Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Ευρώπη και εκλογές

Π.Κ., Ιωακειμίδης

Τα Νέα, 2015-08-26


Οι ευρωπαίοι ιθύνοντες αντέδρασαν με προσοχή και διακριτικότητα στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Αντέδρασαν με τον συγκρατημένο αυτό τρόπο, πρώτον, γιατί δεν αιφνιδιάστηκαν καθώς είχαν ενημερωθεί και καθώς βλέπουν τις εκλογές ως διαδικασία ξεκαθαρίσματος του πολιτικού πεδίου κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και, δεύτερον, γιατί δεν θα ήθελαν να εμφανισθούν ότι επεμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική διαδικασία, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά όλη αυτή η στάση κάθε άλλο παρά πρέπει να ερμηνευθεί ως έλλειψη ενδιαφέροντος ή ακόμη και αγωνίας από πλευράς Ευρώπης για το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα. Η Ευρώπη αγωνιά για τις πολιτικές εξελίξεις και το συνολικό πολιτικό σκηνικό που μπορεί να διαμορφωθεί στην Ελλάδα. Αυτό που ενδιαφέρεται πάνω απ’ όλα να διασφαλίσει είναι ότι το συμφωνηθέν πρόγραμμα (Μνημόνιο) θα υλοποιηθεί με την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων και μέτρων χωρίς να υπάρξει κάποιος εκτροχιασμός πολιτικού χαρακτήρα. Και οι αξιολογήσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν (η πρώτη τον Οκτώβριο) πρέπει να πιστοποιούν την άψογη εφαρμογή του. Διαφορετικά δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση και, ακόμη χειρότερα, το διαβόητο Grexit θα επανέλθει.

Για να διασφαλισθεί όμως η «άψογη υλοποίηση», θα πρέπει μέσα από την εκλογική διαδικασία να βγουν ενισχυμένες οι γνήσιες φιλευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Οι δυνάμεις δηλαδή που πιστεύουν στην Ευρώπη και στη θέση της Ελλάδας σ’ αυτήν ως σταθερή διαχρονική επιλογή ασφάλειας, δημοκρατίας και ευημερίας. Και είναι διατεθειμένες να αναλάβουν την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων καθώς μόνο στη βάση αυτή θα μπορούσαν πράγματι να υλοποιηθούν. Ορισμένοι Ευρωπαίοι θέλουν στις πολιτικές αυτές δυνάμεις να συμπεριλάβουν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση των οπαδών της εξόδου από την ευρωζώνη και της δραχμής (Λαϊκή Ενότητα). Διατηρούν ωστόσο ισχυρές επιφυλάξεις. Επικαλούνται την επτάμηνη τραυματική διαπραγματευτική εμπειρία αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις και πράξεις ή παραλείψεις σε δέσμη θεμάτων από το «Πρόγραμμα διάσωσης», τη διαχείριση της ευρύτερης κρίσης στην ευρωζώνη, το Μεταναστευτικό, τις σχέσεις με τη Ρωσία κ.λπ. Η Ευρώπη ή τουλάχιστον σημαντικό μέρος της προσβλέπει στην ανάδειξη της γνήσιας μεταρρυθμιστικής δύναμης στην Ελλάδα.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται η προεκλογική εκστρατεία να μην πολωθεί ανάμεσα σε φιλευρωπαϊκό και αντιευρωπαϊκό λόγο ούτε στην επανάληψη μιας ρηχής μνημονιακής - αντιμνημονιακής ρητορικής που θα υπονόμευε την υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Εκτύπωση στις: 2024-03-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=8723