Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

H εκπαιδευτική πολιτική και η ανυπαρξία μεταρρυθμιστικού σχεδιασμού

Γαβρίλης, Λαμπάτος

2015-04-13


Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδυναμίας του πολιτικού προσωπικού να χαράξει μια ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική πολιτική, ενώ κυριαρχούσε η προώθηση συντεχνιακών ρυθμίσεων που στρέφονταν σε βάρος των νεότερων ηλικιών.

Δημιουργήθηκαν ΑΕΙ και ΤΕΙ στην περιφέρεια με στόχο την ικανοποίηση των τοπικών κοινωνιών χωρίς κανέναν σχεδιασμό. Όταν η κρίση δημιούργησε ανυπέρβλητες δυσκολίες στα νοικοκυριά να στείλουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους στις περιοχές αυτές ψηφίστηκε ένα νομοθετικό πλαίσιο για τις μεταγραφές που οδηγούσε στη διάλυση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για το θέμα των μετεγραφών ανέδειξε την ελαφρότητα με την οποία οι εκάστοτε υπουργοί παιδείας διαχειρίστηκαν το πρόβλημα. Ο νέος υπουργός Παιδείας δείχνει να έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και προσπαθεί να δώσει μια λύση.

Η δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας αποτελεί κόλαφο για τους σχεδιασμούς της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας που επιδίωκε να καταργήσει τους γραπτούς διαγωνισμούς για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Το Συμβούλιο Επικρατείας θεώρησε αντισυνταγματικές αναδρομικά όλες τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών που δεν ήταν επιτυχόντες γραπτών διαγωνισμών. Είχαμε γράψει και σε άλλο άρθρο μας, ότι όλες αυτές οι μεθοδεύσεις των προηγούμενων χρόνων που καταστρατηγούσαν τους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ουσιαστικά απέκλειαν τις νεότερες γενιές πτυχιούχων απο την δημόσια εκπαίδευση. Ελπίζουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου παιδείας δεν θα τολμήσει να παραβιάσει συνταγματικές επιταγές για να εξυπηρετήσει συντεχνιακές λογικές.

Ζητούμενο αποτελεί ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη της καινοτομίας και να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία προσπάθεια σ’αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς η αριστερά του του Γληνού, της Ιμβριώτη του Παπαμαύρου έχει δώσει τη θέση της σε ένα πολιτικό προσωπικό που γνωρίζει πολύ καλά το συντεχνιακό αλισβερίσι και αγνοεί τα ουσιαστικά προβλήματα της εκπαίδευσης.


Εκτύπωση στις: 2024-04-27
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=8373