Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Άλλο έκφραση γνώμης και άλλο πετροπόλεμος...

Χρήστος, Μαχαίρας

Συνέντευξη στην Αγγ. Σπανού, Τύπος της Κυριακής, 2014-07-13


Πότε βλέπετε εκλογές;

Εκλογές, κυρία Σπανού, μπορούν να γίνουν εντός του 2014 για δύο λόγους: είτε λόγω αδυναμίας της παρούσας Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας είτε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και με την επίκληση μείζονος εθνικού λόγου. Θεωρώ ότι και τα δύο ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αν και το δεύτερο, το ενδεχόμενο δηλαδή ενός φθινοπωρινού εκλογικού αιφνιδιασμού, σκιάζει το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Τι εννοείτε;

Εννοώ ότι τα κόμματα που απαρτίζουν τη σημερινή κυβέρνηση μέτρησαν απώλειες της τάξης του 11% σε σχέση με το ποσοστό που είχαν συγκεντρώσει το 2012. Δεν βλέπω πώς και γιατί θα ανέτρεπαν αυτή την τάση. Το συνολικό πολιτικό κλίμα διαρκώς επιβαρύνεται. Και θα επιβαρύνεται όσο παραμένει άλυτο το κοινωνικό πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι υφεσιακές επιλογές και οι πολιτικές της λιτότητας.

Ναι, αλλά η κυβέρνηση διεκδικεί ελαφρύνσεις, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών…

Οι ελαφρύνσεις που, όπως λέτε, διεκδικεί δεν μπορεί να αποκρύψουν το γεγονός των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών και οι οποίες δεσμεύσεις μεταφράζονται σε μια νέα γενιά επαχθών μέτρων. Ήδη, είχαμε τη «μικρή ΔΕΗ». Έρχονται οι ρυθμίσεις για τον αιγιαλό και μία σειρά παρεμβάσεων, όπως η εισαγωγή του λοκ άουτ ή η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, που απειλούν να αποδομήσουν εντελώς τις ήδη αποσαρθρωμένες εργασιακές σχέσεις.

Η ΔΗΜΑΡ θα πάρει μέρος αυτόνομα στις επόμενες εκλογές;

Η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι δεδομένη. Στην πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός μας, όπου αποφασίσθηκε η πρωτοβουλία για το διάλογο στην κεντροαριστερά και τη διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης, υπογραμμίζεται ρητά η ανάγκη να διαφυλαχθεί η αυτονομία μας

Η προοδευτική διακυβέρνηση υπέρ της οποίας τάσσεται η ΔΗΜΑΡ δεν είναι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή πάντως με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι ο στόχος στον οποίο πρέπει να συντείνουν όλες οι δυνάμεις που θεωρούν ότι πρέπει να μπει τέλος στις σημερινές αδιέξοδες πολιτικές. Σ’ αυτή τη νέα κυβερνητική διάταξη έχουν θέση όλοι, πλην όσων επιμένουν να εκφράζουν τις συντηρητικές επιλογές. Το ΠΑΣΟΚ, εφόσον απεξαρτηθεί από τη ΝΔ, το «Ποτάμι», εφόσον ενδιαφέρεται για το εγχείρημα, οι Οικολόγοι και, φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που οφείλει να σταματήσει να μετεωρίζεται ανάμεσα σε ρεαλιστικές θέσεις και ανεδαφικούς δογματισμούς.

Με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να σχηματισθεί ένα τέτοιο μπλοκ εξουσίας;

Η βασική προϋπόθεση είναι μία: να υπάρξουν προγραμματικές συμπτώσεις και ένα κοινά αποδεκτό εναλλακτικό σχέδιο για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Ευ. Βενιζέλος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Φ. Κουβέλη για διάλογο θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμφωνία στην εκλογή ΠτΔ από την παρούσα βουλή. Αυτό δεν καταλάβατε κι εσείς;

Προσωπικά δεν το διάβασα ούτε ως προϋπόθεση ούτε ως προαπαιτούμενο. Άλλο θέμα αν θα προβληθεί ως τέτοιο στη συνέχεια… Κρατώ, πάντως, ότι ο γενικός τόνος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι κατ’ αρχήν θετικός…

Στην επιστολή του πάντως προς τον κ. Κουβέλη ο κ. Βενιζέλος ζητεί να προφυλαχθεί ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας. Άρα…

Κοιτάξτε… Οι απόψεις του κ. Βενιζέλου για το θέμα της εκλογής Προέδρου είναι γνωστές. Το ίδιο και του κ. Κουβέλη. Εμείς θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ δύο κομμάτων. Θα κριθεί πολιτικά στον κατάλληλο χρόνο. Έτσι θα προφυλαχθεί και ο θεσμός…

Το Ποτάμι απέρριψε την πρόσκληση του Φ. Κουβέλη, με το επιχείρημα ότι δεν ενδιαφέρεται για την προσπάθεια διάσωσης των παλιών κομμάτων. Τους αδικείτε;

Θα σας έλεγα ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ένα κόμμα ηλικίας μόνο τεσσάρων ετών. Άλλωστε, τι σημαίνει νέο και τι παλιό κόμμα; Υπάρχουν παλιές ιδέες φρέσκες και ζωντανές και νέες ιδέες που αναπαράγουν τις πιο παλιές αντιλήψεις. Αρκεί να υπάρχουν ιδέες…

Θα μετάσχει η ΔΗΜΑΡ στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τον Οκτώβριο;

Όπως σας είπα και προηγουμένως, η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι δεδομένες. Το θέμα δεν είναι να ενταχθούμε ως κόμμα σε έναν άλλο κομματικό σχηματισμό. Διεκδικούμε την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, ώστε ανασυγκροτούμενη να συμβάλει σε προοδευτικές κυβερνητικές λύσεις.

Μετά τις ευρωεκλογές ανεξαρτητοποιήθηκαν δύο βουλευτές και ένας διεγράφη, ενώ παραιτήθηκαν και κομματικά στελέχη. Διάλυση δεν είναι αυτό;

Πολλοί θα εύχονταν να είναι, αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Το κόμμα μας είναι προφανές ότι βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αλλά η επιλογή να μιλήσει η βάση στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει καταλυτικά. Όσο για τις αποχωρήσεις, αυτό που έχω να πω είναι ότι ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς δεν σέβεται απλά τη διαφορετική άποψη. Τη θεωρεί συστατικό στοιχείο της εσωκομματικής δημοκρατίας. Για να υπάρχει όμως εσωκομματική δημοκρατία πρέπει να υπάρχει κόμμα, δηλαδή συλλογικότητα. Κι αυτή τη συλλογικότητα είμαστε επίσης υποχρεωμένοι να την προστατεύσουμε.

Και ο Σπ. Λυκούδης διαφοροποιείται σε κεντρικά ζητήματα ενώ έχει δηλώσει ότι δεν θα μετάσχει στο συνέδριο του φθινοπώρου. Απώλεια δεν είναι και αυτό;

Θα πρότεινα να μην τα βάζουμε όλα και όλους στο ίδιο το τσουβάλι. Άλλο πετροπόλεμος κι άλλο έκφραση διαφορετικής γνώμης. Ο Σπύρος εκφράζει τις θέσεις του στα όργανα και τις διεκδικεί. Έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Προσωπικά, θα ήμουν μάλιστα πολύ χαρούμενος, αν τον έβλεπα να το κάνει και στο συνέδριο.

Εξι προτάσεις για δημοψήφισμα σχετικά με τη ΔΕΗ. Κομματικό τακτικισμό δεν δείχνει αυτό;

Δεν συμφωνώ. Η άλλη άποψη ποια είναι; Να σβήσουμε τις διαφορές και να συγκαλύψουμε υπαρκτές διαφωνίες; Η Δημοκρατική Αριστερά κατέθεσε τη δική της διακριτή πρόταση δημοψηφίσματος γιατί διακριτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το ζήτημα. Το κόμμα μας έγκαιρα τάχθηκε κατά της «μικρής ΔΕΗ», θεωρώντας ότι η διάλυση των υποδομών της εταιρίας και η εκποίησή τους γίνεται χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό και χωρίς όρους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Δεν συμφωνούσαμε ωστόσο – κι αυτό το καταστήσαμε εξαρχής σαφές – ούτε με θέσεις κατά της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας ούτε με μια αντίληψη συνολικής απόρριψης των αποκρατικοποιήσεων.


Εκτύπωση στις: 2024-04-20
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=7907