Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Δεν εκτιμώ ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας

Φώτης, Κουβέλης

Συνέντευξη στον Β.Σκουρή, Real News, 2014-04-06


Ο Αντώνης Σαμαράς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σας απευθύνει πρόταση επιστροφής στην κυβέρνηση αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Θα δεχθείτε;

-Όχι. Διότι η αποχώρησή μας από την κυβέρνηση ήταν το αποτέλεσμα της έλλειψης κοινού συνεργατικού πολιτικού τόπου. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν αξία και σημασία όταν τηρούνται τα όσα έχουν συμφωνηθεί. Η κοινή προγραμματική συμφωνία που είχαμε υπογράψει, κάθε μέρα που περνούσε δεν γινόταν σεβαστή. Κατά συνέπεια, δεν είχα κανένα λόγο παραμονής. Δεν είχα λόγο να προσφέρω κανένα άλλοθι... Ομοίως, δεν έχω και λόγο επιστροφής.

Η στρατηγική σας, ωστόσο, εμπεριέχει μια αντίφαση κ. Πρόεδρε. Από τη μια λέτε πως η πολιτική αυτή οδηγεί σε αδιέξοδα και από την άλλη δεν ζητάτε εκλογές…


-Δεν πρόκειται για αντίφαση. Εμείς ζητούμε αλλαγή πολιτικής. Και μάλιστα αλλαγή πολιτικής και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Βεβαίως έχω πει και το επαναλαμβάνω πως, αν συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές που βυθίζουν την κοινωνία και την οικονομία, τότε οι εκλογές θα προβάλλουν ως η αναγκαία δημοκρατική λύση.

Σε προεδρική πλειοψηφία μπορεί να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ υπό τις παρούσες συνθήκες;

-Η εκλογή για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αποτελεί ένα ξεχωριστό διαδικαστικό θέμα. Δεν είναι αυτόνομο πολιτικά. Συνδέεται με τις ασκούμενες πολιτικές και με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Επειδή, λοιπόν, οι πολιτικές είναι αυτές που είναι, δεν εκτιμώ ότι μπορεί από την παρούσα βουλή να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου.

Αν δεν αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση, η Προεδρική εκλογή αποτελεί το απώτατο όριο για πρόκληση και διεξαγωγή εκλογών;


-Νομίζω ναι.

Σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά θα επιστρέφατε;


Σας απάντησα και εισαγωγικά. Όχι, δεν θα επέστρεφα

Με τον Αλ. Τσίπρα υπό ποιες συνθήκες θα συνεργαζόσασταν;


Αποφεύγω τις μελλοντολογίες. Αυτό που εν προκειμένω μπορώ να σας πω είναι ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν βλέπω περιθώρια συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βαδίζει την πεπατημένη των ανεδαφικών δογματισμών, υποσχόμενος αδύνατους παραδείσους.

Η ΔΗΜΑΡ λέτε πως είναι στο στόχαστρο συμφερόντων. Γιατί;

- Το γεγονός ότι η Δημοκρατική Αριστερά προωθεί τη συγκρότηση της προοδευτικής κεντροαριστεράς μέσω της συμπαράταξης «Δημοκρατική Αριστερά-Προοδευτική Συνεργασία» αναμφισβήτητα ενοχλεί. Και όχι μόνο ενοχλεί. Προκαλεί και εχθρικές συμπεριφορές. Θέλω να επαναλάβω όμως κ. Σκουρή ότι εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν. Δεν πειθαναγκαζόμαστε, δεν χειραγωγούμαστε και αποκρούουμε τις εναντίον μας επιθέσεις. Σε κάθε περίπτωση - ας γίνει αντιληπτό - λογοδοτούμε μόνον στον ελληνικό λαό.

Πιστεύετε ότι στόχος αυτών των συμφερόντων είστε και εσείς προσωπικά κ. Πρόεδρε;

- Η Δημοκρατική Αριστερά αντιμετωπίζεται όπως αντιμετωπίζεται, επειδή δεν δέχθηκε να στρατευθεί στο μοντέλο κεντροαριστεράς που της υπεδείχθη. Από την ώρα που ο Φώτης Κουβέλης είναι Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, είναι προφανές ότι αποτελεί μέρος του «προβλήματος» που προέκυψε σε όσους θέλησαν να χειραγωγήσουν και να κηδεμονεύσουν τη συγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς.

Συμφέροντα, δηλαδή, ήθελαν τη δημιουργία της «Ελιάς»; Και τι επεδίωκαν;

Η δημιουργία της "Ελιάς" υπακούει στην αντίληψη μιας διαχειριστικής κεντροαριστεράς, "βολικής" θα έλεγα, που θα σπεύδει ως πρόθυμος εταίρος στην εξυπηρέτηση και υλοποίηση πολιτικών με συντηρητικό πρόσημο. Εμείς δεν επιδιώκουμε να είμαστε η κεντροαριστερά - άλλοθι. Θέλουμε και προσπαθούμε να μετατοπίσουμε τον άξονα της πολιτικής ζωής προς προοδευτική κατεύθυνση.

Την κρίση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο ΠΑΣΟΚ πού την αποδίδετε και πού κατά τη γνώμη σας μπορεί να οδηγήσει;

-Εκτιμώ ότι η κατάσταση που δημιουργείται και το κλίμα που διαμορφώνεται εγείρουν ζητήματα πολιτικής ταυτότητας για το ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα μάλιστα θα επιτείνεται όσο το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται και εγκρίνει κυβερνητικές πολιτικές με έντονα νεοφιλελεύθερα και συντηρητικά στοιχεία.

Ταυτόχρονα δημιουργείται το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη. Πού τοποθετείτε πολιτικά εσείς σήμερα το Ποτάμι;

- Νομίζω ότι δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι... Το Ποτάμι πώς να κριθεί; Όταν δεν έχει συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις, όταν δεν έχει συγκεκριμένο Πρόγραμμα, όταν δεν κάνει καμιά αναφορά στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, πώς να το εντάξεις στη μία ή την άλλη πλευρά; Θεωρώ ότι πρόκειται για έναν σκόπιμα ασαφή πολυσυλλεκτισμό σχηματισμό, για ένα κομματικό νεφέλωμα, το οποίο φιλοδοξεί να ψαρέψει στην κοίτη του ενός ποταμού όπου κυριαρχεί η σύγχυση. Αλλά αυτό δεν είναι πολιτική.

Είπατε ότι στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι η εκλογή ενός ευρωβουλευτή…


-Όχι δεν το είπαμε ποτέ. Φιλοδοξούμε να εκλέξουμε όσο γίνεται περισσότερους...

Εάν ο στόχος δεν επιτευχθεί;

- Θα σας πρότεινα να περιμένετε μέχρι το βράδυ της 25ης Μαίου. Έχουμε διαψεύσει κι άλλες φορές τα "ασφαλή" προγνωστικά που διακινούνται. Θα διαπιστώσετε ότι θα το επαναλάβουμε.

Το ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί η ηγεσία σας, σας ανησυχεί;


-Όχι. Δεν με ανησυχεί καθόλου.

Εκτιμάτε ότι υπάρχει σχέδιο υπονόμευσης και στο εσωτερικό σας; Γιατί βλέπουμε βουλευτές και άλλα σας στελέχη λίγο πριν τις ευρωεκλογές να αμφισβητούν την πορεία της ΔΗΜΑΡ, εμμέσως και την ηγεσία της θα έλεγα…

- Το δικαίωμα στη μειοψηφική άποψη προβλέπεται καταστατικά στο κόμμα μας και είναι γνωστό ότι στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ εκφράζονται και απόψεις που προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο το ζήτημα της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Το συνέδριο μας, ωστόσο, αποφάσισε. Επικύρωσε με συντριπτική πλειοψηφία τις κατευθύνσεις που σήμερα ακολουθούμε.

Θα επιμείνω: η στάση των βουλευτών που σας αμφισβητούν, βοηθάει τη ΔΗΜΑΡ;

- Αντιθέτως. Η στάση τους, ιδιαίτερα η στάση των συγκεκριμένων βουλευτών, δεν βοηθάει. Περιφρονεί την προσπάθεια και τους αγώνες που δίνουν τα χιλιάδες μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς…

Υπήρξαν στιγμές που σκεφτήκατε τις διαγραφές των δυο βουλευτών; Και τι τους καλείτε να πράξουν;

Η ΔΗΜΑΡ μεταφέρει στις αποσκευές της τις παραδόσεις και την πολιτική κουλτούρα της ανανεωτικής Αριστεράς. Οι διαγραφές δεν είναι στοιχείο της εσωκομματικής μας ζωής. Ορισμένες φορές, άλλωστε, η πολιτική αποδοκιμασία μπορεί να είναι βαρύτερη από τα όποια πειθαρχικά μέτρα.

Ο χώρος της κεντροαριστεράς, κατά τη γνώμη σας, την επομένη των ευρωεκλογών, δεν χρειάζεται ανασύνθεση;


- Η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς σε προοδευτική κατεύθυνση, με όχημα τη συμπαράταξη "Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία" υπερβαίνει κατά πολύ το χρονικό ορόσημο των ευρωεκλογών. Είναι ένας διαρκής αγώνας.

Θα βλέπατε μετά τις ευρωεκλογές ένα σχήμα ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι;

-Όχι, προφανώς. Τι και ποιους θα εξυπηρετούσε;

Ούτε πρόκειται να αναλάβετε σχετικές πρωτοβουλίες ή να συμμετάσχετε…


-Κοιτάξτε. Εμείς απευθύνουμε προτάσεις συνεργασίας στη βάση συγκεκριμένων δεσμεύσεων και προγραμματικών συμπτώσεων. Προηγουμένως, αναφέρθηκα στα στοιχεία που απουσιάζουν τόσο από την πολιτική πρόταση της Ελιάς όσο και από την πολιτική πρόταση του Ποταμιού. Συμφωνίες στο κενό δεν γίνονται...

Νέα μέτρα βλέπετε; Και πότε κ. Πρόεδρε;

Μα, νέα μέτρα δεν είναι κύριε Σκουρή όσα εισήχθησαν με το πολυνομοσχέδιο; Νέο μέτρο δεν είναι οι παρεμβάσεις στα εργασιακά ή οι ρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Νέα μέτρα. Και εντελώς απαράδεκτα.

Κύριε Κουβέλη, όντως σας είχε πει ο κ. Μπαλτάκος ότι μπορεί να συγκυβερνήσει η ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή;

-Είναι ακριβές. Το έχει καταγράψει άλλωστε και ο Τύπος εκείνης της περιόδου. Μας διεμήνυε τότε ότι, αν δεν ψηφίσουμε το τάδε νομοσχέδιο, η κυβέρνηση δεν πέφτει, γιατί θα συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή!

Η Χρυσή Αυγή μπορεί να τεθεί εκτός νόμου;

-Συνταγματικά, εκτιμώ πως αυτό δεν είναι δυνατόν. Όμως οι πράξεις, οι ενέργειες, οι συμπεριφορές μελών, στελεχών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής, προφανώς μπορούν να ελεγχθούν στη βάση της ποινικής νομοθεσίας.

Και προσέξτε, γιατί είναι κρίσιμο: η υπόθεση Μπαλτάκου δεν πρέπει επ’ ουδενί να λειτουργήσει ως πλυντήριο για να ξεπλυθεί η διαπιστωμένη εγκληματική δράση του νεοναζιστικού μορφώματος. Η Δημοκρατική Αριστερά στηρίζει το έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη τους Έλληνες δικαστές.

Η παραίτηση Μπαλτάκου «αθωώνει» τον πρωθυπουργό;


Προφανώς και δεν αρκεί η παραίτηση για να κλείσει ο φάκελος που άνοιξε. Το θέμα που δημιουργήθηκε υπερβαίνει τη δράση ενός αυτονομημένου παράγοντα, όπως πολλοί πασχίζουν να μας πείσουν. Αναμένουμε εξηγήσεις...

Τι πραγματικά πιστεύετε για την κυβέρνηση και τη Χρυσή Αυγή;

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, υιοθέτησε ένα σχέδιο προσεταιρισμού των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, στο οποίο, όπως αποκαλύπτεται, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε ο Τ. Μπαλτάκος. Η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας σε μία σειρά εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, θεωρώ πως υπήρξε καρπός αυτού του σχεδίου. Η Δημοκρατική Αριστερά το κατήγγειλε από τότε, αλλά πολλοί παράγοντες του δημοσίου βίου που σήμερα παριστάνουν τους έκπληκτους, μας καταλόγιζαν τότε "αριστερίστικες υπερευαισθησίες". Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ποιοι είχαν δίκιο και ποιοι αρνούνταν να αντικρύσουν τη ζοφερή πραγματικότητα.


Εκτύπωση στις: 2024-03-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=7761