Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Με ευθύνη της κυβέρνησης το ναυάγιο στο Ασφαλιστικό

Συνέντευξη στο matrix24, 2015-11-30


-Πώς αποτιμάτε το ναυάγιο που προέκυψε από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Η σύγκληση του Συμβουλίου έγινε για τρία θέματα: το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και την συνταγματική αναθεώρηση. Όσον αφορά την αναθεώρηση του συντάγματος, αξίζει να επισημανθεί ότι αυτή προστέθηκε στην ατζέντα μόλις μία ημέρα πριν διεξαχθεί το Συμβούλιο. Η κυβέρνηση δεν έχει παρά να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και εμείς θα συμμετάσχουμε με τις θέσεις μας. Σημειώνω ότι απαιτούνται αλλαγές στο εκλογικό σύστημα όπως η απλή αναλογική, η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Το προσφυγικό είναι κρίσιμο εθνικό θέμα και η συζήτηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι χρήσιμη αρκεί να μην χρησιμοποιείται προσχηματικά για να δικαιολογηθεί η επικοινωνιακή διαχείριση της σύσκεψης για άλλους σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη συμμετείχε στο κοινό ανακοινωθέν για το προσφυγικό όπου μόνο η ΝΔ αντέδρασε και διαχώρισε την θέση της.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό το ναυάγιο ήταν απολύτως αναμενόμενο με ευθύνη της κυβέρνησης. Πρόκειται για μείζον ζήτημα για το οποίο δεν ξέρουμε επίσημα την θέση της. Ζητήσαμε να φέρει την επίσημη πρότασή της, έγκαιρα, θεσμικά και οργανωμένα στην Βουλή. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν το έπραξε, ενημέρωσε μόνο τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και μόλις διαπίστωσε ότι κινδυνεύει η κυβερνητική πλειοψηφία συγκλήθηκε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Για μια ακόμη φορά απεδείχθη ότι αποσκοπεί όχι στο πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα, αλλά στο πως να μεταφέρει σε άλλους την ευθύνη της δικής της αδυναμίας.

-Το Ασφαλιστικό, το αγροτικό και άλλες δύσκολες παρεμβάσεις έχουν πυροδοτήσει σενάρια περί ενδεχόμενης απώλειας της δεδηλωμένης από την κυβέρνηση. Τί πρέπει να γίνει στην περίπτωση αυτή; Θα πρέπει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τόξο να συμβάλουν ώστε να αποφευχθούν νέες εκλογές;

Πριν από περίπου τρεις μήνες τέθηκε αυτό το ερώτημα όταν η χώρα κινδύνεψε να μείνει εκτός ευρωζώνης με τα γνωστά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε δόθηκε η συναίνεση παρά την αναποτελεσματική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και η χώρα παρέμεινε στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. με την στήριξη 220 βουλευτών. Και ενώ η στήριξη δόθηκε για να αποφευχθούν νέες εκλογές, αντί να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας πήγε ο ίδιος την χώρα σε εκλογές με το διχαστικό σύνθημα τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν και στη συνέχεια έκανε κυβέρνηση και πάλι με τους ΑΝΕΛ με οριακή πλειοψηφία 155 βουλευτών. Μία συγκυβέρνηση, χωρίς καμία προγραμματική συμφωνία, όπως και τον Ιανουάριο του 2015. Δεν πέρασαν παρά μόνο δύο μήνες και η κυβέρνηση στηρίζεται πλέον σε 153 βουλευτές. Μόλις αντιλήφθηκε και πάλι ότι χάνει την κυβερνητική πλειοψηφία ζήτησε συνεννόηση. Η συναίνεση όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως ο από μηχανής θεός κάθε φορά που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα προβλήματα κυβερνησιμότητας. Να δοθεί συναίνεση σε τι; Σε νομοσχέδια που έρχονται με την μορφή του κατεπείγοντος, τα διαπραγματεύεται μόνη της με τους εταίρους, δεν τα γνωρίζουμε και εν τέλει λόγω αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης περιέχουν ακραία υφεσιακά μέτρα; Αν ψάχνει συνενόχους σε μία πολιτική που οδηγεί ταχύτατα στην εκ νέου διακινδύνευση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας δεν θα βρει σε εμάς.

-Αναρωτιέμαι, κύριε πρόεδρε, αφού όλα τα κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη να μην μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, γιατί στη σύσκεψη αρχηγών οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να υπογράψουν σχετική δήλωση; Δεν υπονομεύει αυτό την διαπραγματευτική θέση του πρωθυπουργού;

Να υπογραφεί δήλωση σε τι; Σε ευχολόγια από την πλευρά της Κυβέρνησης; Να σοβαρευτούμε επιτέλους σε αυτή την χώρα. Οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν προτάσεις, κρίνονται από τις πράξεις τους και όχι από λόγια και ευχές. Το ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε επί της ουσίας στο Συμβούλιο καθώς δεν παρουσιάσθηκε η πρόταση της κυβέρνησης ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. Για το ζήτημα του Ασφαλιστικού το πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή και όχι η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς, δημόσια ανοίξαμε τον διάλογο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, που είναι στην διάθεση και της Κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πλέον ότι θα φέρει τις προτάσεις του στην Βουλή και στην ΟΚΕ. Αυτή είναι η δικαίωση της δικής μας στάσης. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Σε καμία περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει στη Βουλή μείωση συντάξεων, απομένει να δούμε τι θα πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει έμπρακτα αποδείξει ότι είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεννόησης. Εμείς συνεχίζουμε την εθνικά υπεύθυνη στάση μας.

Όσον αφορά την διαπραγματευτική θέση του Πρωθυπουργού, αυτή υπονομεύεται από την ίδια την κυβέρνηση του, τα συνεχιζόμενα μπρος-πίσω, την αναξιοπιστία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων, την έλλειψης μεταρρυθμιστικής πολιτικής σε όλους τους τομείς. Υπονομεύεται από την πρόταση του αρμόδιου Υπουργού στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων με τη μέθοδο του επαναϋπολογισμού, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Υπονομεύεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που υπέγραψε περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση ύψους 1,8 δις ευρώ, για τα έτη 2015 – 2016. Τώρα προφανώς δεν μπορεί να διαχειριστεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων του και αναζητεί συνενόχους. Δείγμα της υποκρισίας είναι ότι την ίδια ώρα που δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν περικοπή συντάξεων, με το σχέδιο του προϋπολογισμού που εισηγούνται στην Βουλή τις περιλαμβάνουν. Αυτές είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

-Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να συνεργαστεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρείτε ως προαπαιτούμενο την συμμετοχή και της ΝΔ σε ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ;


Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει καμία διάθεση για συναινέσεις, ευρείες πλειοψηφίες και προγραμματικές συμφωνίες. Δεν έχει δείξει διάθεση ούτε καν για την απαραίτητη συνεννόηση στα κρίσιμα ζητήματα με οργανωμένο τρόπο στην κοινωνία, στους θεσμικούς φορείς και στην Βουλή. Στην χώρα μας όντως απαιτούνται συνεργασίες, συναινέσεις και προγραμματικές συμφωνίες και εμείς το υλοποιήσαμε με την Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συνεχίζουν σε μία λογική που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Χρειάζεται άμεσα αναθεώρηση των επαχθών όρων του μνημονίου. Αυτό προϋποθέτει μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας, φιλοευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική, που θα μπορεί να δώσει λύσεις και θα είναι σταθερή στον ορίζοντα της τετραετίας. ικανή να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, να προωθήσει τομές και προοδευτικές αλλαγές και να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με τους δανειστές. Ειδικότερα απαιτούνται:

Κυβέρνηση ευρύτερης συνεννόησης και συνεργασίας των δυνάμεων που επιδιώκουν την υπέρβαση της κρίσης με παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη.

Προοδευτική προγραμματική συμφωνία. Χρονοδιάγραμμα τήρησης της, συνεχής έλεγχος εφαρμογής της και επικαιροποίησή της ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δέσμευση σε βαθιές αλλαγές, αναγκαίες τομές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και σε αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Ισχυρή εξυγιαντική παρέμβαση με άμεσες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα: αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την απλή αναλογική, την κατάργηση του bonus των 50 εδρών, την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, την εξυγίανση και τη διαφάνεια σε όλα τα θέματα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις διεξόδου από το αδιέξοδο που έρχεται. Προαπαιτούμενος όρος είναι η προγραμματική συμφωνία με προοδευτικό πρόσημο. Η στάση μας δεν εξαρτάται από την στάση άλλου κόμματος. Δεν πρέπει όμως να έχουμε και πάλι το φαινόμενο κάποιοι να προχωρούν σε ανέξοδη αντιπολίτευση και να έχουμε φαινόμενα όπως τα Ζάππεια της ΝΔ και το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το αντέχει η χώρα, δεν το αντέχει η κοινωνία, για αυτό πρέπει να είναι ευρεία η πλειοψηφία.

-Παρότι οι προσπάθειες για την Κεντροαριστερά αναζωπυρώνονται διαρκώς, οι δρόμοι που έχουν επιλέξει Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι φαίνεται πως δεν συναντώνται. Σας ικανοποιεί αυτό;


Επιδίωξη μου είναι η ισχυρή κεντροαριστερά, ένας δυνατός προοδευτικός πόλος στην χώρα μας. Συνεπώς στόχος είναι κάθε συνάντηση προς την κατεύθυνση αυτή ενώ οι κομματικές περιχαρακώσεις, οι ηγεμονισμοί και οι αγκυλώσεις που εμποδίζουν την επίτευξη του στόχου δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Εμείς δεν μείναμε στα λόγια, κάναμε πράξεις. Πριν τις εκλογές τολμήσαμε και προχωρήσαμε η Δημοκρατική Αριστερά, το ΠΑΣΟΚ, και οι Κινήσεις Πολιτών σε προγραμματική συμφωνία συγκροτώντας την Δημοκρατική Συμπαράταξη,. Το αίτημα πολλών ετών για σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς έγινε πραγματικότητα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προχωράει με σταθερά βήματα με στόχο την διατύπωση του νέου προγραμματικού μας λόγου, την δημιουργία νέων δεσμών με την κοινωνία και τους φορείς της και κυρίως την συμμετοχή ανθρώπων με νέες ιδέες από την παραγωγή. Ο πολίτης δεν μπορεί να περιμένει. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο το λαϊκισμό, βγαίνουμε μπροστά με προτάσεις και σχέδιο.

Με την κυβέρνηση να έχει προβλήματα βιωσιμότητας, την αξιωματική αντιπολίτευση να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης, απαιτείται ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος ικανός να γίνει καταλύτης εξελίξεων. Το κάλεσμα μας είναι διαρκές σε κόμματα και κινήσεις της κεντροαριστεράς, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και της πολιτικής οικολογίας. Για να αναδείξουμε την κεντροαριστερά της λογικής και της ευθύνης. Για να μην στραφεί η κοινωνία σε ακραίες λαϊκίστικες λύσεις. Είναι κοινή πεποίθηση σήμερα πως η κοινωνία είναι έτοιμη. Το στοίχημα είναι να πεισθούν οι νέες και οι νέοι, αυτοί που έχουν υποστεί κυρίως τις συνέπειες της κρίσης, τα λαϊκά στρώματα, ο κόσμος που δεν ψήφισε. Αυτό το στοίχημα δεν πρέπει να χαθεί. Η προοδευτική και δημοκρατική συμπαράταξη είναι εθνική ανάγκη για να καλυφθεί το πολιτικό κενό στη χώρα.


Εκτύπωση στις: 2024-03-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=8986