Αρχική | Εκτύπωσε | Aποθήκευσε ως WORD | Aποθήκευσε ως HTML

Προωθητική συμφωνία με τους εταίρους και στροφή στο νέο παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης, Θεοχαρόπουλος,

Capital.gr,


Η νέα κυβέρνηση εκλέχθηκε με την εντολή για λύση εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης. Σε αυτή την λύση πρέπει να προχωρήσει. Μία έντιμη συμφωνία και ένας προωθητικός συμβιβασμός χωρίς σενάρια χρεωκοπίας απαιτείται άμεσα με τους εταίρους. Η αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει. Πλήττει την πραγματική οικονομία.

Η ιδιωτική οικονομία κινδυνεύει να καταρρεύσει. Τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιδεινώνονται. Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Η ανεργία συνεχίζει να είναι στα ύψη. Η καταβολή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα σε πολλές περιπτώσεις καθυστερεί για μήνες.

Χρειάζεται διέξοδος από το αδιέξοδο. Μία συμφωνία χωρίς μειώσεις μισθών, συντάξεων και άρση του περιορισμού των απολύσεων. Αλλά μία τολμηρή συμφωνία που θα οδηγήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος. Σε εξοικονομήσεις πόρων μέσω ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων. Σε κατάργηση των υπερβολικών πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Σε μία συνολική δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με προοδευτική κλίμακα.

Αυτό το σύστημα πρέπει να αντικαταστήσει τον άδικο ΕΝΦΙΑ. Με τομές παντού. Με κατάργηση στην πράξη του συστήματος των πελατειακών σχέσεων. Η προηγούμενη κυβέρνηση δυστυχώς για την χώρα αυτοπαγιδεύτηκε στο successstory,σε ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας. Η σημερινή κυβέρνηση δεν πρέπει να αυτοπαγιδευτεί στη πιστή τήρηση του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Όταν κυβερνάς, αντιμετωπίζεις νέες καταστάσεις και προσαρμόζεσαι χωρίς βέβαια να πηγαίνεις σε μία αντίθετη κατεύθυνση από το πρόγραμμα σου. Για τον λόγο αυτό όταν έχεις νωπή λαϊκή εντολή λύνεις τα προβλήματα και δεν προχωρείς σε δημοψηφίσματα στις πρώτες δυσκολίες χωρίς μάλιστα να λαμβάνεις θέση.

Κρίσιμο ζήτημα είναι το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος της χώρας. Χρειάζεται άμεσα αναδιάρθρωση του και απομείωση του με συμφωνημένες και όχι μονομερείς ενέργειες με τους εταίρους. Αν δεν επιλυθεί το θέμα αυτό μακροπρόθεσμα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν θα αντιμετωπιστούν.

Σήμερα, όχι αύριο, πρέπει να ξεφύγουμε οριστικά από τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού και κομματικού συστήματος, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η κρίση δεν θα ξεπεραστεί. Να λέμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το κομματικό κόστος. Να παρουσιασθεί και να εφαρμοσθεί στην χώρα μας αυτό το ευρύ πλέγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς που θα αλλάξει τη χώρα. Αφορά πρωτίστως τους πολίτες της χώρας και όχι τους εταίρους. Για να γίνουν όμως οι μεταρρυθμίσεις απαιτείται άμεσα και η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης. Όμως και αυτό το θέμα δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα. Υπάρχει η δικαιολογία της αγωνιώδους προσπάθειας εξεύρεσης λύσης με τους εταίρους. Όμως χρειάζεται προσοχή γιατί και η προηγούμενη κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στις ατέρμονες διαπραγματεύσεις και ένα πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης τελικά ποτέ δεν παρουσιάσθηκε. Σήμερα, όχι αύριο, πρέπει να υπάρξει ένα οριζόντιο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας. Είναι απαραίτητος ο συντονισμός δηλαδή όλων των Υπουργείων με αυτό τον στόχο.

Για να ξεπεραστεί η οικονομική και η κοινωνική κρίση χρειάζονται, τόσο η ύπαρξη συμφωνίας και η επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης της χώρας, όσο και η καταπολέμηση της ανεργίας με ένα νέο υγιές παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης.

Η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί συμφωνία και σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.


Εκτύπωση στις 14/04/2021
Από την ιστοσελίδα Ανανεωτική
www.ananeotiki.gr/el/articles.asp?tid=8484