Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Μεγάλος ασθενής

Αριστοτελία, Πελώνη

Τα Νέα, 2015-10-16


Ηταν ο τσάρος Νικόλαος Α’ της Ρωσίας που είχε κάνει πρώτος τη διάγνωση για την ασθένεια της Τουρκίας. Στην πορεία ο μεγάλος ασθενής απέκτησε γεωγραφικό προσδιορισμό. Η Γηραιά Ηπειρος μιλούσε για τον «ασθενή της Ευρώπης».

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ασθενούσε στα μάτια των ευρωπαϊκών μεγάλων δυνάμεων. Τότε δεν έβλεπαν την ώρα να εκμεταλλευθούν την παρακμή της. Σήμερα δεν βλέπουν την ώρα να πείσουν την Τουρκία να συνεργαστεί στο Προσφυγικό για να μη στέλνει αγνώστου προελεύσεως «πρόσφυγες» στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Η Τουρκία ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στο χθεσινοβραδινό δείπνο των ευρωπαίων ηγετών. Αυτό επειδή γνωρίζουν ότι χωρίς τη συνδρομή της δεν πρόκειται να ομαλοποιηθούν οι ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών. Την ίδια ώρα, όμως, οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί δεν θέλουν να κλείσουν το μάτι στον Ερντογάν για ένταξη ούτε να υποκύψουν στο ανατολίτικο παζάρι και στα ανταλλάγματα που ζητά.

Είναι πολύ πιθανόν ο τούρκος πρόεδρος να κοιμηθεί όπως έστρωσε με την αλλοπρόσαλλη στάση που κράτησε έναντι των συρράξεων στη Συρία και στο Ιράκ. Είτε τους αρέσει είτε όχι, οι Ευρωπαίοι είναι αναγκασμένοι να ζητήσουν τη συνδρομή και τη συμμετοχή της Αθήνας στην όποια λύση.

Η Ελλάδα δέχεται τεράστιες πιέσεις και στο Αιγαίο και στις Βρυξέλλες. Ομως, το Προσφυγικό ίσως να είναι μια ευκαιρία που μπορεί να εκμεταλλευθεί ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της ευρύτερης σχέσης της χώρας με την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Αν μη τι άλλο, η προσφυγική κρίση αποδεικνύει στην πράξη το περίφημο «γεωπολιτικό χαρτί» που τόσο πολύ διαφήμισε κατά την επτάμηνη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση.

Οσο κι αν γκρινιάζουν οι Ευρωπαίοι με την ελληνική κωλυσιεργία σε σειρά ζητημάτων, δεν μπορούν να παραβλέψουν τη γεωπολιτική σημασία της χώρας ως νοτιότερο σύνορο της Ευρώπης με την Ανατολή. Ούτε μπορούν να συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα και να μη λαμβάνουν μέτρα για ένα θέμα που επηρεάζει την κοινή γνώμη των 28 περισσότερο από την οικονομία. Οι υποψιασμένοι λένε ότι η φωτογραφία του Βέρνερ Φάιμαν στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Λέσβο συνέβαλε στη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις τοπικές εκλογές της Αυστρίας.

Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης η Ελλάδα να έχει σταθερότητα και να βγει γρήγορα από την κρίση, αφού πρέπει να σταθεί στο ύψος της και ως χώρα υποδοχής προσφύγων.

Οι επισκέψεις υψηλόβαθμων ευρωπαίων και όχι μόνο αξιωματούχων που προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα στην Αθήνα δεν είναι τυχαίες και δεν συνδέονται μόνο με την εφαρμογή του Μνημονίου. Η διττή διάσταση που αποκτά πλέον στα μάτια όλο και περισσότερων η Ελλάδα είναι ίσως το μόνο θετικό νέο εδώ και πολύ καιρό. Είναι η ευκαιρία της να αποδείξει ότι δεν είναι αυτή ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης.

Εκτύπωση στις: 2024-04-16
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=8873