Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Η γέννηση μιας ευρωπαϊκής αριστερής εναλλακτικής προοπτικής

Γεράσιμος, Γεωργάτος

Αυγή, 2005-10-27


Το 1ο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αποτελεί μια νέα και ελπιδοφόρα προοπτική για τη συντονισμένη δράση των προοδευτικών, δημοκρατικών, ριζοσπαστικών, κινηματικών και οικολογικών δυνάμεων, για μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της οικολογικής προστασίας, της διεθνούς σταθερότητας και συνεργασίας.

Σε όλη την Ευρώπη έχει πλέον ανοίξει η συζήτηση για το "ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο" και η Αριστερά πρέπει να είναι παρούσα στις συζητήσεις και τις εξελίξεις. Για την ευρωπαϊκή αριστερά, το κρίσιμο ερώτημα σήμερα είναι αν, συγκροτώντας ένα νέο πολιτικό υποκείμενο, θα μπορέσει να ανακόψει την προϊούσα νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση, να εμβαθύνει και να διευρύνει όλες τις κατακτήσεις του δημοκρατικού κοινωνικού κράτους δικαίου των μεταπολεμικών χρόνων, προωθώντας τις σε ευρωπαϊκή κλίμακα και καταδείχνοντας έτσι εμπράκτως πώς εννοεί τη διαδικασία για τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Την αποδόμηση και την κρίση που προκαλούν στα εθνικά κοινωνικά συστήματα οι κυρίαρχες δεξιές και σοσιαλφιλελεύθερες δυνάμεις πρέπει να τη μεταβάλουμε σε ευκαιρία για την κοινωνική Ευρώπη, για μια Ευρώπη πρότυπο στο διεθνές περιβάλλον σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις της.

Ένα τέτοιο σχέδιο προϋποθέτει μια ευρωπαϊκή αριστερά που δεν θα είναι μόνο δύναμη αντίστασης, γενικόλογης καταγγελίας και διαμαρτυρίας, αλλά θα καταθέτει κυρίως πειστικές εναλλακτικές προτάσεις απέναντι σε όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ευρώπη και τον κόσμο, θα προωθεί την εφαρμογή τους με κινηματική λογική και θεσμική συμμετοχή, επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για τον ευρωπαϊκό κοινωνικό μετασχηματισμό.

Υπ’ αυτή την οπτική, το κείμενο των Θέσεων του 1ου Συνεδρίου αποτελεί μια θετική βάση εκκίνησης για τα κόμματα – μέλη και τα κόμματα – παρατηρητές. Γιατί διαμορφώνει την αντίληψη της εναλλακτικής πρότασης, υπερασπίζεται την ειρήνη καταδικάζοντας ταυτόχρονα απερίφραστα την τρομοκρατία ως το άλλο πρόσωπο του πολέμου, ως φαινόμενο ιδιαίτερα αντιδραστικό και εχθρικό για τη δημοκρατία. Επιπλέον, θέλει τη συμπόρευση του φιλοευρωπαϊκού ΟΧΙ με το κριτικό ΝΑΙ και χωρίς να εντάσσει συνολικά την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις υποστηρίζει τη συγκρότηση μιας όχι μόνο κοινωνικής αλλά και πολιτικής πλειοψηφίας για τον ευρωπαϊκό κοινωνικό μετασχηματισμό, με έντονα φεμινιστική και οικολογική διάσταση. Αναγνωρίζει την ανάγκη για παγκόσμιες και ευρωπαϊκές ρυθμίσεις στην οικονομία απορρίπτοντας τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την αγορά, αλλά όχι εξ ολοκλήρου την αγορά, και βλέπει θετικά μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, αυτόνομη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Με δεδομένο ότι τα προβλήματα που πρωτίστως απασχολούν σήμερα τους Ευρωπαίους πολίτες είναι η εισοδηματική πολιτική, η ανεργία και η δημοκρατία, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα πρέπει το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε πιο ολοκληρωμένες επεξεργασίες για την οικονομική διακυβέρνηση και τη θεσμική συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαναθέτοντας και το αίτημα για μια Δημοκρατική Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη. Με έναν τέτοιο ισχυρό προγραμματικό λόγο, που θα συγκροτεί και ένα εφικτό όραμα για τη σημερινή Ευρώπη, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα μπορεί να επιδιώξει και τις ευρύτερες πολιτικές προγραμματικές συγκλίσεις για την αλλαγή των σημερινών ευρωπαϊκών πολιτικών συσχετισμών και προσανατολισμών που αποθεώνουν την αγορά έναντι της πολιτικής και της δημοκρατίας.

Καλή Επιτυχία!

* Ο Γεράσιμος Γεωργάτος είναι μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής και της Νομαρχιακής Α’ Αθήνας του ΣΥΝ


Εκτύπωση στις: 2024-04-18
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=856