Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

H Δημοκρατική Συμπαράταξη ως ενδιάμεσος σταθμός

Νίκος, Διακουλάκης

Μεταρρύθμιση, 2015-11-02


Η συγκρότηση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πορεία ενοποίησης των κεντροαριστερών σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Είχαν προηγηθεί η συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και η δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως ένα διευρυμένο, ενωτικό εκλογικό σχήμα στο οποίο εντάχθηκαν και στελέχη από τις πολιτικές κινήσεις και τις τοπικές πρωτοβουλίες για την κεντροαριστερά, δημιουργώντας το νέο σχήμα: «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία».

Οι πρόσφατες αυτές εξελίξεις μπορεί μεν να είναι ένας καρπός, κατώτερος των περιστάσεων, μετά μάλιστα από μια τρίχρονη περίοδο ημιτελών ενωτικών πρωτοβουλιών, ανταποκρίνονται όμως, έστω μερικώς, στην ανεκπλήρωτη απαίτηση για ενότητα, ανασυγκρότηση και ανανέωση της κεντροαριστεράς. Θα κριθούν δε, από την αποφασιστική συνέχιση και έκβαση της προσπάθειας, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην πολυδιάσπαση και αποδυνάμωση του χώρου.

Δεν νοείται βέβαια σύγκλιση και ανασυγκρότηση, χωρίς τη συμμετοχή την διαδικασία αυτή, όλων όσων προσδιορίζονται ως ευρωπαϊκές, σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, όπου και αν βρίσκονται σήμερα, παρά τη δικαιολογημένη απογοήτευση πολλών από τις αδράνειες, τις άγονες περιχαρακώσεις και τις ανολοκλήρωτες πρωτοβουλίες που προηγήθηκαν (Φόρουμ Διαλόγου, «58», ΕΛΙΑ) και οι οποίες είχαν αγκαλιαστεί ευρύτερα, δημιουργώντας πολλές ελπίδες.

Είναι γεγονός ότι, σήμερα η συνεχιζόμενη κρίση και η αδιέξοδη πορεία της χώρας καθιστούν περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ τη συγκρότηση μιας ενιαίας ισχυρής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του μεγάλου ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού χώρου που βρίσκεται επίσης, σε αναζήτηση απαντήσεων στα μεγάλα σημερινά προβλήματα.

Το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο της παράταξης, σε συνδυασμό με την εμπειρία μιας μακρόχρονης πορείας με θετικό ισοζύγιο (παρά τα λάθη, τις αγκυλώσεις και τις παρεκκλίσεις), αποτελούν το μεγάλο κεκτημένο για τη νέα προγραμματική μεταρρυθμιστική πρόταση μας, στα θέματα της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και του κράτους, της παιδείας-έρευνας, της οικονομίας, των επενδύσεων, της παραγωγής, της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και προστασίας, της οικολογικής ισορροπίας, της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η νέα πορεία για την ενοποίηση ενισχύεται από τις σαφείς εντολές του 10ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ (Ιούνιος 2015) για τη «δημιουργία μιας κεντρικής Επιτροπής Επανίδρυσης με συμμετοχή στελεχών όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ», για την «οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης με άλλους φορείς του χώρου (ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις κλπ.) με κοινές πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις, διατύπωση προτάσεων» και για το «εγχείρημα ενός Ιδρυτικού Συνεδρίου που δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στις δυνάμεις που συγκροτούν την Ελιά».

Είναι προφανές ότι μετά τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης με το ΠΟΤΑΜΙ και άλλες διάσπαρτες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, χωρίς ηγεμονισμούς και επετηρίδες.

Στο μεσοδιάστημα, η ισχυροποίηση και η έντονη δραστηριοποίηση των κομμάτων, των κινήσεων, των ομίλων και των προσωπικοτήτων του χώρου στα θέματα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας, δεν είναι σε αντίθεση με το διακηρυγμένο από όλους κοινό σκοπό και πρέπει να συνεχιστούν.

---

Μέλος του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.


Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=8932