Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ: Δήλωση 5 μελών της Π. Γρ/είας του ΣΥΝ

Ένα βήμα έγινε, ο δρόμος, όμως, προς την ευρωπαϊκή ένταξη απαιτεί πολλά «διόδια»...

2005-10-04


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα μέλη της Π.Γ. του ΣΥΝ Λυκούδης Σπύρος, Μαργαρίτης Θόδωρος, Παπαγιαννάκης Μιχάλης, Σαμπατακάκης Μιχάλης και Χατζησωκράτης Δημήτρης, με κοινή δήλωσή τους για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., τονίζουν τα εξής:

Το μεταμεσονύκτιο πέρασμα των ευρωτουρκικών σχέσεων στη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνοδεύτηκε από γεγονότα που ανέδειξαν τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στην πορεία προσαρμογής της Τουρκίας στα κριτήρια και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ανέδειξαν όμως και τις αδυναμίες και αντιφάσεις της ίδιας της πορείας της Ε.Ε., με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ότι χρειάστηκε να «βάλει το χέρι της» η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για να υπάρξει συμφωνία των 25 με την Τουρκία.

Η ατμόσφαιρα και το πλαίσιο μέσα στο οποίο αρχίζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν προσφέρεται για πανηγυρισμό από καμιά πλευρά. Πολύ «γόρδιοι δεσμοί» θα χρειαστεί να λυθούν στην πορεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την περίοδο που μεσολάβησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου για την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να επιτευχθεί ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο ΣΥΝ από χρόνια έχει ταχθεί υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, με τις αυτονόητες όμως προϋποθέσεις του εκδημοκρατισμού της, της συμμόρφωσής της με το διεθνές δίκαιο στις σχέσεις της με τη χώρα μας, της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο και της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ένα βήμα έγινε, ο δρόμος, όμως, προς την ευρωπαϊκή ένταξη απαιτεί πολλά «διόδια», τα οποία πρέπει να «καταβάλει» η Τουρκία χωρίς καθυστερήσεις.

Στη νέα φάση δεν επιτρέπεται καμιά επανάπαυση και απουσία πρωτοβουλιών από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόματος πιλότος για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και του Κυπριακού.

Πολλά θα κριθούν από τους αγώνες μέσα στην Τουρκία. Οι αριστερές και φιλειρηνικές δυνάμεις της γειτονικής μας χώρας μπορούν να υπολογίζουν στη σταθερή αλληλεγγύη του ΣΥΝ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Σε στενή συνεργασία μαζί τους θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι ηγέτες τις Ε.Ε. και της Τουρκίας να μην είναι οι μόνοι διαπραγματευτές στην μακριά ενταξιακή διαδικασία, αλλά να είναι σταθερά «παρών» ως άτυπος τρίτος διαπραγματευτής οι δυνάμεις της Αριστεράς και των κινημάτων που ο ρόλος τους θα γίνεται όλο και πιο αποφασιστικός στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων γερμανικών εκλογών.

4/10/2005 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δηλωση Α. ΑΛΑΒΑΝΟΥ

 

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Μεσσηνία για το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

Με την χθεσινή απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας παίχτηκε ξανά η ίδια θεατρική παράσταση. Ο αμερικανός σπόνσορας της τουρκικής υποψηφιότητας εμφανίστηκε ως από μηχανής Θεός που κατάφερε διπλό στόχο, αφ΄ ενός να ανοίξει προοπτικές διεύρυνσης του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, και με τις εξελίξεις που είχαμε στην Τουρκία και στην Κροατία, και αφ΄ ετέρου να πετύχει τον πάγιο στόχο του: Να θέσει την Τουρκία σε ενταξιακή τροχιά, χωρίς όμως η Τουρκία να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου, επίλυσης των προβλημάτων με τους γείτονές της και εκδημοκρατισμού, οι οποίες είναι απαραίτητες.

Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις μόνο, εμείς ως ΣΥΝ υποστηρίζουμε ότι θα έπρεπε  να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει το θετικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε, ιδιαίτερα μετά τα δημοψηφίσματα σε χώρες της Ε.Ε. και να βάλει συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα και για το Κυπριακό και για το θέμα των διαφορών στο Αιγαίο, που θα αποτελούσαν ευνοϊκή αφετηρία επίλυσης μεγάλων και ανοιχτών προβλημάτων. Ακόμη και το αυτονόητο δικαίωμα, κάθε κυρίαρχη χώρα όπως η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί χωρίς εμπόδια να εντάσσεται σε διεθνείς Οργανισμούς, σήμερα αμφισβητείται.

 

Όχι ότι εμείς είμαστε υπέρ μιας ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ –ξέρετε την αρνητική θέση μας για το ΝΑΤΟ- αλλά δεν μπορεί  να περιορίζεται το δικαίωμα επιλογής της Κυπριακής Δημοκρατίας από μια χώρα η οποία έχει στρατεύματα κατοχής στο έδαφός της, για το τι θα κάνει σχετικά με τις επιλογές της σε διεθνείς Οργανισμούς.

Το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων χρεώνεται στα αρνητικά της ελληνικής κυβέρνησης και δυστυχώς επιβαρύνει το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων για τα επόμενα χρόνια.

 

4/10/2005                                                               ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=809