Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Έξοδος από τις… ψευδαισθήσεις

Παναγιώτης, Παναγιώτου

Έθνος, 2014-11-09


Τα «μαντάτα» από το προχθεσινό Eurogroup δεν επιβεβαιώνουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και δεν διευκολύνουν τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης εν όψει της εκλογής Προέδρου.

Κατ’ αρχάς υιοθετήθηκε η πιστωτική γραμμή ενισχυμένης -και όχι απλής- εποπτείας (ECCL), που πρακτικά σημαίνει δέσμευση (MOU) με μνημονιακού τύπου όρους (λάιτ Μνημόνιο) και ενισχυμένη εποπτεία. Είναι η δεύτερη κυβερνητική υποχώρηση. Αφού πρώτα εγκαταλείφθηκε η «καθαρή έξοδος» (Πορτογαλία, Ιρλανδία) με τη λήξη του προγράμματος, εγκαταλείφθηκε και η ενδιάμεση «υβριδική λύση», που προσπάθησε να προωθήσει η κυβέρνηση.

Δεύτερον, προαναγγέλθηκε η ουσιαστική παρουσία του ΔΝΤ και την «επόμενη μέρα», παρά τις αντίθετες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, σε ρόλο που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πλήρως, που όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι ούτε διακοσμητικός ούτε συμβουλευτικός, για να είναι «ήρεμες οι αγορές», όπως ελέχθη.

Τρίτον, διεφάνη μια σκληρή και ανυποχώρητη στάση στην εφαρμογή των δεσμεύσεων, καθώς δεν αποδέχονται εύκολα τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές».

Και τέταρτον, ως προς την αξιοποίηση των 11,4 δισ. του ΤΧΣ, υπάρχουν προς το παρόν διάφορα σενάρια, πλην όμως πρέπει πρώτα να κλείσει η αξιολόγηση της τρόικας και να διαπιστωθούν επακριβώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας (περίπου 20 δισ.) για να οριστικοποιηθεί ο τρόπος χρήσης των 11,4 δισ. του ΤΧΣ.

Αυτό είναι περίπου το περίγραμμα των κατευθύνσεων του Eurogroup, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Προφανώς δεν έχουν κλείσει όλα. Και η κυβέρνηση, μέχρι την τελευταία στιγμή, θα επιχειρήσει «διορθώσεις» ουσίας και επικοινωνίας.

Ενδιαφέρον πολιτικό έχει και η… σιωπή των δανειστών γύρω από την αναδιάρθρωση του χρέους, που υποδηλώνει την απροθυμία τους, προς το παρόν τουλάχιστον, για ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών. Και απ’ ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση, ενώ το… λέει διακριτικά, δεν το διεκδικεί επίμονα.

Το κρίσιμο ερώτημα -εκτός των άλλων- είναι εάν η «πιστωτική γραμμή» αρκεί για να «ησυχάσουν οι αγορές», χωρίς ρύθμιση του χρέους, σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε αναταραχή…


Εκτύπωση στις: 2024-04-23
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=8063