Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Ευθύνη και ταχύτητα για μια νέα συμφωνία

Σάκης, Παπαθανασίου

2015-07-06


Η μη υπογραφή συμφωνίας έως την 30η Ιουνίου και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος – ανεξαρτήτως προθέσεων – οδήγησε τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά.

Μέσα από το δημοψήφισμα με εκκωφαντικό τρόπο εκφράστηκε η διαμαρτυρία προς τις πολιτικές που απαιτούν οι δανειστές και η απόρριψη των κομμάτων που άσκησαν κυβερνητική πολιτική. Επιβεβαιώθηκε η πολιτική εμπιστοσύνη προς τον Αλέξη Τσίπρα και επιδιώχθηκε να το δοθεί ένα επιπλέον διαπραγματευτικού ατού. Το αποτέλεσμα επήλθε βεβαίως με την επιχειρηματολογία ασφάλειας ότι το ΟΧΙ εμπεριείχε την παραμονή εντός ευρώ και την επίτευξη συμφωνίας εντός 48 ωρών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών – ανεξαρτήτως του τι ψήφισε στις εκλογές – θέλει τη χώρα εντός ευρώ και επιθυμεί μια νέα συμφωνία. Τώρα πρέπει να δοθεί ενωτικά η μάχη για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας και την αποκατάσταση της κοινωνικοοικονομικής ομαλότητας, μέσα σε στενά χρονικά όρια.

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να υλοποιήσει τη σαφή δήλωση του πρωθυπουργού ότι με το ΟΧΙ θα οδηγήσει τη χώρα σε μια τελική διαπραγμάτευση, θα ζητήσει βελτιώσεις στο σχέδιο και θα κλείσει συμφωνία αμέσως. Η νίκη του ΟΧΙ πρέπει να υποβοηθήσει την προώθηση της λύσης και όχι τη συνέχιση της κρίσης.

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με ισχυρό ρόλο του ίδιου του πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Βαρουφάκη βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση. Απαραίτητη είναι η ζήτηση της διαμεσολάβησης της Κομισιόν και των κρατών μελών με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις όπως η Γαλλία και η Ιταλία και των ευρωομάδων των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών- Δημοκρατών, που τάσσονται υπέρ της επανεκκίνησης του διαλόγου.

Προτεραιότητα έχει η κοινή δέσμευση ότι θα υπάρξει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός δεκαημέρου, με προτροπή προς την ΕΚΤ να συνεχίσει τη βασική χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω του έκτακτου μηχανισμού( ELA).

Ο συντηρητικός πυρήνας της Ε.Ε θα απορρίψει εκ προοιμίου τις ελληνικές θέσεις χρησιμοποιώντας τους συσχετισμούς στο Eurogroup. Στόχος του είναι να προωθηθεί η ιδέα μιας συνεκτικότερης δημοσιονομικά ευρωζώνης, να μείνει αλώβητη η πολιτική λιτότητας, να σταλεί μήνυμα στους ψηφοφόρους άλλων χωρών ότι η στροφή προς τα Αριστερά δημιουργεί χειροτέρευση των συνθηκών ζωής.

Το επικίνδυνο είναι ότι ακόμη και να μην έχει επιλεγεί συνειδητά το Grexit όλοι εργάζονται με το χειρότερο σενάριο και έτσι αυτοτροφοδοτείται η ρήξη και η έξοδος. Για αυτό πρέπει να μην υπάρξει εγκλωβισμός σε θέματα γοήτρου και να διευκρινιστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως απαίτηση για ένα έντιμο συμβιβασμό και όχι ως επιλογή ρήξης και άρνησης της Ε.Ε.

Οι εταίροι μας πρέπει να λάβουν υπόψη το μήνυμα του ελληνικού λαού και να επιδείξουν πνεύμα συγκερασμού των διαφορών και όχι αδιαλλαξία. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τα χαρακτηριστικά μιας βιώσιμης συμφωνίας μεταξύ των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων των κρατών μελών. Η υπέρβαση του περιορισμού της δημοκρατίας στην Ε.Ε δεν θα γίνει με την αυτονόμηση του κάθε κράτους μέλους αλλά με τον δημοκρατικό συγκερασμό που δεν θα στηρίζεται στο δίκαιο του ισχυρού αλλά στη συνύπαρξη μοντέλων αντιμετώπισης της κρίσης με διαφορετικά στοιχεία.

Η θέση ότι μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση μπορεί ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση από μηδενική βάση είναι άστοχη και εξυπηρετεί τον συντηρητικό πυρήνα της Ε.Ε που θα ζητήσει ακόμη σκληρότερα μέτρα. Αντίθετα η κυβέρνηση έως την Τρίτη πρέπει να παρουσιάσει την τελική της πρόταση ως σύνθεση της πρότασης που είχε καταθέσει η ίδια και της πρότασης των εταίρων.

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα δημοσιονομικά με αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι δυνατή. Αναγκαστικά θα υπάρχει μείωση των δαπανών και αύξηση των φόρων, μπορεί όμως να υπάρχει δικαιότερος επιμερισμός. Σημαντικό βήμα θα είναι να υπάρξει πρόβλεψη επιστροφής στην κοινωνία μεγάλου μέρους των ωφελειών από δυνητικές δημοσιονομικές υπεραποδόσεις όπως παραδείγματος χάριν η διεύρυνση των ειδών πρώτης ανάγκης που εντάσσονται στο χαμηλό ΦΠΑ στο βαθμό που θα αντιμετωπίζεται η απώλεια του ΦΠΑ (6,5 δις). Μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους είναι ταυτόχρονα απαραίτητη η συγκεκριμενοποίηση και ταχύτατη προώθηση του αναπτυξιακού πακέτου ώστε οι μειώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να αντισταθμιστούν με νέα εισοδήματα που θα προέλθουν από ανάπτυξη της απασχόλησης.

Αντίθετα αν η κυβέρνηση διολισθήσει – από κοινού με το συντηρητικό πυρήνα των εταίρων – σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι εντάσεων με άξονα τη ρήξη, που αντικειμενικά θα ωθήσει τη χώρα μας εκτός ευρώ θα έρθει αντιμέτωπη με την πλειοψηφία των ανθρώπων που υποστήριξαν το ΟΧΙ. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι δεν έχει άλλο δρόμο από το να αντιμετωπίσει τις ισχυρές φωνές εντός του κόμματος που φρενάρουν την προσέγγιση με τους εταίρους και να «αναγκάσει» το κόμμα και την κοινοβουλευτική του ομάδα να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες έναντι της χώρας.

Όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζουν μια τέτοια προσέγγιση, επικαλούμενα την βαρύτητα των μέτρων, στην ουσία παραφράζουν το νόημα της ψήφου και προωθούν τη ρήξη που ισοδυναμεί με έξοδο από το ευρώ. Αν επιμείνουν σε αυτή την κατεύθυνση μη στηρίζοντας την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα επιδείξουν μια καταφανώς ανέντιμη στάση αφού το κρίσιμο διάστημα της βδομάδας του δημοψηφίσματος κρύφτηκαν πίσω από την ερμηνεία της ψήφου του ΟΧΙ που έδωσε ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση αν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η κοινοβουλευτική του ομάδα δεν αντέχουν την ταχύτατη μεταβίβαση στη στήριξη μιας αναγκαστικής συμφωνίας με τους δανειστές τότε δεν έχει παρά μετά την καταγραφή των τελικών θέσεων των δανειστών να θέσει σε δημοψήφισμα το ερώτημα «ευρώ η εθνικό νόμισμα».

Περνώντας η χώρα τον κάβο της συμφωνίας μπορεί να εξέλθει από την κρίση μόνο σε την προώθηση ενός σαρωτικού προγράμματος δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που θα δημιουργεί ένα νέο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης και θα επιμερίζει δίκαια τα βάρη και τις ωφέλειες.

Ο αγώνας διαρκείας για την αλλαγή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα συνεχιστεί σε συνδυασμό με τον αγώνα για αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης και την προώθηση της πολιτικής ενοποίησης της Ε.Ε. Αυτό μπορεί να επέλθει μόνο ως αποτέλεσμα της ισχυροποίησης των προοδευτικών δυνάμεων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε αυτή τη διαδρομή πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη η παραμονή της χώρας μας στην Ε.Ε και την ευρωζώνη, ανεξάρτητα από τις υπαρκτές δυσκολίες που προκύπτουν από τους αρνητικούς πολιτικούς συσχετισμούς.


Εκτύπωση στις: 2024-04-19
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=8601