Ο Ευρωπαικός χρόνος τελειώνει

Π.Κ., Ιωακειμίδης

Τα Νέα, 2015-05-20


Σε ένα κλειστό σεμινάριο σε Ευρωπαική πρωτεύουσα ένας ομιλητής παρατήρησε πρόσφατα «έχει συνειδητοποιήσει η Αθήνα ότι ο χρόνος τελειώει όχι τοσο για την Ελλάδα όσο για την Ευρώπη ;». Πράγματι ο χρόνος τελειώνει τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη καθώς οι προθεσμίες έρχονται και παρέρχονται χωρίς συμφωνία . Κάθε μέρα που περνά καθιστά τη συμφωνία αυτή περισσότερο επώδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα. ενώ το κόστος της «μη συμφωνίας» καθίσταται ολοένα και υψηλότερο από το κόστος της οποιασδήποτε συμφωνίας; Και τούτο για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’όλα γιατί η μη συμφωνία επιτείνει την αβεβαιότητα και αυτό έχει ολέθριες συνέπειες στην πραγματική οικονομία, στο ρυθμό ανάπτυξης (βρισκόμαστε ήδη σε ύφεση), στην απασχόληση, στην οικονομική δραστηριότητα γενικά, στο δημοσιονομικό κενό που αναπόδραστα διευρύνεται και βεβαίως στη ρευστότητα της οικονομίας.

Αλλά, πέρα απ’όλα αυτά, ο Ευρωπαικός χρόνος τελειώνει και το ευρωπαϊκό περιβάλλον γίνεται δυσμενέστερο για την Ελλάδα με τις συντηρητικές δυνάμεις να ισχυροποιούνται ( Ην. Βασίλειο, Φινλανδία, Γαλλία, Πολωνία, κα) αντίθετα με τις αρχικές προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ. Καί, ενώ η κυβέρνηση είχε αρχικά σημαντική συμπάθεια στον ευρωπαϊκό χώρο, αυτή έχει σχεδόν πλήρως εξανεμισθεί. Όπως έγραψε πρόσφατα το Ρώυτερς, «κανένας στην Ευρώπη δεν ήθελε να συνδεθεί με την Ελληνική κυβέρνηση αυτή την περίοδο». Χωρίς συμφωνία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τείνει ( δυστυχώς ) να καταστεί ένα τοξικό φαινόμενο για την Ευρώπη και αυτό οφείλει να προβληματίσει . Η Ευρώπη έχει κουρασθεί πολύ με την Ελλάδα και την κούραση αυτή την δείχνει έντονα πλέον. Επιπρόσθετα η ατζέντα της Ευρώπης επιβαρύνεται με άλλα θέματα επίσης σοβαρά για το μέλλον της και ως εκ τούτου δεν θα ήθελε να ασχολείται συνεχώς και αδιακόπως με την Ελλάδα. Ένα από αυτά είναι η θέση της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το ενδεχόμενο αποχώρησής της από το σύστημα (Brexit). Καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να αρχίσει η σχετική διαπραγμάτευση, το ενδιαφέρον στρέφεται προς το θέμα αυτό καθώς ανησυχεί πολύ εντονότερα την Ευρώπη (από το ενδεχόμενο του Grexit). Ακόμη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου πρόκειται να ανοίξει η διαπραγμάτευση για την εμβάθυνση της ΟΝΕ και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι εκεί χωρίς τους ασφυκτικούς περιορισμούς της τρέχουσας διαπραγμάτευσης

Επομένως, «καιρού γνώθι» που λέει και η Γραφή πρίν φθάσουμε στο τελεσίγραφο του take it or leave it .Πρίν να είναι πολύ αργά δηλαδή…

Εκτύπωση στις: 2024-03-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=8462&export=html