Αρχική | Εκτύπωσε | Aποθήκευσε ως WORD | Aποθήκευσε ως HTML

Η Συμφωνία και η ευθύνη

Δημήτρης, Χατζησωκράτης,

Τα Νέα,


«Αποφύγαμε τις μειώσεις μισθών και συντάξεων» δήλωσε την πρωία της Τρίτης(23/06/15) στον ρ/θμό του ΣΚΑΪ ο κ. Κατρούγκαλος, υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σημειωτέον ότι η αντιληπτική ικανότητά του δεν αμφισβητείται και ο … δικανικός του λόγος είναι συνήθως επαρκής.

Φυσικά δεν ήταν ο μόνος από τους συναδέλφους του, από όσους μίλησαν, που εμφάνισαν παρόμοια συμπτώματα! Μόνο παραζάλη μπορούν να φέρουν τα μέτρα των 7,9 δις για τον ενάμισι χρόνο μέχρι τέλους 2016! Και αυτό γιατί η ελληνική πρόταση εδράζεται κατά 93% σε αυξήσεις φόρων και εισφορών, που θα «ματώσουν» οριζοντίως ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Και να φανταστεί κανείς ότι η δημοσιονομική προσαρμογή για τις 26/01/15 εμφανίζονταν ότι ανέρχονταν στο 1 δις!

Το μείζον όμως για τη χώρα μας, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι όλα πλέον δείχνουν ότι στην Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων –δανειστών. Ότι το αποφασιστικό βήμα, ώστε η χώρα μας να μείνει στην Ε.Ε. και εντός ευρώ, θα γίνει.

Η υπογραφή θα μπορούσε να υπάρξει πριν από τέσσερις, πριν από τρεις, πριν από δύο, πριν από ένα μήνα με την αποφυγή του αυξανόμενου δημοσιονομικού κόστους, αλλά κυρίως με την αποφυγή της ραγδαίας χειροτέρευσης της πραγματικής οικονομίας, των συνεχώς απομειούμενων προοπτικών σταθεροποίησης και ανάκαμψης. Ας δεχθούμε, προς στιγμή, πως αυτό τελικά θα είναι και το κόστος της μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ από τη «Θεσσαλονίκη» στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα του 2015, για την οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις-και αυτό δεν πρέπει και αυτές τις ώρες να το ξεχνάμε- φέρουν το κύριο βάρος.

Για το πλήρες πακέτο της Συμφωνίας ακόμη δεν γνωρίζουμε τι τελικώς θα περιέχει. Και φυσικά το άμεσο ενδιαφέρον όλων μας, στρέφεται τόσο στο μερίδιο από το αναπτυξιακό πακέτο Γιουνκέρ μέχρι το 2020, που η Ελλάδα θα μπορεί να λάβει, ή επίσης για τα αντίστοιχα οφέλη από την ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι. Πάνω όμως απόλα αυτό που έχει ιδιαίτερο βάρος είναι το πώς θα υλοποιηθεί από τους εταίρους η ανεκπλήρωτη υποχρέωση, εδώ και ενάμισι χρόνο, της απόφασης του Eurogroup στις 25 Νοεμβρίου 2012, για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, εφόσον η Ελλάδα παρουσίαζε πρωτογενή πλεονάσματα!

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες, η κυβερνητική πλειοψηφία θα έχει μια ύψιστη και πρωταρχική ευθύνη. Τη στήριξη της διαφαινόμενης ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ.


Σχόλιο 1: Μην τρέφεις αυταπάτες

Θέμης Βούλγαρης, 04/07/2015 00:43:43

29/06/2015 Σχόλιο – 1 «Μην τρέφεις αυταπάτες»

Αγαπητέ Δημήτρη ο τίτλος του σχολίου μου είναι η απάντηση που μου έστειλες την 31η Ιανου-αρίου όταν σχηματίσθηκε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε μήνυμα που έστειλα ευχόμουνος επιτυχία στο έργο της νέας άριστερής κυβέρνησης.

Χρειάστηκαν μερικές ώρες για να διαψευσθούν οι προβλέψεις σου περί επικείμενης συμφωνίας και βέβαια οι αναμφισβήτητα σωστές επισημάνσεις σου είναι πλέον άνευ αντικειμένου. Θα προσέθετα κατόπιν εορτής βέβαια μία απορία. Ο υπουργός μας Βαρουφάκης με τα άριστα Αγ-γλικά του αγνοείτο "time is money"; Προφανώς όχι. Γι΄ αυτό τον λόγο θα εκθέσω μερικές σκέ-ψεις που περνάνε από το μυαλό μου.

1. Είναι προφανές ότι οι "περιβόητες" εξαγγελίες στη Δ.Ε.Θ αποτελούσαν ένα σύνολο ανεδαφι-κών υποσχέσεων που καλλιεργούσαν φρούδες ελπίδες σ΄ ενα ακροατήριο που έχοντας υπο-στεί τις επιπτώσεις μιας σκληρής πολιτικής λιτότητας δικαιολογημένα έστησε "ευήκοον ούς" στο λαίκίστικο παραλήρημα.

2. Δεδομένου ότι αρκετα πρωτοκλασσάτα στελέχη διακατέχονται από "ιδεοληψίες" παρωχημε-νων σταλινιζουσών, κρατικίστικων αριστερών πεποιθήσεων ίσως ο αναμφισβήτητα ικανότατος στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού πρωθυπουργός μας, διείδε ότι οποιαδήποτε "ρεαλιστική" συμφωνία θα απείχε από τις ουτοπικές εξαγγελίες και επομένως δεν θα διακινδύνευε να υπο-στεί μία ήττα στο κοινοβούλιο από τυχόν άρνηση υπερψήφισης της συμφωνίας από κάποιο ση-μαντικό τμήμα της κοινοβουλευτκής πλειοψηφίας.

3. Συνέπεια του παραπάνω συλλογισμού δεδομένου μάλιστα της "a priori" δήλωσης του εγνωσμέ-νης φιλαρχίας και απροσμέτρητης αρχομανίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα όφειλε σ’ αυτήν την περίπτωση να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο, λόγω απω-λείας της "δεδηλωμένης" γεγονός που είναι αδύνατο να το αντέξει ο επίσης αρχομανής πρωθυ-πουργός, οδηγεί στην σκέψη μήπως επιζητούσε λύση ανάλογη με το "ήξεις, αφίξεις, ου εν τω πολέμω θνήσκεις ".

4. Η προσφυγή στο δημοψήφισμα εξασφαλίζει την παραμονή στην πρωθυπουργία. Το "ΝΑΙ" ανοίγει τον δρόμο για μια συμφωνία, ανεξάρτητα από πόσο χειρότερη θα είναι από αυτή που θα μπορούσε να είχε επιτύχει δύο τρεις μήνες νωρίτερα. Το "ΟΧΙ" παρά τις απρόβλεπτες οδυ-νηρές συνέπειες ίσως του εξασφαλίζει αρραγές εσωτερικό μέτωπο.

Δυστυχώς όμως σ΄ αυτήν την περίπτωση θα ηγείται μιάς διχασμένης κοινωνίας εξοβελισμένης από την Ευρωζώνη δηλαδή τον "σκληρό πυρήνα" της Ε.Ε και θα καταστεί η χώρα μας ο παρίας του κοινού μας σπιτιού που ελπίζουμε στην μελλοντική ομοσπονδοποίησή της, ώστε να κατά-στεί μία "Ευρώπη των λαών από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια "

Θέμης Βούλγαρης

Μέλος της ΔΗΜ.ΑΡ (Όσο θα υπάρχει- και θα υπάρχει- γιατί οι δέες όταν δεν πεθαίνουν ποτέ)


Εκτύπωση στις 17/01/2021
Από την ιστοσελίδα Ανανεωτική
www.ananeotiki.gr/el/articles.asp?tid=8556