Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Το αφήγημα της επιτυχίας αυτοπαγιδεύει την κυβέρνηση

Δημήτρης, Χατζησωκράτης

Συνέντευξη στην Ειρ. Μπέλλα, Η Βραδυνή της Κυριακής, 2013-12-22


Η ΔΗΜΑΡ μετά το συνέδριο της βαδίζει έχοντας στο εσωτερικό της δυο ομάδες προσανατολισμένες σε δυο τελείως αντίθετους πολιτικούς προσανατολισμούς. Μπορεί να προχωρήσει διχασμένη προς τις εκλογές;

To 2o Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ τελείωσε την προηγούμενη Κυριακή, έχοντας ψηφίσει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τις Θέσεις, δηλαδή την πολιτική γραμμή πλεύσης για τα επόμενα τρία χρόνια, έχοντας επανεκλέξει τον Φ. Κουβέλη ως πρόεδρο καθώς και τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Δεν υπάρχουν δύο ομάδες. Υπάρχει ένα ενιαίο δημοκρατικό κόμμα, που βγαίνει μετά από το Συνέδριό του, μετά από ένα έντονο διάλογο, με πλειοψηφία και μειοψηφία. Δεν πρόκειται για διχασμό. Η κουλτούρα του χώρου της δημοκρατικής αριστεράς μας καθιστά βέβαιους ότι στις επερχόμενες ευρωβουλευτικές εκλογές που θα κατέβει η ΔΗΜΑΡ με τους συμμάχους της, κινήσεις και προσωπικότητες, όλοι και όλες θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Ανήκετε σε αυτούς που υποστηρίζετε την αυτόνομη κάθοδο προς τις εκλογές. Πιστεύετε ότι έβλαψε τη ΔΗΜΑΡ η συνεργασία της με την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;

Είναι πραγματικά περίεργο πως «περνάει» ως αντίληψη ότι η «αυτόνομη κάθοδος» ενός κόμματος στις εκλογές, ευρωβουλευτικές ή βουλευτικές, είναι περίπου …προβληματική! Θα επανέλθουμε όμως σε αυτό.

Σε ότι τώρα αφορά στη συμμετοχή μας στην τρικομματική κυβέρνηση εθνικής ευθύνης εμείς στη ΔΗΜΑΡ είμαστε υπερήφανοι για την πράξη μας αυτήν. Με τη συμμετοχή μας συμβάλαμε ώστε να εξασφαλιστούν η συνέχιση της χρηματοδότησης, η μείωση του χρέους και η πολιτική δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων για παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ταυτόχρονα δώσαμε τη μάχη για να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής ώστε να συνδεθεί με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία.

Η αποδοχή της συμμετοχής στην κυβερνητική ευθύνη όταν αυτή ήταν επικίνδυνη και κρίσιμη και η επιλογή της αποποίησης της εξουσίας όταν η παραμονή σε αυτήν καθίστατο ατελέσφορη θα αποτελούν υποδείγματα πολιτικών πράξεων, που δεν θα περάσουν χωρίς ιδιαίτερη προσοχή και συζητήσεις στην πολιτική ιστορία του τόπου. Η παράκαμψη των κυβερνητικών εταίρων από τον πρωθυπουργό στην υπόθεση της ΕΡΤ προδιέγραφε μια νέα φάση διακυβέρνησης, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και τους όρους της σύμπραξης κάθε δυνητικού εταίρου.

Η περίοδος της δικομματικής πλέον κυβέρνησης έχει αναδείξει τα διλήμματα που θα είχε να αντιμετωπίσει η ΔΗΜΑΡ, στον βαθμό που παραμείνει κόμμα της αριστεράς, εάν παρέτεινε τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Συνολικά, σήμερα εκτιμούμε ότι η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση έχει εγγραφεί θετικά στη συλλογική συνείδηση των πολιτών και προσδοκούμε, παρά το «ξάφνιασμα» της αποχώρησης, να «αποδώσει» εν τέλει για το κόμμα μας.

Είστε πιο κοντά πλέον σε μια μελλοντική μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ορθώς χρησιμοποιήσατε τη φράση «μετεκλογική συνεργασία» γιατί εδώ γίνεται μια παρανόηση. Δεν είμαστε ούτε πιο κοντά ούτε πιο μακριά! Εξηγούμαι: Όταν τις παραμονές των εκλογών του Ιουνίου 2012 δεσμευτήκαμε ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα να προσφύγει σε τρίτες εκλογές εννοούσαμε ότι θα συμβάλλαμε στον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτή θα μπορούσε τότε να είναι με τη ΝΔ ή με το ΣΥΡΙΖΑ μια και μόνο με το πρώτο κόμμα σχηματίζεται, ελέω εκλογικού νόμου, κυβέρνηση. Επομένως, και δεν έχουμε «αγκυλώσεις» για εκ των προτέρων αποκλεισμούς και δεν θεωρούμε πως η μόνη δυνατότητα είναι ο σχηματισμός συμμαχικής κυβέρνησης μόνο με το συντηρητικό κόμμα! Εμείς ως κόμμα της δημοκρατικής αριστεράς θέλουμε να υπάρχουν οι όροι και προϋποθέσεις, προγραμματικοί και πολιτικοί, για κυβερνήσεις προοδευτικής κατεύθυνσης, που δυστυχώς αν γίνονταν αύριο οι εκλογές δεν υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση όταν θα προκηρυχθούν οι εκλογές τότε εμείς ως αριστερά της ευθύνης θα εκδιπλώσουμε και την άποψή μας για το «ποιά κυβέρνηση για τον τόπο»

Η ομάδα της μειοψηφίας και ο κ. Λυκούδης κατηγόρησε τον κ. Κουβέλη ότι συνεργάζεται μεμονωμένα με άτομα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Καστανίδη και όχι με ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε;

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα ή και ακόμη άλλα πολλά ως προσωπικότητες ή και πολιτικές κινήσεις μπορεί να προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτά, όπως και η ΔΗΜΑΡ έχουν μια εντελώς διαφορετική θέση στο πολιτικό σκηνικό σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα στην κυβέρνηση, οι υπόλοιποι όχι. Είναι απλό.

Ο κ. Λυκούδης αποχωρεί από γραμματέας του κόμματος. Ποιες πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για το νέο γραμματέα του κόμματος;


Στις 11 Ιανουαρίου 2014 η νεοεκλεγμένη Κεντρική Επιτροπή θα εκλέξει τον Γραμματέα της και την Εκτελεστική Επιτροπή.

Μείζων προτεραιότητα για τον νέο Γραμματέα, για να χρησιμοποιήσω μια φράση συνήθη στην Ευρώπη, είναι: ΝΑ ΞΑΝΑΒΑΛΕΙ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ. Με τη συμβολή όλων μας. Και οι ράγες είναι η ενίσχυση της πολιτικής λειτουργίας των οργάνων και των οργανώσεων. Η ενδυνάμωση της συλλογικότητας και της συμμετοχής των μελών στη λήψη των αποφάσεων, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. Η αναβάθμιση των διαδικασιών παραγωγής πολιτικής. Η σύνδεση του κόμματος με άνδρες και γυναίκες νεότερων ηλικιών.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών για τη ΔΗΜΑΡ;


Στις ευρωεκλογές θα συμμετέχουμε ως ΔΗΜΑΡ μαζί με τη συμμαχία που θα έχουμε συγκροτήσει στο πλαίσιο του προοδευτικού πόλου. Θα αναδείξουμε τη σύνδεση της έκβασης του ελληνικού ζητήματος με το μέλλον της Ευρώπης.

Θα αντιπαρατεθούμε με τον αντιευρωπαϊσμό και τον ευρωσκεπτικισμό με σταθερή προσήλωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ταυτόχρονα θα αναδείξουμε την πολιτική μας πρόταση για την αλλαγή των πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Υπό το πρίσμα μιας σταθερής ευρωπαϊστικής αφετηρίας, διεκδικούμε έναν ευρωπαϊσμό που να δίνει λύσεις στην κρίση.

Φόρος ακίνητης περιουσίας, στο τραπέζι οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις, ανεργία. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός μιλά για «success story». Πως κρίνετε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης;

Πριν από λίγες ημέρες καταψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό για το 2014.

Δεν συμμεριζόμαστε το αφήγημα της επιτυχίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Πιστεύουμε μάλιστα ότι συνιστά αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης αφού έτσι ενθαρρύνεται και η τρόικα για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Ενθαρρύνεται και δεν μετακινείται όσο η κυβέρνηση μεταθέτει στο μέλλον τα κρίσιμα θέματα και μένει καθηλωμένη σε πεδία όπου επιβεβλημένη ήταν και είναι η αλλαγή πολιτικής.

Η συνέχιση όμως αυτής της πολιτικής δεν έχει μόνο ως επίπτωση τη φτωχοποίηση των πολιτών. Ταυτόχρονα συρρικνώνει τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας. Αυτό που προοιωνίζεται είναι το πέρασμα σε μια κατάσταση στασιμότητας, χωρίς ουσιαστική αύξηση στην απασχόληση και στα εισοδήματα. Ο τρόπος, άλλωστε, που επιτεύχθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το κάνει μη διατηρήσιμο αν δεν υπάρξει ανάπτυξη.

Μήπως θα πρέπει να γίνουν εκλογές, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ;


Οι πρόωρες εκλογές, πριν η παρούσα κυβέρνηση κλείσει το μισό της τετραετούς θητείας, δεν αποτελούν λύση. Δεν υπάρχει άλλωστε εναλλακτικό σχέδιο από τον άλλο πόλο του νέου μικρού δικομματισμού! Και αυτό αποτελεί συνείδηση και της δημοσκοπικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που δεν προκρίνει εκλογές. Εμείς ως ΔΗΜΑΡ επιμένουμε: ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ έχει ανάγκη ο τόπος.


Εκτύπωση στις: 2024-04-19
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=7537