Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

OΧΙ στα διλήμματα "ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ" και "Σταθερότητα ή αστάθεια"

Δημήτρης, Χατζησωκράτης

Συνέντευξη στον Αγγ. Μόσχοβα, Παρασκήνιο, 2014-05-16


- Ποιο είναι το διακύβευμα που εσείς θέτετε γι’ αυτές τις κρίσιμες ευρωεκλογές;

Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να δημιουργήσουν θετικούς συσχετισμούς για προοδευτικές πολιτικές στην Ευρώπη στην κατεύθυνση της πολιτικής δημοκρατικής ενοποίησης.

Να στείλουν μήνυμα αλλαγής πολιτικής στην Ελλάδα, με σταθερότητα και ευρωπαϊκή πορεία, καθώς και να συμβάλλουν στη δημιουργία πολιτικών συσχετισμών σε αυτή την κατεύθυνση με την ισχυροποίηση της ΔΗΜOKΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.

- Δημοσκοπικά υπάρχει θρίλερ: Τελικά θα εκλέξει ευρωβουλευτή η ΔΗΜΑΡ; Με τι ποσοστό θα είστε ικανοποιημένοι;

Ο πήχης του ενός ευρωβουλευτή είναι για να τον ξεπεράσουμε!

Θα ήθελα το εκλογικό σώμα να επιλέξει φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση ενισχύοντας τις δυνάμεις που διεκδικούν μια ΕΕ πολιτικά ολοκληρωμένη, ανοικτή, αλληλέγγυα. Δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμβάλλου ουσιαστικά, ώστε να δοθεί πολιτικά το μήνυμα ότι είναι απολύτως αναγκαία η αλλαγή ρότας, προς το κέντρο και τα αριστερά. Θα ήθελα, ακόμη πιο συγκεκριμένα, το συνεργατικό σχήμα της ΔΗΜΑΡ-ΠΡΟΣ να καταγράψει ένα εκλογικό σκορ που να υπερβαίνει κατά πολύ το ποσοστό των εκλογών του Ιουνίου 2012 ώστε να καθίσταται μη αμφισβητήσιμο το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός επιλέγει την πιο συνεπή ευρωπαϊστική δύναμη της αριστεράς.

Θα ήθελα εν τέλει, το εκλογικό σώμα να δείξει ότι συνεχίζει να απορρίπτει το αδιέξοδο νέο διπολικό σκηνικό και τάσσεται υπέρ ενός πνεύματος συνεργασίας και συνευθύνης για τη διακυβέρνηση της χώρας. Επιβραβεύει μάλιστα ένα κόμμα που με απόλυτη σαφήνεια έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος του είναι να συμμετάσχει σε κυβερνητικές λύσεις με ξεκάθαρους όρους και διακριτές πολιτικές.

- Αν εκλεγείτε, ποιο θα είναι πρώτο πράγμα που θα κάνετε στο ευρωκοινοβούλιο;

Να πείσω την ευρωομάδα των ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, στην οποία και θα ενταχθώ, να υιοθετήσει την πρόταση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, που είναι και πρόταση των ευρωπαϊκών συνδικάτων, για να διεκδικήσει από τα όργανα της ΕΕ άμεση απόφαση και υλοποίηση ενός μεγάλου σχεδίου αντιμετώπισης της ΑΝΕΡΓΙΑΣ με τη διάθεση 250 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, τα πέντε προσεχή έτη, ώστε να δημιουργηθούν 11 εκατομμύρια νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας.

- Σαμαράς, Τσίπρας, Βενιζέλος βάζουν σκληρά διλήμματα ενόψει ευρωεκλογών. Η ΔΗΜΑΡ τι δίλημμα θέτει;

Πρώτα απ΄ όλα μια σκέψη για τα διλλήματα. Στις εκλογές πάντα τίθενται διλήμματα. Χάνουν ή κερδίζουν τα κόμματα αν το εκλογικό σώμα απορρίπτει ή αποδέχεται το μήνυμα του διλλήματος. Και φυσικά κρίνονται από φίλους και αντιπάλους και αυτό είναι απολύτως θεμιτό!

Εμείς, ως ΔΗΜΑΡ –ΠΡΟΣ, καλούμε τους πολίτες να αποκρούσουν το δίλημμα «αστάθεια ή σταθερότητα», που αποσιωπά το γεγονός ότι καμία σταθερότητα δεν είναι νοητή με πολιτικές που αποσταθεροποιούν την κοινωνία. Να αποκρούσουν, επίσης, το … μικρομέγαλο δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ ή ΜΕΡΚΕΛ». Να προσπεράσουν τον πολιτικό πανικό του «Ή μας ψηφίζετε ή αποχωρούμε από την κυβέρνηση».

Καλούμε τους πολίτες σε ένα αγώνα με διπλή στόχευση: Από την Ευρώπη της λιτότητας στην Ευρώπη της αλληλεγγύης. Από την Ελλάδα της κρίσης στην Ελλάδα της προοδευτικής ανασυγκρότησης

- Αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος, εκτιμάτε ότι θα τεθεί θέμα στρατηγικής ή ακόμη και ηγεσίας στο κόμμα σας, όπως γράφεται συχνά;

Σε ένα δημοκρατικό κόμμα όπως η ΔΗΜΑΡ είναι αυτονόητο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης και προβληματισμού. Στόχος είναι να υπάρξουν συμπεράσματα και προπάντων πολιτικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες. Τα πάντα είναι ανοικτά, θεμιτά και οι αποφάσεις θα προκύπτουν μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό όμως που δεν συμβάλλει σε ένα καλό αποτέλεσμα στις προσεχείς εκλογές είναι η συνεχής επίκληση των αυτονόητων. Απλώς γιατί συμπαραδηλώνει αποτυχία…

- Ποια είναι η στρατηγική της ΔΗΜΑΡ για τις δημοτικές εκλογές; Τι θα πράξετε στο β’ γύρο αν δεν περάσουν υποψήφιοι του κόμματός σας;

Οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελούν για τη ΔΗΜΑΡ πεδίο προτάσεων και πολιτικής για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών, να αναδείξουν Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια στη βάση αυτοδιοικητικών προγραμμάτων και αξιοσύνης προσώπων.

Έχουμε, κατ΄ επανάληψη, δηλώσει ότι ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος των ενεργών πολιτών και των ευρύτερων συμπαρατάξεων στη βάση των αυτοδιοικητικών προγραμμάτων με προοδευτικό περιεχόμενο. Προγραμμάτων που διεκδικούν την αναβάθμιση και τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση της ανάπτυξης, την αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη και την ενθάρρυνση της συμμετοχής του δημότη.

Με βάση αυτή την αντίληψη, όχι η ΔΗΜΑΡ, αλλά οι αυτοδιοικητικές κινήσεις στις οποίες μετέχουν τα μέλη μας, είμαι βέβαιος ότι θα καλέσουν τους πολίτες να τοποθετηθούν στο δεύτερο γύρο

- Πρέπει να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ εκ νέου στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές; Υπό ποιες προϋποθέσεις (πολιτικές, εκλογικές);


Έχουμε κάνει απολύτως σαφές πως η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν και στη βάση ενός προγράμματος-τα περίφημα 10 σημεία- και συμφωνίας στον τρόπο και στο χρόνο υλοποίησής του να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα.

Όπως σήμερα εξελίσσονται τα πράγματα και οι πολιτικές και δεσμεύσεις των υπολοίπων κομμάτων, μια τέτοια προοπτική δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί παρά μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

- Τι θα θέλατε να γίνει την επόμενη ημέρα στο χώρο της Κεντροαριστεράς; Είναι εφικτή η συμπαράταξη όλων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι, Ποτάμι) υπό ένα ενιαίο σχήμα; Με ποια ηγεσία;


Ο Φώτης Κουβέλης έχει, επανειλημένα, δεσμευτεί δημόσια ότι θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.

Να διευκρινίσουμε όμως.

Οι Οικολόγοι, όπως εκφράζονται συγκροτημένα σήμερα, δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για μια τέτοια προοπτική

Το αν θα μιλήσουμε με το Ποτάμι μετεκλογικά θα είναι αυταπόδεικτο εφόσον θα αποφασίσουν στο υπεσχημένο συνέδριο της Σαμοθράκης ότι αποτελούν δύναμη που αυτοαναγνωρίζεται στον χώρο αυτό.

Τώρα σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, εκ των πραγμάτων, θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια ευρύερη συζήτηση και κατάληξη στο ποια ακριβώς θα είναι η στρατηγική στόχευσή τους. Αν η ηγεσία του, που έχει αγκαζαριστεί σε μια στρατηγική κατεύθυνση κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ στη βάση του Προγράμματος του παρελθόντος Σεπτεμβρίου επιμένει να συνεχίζει τότε είναι φανερό ότι η όποια πρωτοβουλία μας θα συναντήσει πολύ μεγάλες δυσκολίες.

Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν πολύ σημαντικότερα ζητήματα να ξεπεραστούν, μέχρις ότου αρχίσει να συζητείται και το θέμα της ηγεσίας…


Εκτύπωση στις: 2024-04-20
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=7805