Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Οι αιτίες των «λαθών» του ΣΥΡΙΖΑ

Παναγιώτης, Παναγιώτου

ΕΘΝΟΣ, 2014-02-08


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υποψηφιότητα του κ. Θ. Καρυπίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ, για την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, ήταν μια λάθος επιλογή. Δημιούργησε δικαιολογημένα αρνητικές εντυπώσεις και έντονες ενδοκομματικές αναταράξεις. Πέρα όμως από αυτά και τη σχετική πολιτική εκμετάλλευση (που συνηθίζεται απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σε τέτοιες περιπτώσεις), το «λάθος» έφερε στην επιφάνεια ορισμένα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα.

Πρώτον, το «αντιμνημονιακό κριτήριο». Παρότι είναι κρίσιμο στοιχείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν παύει να είναι άλλοτε «περιοριστικό» και άλλοτε «στρεβλωτικό». Στρέβλωση λ.χ. υπάρχει, καθώς στο «αντιμνημονιακό στρατόπεδο» υπάρχουν αντιευρωπαϊκές και εθνικιστικές εκδοχές με αριστερό ή δεξιό πρόσημο, μέχρι και ναζιστικές, που δεν έχουν σχέση με το «κεντρικό προφίλ» του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη είναι «περιοριστικό κριτήριο», γιατί υπάρχουν πρόσωπα και δυνάμεις με πιο σύνθετη τοποθέτηση και συμπεριφορά πάνω στο δίπολο μνημόνιο - αντιμνημόνιο, που αναμφισβήτητα ανήκουν στον προοδευτικό χώρο. Αρα οι απλοποιήσεις γύρω από το «αντιμνημονιακό κριτήριο» είναι επικίνδυνες και οδηγούν εύκολα σε «λάθη», είτε προς τη μια πλευρά είτε προς την άλλη.

Δεύτερο κρίσιμο θέμα είναι η εμφανής αναντιστοιχία μεταξύ οργανωμένου ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικής επιρροής του. Αποτυπώνεται καθαρά στις επιλογές προσώπων που έκανε. Εκφράζουν περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ του 4% παρά τον ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί να βγει πρώτο κόμμα.

Τρίτον, παρότι αριστερό κόμμα, υποτιμά τα στοιχεία του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα που εμπεριέχουν οι περιφερειακές εκλογές, ιδίως όταν το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα της χώρας είναι μια κοινωνικά δίκαιη αντιμετώπιση της κρίσης και έξοδος από αυτήν, και όχι μια «αριστερή λύση» του ελληνικού προβλήματος. Ολα αυτά «θολώνουν» την ούτως ή άλλως αμφισβητούμενη εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί παρά να έχουν και πολιτικές επιπτώσεις.

Και κάτι ακόμα: Η «θολή εικόνα» δεν προέρχεται μόνο από μια επικοινωνιακή πολιτική κακής ποιότητας των αντιπάλων του, εκπορεύεται κυρίως από τις εσωτερικές αντιφάσεις του, που μεγαλώνουν και εντείνονται όσο πλησιάζει το ενδεχόμενο ανάληψης εκ μέρους του εφαρμοσμένων πολιτικών διαχείρισης της χώρας. Χρειάζεται ξεκαθάρισμα...


Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=7628