Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Η ιστορία με το αγελαδινό γάλα και τι αυτή υποδηλώνει.

Νίκος, Σκιαδάς

2014-04-01


Πολλά χρόνια πριν η χώρα μας φτάσει στη δύσκολη σημερινή κατάσταση σε κάθε συζήτηση για την Νέα ΚΑΠ έμπαινε και το θέμα της αλλαγής της σχέσης Ακαθαρίστου. Εθν. Προϊόντος Φυτικής προς Ζωϊκή Παραγωγή.

Πάντοτε έμπαινε σαν στόχος η ανατροπή αυτής της σχέσης προς όφελος της Ζωϊκής Παραγωγής γιατί η Ζωϊκή παραγωγή δημιουργεί βιώσιμες Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις και βελτιώνει το αρνητικό για την Ελλάδα ισοζύγιο ζωικών προιόντων μειώνοντας τις εισαγωγές Κρέατος και Γάλακτος.

Σήμερα μάλιστα που η χώρα μας πρέπει να έχει σαν στόχο την Παραγωγική Ανασυγκρότηση για να δημιουργήσει νέες θέσεις Εργασiας και να βγεί από την Ύφεση που βρίσκεται εδώ και 5 χρόνια κάθε λογικός άνθρωπος και κάθε ΄΄κοινός νούς΄΄ δεν μπορεί να αγνοεί αυτό το στόχο δηλαδή την υποστήριξη της Κτηνοτροφίας , έφ΄όσον μιλάμε για την Πρωτογενή –Αγροτική Παραγωγή.

‘Ομως αυτό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τα όσα προβλέπει η ΄Εκθεση του ΟOΣΑ για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην Οικονομία , και έχουν σχέση με την επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος που διατίθεται στην Κατανάλωση μέσα από τα δίκτυα λιανικής πώλησης πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά , όσον αφορά τον τρόπο που η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα:

Αν λοιπόν το ζητούμενο στο θέμα του γάλακτος είναι η μείωση της τιμής για τον καταναλωτή στο ράφι των δικτύων λιανικής διάθεσης - όπως ακόμα και Κυβερνητικοί βουλευτές διακηρύσσουν - η Τρόϊκα δεν υπέδειξε στην Κυβέρνηση να αποφασίσει την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος , στις 11 ημέρες ανοίγοντας την Κερκόπορτα και την όρεξη στις Πολυεθνικές του Γάλακτος να εισάγουν και αυτό το γάλα από το εξωτερικό.

Το κόστος του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα είναι ανελαστικά μεγαλύτερο από το Κόστος παραγωγής στην Ολλανδία. Στη χώρα μας οι συνθήκες παραγωγής από το σταύλο μέχρι το εργοστάσιο είναι εντελώς διαφορετικές. Εκεί που βόσκουν οι αγελάδες στην Ολλανδία κάθε μέρα σχεδόν βρέχει , οι φυσικοί λειμώνες είναι ανεξάντλητοι και το κόστος συνεπώς διατροφής των ζώων από χέρι χαμηλότερο.

Στην Ελλάδα με το ξηροθερμικό κλίμα οι λειμώνες έχουν χορτάρι το πολύ έξι μήνες ενώ το υπόλοιπο διάστημα τα ζώα τρώνε συγκομιζόμενες ζωοτροφές. Πάνω σ΄αυτό το κόστος προστίθεται το κόστος της ενέργειας όπου στην Ελλάδα είναι υψηλότερο αφού ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για μείωση της τιμής του Αγροτικού Ρεύματος, για καθιέρωση ειδικού αγροτικού τιμολογίου και για θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης. Στην Ελλάδα τα αγροτικά εφόδια και οι ζωοτροφές επιβαρύνονται με ΦΠΑ που είναι ο υψηλότερος σε όλη την Κοινοτική Ευρώπη.

Στον τομέα της διακίνησης και της Οργάνωσης των δικτύων διανομής το Τράστ των Γαλακτοβιομηχανιών και των μεγάλων Αλυσίδων λιανικής επιμένουν να υπερασπίζονται τα κέρδη τους και για αυτό η τιμή που πληρώνει ο Καταναλωτής να είναι υπερδιπλάσια της τιμής που απολαμβάνει ο Παραγωγός. Σύμφωνα εξ άλλου με την ίδια έκθεση του ΟΟΣΑ αυτό το άνοιγμα ψαλίδας των τιμών στο γάλα είναι υψηλότερο στη χώρα μας κατά 35% σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε. , Δηλαδή η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι αυτά τα περιθώρια κέρδους είναι υψηλά στην χώρα μας. Κατά συνέπεια , τι θα προσφέρει στον Καταναλωτή αλλά και στον Παραγωγό η επιμήκυνση του χρόνου παραμονής στο ράφι του παστεριωμένου γάλακτος που χαρακτηρίζεται φρέσκο για 11 ημέρες?

Απλώς όπως καταγγέλθηκε και από Κυβερνητικούς βουλευτές για να διευκολύνει τους εισαγωγείς να πλημμυρίσουν την Ελλάδα με εισαγόμενο γάλα Ολλανδίας κ.λ.π.

΄Ετσι όμως , ενώ ούτε ο Καταναλωτής θα ωφεληθεί γιατί οι μηχανισμοί των βιομηχανιών και των μεγάλων αλυσίδων λιανικής, θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για μεγαλύτερα και ανετότερα κέρδη, θα καταστραφεί η ελληνική αγελαδοτροφία η οποία τα τελευταία χρόνια από 8.500 αγελαδοτροφικές εκμεταλεύσεις. μειώθηκε σε 3.500. Δηλαδή τελικά όλες οι αγελαδοτροφικές μονάδες οδηγούνται στο κλείσιμο γιατί με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από την Κυβέρνηση το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο από το μέσο Ευρωπαικό κόστος.

Αν αυτή την Υπηρεσία θέλει να προσφέρει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας η Κυβέρνηση αυτή δεν είναι η καλλίτερη.

Εμείς σαν Δημοκρατική Αριστερά από την εποχή που μετείχαμε και στην Κυβέρνηση προτείναμε:

1.- Μείωση των συντελεστών κόστους στην πρωτογενή παραγωγή με μειωμένο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και ζωοτροφές.

2.- Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης.

3.- Ενθάρρυνση της συνεταιριστικής Οργάνωσης στη διακίνηση των Αγροτικών Προϊόντων φυσικά και του γάλακτος με εξυγίανση του θεσμού των Συνεταιρισμών που όμως η παρούσα συγκυβέρνηση παρέπεμψε στις Ελληνικές Καλένδες , αφήνοντας τους αγροτοπατέρες του παρελθόντος να λυμαίνονται τον Αγροτικό χώρο και να δημιουργούν τετελεσμένα.

Η αναγκαιότητα ενός Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας είναι γενική παραδοχή ότι μπορεί να προχωρήσει με βασικό Πυλώνα τον Πρωτογενή Αγροτικό Τομέα και ιδιαίτερα το Κτηνοτροφικό όπου πρέπει να εφαρμοσθεί ένα Στρατηγικό Σχέδιο, που με την Αξιοποίηση των Κινήτρων και των Πολιτικών που περιλαμβάνονται στη νέα ΚΑΠ 2014 – 2020 θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Με τις πράξεις της όμως και τον τρόπο που λειτουργεί η παρούσα Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν έχει τέτοιο Σχέδιο κι αυτό είναι το πρόβλημα, κι όχι η τιμή του Γάλακτος.


Εκτύπωση στις: 2024-04-18
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=7764