Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Ο πήχυς για τη ΔΗΜΑΡ είναι τουλάχιστον ένας ευρωβουλευτής

Δημήτρης, Χατζησωκράτης

Συνέντευξη στην Αγγ. Σπανού, Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, 2014-03-16


-Από πού και ως πού είναι "τρίτος πόλος" η συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με δύο πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και μία ευρωβουλευτή;

Εάν επιδιώκαμε να διαμορφώσουμε ως «τρίτο πόλο» ένα σχήμα που θα περιορίζονταν στο να περιλαμβάνει πρώην υπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ τότε όντως η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, που έκανε την «πρώτη» της την προηγούμενη Δευτέρα, δεν θα σήμαινε και πολλά πράγματα. Αντιθέτως, η πρόσκληση των 101 προσωπικοτήτων για τη συγκρότηση του «τρίτου πόλου», η πολύ μεγάλη συγκέντρωση στο CARAVEL, το νέο ιδιαίτερο κάλεσμα για συμπόρευση διανοουμένων και επιστημόνων που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, οι αθρόες υπογραφές που προστίθενται ως ένα «τρίτο κύμα» και οι νέες συγκεντρώσεις που προετοιμάζονται σε όλες τις μεγάλες περιφερειακές πόλεις, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη στις 27 Μαρτίου, καταδεικνύουν ότι η υπόθεση αυτή της συνεργασίας κομμάτων, κινήσεων, ομάδων και προσώπων, των οποίων το επώνυμο είναι περισσότερο ή λιγότερο γνωστό, προχωράει πολύ καλά. Αυτή είναι και η στόχευσή μας για τον τρίτο πόλο!

-Γιατί έχετε πρόβλημα να συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και δεν σας ενοχλεί το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου; (Χ. Καστανίδης, Π. Μπεγλίτης, Μ. Κοππά)

Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα με πρόσωπα, εκτός φυσικά από εκείνες τις περιπτώσεις όπου τα πρόσωπα είτε βαρύνονται με κατηγορίες χρηματισμού ή διασπάθισης δημοσίου χρήματος, είτε έχουν εκφράσει ρατσιστικές ή σοβινιστικές απόψεις. Υπό αυτή την έννοια δεν έχουμε πρόβλημα ούτε με τον κ. Βενιζέλο, ούτε με τον κ. Παπανδρέου.

Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στην πολιτική που εφαρμόζει κάθε κόμμα, στις απόψεις του. Είναι δυνατόν να ζητάμε αλλαγή της πολιτικής και την ίδια στιγμή να συνεργαστούμε εκλογικά με ένα κόμμα το οποίο συνιστά πυλώνα της πολιτικής που θέλουμε να αλλάξουμε; Εάν θέλετε, μπορώ να επεκταθώ λίγο παραπάνω. Με φοβίζει όταν οι λέξεις χάνουν το νόημά τους διότι τότε η κοινωνία προσομοιάζει με οργουελικό σκηνικό. Δεν μπορείς να λες πιστεύω το Α και να κάνεις το ακριβώς αντίθετο.

-Θα είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής;

Eπιθυμώ να είμαι. Η λίστα όμως θα αποφασιστεί στις αρχές Απριλίου από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

-Πρέπει ή όχι να γίνουν εκλογές αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κακό για την κυβέρνηση;

Το ζήτημα δεν είναι εάν πρέπει. Τα εκλογικά αποτελέσματα εκ των πραγμάτων προκαλούν πολιτικές εξελίξεις. Μερικές φορές αναπόφευκτες. Δεν είναι το ίδιο εάν π.χ. η Νέα Δημοκρατία χάσει με 3 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά ή εάν χάσει με δέκα. Δεν είναι το ίδιο εάν το ΠΑΣΟΚ πάρει 5% με το αν πάρει 2%. Άρα το «κακό αποτέλεσμα» έχει και αυτό κλίμακες. Άλλο μια οριακή ήττα, άλλο μια συντριβή. Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές τώρα θα προκαλούσαν περιπέτειες στη χώρα τις οποίες καλό είναι να αποφύγουμε.

-Για τη ΔΗΜΑΡ ποιος είναι ο πήχυς; Ποιο αποτέλεσμα θα θεωρηθεί ικανοποιητικό;

Εκ των πραγμάτων ο πήχυς για την ΔΗΜΑΡ είναι να εκλέξει τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή. Ικανοποιητικό αποτέλεσμα θα είναι να αγγίξει τα ποσοστά των εκλογών του 2012! Από εκεί και πέρα υπάρχει και το πολιτικό περιεχόμενο. Εμείς θα επιδιώξουμε οι ευρωεκλογές να γίνουν αφορμή για μια επί της ουσίας συζήτηση για τις ασκούμενες πολιτικές στην Ελλάδα για τις αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν στην Ε.Ε. στην κατεύθυνση της βαθύτερης πολιτικής και οικονομικής ενοποίησής της με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι εάν η συζήτηση εξαντληθεί σε ύβρεις και σε κακοσχηματισμένα δίπολα. Τέλος δεν θα είμαστε καθόλου χαρούμενοι εάν η Χρυσή Αυγή πάρει υψηλά ποσοστά.

-Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πληρώνετε ακριβά την έξοδο από την κυβέρνηση. Δεν είναι αυτός ένας λόγος να το μετανιώσετε;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σταθερότητα της ΔΗΜΑΡ μέσα σε ένα εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο. Πρόσφατες, εξάλλου, ποιοτικές μετρήσεις αναδεικνύουν τη ΔΗΜΑΡ ως κόμμα που έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς και ως το δεύτερο αξιόπιστο κόμμα της αντιπολίτευσης. Βεβαίως σε σχέση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών υπάρχει μια κάμψη. Αυτή όμως δεν οφείλεται στην αποχώρησή μας από την κυβέρνηση, μια και εμφανίζονταν και τους τελευταίους μήνες πριν την αποχώρησή μας. Να υπενθυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταρρεύσει δημοσκοπικά ενώ μεγάλες απώλειες εμφανίζει και η Νέα Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν κριτήριο διαμόρφωσης της πολιτικής μας. Το μόνο κριτήριο είναι οι ιστορικά πρωτόγνωρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και η ανάγκη να απαντηθούν με δημοκρατικά και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

-Αν τεθεί θέμα απώλειας της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ;

Το κρίσιμο ερώτημα είναι: γιατί θα χάσει η κυβέρνηση την δεδηλωμένη; Τι μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια εξέλιξη; Εμείς έχουμε εκτιμήσει ότι αυτό μπορεί να συμβεί στο ενδεχόμενο που απαιτηθούν νέα μέτρα και κυρίως περαιτέρω περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ή περαιτέρω συρρίκνωση του ήδη ασθενικού κοινωνικού κράτους. Εάν αυτό συμβεί η ΔΗΜΑΡ έχει με απόλυτη σαφήνεια δηλώσει ότι δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός. Αυτό λοιπόν που θα κάνει η ΔΗΜΑΡ εν προκειμένω είναι να επιταχύνει την προετοιμασία της για εκλογές.

-Γιατί δεν είναι καλή ιδέα να προτείνει η κυβέρνηση τον Φ. Κουβέλη για επόμενο ΠτΔ; Γιατί να μην το δεχτεί ώστε να αποφευχθούν και οι εκλογές γι αυτόν το λόγο;

Πρώτα απ΄όλα το ανακινούμενο από αρκετούς κύκλους ζήτημα είναι μεν ιδιαιτέρως τιμητικό για τον Φώτη Κουβέλη αλλά ταυτοχρόνως εμπεριέχει και μια κραυγαλέα σκοπιμότητα. Αυτή του ξεπεράσματος των εκλογών και της συνέχισης της επιβίωσης του κυβερνητικού σχήματος με την πολιτική του για 14 επιπλέον μήνες.

Το ζήτημα όμως δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές. Όπως είπαμε από την πρώτη στιγμή η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση δεν ήταν ποτέ άνευ όρων. Απαιτήσαμε να υπάρχει αντίκρισμα στις ακολουθούμενες πολιτικές. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τιμούμε τον θεσμό και αντιλαμβανόμαστε τη βαρύτητα που έχει το πρόσωπο που καταλαμβάνει αυτή τη θέση. Δεν μπορεί όμως να αναζητούνται «διασφαλίσεις» για συνέχιση της ίδιας πολιτικής μέσω της τοποθέτησης προσώπων σε μια θέση που η εμπλοκή της με την ασκούμενη πολιτική είναι θεσμικά εντελώς περιορισμένη.

-Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μίλησε απαξιωτικά για το Ποτάμι; Νωρίς δεν είναι για κριτική; Μήπως το φοβάστε;

Νομίζω, αντιθέτως, ότι ο Πρόεδρος αντιμετώπισε με ιδιαιτέρως υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο το Ποτάμι. Προέβη, ως όφειλε, σε ευθεία κριτική βασικών δομικών στοιχείων που συνέθεταν τον αρχικό λόγο του Στ. Θεοδωράκη. Και για το «νέο», και για την επίκληση στην «κοινή λογική» και για τις προγραμματικές δεσμεύσεις που θα προέκυπταν από την «κλοπή από δεξιά και αριστερά».

Και σήμερα πραγματικά έχουμε δικαίωμα να διερωτόμαστε για τον κοινότυπο λόγο και την έλλειψη πρωτοτυπίας από τις πρώτες προγραμματικές θέσεις που παρουσιάστηκαν.

Δημοσκοπικές εκρήξεις πρωτοεμφανιζόμενων σχημάτων τις έχουμε συνηθίσει και παλαιότερα και εντελώς πρόσφατα. Γνωρίσαμε και την … κατάληξή τους. Γιαυτό και δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε, στο βαθμό φυσικά που εντείνουμε τις προσπάθειές μας και ενδυναμώνουμε τις δικές μας θέσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες.


Εκτύπωση στις: 2024-04-19
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=7716