήματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατ΄ οικονομίαν ως απλή αναλογική, ίσχυσαν στις εκλογές του 1946, 1950, 1989(Ιούνιο και Νοέμβριο),και 1990. Έξαιρώντας την περίοδο του εμφυλίου (1946-1950) η διάρκεια ζωής των κοινοβουλίων που προέκυψαν δεν ξεπέρασε μερικούς μήνες με εξαίρεση την βουλή του 1950 που μπόρεσε και γιόρτασε τα ετήσια γενέθλιά της.

Η αρνητική ιστορική εμπειρία δεν πρέπει βέβαια ν΄αποτρέψει τις προσπάθειες για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος.

Φυσικά μια τέτοια προσπάθεια θα είναι επίπονη και θα απαιτήσει χρόνο προκειμένου :

α) Να εξοβελισθεί η διάχυτη άποψη που καλλιεργήθη-κε στους πολίτες , ότι η απλή αναλογική οδηγεί στην ακυβερνησία με αποτέλεσμα ναέχει απαξιωθεί στηνσυνείδηση μεγάλου μέρους του λαού.

β)Ο πολιτικός κόσμος να εμπεδώσει στους πολίτες το αίσθημα της σταθερότητας αποκλείοντας περιόδους ακυβερνησίας και διαβεβαιώνόντάς τους ότι σεβόμενος την βούλησή τους θα δώσει λύση.

Η ΔΗΜΑΡ νομίζω ότι έδειξε τον δρόμο όταν ζητούσε από τον λαό (στηνεκλογική περίοδο μεταξύ εκλογών Μαϊου και Ιουνίου 2012) μεταξύ να της δώσει την δύναμη ώστε να εξασφαλισθεί λύση, δηλαδή σχηματισμός κυβέρνησης και αποφυγή τρίτης διαδοχικής εκλογικής αναμέτρησης.

Δεδομένου όμως ότι οποιαδήποτε τροπολογία του ισχύοντος εκλογικού νόμου προκειμένου να εφαρμοσθεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές απαιτεί πλειοψηφία- αν δεν κάνω λάθος - 200 βουλευτών, μήπως θα ήταν ρεαλιστικώτερος στόχος η ΔΗΜ.ΑΡ να κατεβάσει τον πήχυ και αντί της πλήρους κατάργησης του bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα να πείσει την Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθούν του ρίσκου της πρωτι-άς, και να δεχθούν περιορισμό του bonus στις π.χ 20 έδρες; Βασικό επιχείρημα αποτελεί και ο σεβασμός του λαϊκού αισθήματος που ιδιαίτερα στις εκλογές του Μαίου του 2012 εξεδήλωσε την σαφή αντίθεσή του στις μονοκομματικές κυβερνήσεις (η μικρή ποσοστιαία διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων το επιβεβαιώνει) ενώ παράλληλα επέλεξε την πολυκομματική βουλή στέλνοντας στο κονοβούλιο επτά κόμματα και σε άλλα πέντε (Οικολόγοι, ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη, Τζήμελος - Μάνος) έδωσε ποσοστά από 1,80% έως 2,93%, ήτοι μεγαλύτερα του 1,35% που πήραμε ως Κ.Κ.Ε εσωτερικου (1,35%)το 1981 και μείναμε εκτός βουλής .

Θέμης ΒΟύλγαρης

Μέλος της ΔΗΜΑΡ Αγ. Παρασκευής

Σχόλιο 2: Απλή & Ανόθευτη Αναλογική

Μιχάλης Τζανίνης, 19/11/2013 08:54:32

Παρά τη περίεργη συγκυρία, η ΔΗΜΑΡ δεν κατέθεσε σχέδιο νόμου για τη καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, σαν μόνιμο εκλογικό σύστημα της χώρας.Κατέθεσε μια τροπολογία για την αφαίρεση του bonus στο πρώτο κόμμα, μετατρέπει τον εκλογικό νόμο, σε ένα νόμο "σαν την απλή αναλογική". Απλή αναλογική σημαίνει το ποσοστό ενός κόμματος στις εκλογές, να μετατρέπεται σε ίδιο ποσοστό εδρών. Στη τροπολογία της ΔΗΜΑΡ, δεν γίνεται καμία αναφορά γι αυτό. Χωρίς να κάνω δίκη προθέσεων, νομίζω ότι η τροπολογία έχει άλλη αφετηρία. Εύχομε να κάνω λάθος.

Εκτύπωση στις 22/02/2020
Από την ιστοσελίδα Ανανεωτική
www.ananeotiki.gr/el/articles.asp?tid=7455