Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

H KΠE TOY ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

*Η σωρεία τροπολογιών της πλειοψηφίας ακυρώνει επι της ουσίας το σχέδιο θέσεων

2005-10-08


ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ  ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ-ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ


Καταψηφίσαμε τις τροπολογίες που κατατέθηκαν επί του κειμένου της Πρότασης της Ε.Ε. του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς(ΚΕΑ) γιατί αλλάζουν βασικά πολιτικά στοιχεία του κειμένου και μεταβάλλουν τους πολιτικούς άξονες και τους προσανατολισμούς που διαμόρφωσαν ως κοινό προβληματισμό τους 26 Αριστερά κόμματα της Ευρώπης μέσα από κοπιώδη εργασία μηνών με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων του ΣΥΝ.

Το κείμενο που εισηγείται η ΕΕ του ΚΕΑ αποτελεί, παρά τις ελλείψεις του, ένα θετικό προωθητικό συναινετικό ντοκουμέντο που ανοίγει ένα νέο αισιόδοξο δρόμο για την Αριστερά της Ευρώπης. Γι΄ αυτό το ψηφίσαμε ως έχει.

Αθήνα 08/10/05

ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

                             ************
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Παρέμβαση στην Συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ

1. Δεν θα ήταν πολιτικά ορθό στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, όταν έχει μεσολαβήσει ένα πολιτικό γεγονός που θα έχει σημαντικές επιδράσεις στη χώρα μας στα επόμενα 15 χρόνια, να μην αναφερθώ σε αυτό. Εννοώ προφανώς την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Και το κάνω αυτό όχι ως παρεμπίπτον θέμα , επειδή σχετική αναφορά στην ένταξη της Τουρκίας περιέχεται στο σώμα των θέσεων της ΕΕ του ΚΕΑ, αλλά αυτοτελώς.

Η ανάγκη είναι πρόδηλη.

Σύντροφοι/ισσες

Δεν ευτυχίσαμε ως κόμμα με την δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ, την περασμένη Τρίτη, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων Τουρκίας –ΕΕ.

Πέρα από τις όποιες φραστικές διατυπώσει, που στο κάτω-κάτω προσδιορίζουν και το ύφος και το στυλ, υπάρχει η ουσία. Ένα βασικό μήνυμα εκπέμφθηκε. Υποστηρίζω, και όχι μόνο εγώ, ότι ο ΣΥΝ με την δήλωση του Προέδρου εμφανίστηκε να είναι όχι απλώς μεμψίμοιρος, αλλά πίσω και πέρα από τη θέση που χρόνια τώρα με συνέπεια προβάλει στην ελληνική κοινωνία και διεθνώς, δηλαδή το σταθερό ΥΠΕΡ του για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.

Γιατί τι άλλο μπορεί να είναι το μήνυμα από τη διατύπωση ότι: « ΜΟΝΟ με τις προϋποθέσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου, επίλυσης των προβλημάτων με τους γείτονες και εκδημοκρατισμό… θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις»;!

Τώρα που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις και ανοίγει μια πορεία, ποια είναι η αποτίμησή μας;  Προφανώς αρνητική, αφού το ΜΟΝΟ δεν εκπληρώθηκε…

Ακριβώς στον αντίποδα, και στη βάση της μέχρι σήμερα εικόνας μας ως ΣΥΝ, στάθηκε η δήλωση των «5 μελών της Π. Γρ/είας του ΣΥΝ». Υπογραμμίζοντας το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Ότι έγινε ένα βήμα. Βήμα θετικό. Με ανοικτό το δρόμο αλά και τα … «διόδια» που πρέπει να καταβάλει η Τουρκία χωρίς καθυστερήσεις. Κρατώντας πάντα επαφή και με τη διατυπωμένη θέση του ΑΚΕΛ που μίλησε για «ικανοποιητικό κείμενο που περιέχει πολύ αυστηρούς όρους για την Τουρκία…». Η δήλωσή μας προφανώς δεν έγινε «εκ του μη όντως».

2.Για το σχέδιο θέσεων του ΚΕΑ ευθύς εξαρχής υπογραμμίζω ότι είναι ένα κείμενο που το χαιρετίζω ως θετική σύνθεση των απόψεων 26 κομμάτων της πολύμορφης ευρωαριστεράς και ως θετική βάση συζήτησης.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ως καθεαυτό κείμενο θέσεων είναι πίσω, ως και πολύ πίσω, από θέσεις επεξεργασίες και αναλύσεις που ως ανανεωτική αριστερά έχουμε διατυπώσει κυρίως σε ότι αφορά κομβικά προβλήματα της Ευρώπης. Αναφέρομαι κυρίως στις προτάσεις για την οικονομία, στην οικολογία και στη θεσμική συγκρότηση της Ευρώπης.

Η σύγκρισή του όμως, με τις πολιτικές αγκυλώσεις και με τον αέρα και χρώμα που διαπνέει τα ντοκουμέντα και τις θέσεις του ΣΥΝ μετά το τελευταίο Συνέδριό του, είναι όσο τόσο σε βάρος μας που με κάνει να αισιοδοξώ ότι, σε κάθε περίπτωση, οι σύντροφοι/ισσές μας στον ευρωπαϊκό χώρο δεν έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, τα πραγματικά προβλήματα, τα κύρια διλήμματα και τα κυρίαρχα πολιτικά μέτωπα. Μπορεί να υπάρχει προοπτική … Και εγώ θέλω μέσα από τις πολλές διακυβεύσεις να κρατάω το κύριο.

Έτσι στο προτεινόμενο σχέδιο θέσεων  αξίζει να επισημάνει κανείς: Τη διάκριση που κάνει ανάμεσα στην ευρωπαϊκή Δεξιά και τη σοσιαλδημοκρατία, την οποία δεν την γκρουπάρει με τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Την αναφορά στην ανάγκη για «συγκεκριμένες εναλλακτικές επιλογές και προτάσεις». Την επιχείρηση για υπέρβαση του δίπολου ανατροπή –μεταρρύθμιση με τον όρο «μετασχηματισμός». Τη διάκριση Δεξιάς-Αριστεράς καθώς και την ανάγκη να σταματήσει τώρα η πολιτική της δεξιάς στην Ευρώπη. Την πρόταξη της αντίθεσης του κινήματος στο "αντινεοφιλελεύθερο" έναντι στο "αντικαπιταλιστικό". Την επιλογή της αναγκαιότητας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, αυτόνομης από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Την διακήρυξη ότι είμαστε «πεπεισμένοι Ευρωπαίοι». Την τοποθέτηση με σαφήνεια υπέρ της συγκρότησης μιας όχι μόνο κοινωνικής αλλά και πολιτικής πλειοψηφίας για το μετασχηματισμό της Ευρώπης. Τη σαφή επιλογή της συμπόρευσης των δυνάμεων του ΟΧΙ με του κριτικό ΝΑΙ στο ευρωσύνταγμα για τη συγκρότηση της άλλης Ευρώπης.

Και τέλος , όχι και έσχατο, τη «θέση» για την τρομοκρατία την οποία θεωρεί ως ένα φαινόμενο ιδιαίτερα αντιδραστικό, που δεν την γεννά ο πόλεμο, αλλά αλληλοτροφοδοτείται με τον πόλεμο.

3. Στη βάση αυτής της προσέγγισης προτείνω:

Να εγκρίνουμε το σχέδιο θέσεων ως μια προωθητική βάση συνεννόησης στο ΚΕΑ, χωρίς τροπολογίες ή και αστερίσκους. Οι όποιες τροπολογίες θα ανοίξουν δρόμους αλλαγής των ισορροπιών και της επιθυμητής κατεύθυνσης. Να αποφασίσουμε να ανοίξουμε μια ευρύτατη συζήτηση και παρουσίαση των θέσεων αυτών στο κομματικό σώμα έστω και αν έχουμε χαρακτηριστικά αργήσει.

4. Τέλος θέλω να επισημάνω ένα απαράδεκτο χειρισμό, που αναδεικνύει πόσο η πλειοψηφία της Π.Γρ/είας αποφεύγει το κείμενο αυτό να έχει ευρύτερη διάδοση. Ενώ ταυτόχρονα είναι και …υποχρεωμένη να το παρουσιάσει. Η επιλογή να δημοσιευτεί στην ΑΥΓΗ του Σαββάτου, που έχει την μικρότερη κυκλοφορία της εβδομάδας και σε κάθε περίπτωση υποτριπλάσια της Κυριακάτικης Αυγής, μόνο σε λάθος δεν οφείλεται...


Εκτύπωση στις: 2024-04-19
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=817