Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Πρωτοβουλία για το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ανδρέας, Κουράκης

Έθνος, 2005-08-05


Στις 07.07.2005 τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης στο Δήμο της Θεσσαλονίκης, σε κοινή συνέντευξη τύπου καταθέσαμε τις απόψεις μας για την εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη στην αυγή του 21ου αιώνα.

Αναφερθήκαμε στην τεράστια αναπτυξιακή υποχώρηση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της, λόγω των αποτυχημένων Κυβερνητικών επιλογών και των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων της Δημοτικής αρχής των τελευταίων ετών, στη προκλητική αφαίρεση πόρων από την περιφέρεια που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα στην μεταολυμπιακή Ελλάδα, στην κατάρρευση των ψευδαισθήσεων της ΕΧΡΟ και στη δραματική υστέρηση των αναγκαίων υποδομών που έχει ανάγκη η Πόλη για να ανταποκριθεί στον ρόλο της, στα πλαίσια της νέας χωροταξικής οργάνωσης της Ευρώπης, στο υπό διαμόρφωση οικονομικό, πολιτιστικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

Μιλήσαμε για τη στασιμότητα, την απογοήτευση και τη μιζέρια που έχει περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο των συμπολιτών μας, και διαπιστώσαμε με ανησυχία ότι η πόλη αντί για ευημερία παράγει φτώχεια, ανεργία, υποαπασχόληση, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ξενοφοβία και ρατσισμό.

Τρία χρόνια μετά τις Δημοτικές εκλογές του 2002 που ανέδειξαν τον κ. Παπαγεωργόπουλο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής στην πόλη υποβαθμίζονται καθημερινά.

Η Δημοτική αρχή που διοικεί με την ίδια περίπου σύνθεση τα τελευταία 20 χρόνια την πόλη, έχει μετατραπεί σε εργολάβο ασφαλτόστρωσης δρόμων και «ανάπλασης» πεζοδρόμων για να σταθμεύουν τα αυτοκίνητα, αδιαφορώντας για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, τα μνημεία και τους δημόσιους χώρους, παρακολουθώντας αδιάφορη τη διάσπαση του αστικού τοπίου αλλά και της κοινωνικής συνοχής, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών, χωρίς όραμα για την πόλη.

Δεν αρκεί όμως μόνο να σχολιάζουμε την πραγματικότητα, οφείλουμε να προσπαθούμε και να την αλλάξουμε. Πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές, να αλλάξουν οι άνθρωποι, να αλλάξει το σύστημα που επί 20 χρόνια έχει εγκαθιδρυθεί στην πόλη, με τα αποτελέσματα που βλέπουμε όλοι γύρω μας. Τα 20 χρόνια μιζέριας και οπισθοχώρησης να μη γίνουν 24, να μην συμβεί αυτό που ο Μανώλης Αναγνωστάκης γράφει, «τα όνειρά τους μετακόμιζαν χρόνια στο αύριο ώσπου γινήκαν γηρατειά».

Χρειάζεται να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε μια εναλλακτική στρατηγική παρεμβάσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης με την ευρύτερη περιοχή της, με οραματικά στοιχεία και τρεις βασικές, αδιαπραγμάτευτες συνιστώσες. Σεβασμός στο περιβάλλον, ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης, έμφαση στην αισθητική και την ποιότητα της ζωής μας.

Με τις σκέψεις αυτές, που παρουσιάσαμε στη συνέντευξη τύπου , απευθυνθήκαμε ταυτόχρονα στις δημοτικές μας κινήσεις, αλλά και στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της πόλης, συλλογικότητες και κινήσεις πολιτών, ανθρώπους του πολιτισμού και του πνεύματος, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, ομάδες πρωτοβουλίας, ανώνυμους και επώνυμους πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης, που προσβλέπουν σε ένα διαφορετικό πρότυπο διοίκησης στο Δήμο Θεσσαλονίκης και σε μια προοπτική για την πόλη διαφορετική από αυτήν της καθήλωσης και της στασιμότητας στην οποία την έχει οδηγήσει η παρούσα δημοτική διοίκηση.

Για ένα Δήμο, που οφείλει να αναζητήσει τους πόρους και να δημιουργήσει τα νέα πεδία στα οποία θα μπορέσουν να αναπτυχθούν οι εναλλακτικές κοινωνικές πρακτικές που παραδοσιακά ανήκαν στις αρμοδιότητες της κεντρικής εξουσίας, όπως η υγεία, η παιδεία, η εργασία, η μηχανοργάνωση, η επικοινωνία, οι μεταφορές.

Καλέσαμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αφήσουν να εξελιχθεί αυτή η ενωτική προσπάθεια που είναι συσπειρωτική, που δεν επιχειρεί να διχάσει αλλά να συνθέσει, που θέλει να υπερβεί τον κατακερματισμό, που αποβλέπει στη συγκέντρωση των αναγκαίων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για να αλλάξει η μοίρα αυτής της πόλης.

Τα κόμματα, ιδιαίτερα της αριστεράς, με την στάση τους αρνήθηκαν το ρόλο μιας αριστεράς της πολιτικής πράξης που απαντά στα προβλήματα που θέτει η υπαρκτή πραγματικότητα, αλλά προτίμησαν στο όνομα ενός φανταστικού πολιτικού σκηνικού του μέλλοντος, να αγνοήσουν το παρόν.

Η πρό(σ)κληση ωστόσο είναι ανοιχτή, σηματοδοτεί τη δική μας επιθυμία αλλά και πολλών άλλων συμπολιτών μας, για μια πολιτική ποιότητας ζωής. Σηματοδοτεί την απαίτηση για μια εναλλακτική πρόταση διοίκησης της Πόλης μας με πρόγραμμα συμβατό με τα προγράμματα και τις αρχές των δημοτικών μας κινήσεων, εμπλουτισμένα με τις διεκδικήσεις των χώρων της διαφορετικότητας, της ποικιλίας, των ευαισθησιών, της αγωνιστικότητας και της παρέμβασης, με ανθρώπους αξιόπιστους και ικανούς να το υλοποιήσουν. Και βέβαια το μέλλον μπορεί να διαρκεί πολύ, εμείς όμως θέλουμε να τροφοδοτήσουμε το παρόν από το μέλλον και να αλλάξουμε τη ζωή μας, τώρα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ.

αρχιτέκτων.

τ. πρόεδρος του ΤΕΕ/ ΤΚΜ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

ΥΓ. οι απόψεις που αναπτύσσονται, είναι προσωπικές και δεν αποτελούν θέσεις της δημοτικής κίνησης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, της οποίας είμαι ιδρυτικό μέλος και στην οποία εξακολουθώ να ανήκω.

Εκτύπωση στις: 2024-04-18
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=788