Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Ο σταυρός των ευρωεκλογών

Θωμάς, Τσάτσης

www.protagon.gr, 2014-02-11


Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα: η πρόβλεψη του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές του Μαΐου θα έχει τρεις βασικές συνέπειες.

Θα ενισχύσει όσους υποψήφιους έχουν χρήματα να ξοδέψουν για την προεκλογική εκστρατεία, αναζητώντας ψήφους σε όλη τη χώρα.

Θα ενισχύσει όσους προέρχονται από μεγάλες εκλογικές περιφέρειες (μπορεί να αντιμετωπίσει ένας υποψήφιος μιας μονοεδρικής εκλογικής περιφέρειας, έναν υποψήφιο της Β’ Αθηνών;)

Τέλος, θα ενισχύσει όσους έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ και έχουν προβληθεί. Πρόκειται επί της ουσίας για έναπρόσθετο εφόδιο στους υποψήφιους των μεγάλων περιφερειών.

Ο σταυρός προτίμησης δεν είναι ούτε δημοκρατική μεταρρύθμιση, όπως παρουσιάζεται, ούτε πρόβλεψη που θα φέρει κάποια σημαντική αλλαγή στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ο μικρόκοσμος του Σαμαρά και του Βενιζέλου κινείται σε ρυθμούς παλαιών δεκαετιών, προσπαθεί να ξαναεφεύρει τον εαυτό του και να αναβαπτιστεί. Αλλά όπως φαίνεται δεν έχει αντοχές. Και αυτό, δυστυχώς, μπορεί να κοστίσει σε όλους μας. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με την τακτική τους, στρέφουν την προσοχή των ψηφοφόρων μακριά από την ουσία της επιλογής των υποψηφίων της Ευρωβουλής.

Αντί ο Βενιζέλος να αντιδράσει στις αλλαγές που προωθεί ο Σαμαράς, στο νόμο 3838/2010, που προβλέπει το δικαίωμα να ψηφίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι «νόμιμα διαμένοντες αλλοδαποί και ομογενείς», αναζητά τρόπους να ισορροπήσει μεταξύ των «58» και της τάσης «Λοβέρδου».

Αντί να …γίνουμε Ευρώπη, οι δύο αρχηγοί, μέσω των εκλογών για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων και των ευρωεκλογών, επιλέγουν να παραμείνουμε ένα μικρό χωριό. Είναι ανεκτικοί στην ακροδεξιά στροφή, χρησιμοποιώντας τον όρο «γνήσιος δεσμός», επιμένοντας στο δίκαιο του αίματος και αποκλείοντας τους μετανάστες από το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για τους τοπικούς άρχοντες. Οι μετανάστες έχουν υποχρέωση να πληρώνουν φόρους αλλά δεν έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ή να ψηφίζουν τον δήμαρχο της επιλογής τους. Αυτή την αναχρονιστική πρόβλεψη επαναφέρει μέσω του «γνήσιου δεσμού» η Ν.Δ. και δεν αντικρούει, όπως θα όφειλε, ο Βενιζέλος που κρύβεται πίσω από την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο ζήτησε την αλλαγή βασικών διατάξεων στο νόμο για την ιθαγένεια.

Στο ερώτημα τι ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές δεν υπάρχουν πολλές απαντήσεις. Όσο και αν ακούγεται παράταιρο για την εποχή, 33 χρόνια μετά την ανάδειξη των πρώτων ευρωβουλευτών από την Ελλάδα, στις εκλογές του Μαΐου θα ψηφίσουμε εάν θέλουμε να παραμείνουμε ή όχι στην Ευρώπη.

*Ο Θωμάς Τσάτσης είναι δημοσιογράφος


Εκτύπωση στις: 2024-03-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=7616