Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Χαλάρωση

Γιώργος, Λακόπουλος

Τα Νέα, 2014-04-03


Ντεϊσελμπλούμ, Ντράγκι, Ρεν και ο απαραίτητος Σόιμπλε. Το κουαρτέτο των πρωταγωνιστών στη συνεδρίαση του Ecofin στην Αθήνα είχε την ίδια γραμμή και την ίδια συμπεριφορά. Πρώτα τα χαμόγελα. Μετά οι έπαινοι. Και στο τέλος οι αστερίσκοι. Και οι τέσσερις είπαν τα ίδια πράγματα - που θα ήταν το θέμα της ημέρας αν δεν προέκυπτε ο Μπαλτάκος: η Ελλάδα πέτυχε εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, έβαλε σε καλό δρόμο τις δομικές αλλαγές και πλησιάζει προς την ανάκαμψη και τις αγορές αλλά...

Αυτό το «αλλά» - που παραλείφθηκε πάλι στην τρέχουσα κυβερνητική ρητορική - επαναλαμβάνεται μονότονα και βασανιστικά: τα προηγούμενα ισχύουν υπό δύο προϋποθέσεις. Μια σχεδόν τυπική: να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία του 2013 από τη Eurostat. Και μια ουσιαστική: να συνεχιστεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Αυτά σημαίνουν επιβεβαίωση της κυβερνητικής αισιοδοξίας. Οπως επιβάλλει άλλωστε η συνισταμένη των διαθέσεων όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έναντι στης κυβέρνησης Σαμαρά που συμπυκνώνεται στο σύνθημα: βοηθήστε να πάει καλά στις εκλογές. Πράγματι βοηθούν - και η μεγάλη κυρία της Ενωσης θα πάρει τον αέρα της στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα.

Αλλά ταυτόχρονα αμφισβητούν και την υπερβολική ένταση αυτής της αισιοδοξίας. Μετακινούν τις προσδοκίες μερικά σκαλιά χαμηλότερα και κρατούν πισινή - όπως κάνουν πάντα. Ακούν για πολλά κεράσια αλλά δεν αλλάζουν καλάθι.

«Καταγράφω την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης να μη χρειαστεί άλλο πρόγραμμα, αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε άλλο» σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Στο ίδιο μότο και ο Ρεν: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές, θα μπορέσει να έχει ανάκαμψη οικονομική, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο των οικονομικών ανακατατάξεων». «Δεν πρέπει να αρχίσουμε να αποδομούμε ό,τι έχει γίνει» συμπλήρωσε ο πονηρός ιταλός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και ο Σόιμπλε αφού αποφάνθηκε ότι «η λιτότητα και η ανάπτυξη συμβαδίζουν» κατέληξε ψυχρά: «Θα ελεγχθούν τα στοιχεία αν υπάρχει πλεόνασμα και θα αποφασίσουμε αν χρειάζεται περαιτέρω στήριξη».

Τι λείπει σε όλα αυτά; Η λέξη που βρίσκεται στον πυρήνα των κυβερνητικών υπονοούμενων: χαλάρωση. Το αντίθετο. Οι δανειστές επιμένουν ότι θα χρειαστεί εντατικοποίηση της προσπάθειας για να διατηρηθεί ό,τι επιτεύχθηκε - άλλωστε θα υπάρξει και θερινή επιθεώρηση. Η αγγλίδα συγγραφέας Τζορτζ Ελιοτ θα το έλεγε κάπως ποιητικά: «Δεν θα βρέξει ποτέ τριαντάφυλλα. Αν θέλουμε περισσότερα τριαντάφυλλα, πρέπει να φυτέψουμε περισσότερες τριανταφυλλιές».


Εκτύπωση στις: 2024-04-24
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=7753