Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Σήμερα δεν υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης, Θεοχαρόπουλος

Συνέντευξη στο Ν. Λιονάκη, Αυγή της Κυριακής, 2014-02-09


Ο 35χρονος γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. κατάγεται από τη Βέροια Ημαθίας και εντάχθηκε στο κόμμα κατά την ίδρυσή του, χωρίς να έχει προηγούμενη κομματική δράση. Είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην ειδίκευση Αγροτικής Οικονομίας και διδάκτωρ Αγροτικής Οικονομίας στο ΑΠΘ, διετέλεσε μέλος του Τομέα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής και μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του Αγροτικού Τμήματος της ΔΗΜ.ΑΡ. Επί τρικομματικής κυβέρνησης διετέλεσε ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών στο ΥΠΑΑΤΚεντρική επιδίωξη της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου που θα μπορέσει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, σημειώνει στην "Αυγή" της Κυριακής ο νέος γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Τονίζει δε ότι αυτή η "προοδευτική συμπαράταξη" δεν θα περιοριστεί σε αριθμητικό στήριγμα της εκάστοτε πλειοψηφίας και, αφού ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχουν κοινή προγραμματική βάση και δυνατότητες συνεργασίας.Απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους "58" και αναφορικά με τις εθνικές εκλογές, ενώ σχετικά με στελέχη της μειοψηφίας που τους στηρίζουν ενεργά αναφέρει ότι δεν μπορούν να παραμένουν στη ΔΗΜ.ΑΡ. Ακόμα ο Θ. Θεοχαρόπουλος σημειώνει πως, αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση, τότε η σημερινή αδιέξοδη πολιτική θα οδηγήσει σε εκλογές εντός του 2014.

* Η ΔΗΜ.ΑΡ. ως πολιτική δύναμη στοχεύει σε κυβερνητικές συνεργασίες. Άλλωστε το μότο της στις εκλογές του 2012 ήταν "εντολή για λύση". Δεδομένου ότι έχετε απορρίψει κατηγορηματικά τον πόλο του Αντ. Σαμαρά και της Ν.Δ., θα μπορούσε η ΔΗΜ.ΑΡ. να συνεργαστεί κυβερνητικά ή να στηρίξει τον πόλο που διαμορφώνεται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Επιδίωξή μας είναι η ΔΗΜ.ΑΡ. με την προοδευτική συμπαράταξή της να αποκτήσει ισχυρό ρεύμα μέσα στην κοινωνία και ταυτόχρονα να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση. Ο προοδευτικός πόλος θα αποτελέσει δύναμη προοπτικής και θα επιδιώξει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη νέα πορεία της χώρας. Δεν θα περιοριστεί σε έναν συμπληρωματικό ρόλο προς τις άλλες δυνάμεις ή σε ένα εκλογικό αριθμητικό στήριγμα της εκάστοτε πλειοψηφίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν διαφορετικό λόγο, ανάλογα με το κοινό που απευθύνεται κάθε φορά, και αγνοεί την ανάγκη μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Δεν μπορεί να απαλλαγεί από τη λογική των εύκολων λύσεων και από παρωχημένες ιδέες και η πολιτική του πρόταση εμπεριέχει τον κίνδυνο της απομόνωσης της χώρας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Με αυτά τα δεδομένα σήμερα δεν υπάρχει κοινή προγραμματική βάση και δεν υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας.

* Τι χαρακτηριστικά θα έχει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος; Εξετάζεται η περίπτωση να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου ο Φώτης Κουβέλης;

Δεν εξετάζεται η περίπτωση στην οποία αναφέρεστε, ενώ πρόσφατα η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ. αποφάσισε τις δημοκρατικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου. Επιδίωξη είναι το ευρωψηφοδέλτιο να εκφράζει τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου. Στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ρεύμα, το οποίο θα υπερασπίζεται την κοινωνία χωρίς λαϊκισμό και θα αγωνίζεται για μια προοδευτική στροφή με εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

* Αποκλείεται συνεργασία με τους "58" στις εθνικές εκλογές, εφόσον δεν έχει προηγηθεί στις ευρωεκλογές;

Η πολιτική πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι η δημιουργία μίας προοδευτικής συμπαράταξης και η ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ο χώρος όμως αυτός πρέπει να έχει πολιτικό περιεχόμενο και γι’ αυτό δεν μπορεί να συναινεί στις σημερινές συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές. Αντίθετα, η κίνηση των "58" δεν ασκεί καμία κριτική και το ΠΑΣΟΚ, που στηρίζει την κίνηση αυτή, συναινεί σήμερα πλήρως, στις πολιτικές αυτές. Μία τέτοια επιλογή συνεργασίας θα στερούσε τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική που είναι απαραίτητα στοιχεία του εγχειρήματος συγκρότησης της προοδευτικής συμπαράταξης και συνεπώς δεν είναι εφικτή.

* Καλείτε τα στελέχη που στηρίζουν τους "58" να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διότι «υπονομεύουν» το πολιτικό σχέδιο του κόμματος. Δεδομένου ότι «δεν υπάρχουν διαγραφές στη ΔΗΜ.ΑΡ.», θεωρείτε αυτά τα στελέχη εκτός κομματικού σχεδιασμού;

Στο πρόσφατο συνέδριό μας αναπτύχθηκαν όλες οι απόψεις για την πορεία του κόμματος και συλλογικά πλέον έχουμε τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τα στελέχη που εξέφρασαν μία διαφορετική άποψη συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή και στην Κεντρική Επιτροπή και έχουν αναλάβει κρίσιμους τομείς πολιτικής, καθώς επιδίωξή μας είναι οι συνθέσεις σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να συμβάλουν θετικά στην υλοποίηση των αποφάσεων του συνεδρίου που ελήφθησαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία και αποτελούν δεσμεύσεις όλων. Είναι ορθή η επισήμανσή σας ότι στη ΔΗΜ.ΑΡ. δεν υπάρχουν διαγραφές. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί ένα στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ. να υποστηρίζει ένα άλλο πολιτικό σχέδιο που θα εκφραστεί και με άλλο ευρωψηφοδέλτιο και ταυτόχρονα να παραμένει στη ΔΗΜ.ΑΡ., που στις ευρωεκλογές κατεβαίνει με το δικό της ευρωψηφοδέλτιο. Συνεπώς πρέπει τα στελέχη αυτά να πάρουν τις αποφάσεις τους και να κάνουν τις επιλογές τους. Όμως, το τονίζω, πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις.

* Σε πρόσφατη εκδήλωση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία τους ότι ξέχασαν τις εξαγγελίες για αλλαγή της Ευρώπης. Δεν σας προβληματίζει αυτή η στροφή, δεδομένου ότι σκοπεύετε να ενταχθείτε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα;

Η Δημοκρατική Αριστερά αποφάσισε τη συμμετοχή της στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών με στόχο την αλλαγή της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό ο Γιούργκεν Χάμπερμας έχει δίκιο όταν αναφέρεται στο γεγονός ότι και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να τηρήσουν τις προγραμματικές τους θέσεις για αλλαγή πολιτικής και κοινή αντιμετώπιση των χρεών των χωρών της Ευρωζώνης. Ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης στην Ε.Ε. πρέπει να αντιμετωπίζει καλύτερα τα αίτια που την προκάλεσαν, να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και να υπάρξει εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Με αυτές τις θέσεις προσερχόμαστε στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και με κύριο στόχο την αύξηση της απασχόλησης και την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής. Εξάλλου, στη συζήτηση στην οποία αναφέρεστε, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος στις ευρωεκλογές με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δεσμεύτηκε να δώσει μάχη για να μην υπάρξουν διαφορετικές ταχύτητες στην Ε.Ε., σημείο το οποίο μας βρίσκει σύμφωνους.

* Αρχικά είχατε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε η ΔΗΜ.ΑΡ. να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Εν συνεχεία το απορρίψατε. Δεν υπάρχουν περιθώρια για το κόμμα σας να στηρίξει αυτή την υποψηφιότητα, με βάση μάλιστα ότι αυτή κερδίζει την υποστήριξη ευρύτερα αριστερών δυνάμεων και προσωπικοτήτων;

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν ισχύει η επισήμανσή σας, καθώς από την πρώτη στιγμή ανέφερα ότι η Δημοκρατική Αριστερά αποφάσισε ότι θα συμμετάσχει στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και συνεπώς δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα Τσίπρα. Η αναφορά σας έχει σχέση με ένα γενικότερο σχόλιο για τις υποψηφιότητες σε άλλα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου, στα οποία όμως δεν συμμετέχει και δεν θα στηρίξει η ΔΗΜ.ΑΡ.

* Η κυβέρνηση ψάχνει να πιαστεί από μια "λύση" για το χρέος για να "ισοφαρίσει" επικοινωνιακά, στρώνοντας παράλληλα χαλί για τρίτο Μνημόνιο που θα συνοδεύεται από νέες σκληρές απαιτήσεις. Ποια είναι η θέση σας απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους;

Το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους πρέπει να τεθεί άμεσα. Απαιτείται χρονική μετακίνηση ομολόγων, μείωση επιτοκίων και μια διαδικασία απομείωσης του χρέους, όχι όμως με μονομερείς ενέργειες. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έχει δείξει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει το χρέος να γίνει βιώσιμο. Γιατί άραγε δεν αξιοποιούνται άμεσα τα αποτελέσματα της έκθεσης; Το οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί με τη μείωση του χρέους και άρα των ετήσιων επιβαρύνσεων, με βελτιώσεις στα έσοδα μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και με σημαντικές μειώσεις στις δαπάνες μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς. Πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να μη χρειαστούμε ως χώρα νέο πακέτο βοηθείας - δάνειο, γιατί αυτό θα σημαίνει νέο Μνημόνιο. Η επικοινωνιακή χρήση των όποιων στιγμιαίων λύσεων δεν μπορεί να συγκαλύψει τα αδιέξοδα των κυβερνητικών επιλογών.

* «Βλέπετε» εκλογές σύντομα;

Η χώρα δεν χρειάζεται συνεχώς εκλογές, αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι αλλαγή πολιτικής. Να υπάρξει τώρα διαπραγμάτευση για το χρέος ώστε να λυθεί το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού. Νέα μέτρα δεν πρέπει να ληφθούν, δεν τα αντέχει η κοινωνία. Απαιτείται υλοποίηση εκτεταμένων δράσεων υποστήριξης των ανέργων. Να μην υπάρχει επιμονή σε αναποτελεσματικά μέτρα όπως η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Είναι απαραίτητη η δημιουργία πλαισίου κοινωνικής προστασίας. Αυτή είναι η αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση που απαιτείται για να μην οδηγηθούμε σε εκλογές. Αν η αλλαγή αυτή δεν συντελεστεί, τότε αυτή η ίδια αδιέξοδη πολιτική θα οδηγήσει σε εκλογές μέσα στο 2014.


Εκτύπωση στις: 2024-04-19
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=7609