Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Το μείζον για τη χώρα είναι η αλλαγή της κυβέρνησης

Φώτης, Κουβέλης

Συνέντευξη στον Βασ. Σκουρή, Real News, 2014-12-14


Είστε βέβαιος κ. Πρόεδρε ότι το σύνολο των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ έως και την τρίτη ψηφοφορία θα συνταχθεί με την επίσημη γραμμή του κόμματος;

Απολύτως βέβαιος, κύριε Σκουρή. Όλοι οι βουλευτές του κόμματός μας, χωρίς καμία εξαίρεση, αποφάσισαν, μαζί με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση προεδρικής εκλογής που έφερε η κυβέρνηση και στις τρεις ψηφοφορίες.

Ακόμα κι αν προταθεί άλλο πρόσωπο στη τρίτη ψηφοφορία;

Προφανώς. Εμείς δεν καταψηφίζουμε με κριτήριο το πρόσωπο. Καταψηφίζουμε – το λέμε και στην ανακοίνωση που εκδώσαμε μετά τη συνεδρίασή μας – για να μη συμβάλουμε στη συντήρηση πολιτικών που εγκλώβισαν την κοινωνία και την οικονομία σε τέλμα.

Θα επιμείνω, κύριε Πρόεδρε. Αν έρθει από ομάδα βουλευτών μια άλλη υποψηφιότητα, στο πλαίσιο αναζήτησης συναινετικής διεξόδου, με παράλληλη πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού, τι θα κάνετε;

Σας επαναλαμβάνω ότι θα καταψηφίσουμε. Η χώρα δεν χρειάζεται τρόπους για να συντηρηθούν οι ασκούμενες πολιτικές, έστω κι αν αυτές μετονομαστούν. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται μία νέα προοδευτική διακυβέρνηση.

Φαντάζομαι πως θα έχετε ακούσει και εσείς την εκτίμηση πως «μόνο με τον Φ. Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ βγαίνει Πρόεδρος». Αν σας προταθεί να είστε υποψήφιος στη βάση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας μπορεί να εξετάσετε το ενδεχόμενο ή το αποκλείετε εξ αρχής;

Κύριε Σκουρή, θέλω να γίνει απολύτως κατανοητό ότι γνώμονας των αποφάσεών μας δεν υπήρξε ποτέ ούτε πρόκειται να γίνει τώρα, η προσωπική προοπτική του καθενός μας. Για να κλείσει αυτή η συζήτηση, το μείζον δεν είναι να περάσουμε τον κάβο της προεδρικής εκλογής. Το μείζον είναι να περάσουμε τον κάβο της κρίσης και των πολιτικών που τη συντηρούν. Και τούτο, κατά τη γνώμη μας, δεν μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο παρά με αλλαγή κυβέρνησης.

Εκτιμάτε ότι τελικά θα εξευρεθούν οι 180 βουλευτές και θα συγκροτηθεί προεδρική πλειοψηφία ή η χώρα θα οδεύσει σε εκλογές;

Η εκτίμηση που έχω είναι ότι η υποψηφιότητα του κ. Δήμα δεν θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 180 ψήφων. Η κυβέρνηση όφειλε να το περιμένει: με κοινωνικές και πολιτικές πολώσεις συναινέσεις δεν υπάρχουν.

Δεν φοβάσθε ότι θα σας χρεώσουν ότι σέρνετε τη χώρα σε εκλογές;

Τη χώρα σε εκλογές τη σέρνει η κυβέρνηση και οι αδιέξοδες πολιτικές που υπηρετεί με ευλάβεια. Ο τρόπος που μεθόδευσε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, άλλωστε, αποδεικνύει ότι η ίδια κυβέρνηση βλέπει τις εκλογές ως έξοδο διαφυγής. Προτίμησε, λοιπόν, αντί να φέρει στη Βουλή το πακέτο των δεσμεύσεων και των βαρών που ουσιαστικά έχει συνομολογήσει με τους δανειστές, να προτάξει χρονικά την προεδρική εκλογή, αν και γνώριζε ότι ο σχηματισμός της προεδρικής πλειοψηφίας είναι εξαιρετικά επισφαλής. Στην πραγματικότητα, μπροστά στο δίλημμα «κοινοβουλευτική αποδοκιμασία ή εκλογές», η συγκυβέρνηση επέλεξε το δεύτερο.

Συμμερίζεσθε αλήθεια τα σενάρια πως η χώρα λόγω των εκλογών κινδυνεύει εκ νέου με Grexit;


Θα πρέπει να διακρίνουμε τι εντάσσεται στην κατηγορία της κινδυνολογίας και τι συνιστά πραγματικό κίνδυνο. Η μετάβαση σε μια νέα εποχή δεν θα είναι εύκολη. Μπορεί να αποδειχθεί και επώδυνη. Δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία στον τόπο και την κοινωνία τόσο αυτοί που αναπαριστούν την πιθανότητα πολιτικής αλλαγής με την απόλυτη κόλαση όσο και αυτοί που καλλιεργούν ψευδαισθήσεις. Η χώρα πρέπει να διεκδικήσει μια νέα συμφωνία με τους δανειστές που θα βάζει τέλος στην πολιτική της λιτότητας και των απορρυθμίσεων που εμφανίσθηκαν ως μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να διεκδικήσει την αναδιάρθρωση του χρέους, γιατί ως έχει δεν είναι βιώσιμο. Η Ελλάδα είναι χώρα του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρα της ευρωζώνης, και σ’ αυτό το περιβάλλον θα παραμείνει. Χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση και οργάνωση συμμαχιών.

Και η ανησυχία των αγορών πώς αντιμετωπίζεται; Γιατί για πολλούς ακόμα και η προεκλογική αντιπαράθεση για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μπορεί να αποτελέσει μείζον πλήγμα στην οικονομία και τη χώρα…

Ας το σκεφτούν αυτό που λέτε όσοι οργανώνουν από τώρα την προεκλογική τους καμπάνια στη βάση της πιο ακραίας κινδυνολογίας, ξεχνώντας ότι η εικόνα αυτής της πρωτοφανούς αβεβαιότητας που μεταδίδουν, δεν μένει μόνο εντός του εσωτερικού της χώρας, αλλά ταξιδεύει και στο εξωτερικό. Μπορούμε και πρέπει να κινηθούμε σε άλλη κατεύθυνση. Οι αγορές χρειάζεται να πάρουν μηνύματα ρεαλισμού και υπευθυνότητας. Κι αυτό το έχει ανάγκη η χώρα όποια κι αν είναι η αυριανή κυβέρνηση.

Αν δεν εκλεγεί τελικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τι είδους κυβέρνηση πιστεύετε ότι χρειάζεται η χώρα;

Η χώρα έχει ανάγκη ενός εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης, που θα θέσει τέλος στις αδιέξοδες πολιτικές. Όπως αποφασίσαμε και στο συνέδριό μας, η ΔΗΜΑΡ θα κάνει ό, τι μπορεί για να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας νέας διάταξης εξουσίας, μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, που θα δώσει ανάσες στην κοινωνία και στη νέα γενιά και θα βγάλει την οικονομία από το βάλτο της ύφεσης. Χρειάζεται αλλαγή με ευθύνη.

Το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σας απασχολεί κ. πρόεδρε; Και υπό ποίες προϋποθέσεις θα συζητούσατε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;


Αυτό που κυρίως μας απασχολεί είναι να συμβάλουμε ώστε ο άξονας των πολιτικών εξελίξεων να μετακινηθεί σε προοδευτική κατεύθυνση. Στο συνέδριό μας αποφασίσαμε ομόφωνα ότι η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ είναι αδιαπραγμάτευτη. Το επαναλαμβάνω και με την ευκαιρία που μου δίνετε, μήπως και επιτέλους το ακούσουν όσοι μοχθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι θα διαλυθούμε. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι και θα παραμείνει παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας. Και από αυτή τη θέση θα καθορίσουμε όταν έρθει η ώρα και την εκλογική μας τακτική.


Εκτύπωση στις: 2024-04-25
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=8137